Českotřebovský deník 210/2021 (28/7)
Monika Simonová i v letošním roce úspěšná a spokojená

Českotřebovská cyklistka Monika Simonová vybojovala třetí místo v časovce na světovém poháru v polské Varšavě.
Závod se konal  v rámci světové série UCI Gran Fondo. Závodilo se na trase dlouhé 17km a trať byla těžká nejen svým profilem ale i počasím, když se jelo za deště.. Třetím místem se tak podařilo, závodnici týmu Cyklotrénink František Trkal, vybojovat postup na letošní MS masters, které se bude konat v říjnu v bosenském Sarajevu.  S výsledkem jsem velmi spokojená  a doufám,  že se mi podaří dobře připravit na MS , řekla k závodu Monika.
Čtrnáct dní po úspěšném světovém poháru se konalo amatérské MČR SAC  v okolí Prostějova. V sobotní časovce se jezdilo velmi rychle a průměrná rychlost přes  40km/h stačila Monice na stříbrnou medaili. Druhý den se konal silniční závod a také v tomto závodě vybojovala závodnice z České Třebové stříbrnou medaili. V časovce jsem čekala od sebe trochu lepší výkon, ale s druhým místem jsem spokojená.  Z druhého místa v silničním závodě mám velkou radost a také výkon byl dobrý, hodnotila závody Monika Simonová. Nyní  má výborně rozjetou  celoroční soutěž, kde v Moravském poháru je na prvním místě. Zahájí také přípravu na srpnový světový pohár a říjnové mistrovství světa, kdy se oba závody budou konat v Sarajevu.
Poděkování patří firmám, které Moniku Simonovou podporují. Jsou to firmy: Armat spol. s r.o . Elektro Franc, Eko Bi,s.r.o., Město Česká Třebová, Auto Eso, BB Cut, Sport Bárt, Pivovar Faltus, Skalický Transport, Autodoprava Ureš , autoservis Zempro a R. Houda.
 
Dětské hřiště v Javorce v přestavbě 

 
V městském parku Javorka došlo k odstranění hrací věže, která již po dlouholetém užívání nebyla v dobrém stavu. Vzhledem k finanční náročnosti opravy bylo přistoupeno k zakoupení nové hrací věže, která bude na stejné místo instalována v řádu několika nadcházejících dní.
Na prvním obrázku je současný stav, fotografie vpravo byla pořízeny v září  roku 2004, tedy před 17 lety po jeho dokončení hřiště . Celkové náklady na pořízení činily cca 320,000,-- Kč. Bylo tehdy pořízeno s pomocí Duhová energie ČEZ, která na pořízení přispěla částkou 250 tisíc korun. Hřiště bylo slavnostně otevřeno ve středu 29. 9. 2004 v 10,30 hod. za přítomnosti ředitele VČE Česká Třebová  Františka Mrštiny. Tenkrát bylo všechno také podstatně levnější než dnes, připomeňme si jaké náklady muselo město dát např. na dětské hřiště Pod Jelenicí, na Křibě a nebo loni na Trávníku. Naopak Rákosníčkovo hřiště na Lhotce  vzniklo vlastně jen s minimálním příspěvkem města, vše  bylo financováno řetězcem LIDL. 
Během let vznikla logicky v Javorce potřeba hřiště obnovit,  proměnit a rozšířit. Za deset let v roce 2014  tak přišlo tak o původní oplocení a byly zde  instalovány nyní hodně využívané sportovní stroje a  to jak malými, tak velkými návštěvníky parku. Je to prestižní místo v Javorce a má být v pořádku a má sloužit dětem a rodinám s dětmi pro radost. K tomu, aby to tak bylo, směřuje právě prováděná obměna hrací věže. (mm)

Volejbalový kemp po třiadvacáté 

Přes všechna proticovidová opatření v této nejisté době byl naplněn již několik týdnů před jeho zahájením a maximální kapacita 160 účastníků přiměla organizátory některé přihlášky odmítnout. Letošního ročníku se bohužel nemohli zúčastnit volejbalisté z Polska a některých dalších zemí. Děti ze Slovenska to nakonec zvládly. Pořadatelem je Lubomír Vašina a VK Česká Třebová ve spolupráci s ČVS, T.J. Sokolem Česká Třebová, Agenturou LeV a za finanční podpory města Česká Třebová.
Nejmladšímu účastníkovi bylo 9 let a nejstaršímu 38 let. Jako každý rok byli účastníci rozděleni do skupin podle pohlaví, věku a výkonnosti. Nakonec bylo utvořeno třináct družstev. Trénovalo se třífázově tedy dopoledne, odpoledne a večer pak byly pro účastníky připraveny turnaje na antuce a na trávě. Družstva pro večerní turnaje byla sestavena tak, aby je tvořili hráči a hráčky z odlišných tréninkových skupin. K dispozici byly dva kurty v hale ZŠ Nádražní, hale VDA, v hale ZŠ Habrmanova, čtyři přenosné kurty na travnatém hřišti na novém atletickém stadionu a dva kurty s multifunkčním povrchem na internátě VOŠ a SŠT Na Skalce, kde byli účastníci kempu ubytováni a také zde měli svoje zázemí a tady se také stravovali.
Zkušení trenéři obstáli jak po odborné stránce, tak i po organizační stránce na jedničku. Ve čtvrtek se kemp přesunul do sportovního areálu v Rybníku - Srnově, kde měli účastníci kempu k dispozici kompletní krásné sportoviště s osmi kurty (čtyři antukové, čtyři travnaté). Překvapením byla možnost focení se dvěma mistrovskými poháry. Ty na kemp do České Třebové doputovali zásluhou Lukáše Vašiny z naší extraligy Karlových Varů a z polské plus ligy z Jastrzebského Wiegla. (podle www.ceska-trebova.cz)

Hledáme nového kolegu – kolegyni 
Základní škola Česká Třebová, Ústecká ulice přijme:
kvalifikovaného učitele/ku pro 2. stupeň ZŠ – anglický jazyk na částečný úvazek
Nástup od 1. 9. 2021  Nabídky s životopisem zasílejte na: reditel@zs-ustecka.cz, tel. 465 531 054 nebo 605 717 350,
kde také získáte bližší informace.

Koupím gramofonové desky do své archivní sbírky. Nesbírám vážnou hudbu, lidovky ani dechovky.Platba ihned v hotovosti. Děkuji za nabídky na tel.: 724 22 92 92 nebo e-mail: Fiat1955@seznam.cz

Nová myčka aut v ulici Na Milíři zachová parkovací místa i chodník pro pěší

Řešení situace a napojení na místní komunikaci Na Milíři je zřejmé z následujícího obrázku.  V ulici budou zachovaná 4 "legální" parkovací místa. Aby se tak mohlo stát bylo třeba rozšířit komunikaci o stávající chodník a nových chodník se pak investor zavázal vybudovat  na pozemku myčky tak jak jsem znázornil v dále uvedeném plánku s barevným vyznačením ploch. Stavba myčky již byla zahájena. Tím upřesňuji informaci uvedenou v Českotřebovském deníku 205/2021 (najdete ZDE) a ČtD 149/2021 (ZDE)
Nabízíme místo samostatné účetní. Informace na tel.: 602 41 61 10


Školská zařízení budou potřebovat finanční pomoc kraje

Koronavirová pandemie zasáhla ve školství nejen školy samotné, ale také domovy mládeže, školní jídelny či Centrum celoživotního vzdělávání (CCV) v Pardubicích. O možné finanční pomoci jednal s ředitelkami CCV Pardubice a Domova mládeže a školní jídelny Pardubice hejtman Martin Netolický.
„Nechceme uvolnit prostředky jen na základě žádosti, a proto detailně debatujeme se všemi organizacemi, které mají nějaké finanční problémy způsobené covidem. V případě domovů mládeže je to samozřejmě fakt, že žáci trávili větší část loňského roku, ale také letošního roku doma. Proto logicky domovům vypadl příjem od žáků za ubytování a stravu. V Pardubicích je ubytovaných 700 žáků, a proto je propad nejvyšší, i přes nižší náklady na energie, údržbu a další provozní náklady. Vedlejší ekonomická činnost jako například ubytovávání přes letní prázdniny propady nenahradí,“ řekl hejtman Netolický, který s ředitelkou Alenou Krabcovou hovořil také o možnostech navýšení kapacity domova, jelikož každoročně poptávka přesahuje kapacitu o přibližně 150 dětí.
Obdobné je také v případě Centra celoživotního vzdělávání Pardubice, které zaznamenalo výpadek v rámci kurzů pro pracovníky ve školství. „Bavíme se v tomto případě o dorovnání přibližně 250 tisíc korun, pokud nenastane od září další výrazný výpadek příjmů. Vzdělávací akce formou webinářů samozřejmě nenahradí v plné míře příjmy organizace. Navíc v prvních měsících pandemie nebyla tato forma natolik rozšířená,“ řekl hejtman s tím, že o finanční pomoci všem organizacím bude krajská rada jednat na začátku září.

Hrad Kunětická hora má první publikaci ke svým dějinám  

V letošním roce byla ukončena obnova tzv. Jurkovičova paláce na hradě Kunětická hora a při této příležitosti byla vydána monografie k dějinám této významné památky Pardubického kraje. V červenci a srpnu se na hrady  a zámky vypravuje početná skupina dětských návštěvníků. Pro ně jsou připraveny speciální prohlídky a výstavy, na zámku Hrádek u Nechanic nově i pracovní listy doplněné sadou pastelek.
Hrad Kunětická hora, jež je významným kulturním a turistickým centrem v regionu, oslovuje v letošním roce návštěvníky zpřístupněním nově obnoveného Jurkovičova paláce.
 
Dalším významným počinem je vydání vůbec první publikace, která se zabývá dějinami tohoto objektu a jejímž autorem je kastelán hradu Miloš Jiroušek: „Monografie se zaměřuje hlavně na stavební vývoj hradu a vydáváme ji primárně v rámci projektu IROP ITI Kunětická hora Dušana Jurkoviče – básníka dřeva. Mám za to, že tak krásný, jedinečný a významný objekt si vlastní monografii zaslouží. Doufám, že potěšíme návštěvníky, kteří se léta po nějaké publikaci ptají“, komentuje vydání knihy její autor.
Publikace má název Kunětická hora od středověku po současnost. Stručné dějiny Kunětické hory a její záchrana Muzejním spolkem a příznivce této památky čeká 80 stran textu doplněného dobovými i současnými fotografiemi, plány  a další materiály z archivu NPÚ, SOKA Pardubice, VČM Pardubice a dalších zdrojů.