Českotřebovský deník 230/2021 (17/8)
Regionální den železnice bude v sobotu 4. září 2021

V loňském roce 2020se tato dříve velmi úspěšná akce nekonala, přestože jsme měli možnost oslavit právě 175 let železnice v našem městě.  Lze předpokládat, že letos bude zájem o dění v českotřebovské železniční stanici, depu kolejových vozidel a na dalších aktivitách jistě velký. Přehled činností, plánovaných na tuto oslavu železnice je zpracován přehledně na plakátu, který je součástí  této pozvánky, najdete ho na tomto odkazu ZDE

Poznámka k zamyšlení, budete zachráncem koťat?

Že se ve svahu bývalého listnatého lesíku nad garážemi v Benátkách pravidelně objevují odpadky vyhazované od silnice nad lesem, to už víme. Fakt, že se mezi námi najde člověk, který se v těchto místech již pravidelně zbavuje živých koťat, neschopných se o sebe postarat, je zarážející. V roce 2020 byla nalezena ve svahu koťata již 19. května, letos si pravděpodobně tentýž "dobrodinec" dal na čas a vyhodil koťata až dnes, 17. srpna. Zatímco si tento člověk tak dnes doma zase pěkně "uklidil" a vyřešil svůj problém, mezitím se někdo jiný, komu zoufalý pláč prochladlých koťat lhostejný není, pokusí o koťata postarat (jsou tentokrát třítýdenní a musí pít speciální mléko z lahvičky po 3 hodinách).  Třeba se někdo chytí za nos a třeba si někdo koťata rád vezme, jsou zatím pěkná a zdravá. Kontakt přes redakci Českotřebovského deníku 604 685 835
 

Výměna parkovacích automatů v Ústí nad Orlicí

V průběhu měsíce září, po sedmi letech provozu, zajistí společnost TEPVOS výměnu všech současných parkovacích automatů na území města Ústí nad Orlicí. Budou instalovány nové, modernější automaty, které jsou v současné době běžně používané v mnoha jiných městech.
S touto výměnou dojde i ke změně v obsluze ze strany uživatelů. Hlavní změna bude spočívat v nutnosti zadávání SPZ v prvním kroku při volbě platby v automatu. Důležité tedy bude znát SPZ parkovaného vozu, bez níž nebude možné transakci uskutečnit.  Řidiči, kteří se s těmito automaty ještě nesetkali, se nemusejí této novinky obávat. Platbou je provedou pokyny na displeji automatu.
Další změnou je ukončení možnosti platit parkovné Městskou kartou, kdy nové automaty tuto technologii již nepodporují. Oproti tomu bude možné platit parkovné, kromě běžným způsobem v hotovosti i bankovní kartou, hodinkami a dalšími bezkontaktními metodami.
Kontrolu úhrady parkovného bude i nadále provádět Městská policie na základě zadané SPZ, řidič se tedy nebude muset vracet k vozu, aby umístil parkovací lístek za sklo. Současně však zůstane zachován tisk parkovacího lístku a bude tak možné prokázat úhradu v případě, že řidič udělá při zadávání SPZ chybu. Občané se nemusí obávat postihu v případě překlepu při jejím zadávání.
Instalace nových automatů proběhne v období 20. 9. - 21. 9. 2021, kdy současně začne zkušební provoz. Do plného provozu pak budou uvedeny od 1. 10. 2021, kdy začne platit nové nařízení Rady města k městskému parkovacímu systému.
Na webu a FB Města Ústí nad Orlicí, na webu a FB společnosti TEPVOS budou zveřejňovány aktuální informace o realizaci a bude připraveno informační video s návodem k obsluze parkovacích automatů. Děkujeme, že nás sledujete a věříme, že tyto informace přispějí k hladkému průběhu výměny automatů a jejich bezproblémové obsluze uživateli.
Městská společnost TEPVOS (ilustrační foto)

Zítra ve středu 18/8 je v Ústí atletický mítink RIETER

Již ve středu 18. srpna se v Ústí nad Orlicí uskuteční třetí ročník atletického mítinku Rieter, zahájen bude v 16 hodin na stadionu. Vloni i předloni startovali na mítinku atleti a atletky ze šesti zemí, byli mezi nimi i medailisté z olympijských her, ze světových a evropských šampionátů. I letošní třetí ročník by měl nabídnout skutečně exkluzivní obsazení. Skvělou podívanou slibují zejména soutěže oštěpařů a oštěpařek.
„Pokud všechno dobře dopadne, v což pevně věřím, tak diváci uvidí v akci oba české atletické medailisty z nedávných olympijských her v Tokiu. Stříbrného oštěpaře Jakuba Vadlejcha a Vítězslava Veselého, který vybojoval bronzovou olympijskou medaili,“ potvrzuje manažer mítinku Vladimír Vaněk. Dvojici českých atletů doplní jeden zahraniční borec, který patří rovněž do světové špičky. „Manažer Alfons Juck nám nabídl mistra světa z roku 2019, Andersona Peterse z Grenady. Připomínám, že to je borec s osobním rekordem 87,31 metru. O víkendu hodil na mítinku v Německu 85,85 metru,“ dodává Vladimír Vaněk.
Středeční mítink ozdobí také oštěpařka Bára Špotáková, která v Ústí nad Orlicí závodila i ve dvou předcházejících ročnících. „Báře olympiáda nevyšla, ale stále má do závodění chuť a já věřím, že v oštěpařském sektoru neřekla poslední slovo,“ míní Vaněk.
Na mítinku Rieter budou startovat další čeští olympionici, například koulař Tomáš Staněk, sprinter Jan Jirka, čtvrtkaři Vít Müller, Patrik Šorm, Matěj Krsek a oštěpařka Irena Gillarová. Kompletní česká špička bude na startu mužského běhu na 800 metrů, v Ústí nad Orlicí se představí také překážkář Petr Svoboda a sprinteři Jan Veleba se Zdeňkem Stromšíkem. Očekává se start dalších zahraničních atletů (Slovinsko, Kanada, Slovensko).
Pořadatelem mítinku je agentura Vaněk Agency, spolupořadatelem atletický oddíl TJ Jiskra. Titulárním sponzorem akce je strojí­renská společnost Rieter CZ Ústí nad Orlicí. „V Ústí nad Orlicí závodila během dvou let řada skvělých českých atletů, ale také kvalitní borci ze zahraničí. Pochopitelně mne potěšila kulisa, první ročník sledovala tisícovka diváků, vloni bylo v hledišti sedm stovek atletických fanoušků,“ připomněl generální ředitel společ­nosti Rieter CZ Jan Lustyk.
 
Disciplíny pro rok 2021:
Muži: 100 m, 200 m, 300 m, 800 m, 110 m př., vrh koulí, hod oštěpem., Ženy: 100 m, 300 m, hod oštěpem.
 
Aktualizovaný časový program:
16.00    zahájení mítinku
16.15    oštěp 600 g Ž
16.20    300 m Ž
16.30    300 m M
16.35    koule 7,26 kg M
16.40    60 m Žáci
17.00    60 m Žákyně
17.15    oštěp 800 g M
17.20    200 m M
17.30    100 m Ž
17.40    800 m M
18.00    110 m př. M
18.20    100 m M

Česká Třebová i Ústí nad Orlicí mají srovnatelné kamerové systémy

V českotřebovských i ústeckých ulicích dohlíží na bezpečnost a veřejný pořádek Městský kamerový dohlížecí systém. Kamery pomáhají objasňovat trestnou činnost, přestupky proti veřejnému pořádku, dopravní nehody nebo případy vandalismu. 
V roce 2004 byly ve městě Ústí nad Orlicí instalovány první 3 kamery z Městského kamerového dohlížecího systému. S nástupem nových technologií dochází průběžně k obměně starších komponentů a systém je neustále rozvíjen a kvalitativně zdokonalován. Do současné doby je instalováno již 34 kamer, které zajišťují dohled na frekventovaných místech ve městě. Na dalších 8 kamer, které jsou v majetku obce Libchavy, má Městská policie Ústí nad Orlicí možnost dohledu a vyhodnocování. Město Ústí nad Orlicí nyní uvažuje o inovacích a rozšíření kamerového systému. Jako podklad pro rozhodování nám mají posloužit i názory obyvatel, které budou získány s pomocí ankety. Tu připravuje Komise prevence kriminality.
V České Třebové byl městský kamerový systém zřízen obdobně ve stejném roce. Postupně narůstá a modernizuje se, systém prošel digitalizací. Prohlížení získaných obrazových materiálů je umožněno ze záznamu ve služebně městské policie, odkud je také možné kamery dálkově ovládat. Ve městě je zřízeno 20 kamerových bodů, k tomu je třeba ovšem potřeba přičíst další kamery, které pracují od roku 2010  v systému dopravního terminálu Jana Pernera a v prostorách železniční stanice. Další kamery jsou také instalovány v budově městského úřadu, na služebně městské policie a v budově Městského muzea v Klácelově ulici.  Kamer je tedy tolik, že jejich  sledování a ovládání je vyčerpávající činností. Umístění kamer je možné vyhledat na webové stránce města na odkaze Městská policie. Mimo kamery využívá městská policie také fotopasti, které jsou umísťovány  podle aktuální bezpečnostní situace a potřeb města.

Za měsíc v Ústí otevřou novou budovu DDM v areálu bývalé Perly 01


Město Ústí nad Orlicí a Dům dětí a mládeže Duha Vás srdečně zvou na den otevřených dveří. 
Dům dětí a mládeže v areálu bývalé Perly 01 bude veřejnosti představen v pátek 17. září 2021 průběžně od 14 do 18 hodin.  
 
Vyhlášení výsledků 16. ročníku soutěže o titul Firma roku 2021 
Soutěž Firma roku a Živnostník roku 2021 v Pardubickém kraji bude vyhlášena ve středu 15. září od 18 hodin v kongresovém centru AFI paláce v Pardubickém kraji. Večerem provází moderátor České televize Radek Erben. 
Vyhlašovatelem soutěží je deník Hospodářské noviny vydavatelství Economia. Titulárním partnerem soutěže Firma roku v roce 2021 je společnost IBM Česká republika, spol. s r.o. Titulárním partnerem soutěže Živnostník roku v roce 2021 je MONETA Money Bank, a.s. Hlavním partnerem soutěží je EUROVIA CS, a.s. Partnerem krajských kol soutěží je Skupina ÚJV. Dodavatelem soutěží je společnost EPSON Česká republika. Záštitu a odborný dohled zajišťuje Hospodářská komora ČR. Záštitu nad regionálním kolem převzal hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. V soutěži Firma roku v minulosti velmi dobře uspěla např. českotřebovská rodinná firma IMS Drašnar, s.r.o.


V kraji je proočkováno 80% osmdesátiletých

Po delší době se videokonferenčně sešli hejtmani s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem a ministrem školství Robertem Plagou. Tématem byla aktuální epidemická situace, průběh očkování a především návrat dětí do škol od 1. září a s tím spojené podmínky, které včera večer projednala vláda.
„Vláda stanovila povinnost plošného preventivního testování v prvních dvou týdnech po začátku školního roku. K tomu bude v příštím týdnu prostřednictvím Hasičského záchranného sboru distribuováno 4,2 milionu antigenních testů, které by se do škol měly dostat nejpozději do pátku 27. srpna. Školy mají zároveň možnost přihlásit se do systému pro proplácení PCR testů částkou 200 korun za odběr. Po ukončení všech tří preventivních testů budou následně školám peníze proplaceny,“ uvedl hejtman Martin Netolický po videokonferenčním jednání se členy vlády.
Zástupci ministerstva zdravotnictví prezentovali hejtmanům aktuální stav proočkovanosti populace. „V případě očkování podle místa bydliště jsme mezi kraji na sedmém místě s proočkovaností necelých 52 obyvatel na 100 obyvatel, přičemž průměr České republiky je 54,4. Dobrou zprávou je také proočkovanost obyvatel nad 80 let, která se v našem kraji pohybuje na hranici 80 procent, což nás v tuto chvíli mezi kraji řadí na páté místo. V případě populace 70 – 79 let má dokončené očkování v našem kraji přes 83 procent obyvatel, což je opět nad republikovým průměrem. Zvýšení proočkovanosti v kraji pomohl i mobilní očkovací truck, který do kraje opět přijede v příštím týdnu. I nadále spolupracujeme se starosty obcí a připravujeme logistiku pro zájemce z řad obcí a měst o mobilní tým,“ uvedla náměstkyně hejtmana pro oblast zdravotnictví Michaela Matoušková. Zároveň dodala, že významným prvkem v očkování obyvatelstva jsou a budou také praktičtí lékaři a lékaři pro děti a dorost. Ti si mohou vakcínu objednat již přímo a zaměřit se tak na očkování svých pacientů.

Očkovací místo v Litomyšlské nemocnici funguje dle aktuální kapacity i pro neregistrované zájemce. Pokud se chcete nechat očkovat a nechcete ztrácet čas s registrací, stačí do očkovacího centra zajít ve všední den od 7.00 do 13.00 hod. Zájemce o očkování bez registrace musí být účastníkem veřejného zdravotního pojištění v ČR a musí být starší 16 let.

V Trhové Kamenici uvedli do provozu novou čistírnu odpadních vod

V Trhové Kamenici na Chrudimsku dokončili nejrozsáhlejší projekt v její historii. Výstavba kanalizace a čistírny odpadních vod je hotová. Na zprovoznění ČOV se jel podívat i radní pro venkov, životní prostředí a zemědělství Miroslav Krčil.
„Zkušební provoz byl úspěšně zahájen. Potrvá zhruba jeden rok. V této chvíli už je na kanalizaci napojeno kolem padesátky domácností, další by se měly postupně přidávat. Jedná se o velmi důležitou stavbu, a to nejen pro Trhovou Kamenici, ale i pro širší okolí. Obcí protéká řeka Chrudimka vedoucí přes Horní Bradlo až k Seči. Ovlivňuje tedy jak tuto rekreační oblast, tak i samotnou Sečskou přehradu jako zdroj pitné vody. Především z hlediska životního prostředí se jedná o velmi významnou a potřebnou investici,“ vysvětlil radní Krčil.
Stavba kanalizace stála více než 130 milionů korun, obec na ni získala dotaci ze Státního fondu pro životní prostředí v hodnotě 70 milionů korun. Dalších 8 milionů korun poskytl Pardubický kraj. Na zbývající náklady si obec vzala úvěr.
Kromě Trhové Kamenice navštívil radní Miroslav Krčil také sousední obec Včelákov. I tady si prohlédl místní ČOV, která je zde v provozu již od roku 2014. „Ve Včelákově čistírna funguje a plní svoji roli, napojeny jsou na ni snad všechny domácnosti i většina chalupářských objektů. Pouze Dolní Babákov, jedna z místních částí Včelákova, není odkanalizována. Připojení ke kanalizaci zde není z ekonomického hlediska možné. Namísto toho zde připravují projekt decentralizovaného odkanalizování prostřednictvím domácích čistíren odpadních vod,“ sdělil Miroslav Krčil.
Se starostou Včelákova Janem Pejchou radní hovořil i o dalších investicích. Jednu z těch větších představuje pořízení nového lisu kalů do provozu ČOV v hodnotě 2 milionů korun, na který získal městys 90% dotaci.

Porovnejme změny na stavbě cyklostezky na Podhorce v lednu a v červenci 
 V lednu (první video vlevo) byly práce v počátcích, druhé video je z 1. července t.r. a ze srpna. Hotovo má být do konce října....