Českotřebovský deník 231/2021 (18/8)
Na Palici máme nově instalovanou "nevýhlednu". Víte kdo za to může?

Během tří víkendů se podařilo změnit poměrně neútulný prostor na nejvyšším vrcholu našeho českotřebovského katastru na místo docela zajímavé.
Závěrečné finále se konalo v pátek 30. července po poledni. Vrchol Palice se nachází v nadmořské výšce 613 metrů nad mořem a tím převyšuje daleko známější Kozlovský kopec o celých 12 metrů. Jenže vyhlídka z tohoto vrcholu je velmi mizerná, žádná rozhledna ani hospoda v dohledu. Přesto zde došlo letos během července k velké změně, kterou ocení každý poutník, který palici navštíví. Můžou za to Poutníci... Více ZDE
 
Nejzdařilejší modernizovaný úsek silnice vede z České Třebové do Litomyšle 

V kongresovém centru v Golf resortu pod Kunětickou došlo v úterý ke slavnostnímu vyhlášení soutěže Nejzdařilejší stavba silničního hospodářství v Pardubickém kraji za rok 2020. Oceněné projekty byly hodnoceny ve čtyřech kategoriích.
„Především bych rád pogratuloval všem výhercům. Do silničního hospodářství putuje nemalé množství financí, jen v loňském roce činily investice do silnic v Pardubickém kraji téměř dvě miliardy korun. Snažíme se o to, aby to bylo vidět, a věřím, že to se nám daří. Až zpětně člověk vidí, kolik je všude silničních staveb,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblasti dopravy Michal Kortyš.
Oceňování proběhlo v kategoriích Nejzdařilejší modernizované úsek silnice, Nejzdařilejší velká oprava úseku silnice, Nejzdařilejší mostní a umělá stavba a Nejzdařilejší dopravně-bezpečnostní stavba.
Novinkou v letošním ročníku soutěže bylo ocenění nejúspěšnějších stavbyvedoucích.
Výsledky soutěže
Nejzdařilejší modernizovaný úsek silnice
1. místo Modernizace silnice II/358 Litomyšl - Česká Třebová
2. místo Rekonstrukce silnice III/31512 Česká Třebová - průtah, I. etapa
3. místo Modernizace silnice III/0362 Staré Hradiště - Ohrazenice
Nejzdařilejší velká oprava úseku silnice
1. místo Oprava silnice III/31224 Králíky - Prostřední Lipka, II. etapa
2. místo Rekonstrukce silnice III/35826 Chacholice - Vrbatův Kostelec
3. místo Rekonstrukce silnice III/3437 Srí - Hlinsko
Nejzdařilejší mostní a umělá stavba
1. místo Most ev. č. 32219-2 Valy u Přelouče
2. místo Obnova mostu ev. č. 36311 Brněnec - Březová
3. místo Rekonstrukce mostu ev. č. 32225 - Černá u Bohdanče
Nejzdařilejší dopravně-bezpečnostní stavba
1. místo Okružní křižovatka II/358 a II/305 Chrast
2. místo Zabezpečení skalního masivu silnice III/3433 Svobodné Hamry
3. místo Modernizace silnice II/305 Horní Jelení, BESIP
Nejúspěšnější stavbyvedoucí roku 2020
1. místo Vladimír Sommer, SMP CZ a.s.
2. místo Jaroslav Renza, SKANSKA a.s.
3. místo, Luboš Mikulecký, M-SILNICE a.s.

Očkovací centrum v České Třebové ukončí činnost  

S koncem srpna a letních prázdnin dojde k ukončení činnosti očkovacího místa Na Skalce, které bylo spuštěno 5. května. Posledním dnem, kdy bude očkovací centrum Na Skalce v provozu bude středa 25. 8. 2021.
Zájemci, kteří se ještě stihnou první dávkou v České Třebové očkovat, budou muset za účelem aplikace druhé dávky navštívit některé z dalších očkovacích míst v regionu.
Zájemci o jednodávkovou vakcínou Janssen se budou moci nechat bez registrace očkovat v očkovacím kamionu, který vyrazí na svoji druhou cestu Pardubickým krajem v termínu od 26. 8. do 12. 9.
 
Město zvýšilo cenu pronájmu osvětlených reklamních panelů 
Využívá je společnost BARTH Reklamka.  Jde o  3 osvětlené reklamní panely, které jsou součástí přístřešků MHD, umístěných u ČSOB naproti ZŠ Nádražní, na sídlišti Lhotka u Lidlu Dosavadní  nájem  5.000 Kč/rok/ světelný panel + DPH se zvyšuje nájemné na 8.000 Kč/rok.
 
Kácení stromů na Semanínské
Rada města odsouhlasila kácení 23 ks stromů na pozemku města Česká Třebováz důvodu stavební akce „Parkovací zóna ul. Semanínská Česká Třebová“ a dále souhlasí s uložením náhradní výsadby na pozemcích města Česká Třebová
Návrh změny č. 2 územního plánu obce Němčice je představen 

Připravuje se schválení této již druhé změny.  Němčice jsou sousedem našeho města mohlo by nás tedy zajímat co se zde nového připravuje, Někteří Třebováci zde ať již ve Zhoři tak v Němčicích mají svoje pozemky. Změna jmenovitě upřesňuje koridory nutné pro stavbu dálnice D35  a posílení linky 400kV trasy Týnec - Krasíkov, určení již předchozí změnou č. 1.  Tato opatření vyplývají z územně plánovací dokumentace Pardubického kraje. Možná nás mohlo zajímat, zda je čiu není v územním  plánu obce Němčice nějak zaveden koridor pro budoucí obchvat Němčic na případně dodatečně uvažovaný exit Litomyšl sever. Můžeme všechny ujistit, že o tomto není v územním plánu Němčic ani zmínka, byť je tento koridor znázorněn na aktualizovaném územním plánu kraje.  Nejde však o plochy, na kterých je možné vyvlastnění, snad proto není tato skutečnost v plánech uvedena a není zmíněna ani v textové zprávě. Ta je poněkud méně srozumitelná, protože předpokládá znalost základního územního plánu obce. 


Kulturní centrum připravilo na září zajímavý program

Již 2. září v 17 hodin zahájí Kulturní centrum zářijový program vernisáží výstavy skla Martina Hlubočka a malby Jana Sehnala. Výstava s názvem  Vědomí řádu bude ve Výstavní síni otevřena celý měsíc září.  Po prázdninách budou opět pokračovat  televizní besedy na youtube kanálu Kulturního centra s názvem "Z centra" na zajímavá témata význmná pro život města.
V září také zahajuje 17. ročník varhanního festivalu Zdeňka Pololáníka, úvod festivalu bude patřit kostelu sv. Prokopa v Dlouhé Třebové.   Začínají také pravidelné nedělní odpolední pohádky pro děti , první divadelní představení rebelky uvede Divadlo Bolka Polívky - Rebelky. taneční odpoledníčky budou zahájeny až 3. října.  Uvádím alespoň přehled úvodních pořadů:

  • Porovnejme změny na stavbě cyklostezky na Podhorce v lednu a v červenci 
     V lednu (první video vlevo) byly práce v počátcích, druhé video je z 1. července t.r. a ze srpna. Hotovo má být do konce října....