Českotřebovský deník 232/2021 (18/8)
Michal Schaffer vede marketing v CZ LOKO

Novým vedoucím oddělení marketingu výrobce lokomotiv CZ LOKO se stal Michal Schaffer (39).
V rámci organizačních změn od srpna zodpovídá vedle standardních marketingových a PR aktivit také za lokomotivní půjčovnu EASYRENT, akvizice nových trhů a business development.
Součástí jeho oddělení je proto také nově vzniklý Zákaznický servis, za jehož činnost odpovídá Daniel Pallavicini.
„Je to pro mě nová výzva. Zaměřit se chci především na posílení značky CZ LOKO na trzích západní Evropy. Cílem je, abychom byli pomyslnou první volbou potenciálních evropských zákazníků,“ říká Michal Schaffer.
 
Ve funkci nahradil Jana Hoška, který z firmy odešel.
 
Michal Schaffer po maturitě na Střední elektrotechnické škole vystudoval Univerzitu Pardubice. Ve společnosti CZ LOKO pracuje od roku 2017. Působil zde na pozicích Key account manager a Vedoucí obchodního týmu.

Mateřská škola U Koupaliště stále bez kontejnerové přístavby. 

Zatím je vybudována základová deska a čeká na montáž systému kontejnerů, které měly být podle původního harmonogramu montovány na připravenou základovou desku včera ve středu 18. srpna. Žádný ruch na staveništi však nebyl zaznamenán. Zjišťoval jsem důvody, protože dobře vím, že se moc spěchalo a při zahajovacím předání staveniště starostka města Magdaléna Peterková žádala zúčastněné firmy o  dodržení termínů stanovených v harmonogramu výstavby.   Jenže zpoždění vzniklo a viníkem je především COVID. Montážní frma, která kontejnery  dle objednávky vyrábí zaměstnávala neočkované agenturní pracovníky a po zjištěném positivním testování museli všichni bez rozdílu do karantény a celá hala kde se objednávka kompletovala, stojí a nepracuje se zde. Práce bude moci pokračovat až po ukončení karantény,  jiné pracovníky firma nemá. Jistá šance je, že se vše podaří zajistit do 30. srpna a to by dávalo šanci ještě dodržet po montáži (s vypětím všech sil) i termín   1. 10., který byl v původním harmonogramu.  Ale nic bych na to nevsadil. Proto také  je na dveřích mateřské školy informace o tom, že bude nutné krátkodobě řešit působení nové třídy MŠ v náhradních prostorách. Investici do rozšíření MŠ U Koupaliště zajišťuje město Česká Třebová bez dotace z vlastního rozpočtu.

Nové video Českotřebovského deníku: Setkání přátel létání (2021) podruhé

  Letecký den 31.7.2021
Letošní letecký den byl zpracován jako aktualita, nyní přichází s tímto tématem podruhé Libor Vašina  a nabízí nám všem možnost se znovu vrátit zpět a prožít si krásný poslední červencové sobotní  den společně s příznivci létání  z České Třebové a okolí.
Odkaz na video na youtubekanálu Českotřebovského deníku:  https://youtu.be/dK3HCLvTntg

Kácení stromořadí podél cesty k chatě Florian 

Od příštího týdne bude probíhat již dříve avizované kácení porostu, které souvisí s investiční akcí Státního pozemkového úřadu a města Česká Třebová, v jejímž rámci bude zrekonstruována polní cesta mezi letištěm U Dvora a lokalitou U Floriána. Ke kácení dochází z rozhodnutí místně příslušného orgánu ochrany přírody.  Byl proveden ornitologický průzkum lokality. Předpokladem akce je dodržení uložené náhradní výsadby a osazení nových budek na stávajících dřevinách. Pokáceno bude přes třicet dřevin různých druhů, ze kterých téměř polovinu tvoří vrby jívy. Nejčastějším důvodem k pokácení dřevin je jejich suchost a umístění v odvodňovacím kanálu. V místě dojde také k prořezu větví bránících průjezdu po komunikaci.

Ústí v pohybu - městská slavnost se letos uskuteční od 2. do 4. září 2021

Jedná se o třídenní program od čtvrtku do soboty, který se bude konat na náměstí v odpoledních, podvečerních a večerních hodinách a další doprovodný program, který je zahrnuje akce, které konají v rámci města jeho spolky a organizace. Řada z nich má s městskými slavnostmi jen málo společného, jde o akce, které by se konaly i bez zařazení do programu městských slavností. Pořadatelem této tradiční akce je město Ústí nad Orlicí, běžný termín bývá na začátku června, letos jej covid odsunul na začátek září a zkrátil na 3 dny. Zejména večerní program na náměstí bude jistě také zajímat Českotřebováky, proto jej uvádím:

Černovírské tradiční rolování slámy letos nebude

O nadcházejícím srpnovém víkendu se v centru Černovíru mělo konat Černovírské rolování slámy, letošní 13. ročník soutěže v koulení balíků slámy na čas byl však z organizačních důvodů zrušen. Zda bude možné v září uspořádat soutěž v rolování slámy v partnerském městě Neukölln (Berlín v Německu), rozhodne tamní epidemiologická situace. „Podle tradice by se jí zúčastnilo vítězné družstvo z posledního ročníku Rolování slámy v Černovíru 2020, a to dobrovolní hasiči SDH Ústí nad Orlicí,“ upřesnil místostarosta města Matouš Pořický.

Na atletický mítink Rieter v Ústí přijelo 10 olympioniků  

Deset českých atletů, kteří startovali na olympijských hrách v Tokiu, ozdobilo třetí ročník mezinárodního Rieter mítinku v Ústí nad Orlicí. Největšími hvězdami byli olympijští medailisté v hodu oštěpem, Jakub Vadlech a Vítězslav Veselý. Právě soutěž oštěpařů nadchla více než sedm stovek diváků. S dvojicí českých reprezentantů poměřil síly úřadující mistr světa, třiadvacetiletý Anderson Peters z Grenady. Třetí ročník atletického mítinku RIETER sledovalo 755 diváků. 
Ti tleskali nejen atletům, ale také moderátorům. Štěpánu Škorpilovi, Janu Rydlovi a Magdě Zemkové. O průběhu mítinku  máme připraveno zpravodajství Vladimíra Vaňka a fotoreportáž Luboše Kozla.  Najdete jej na tomto odkazu ZDE
Divácká tombola. Třetí ročník atletického mítinku Rieter zpestřila novinka v podobě divácké tomboly. Z  diváků, kteří si zakoupili slosovatelnou vstupenku, se zúčastnili slosování tomboly o hodnotné věcné ceny. První cenou v tombole byl víkendový pronájem vozu Renault, který pořadateli poskytne společnost BON-CAR Svitavy. Dále byly mezi cenami dárkové poukazy na thajskou masáž (Sporthotel Tichá Orlice), dárkový poukaz (hotel Uno Ústí n.O.) a dalších 7 cen.

Dopravní infrastruktura v Pardubickém kraji a její rozvoj

Putovní výstava, která postupně prošla celým krajem zahájila svoje působení v květnu na dopravním terminálu v České Třebové, kde vzbudila slušnou pozornost okolo procházejících obyvatel města a jeho návštěvníků.  Potom  byla instalována v Litomyšli, v Holicích a v dalších městech kraje. Ode dneška jsou výstavní panely instalovány před Pardubickým hlavním nádražím.  právě to by potřebovala ovšem  přidat alespoň tři čtyři panely zaměřené na budoucnost pardubického dopravního uzlu, protože současná situace na pardubickém vlakovém nádraží je skutečně tristní. Z nádraží se stala rychlíková zastávka na hlavní trati, regionální osobní vlaky jezdí odtud jen na Českou Třebovou (a to ještě vlastně jen do Chocně, dál už se musí náhradní autobusovou dopravou.  Vlaky na ostatní směry z Pardubic nejezdí tedy ani na Hradec, ani na Chrudim, a osobní vlaky na Přelouč také ne. Všude jen náhradní doprava. Podle toho vypadá informovanost o nástupu na spoje,  samé zpoždění, které se hlásí jen málokdy. K dispozici jsou jen dvě nástupiště. Jen aby to dlouho netrvalo. Došlo zde podstatnému omezení  dopravních služeb a je otázka, zda to nešlo vyřešit jinak. 

O cyklostezce Podhorkou jsme natočili letos již tři videa, můžete je porovnat:



Na Palici je od 30. července 2021 nové sezení a také "nevýhledna". 

Vznikla spontánně a stojí za návštěvu. Poděkování patří partě pod vedením Ládi Vraspíra. Více na uvedeném videu: