Českotřebovský deník 291/2022 (20.10)

První automatizovaná prodejna družstva COOP je v Ústí

Ve čtvrtek byla v Ústí nad Orlicí u křižovatky "U bubeníka" otevřena automatizovaná prodejna družstva COOP. Jedná se již o třetí prodejnu tohoto typu v síti COOP a druhou prodejnu v Pardubickém kraji. Ta první byla poměrně nedávno otevřena v Bítovanech na Chrudimsku. V plánu je také v Přívratu nedaleko České Třebové. Prodejna v Ústí nad Orlicí bude fungovat v režimu 24/7 a je doplněna o výdejnu zboží z e-shopu a kavárnu. Slavnostního otevření prodejny se zúčastnil také hejtman Martin Netolický, který je zároveň členem družstva.
„Koncept automatizovaných prodejen fungujících v režimu 24/7 začíná být postupně zaváděn nejen v síti COOP, ale také drobnějšími provozovateli, a to nejen v našem kraji. Osobně tento systém vítám, jelikož rozšiřuje nákupní možnosti nejen ve větších městech, ale i na venkově, kde by například bylo neekonomické držet personál v celém rozsahu pracovní doby tak, aby byla využita pracujícími, kteří dojíždí právě do větších měst a na venkov se vrací později odpoledne. Vzhledem k tomu, že mzdy patří společně s energiemi mezi hlavní nákladové položky provozu obchodů, tak je automatizace jednou z možností, jak na malých obcích prodejny udržet a umožnit občanům nákup potřebného sortimentu. K tomu se snažíme dlouhodobě pomáhat prostřednictvím krajského dotačního titulu na podporu venkovských prodejen a nově také zapojením do projektu Ministerstva průmyslu a obchodu Obchůdek 21+,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Stávající obchody v síti COOP, které přecházejí na automatický režim, jsou typicky umístěné v centrech menších měst a jsou tak dobře dostupné všem obyvatelům. Obchody fungují během standardní otevírací doby jako běžné obchody, mimo ni pak bez obsluhy v automatickém režimu. Základním předpokladem pro nákup je užívání bankovní identity. Díky ní je možné rozeznat věk nakupujícího, a tím neumožnit prodej alkoholu mladším 18 let. Kromě bankovní identity potřebuje zákazník speciální aplikaci Contio ve svém chytrém telefonu. Prostor prodejny je zabezpečen proti krádežím kamerovým systém, který pokrývá každý kout prodejny. Zároveň je obchod napojen na pult centrální ochrany, který je aktivován při každém vstupu zákazníka. Provozní doba ve standardním režimu bude u této prodejny 57 hodin týdně, zbývající čas pak v režimu automatickém. V samoobslužném režimu bude fungovat také kavárna.
Společnost COOP má vedle Ústí nad Orlicí otevřenou samoobslužnou prodejnu v Českém Krumlově a Strakonicích. Družstvo Konzum je součástí skupiny COOP a na Orlickoústecku je jeho součástí 6 500 rodin.


Služba sdílení kol či elektrokol s podporou kraje?

Automobilová doprava zatěžuje města napříč krajem. Ve voze přitom často sedí pouze jeden člověk. Ulevit ulicím i ovzduší by mohla sdílená kola. Podpora provozu sdílených kol ve městech Pardubického kraje byla tématem jednání hejtmana Martina Netolického a náměstka pro oblast dopravy Michala Kortyše se zástupcem společnosti nextbike Czech Republic, s.r.o Lukášem Luňákem. Pardubický kraj by mohl pro příští rok vytvořit dotační titul, který by městům pomohl s náklady na provoz sdílených kol a občanům umožnil jízdu po dobu 15 minut zdarma.
Služba sdílených kol zatím úspěšně funguje v Pardubicích, kde je k dispozici asi stovka kol ve čtyřiceti stanicích. Chceme systém sdílených kol nabídnout i dalším městům v regionu vypsáním dotačního titulu. Města by potom mohla uzavřít smlouvu s jakýmkoliv provozovatelem služby sdílených kol či elektrokol a nabídnout občanům 15 minut jízdy zdarma,“ uvedl Michal Kortyš.
Systém je jednoduchý. Lidé se před použitím sdíleného kola registrují do systému daného provozovatele, vyplní potřebné údaje a mohou využít patnáctiminutovou jízdu zdarma. Kola pak musejí vrátit do konkrétní stanice. Nevznikne tak problém s koly různě odstavenými na místech, kde blokují provoz vozidel nebo chodců. „Myšlenka podpořit sdílenou mobilitu ve městech našeho kraji se nám velmi líbí, a to i s ohledem na to, že by občanům bylo umožněno využívat kola po dobu 15 minut zdarma, což je i podle statistiky jednoho z provozovatelů této služby vzdálenost, kterou využívají klienti v 90 procentech,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Sdílená kola se podle zástupců kraje mohou stát alternativou k automobilové dopravě. „Věřím, že s finanční podporou od kraje by se mohlo jednat o zajímavou nabídku pro města, která chtějí motivovat svoje občany k ekologickému způsobu přepravy. Jsem přesvědčený, že pokud nabídneme lidem 15 minut jízdy zdarma, tak je to přesně ta doba, kterou ve většině měst potřebují k dopravě na autobus, vlak nebo do školy a do práce. Konkrétní umístění stanic s koly by si řešilo samo město, ale kraj by pomohl dotačním titulem s úhradou části nákladů. Konkrétní parametry dotačního titulu budeme nyní řešit, ale naším cílem je, abychom jej vyhlásili nejpozději na začátku roku,“ dodal Michal Kortyš.

Stav zápasů k 19.10. 2022

Skaut stále nabírá! Přidej se i ty  

Je ti mezi 7 až 18 lety a máš rád srandu? Chceš zažít dobrodružství a poznat nové kamarády? Máš touhu překonávat sám sebe a objevovat nové věci? Pak hledáme právě tebe.
Skautské středisko Javor má dlouholetou tradici. Jeho dveřmi prošly stovky dětí, které si odnesly nejen zážitky, ale i dovednosti do života. Pokud se ptáš, co ti můžeme nabídnout, je
to jednoduché. Skaut tě připraví na život.
Co získáš, když se přidáš?
-       Kamarády.
-       Zážitky.
-       Dobrodružství.
-       Všestranné dovednosti.
-       Osobní růst.
-       Pocit odpovědnosti za sebe i druhé.
Pro další informace kontakt na tel. čísle 776 452 329 nebo emailu javorct@javorct.cz.   Středisko Javor Česká Třebová

Výrobky Contipro Dolní Dobrouč umožní léčbu chronických vředů a ran


Inovativní metody léčby ran včetně chronických vředů, proleženin a popálenin zlepšily život milionům pacientů. Účinnou složkou náplastí a gelových přípravků pro tento účel je kyselina hyaluronová vyráběná ve společnosti Contipro.

Dezinfekce, obvaz a klid – to byl dlouho dostačující postup při hojení vnějších poranění a mnohých kožních problémů. Pokrok však směřoval také k metodám umožňujícím rychlejší obnovení tkání. Některé těžce léčitelné formy si také inovace dokonce přímo vyžadovaly. Nejlepší současné metody hojení ran zahrnují i využití kyseliny hyaluronové (hyaluronic acid – HA) jako účinné látky.

Přirozené využití HA

Kyselina hyaluronová je díky jejím silným regeneračním účinkům v podstatě předurčená na rozsáhlé využití při hojení a zacelování ran. Týká se to ran způsobených různými faktory. Nejen vnějšími jako například zásah cizího tělesa, ale také následkem různých onemocnění. Hovoříme například o bércových a jiných chronických vředech nebo píštělích narušujících integritu nejen kůže, ale také jiných orgánů,“ vysvětluje Kristina Nešporová, vedoucí výzkumu fyziologie buněk ve společnosti Contipro.

Kyselina hyaluronová je polysacharid přirozeně se vyskytující v lidském těle, který podporuje funkční vlastnosti pokožky a dalších částí těla, například kloubů a očí. Z toho vyplývají zmíněné regenerační účinky této látky, kterou je možné tělu dodat také externě. Potenciál HA byl naplno doceněn teprve koncem 20. století. V České republice se její výroby ujala východočeská společnost Contipro. Dnes je jedním ze světových výrobců této látky s vlastním rozsáhlým vývojem. Výsledkem tohoto vývoje jsou mimo jiné také vysoce účinné prostředky a pomůcky pomáhající hojení ran.




Ve Dvoře Králové rozšiřují sběrný dvůr

  • Odpadový kalendář, nabídka komposterů nebo nádob na bioodpad, svozy objemného odpadu, pytlový svoz... - Dvůr Králové nad Labem v oblasti odpadového hospodářství rozhodně nezahálí. Myslí ale také na budoucnost, proto modernizuje a rozšiřuje sběrný dvůr v Seifertově ulici. Množství odpadu, který sem občané odkládají, totiž stále přibývá, je tak třeba vytvořit novou kapacitu a nakoupit nové kontejnery na ukládání tříděného odpadu - na objemný odpad, biologicky rozložitelný odpad, sklo, papír a lepenku, dřevěný odpad, textil a nápojové kartony. Mobilní vážní systém zase zjednoduší a zpřehlední kontrolu nad množstvím dovezeného odpadu. A namísto jednoho společného vznikne samostatný vjezd a výjezd pro automobily.