Českotřebovský deník 293/2022 (22/10)
Nové video Českotřebovského deníku:
Koncert Velkého swingového orchestru Česká Třebová v Přívratě

Velký swingový orchestr Kulturního centra Česká Třebová -  Dirigenti  Milan Špičák, Jiří Němec ml. >
Zpěv   Iva Kolářová, Zuzana Kupková, Danča Stránská a Petr Skalický
Sóla:
Stanislav Voleský, Jaroslav Dvořák - trubka
Libor Kazda, Jan Kazda, Tomáš Dvořák - alt saxofon
Zuzana Jeníková, Josef Pilný,  Filip Hájek - trombon
Martin Rybka, Tomáš Brettler, Jiří Němec - tenor saxofon.  Jaroslav Vaňous - klavír
Přívrat, sál U Coufalů 15. října 2022  Záznam Českotřebovský deník, říjen 2022

Volejbalistky Sokola pokračují v sérii druholigových vítězství   

V sobotu 22. října hráli dvojzápas v domácí tělocvičně na Skále s pražským mladým týmem s tajemnou zkratkou SVBC. V prvním zápase se trápily , pro vítězství byla zapotřebí pětisetová bitva (3 : 2), v druhém zápase však stačily k vítězství tři sety. V tabulce II. ligy skupiny B je Sokol Geodézie Česká Třebová na 1. místě tabulky se 17 body s bodovým náskokem před Bohemians Praha. V příštím dvojkole hrají v Červeném Kostelci, který je zatím na 7. místě desetičlenné tabulky.


V krajském volejbalovém přeboru startuje Sokol Č. Třebová II a SK Rybník

Sokol Č. Třebová II hrál ve Svitavách, kde však podlehl dvakrát 3 : 0 tamnímu  týmu TJ Svitavy.
SK Rybník dosáhl dvojitého vítězství v Hradci Králové, porazil Slávii HK v obou zápasech 2: 3 a 1 : 3 a získal první body do tabulky. Právě v příštím kole se uskuteční vzájemný zápas v hale ZŠ Nádražní, Sokol Česká Třebová II bude mít tedy výhodu domácího prostředí. 


Velké boje na mezinárodním turnaji CEYBL v hale Skalka

Nechť nás nemate kategorie U 13, i v této kategorii bylo možné shlédnout zajímavé boje. Dokonce v přímém přenosu na internetové stránce ceybl.eu. Ze zvědavosti jsem navštívil jeden odpolední zápas  českého a německého týmu. Bylo to bojové utkání, ve kterém  se postupně výsledek přiklonil k vítězství lepšího německého týmu Hakro Merlins Crailsheim - konečný výsledek 45:30. Tento tým vede po dvou dnech tabulku turnaje.  V neděli jsou ještě na pořadu tři poslední zápasy se začátky v 8:30, 10:20 a ve 12: 10. Zvláštností této kategorie je nevyrovnaný vzrůst hráčů, kde se na hišti potkávají hráči vysocí a vysloveně malí, i když hodně šikovní, spolu hrají kluci i děvčata.. Boje v tělocvičně se odehrávají za hlasitého povzbuzovaní a je zde bojovná atmosféra.
Opravdický zápas domácí versus hosté bude ovšem až v neděli odpoledne od 15: 30, kde se ve dvojzápase 5. a 6. kola východočeského přeboru  v kategorii U14 utkají basketbalové týmy SKB Česká Třebová a SŠB Pardubice.


Fotbalisté prohráli v Moravské Třebové

Derby mezi Českou a Moravskou Třebovou se odehrálo  během pátku a soboty hned dvakrát. Zatímco v pátek hokejisté dokázali Moravskou Třebovou porazit, tak fotbalistům se to nepodařilo a dnes v sobotu odpoledne z Moravské Třebové žádné body nepřivezli.  Prohráli 3 : 1, když v poločase byl stav nerozhodný 1:1.- vedení se ujali domácí již v 8. minutě zápasu, ale FK Česká Třebová díky Janu Demlovi vyrovnal.   V II. poločase se rovnováha vychýlila ve prospěch domácích, nejdříve 2 : 1  a v 87. minutě pak padla  ta třetí branka definitivně potvrzující výsledek pro domácí.


  • Opět se udělovaly tituly "Gastrohvězda školních jídelen"
    Již potřetí uděloval Pardubický kraj ocenění Gastrohvězda školních jídelen. To má za cíl zvýšení prestiže školního stravování a motivace kolektivů ve školních jídelnách. Letos jej získaly dvě gastronomické střední školy – Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Polička a Střední škola gastronomická a technická Žamberk.
    „Oběma školám jsme předali ocenění za vzornou reprezentaci Pardubického kraje ve finále celostátní soutěže v oblasti školní gastronomie, kde se ve své kategorii umístily na skvělém druhém a čtvrtém místě. Kuchaři a kuchařky ve školních jídelnách nemají rozhodně jednoduchou práci. Touto cestou jim chceme za jejich práci poděkovat a vyjádřit velké uznání, protože se snaží přicházet s novými a zajímavými recepty, ze kterých vzejdou chutná jídla, a to za dodržení přísných školských norem,” sdělil radní pro oblast školství Josef Kozel. 
    Poslední slavnostní ocenění se uskutečnilo v roce 2020. Tehdy jej obdrželo celkem deset jídelen, a to z řad mateřských, základních a středních škol i dětských domovů. Letošní laureáti z Poličky a Žamberka vybojovali gastrohvězdu již potřetí za sebou, podařilo se jim tak ocenění získat prozatím v každém ročníku soutěže. 

    Postupně uvádíme seriál Honzy Šimůnka "Expedice Madagaskar 2022"


     


    18 metrů dlouhý autobus v provedení hybrid CNG
    ideální řešení městské dopravy  

    Zdejší výrobce autobusů Iveco Bus představuje 18 metrů dlouhý Urbanway Hybrid CNG, ideální řešení městské dopravy pro udržitelnou mobilitu. Navazuje na uvedení 12 metrů dlouhého městského autobusu na trh na začátku letošního roku a představuje novou hybridní technologii u kloubové verze poháněné zemním plynem.
    Podle výrobce je to další krok vpřed ve vývoji nabídky energetického mixu. S příchodem nového 18 metrů dlouhého Urbanway Hybrid CNG kompatibilního s biometanem rozšiřuje Iveco BuS svou nabídku pro městskou dopravu, aby podpořil provozovatele dopravy v jejich energetickém přechodu.

Tento nový kloubový Urbanway Hybrid přináší 16% úsporu paliva ve srovnání s plynovou verzí a snížení emisí CO2 až o 16 % spolu s výrazným zlepšením celkových nákladů na vlastnictví.
    Hybridní technologie nové generace s elektrickým pohonem vyvinutá v úzké spolupráci se společností Voith přináší výrazné snížení nákladů na energii a emisí CO2 ve srovnání s předchozími generacemi a zároveň optimalizuje celkové náklady na vlastnictví.

Stejně jako u 12m dlouhé verze zahrnuje hybridní řešení představené v kloubovém vozidle Urbanway 48V baterii spojenou s převodovkou DIWA NXT a osvědčeným motorem Cursor 9. Převodovka DIWA NXT je kombinována s výkonným rekuperačním elektromotorem o špičkovém výkonu 35 kW, který funguje jako startér a generátor pro rekuperaci kinetické energie akumulované během zpomalovací a brzdné fáze, s vysokoenergetickou baterií LTO (48 V) umístěnou na střeše. Elektromotor podporuje motor Cursor 9 ve fázích zrychlování, aby se ušetřilo palivo.
    Nové řešení je také vybaveno funkcí Stop & Start, která uživatelům a obsluze nabízí řadu výhod. Eliminuje hluk a vibrace, což vede k většímu pohodlí cestujících, obyvatel a chodců na zastávkách a dále zlepšuje úsporu paliva. 

Díky těmto funkcím přináší nová generace URBANWAY Hybrid 16% úsporu paliva ve srovnání s nehybridní verzí - což je důležitá výhoda v době, kdy se místní úřady a provozovatelé potýkají s rostoucími náklady na energie. Toto hybridní řešení na obnovitelné palivo jim navíc umožňuje snížit emise CO2 až o 16 %. V kombinaci s biometanem se snížení emisí CO2 zvyšuje až na 83 %.