HONZA ŠIMŮNEK: EXPEDICE MADAGASKAR 2022 - 1. ČÁST     


Expedice Madagaskar se uskutečnila ve formě zájezdu s dobře vybranou zkušenou cestovní kanceláří. Leteckého zájezdu se zúčastnilo 11 účastníků , z nichž se dva připojili ke skupině až na místě. Zájezd byl zorganizován s velkou pečlivostí, všechno fungovalo jak mělo, účastníci byli spokojeni jak s programem, trak s úrovní péče, ubytování i stravování.  Pro Honzu Šimůnka to byla atraktivní možnost poznat zas další kus nepoznaného. 

Honza Šimůnek si na luxus rozhodně nepotrpí, je zvyklý i na obtížné podmínky, které cestování do odlehlých končin světa přináší. Zde na Madagaskaru se mohl věnovat svému koníčku poznávání přírody, fotografování a filmování. Při celkovém hodnocení snad připouští, že přece jen na této cestě nepoznal tolik chudob, která zde samozřejmě také je, ale která nebyla předmětem zájmu organizovaného zájezdu.

Začínáme v hlavním městě Madagaskarské republiky Antatnanarivo.

Navštívili jsme několik parků a rezervací


Lesů na Madagaskaru je málo, byly vesměs vykáceny, jsou jen v udržovaných parcích a rezervacích.  Dominantní je pěstování rýže, nejen na rovině u vodních ploch a toků, ale připravených terasách na svazích.

Zajímavý byl výskyt velkých amonitů a  těžba safíru (velmi jednoduchým a nezajištěným způsobem). Bude uvedeno zvlášť

Na cestách po ostrově jsme měli možnost poznat, jak se zde starají o krajinu. Pro pěstování rýže jsou upraveny i svahy....

Mezi nejzajímavější část expedice Madagaskar považuje Honza Šimůnek několikadenní plavbu poměrně malou lodí po řece Tsiribihina. Přes malé rozměry lodi byla dobře zorganizována, bylo podáváno kvalitní a chutné jídlo, které zajišťovaly dvě šikovné kuchařky.  Nocování bylo zajištěno mimo loď na písčitých březích v postavených stanech. V okolí řeky byla krásná příroda i s vodopády a jeskyněmi.

  Z Madagaskaru si přivezl další zkušenosti, zážitky, videa i fotografie, o které se rád rozdělí  s návštěvníky webu Českotřebovského deníku. Velký problémem je ovšem množství fotografií, které lze počítat na tisíce. A tak postupně vznikla výběr nejlepších, potom výběr z toho to výběru a  tak dále až se dostáváme  k tomu, co bude prezentováno na našem webu. Nikoliv ovšem najednou, ale  v rámci seriálu, který bude mít více částí, popdle prvních odhadů budou trak 4 díly.  

Budou to krásné fotografie s popiskami a případně s krátkým komentářem k dění, které popisují. Návštěvník tak může v relativně krátkém čase postupně projít největším africkým ostrovem i s vysvětlením co  je na fotografiích zachyceno.Z praktických důvodů bude celá třítýdenní anabáze této expedice rozdělena na několik částí. Jako poslední pak bude video zachycující nejzajímavější úseky trasy v pohybu a ve zvuku.   Fotografie a vyprávění - Honza Šimůnek

Zde jsme začali cestu a také ji zakončili. Prakticky každý den jsem spali na jiném místě, v hotelech, ale i ve stanech.


Zajímavá je výroba cihel jednoduchým ručním způsobem. Materiálu je dost, strejně jako slunička, které cihly vypaluje. S výrobou cihel jsme se setkali v řadě lokalit i malých vesnicích.

Také proces broušení je ruční práce, na naše poměry velmi špatně placená, výsledky práce vynikající.....

... okolních kopců s důmyslným systémem zavlažování. Katolické kostely ukazují na to, jaká víra je zde určující.

Velkým bonusem této částí cesty byla možnost poznat život ve vesnicích podél řeky včetně zvyků  zdejších obyvatel, podívat se jak žijí doma a jak si děti hrají, jak ty starší děti vychovávají své mladší sourozence, jak chodí do školy. Podmínky pro život jsou velmi  chudé, obydlí velmi jednoduchá, obyvatelé se  zdají šťastní...

Českotřebovský deník, říjen 2022 :  EXPEDICE MADAGASKAR 2022 - konec prvního dílu.  © Honza Šimůnek 2022