HONZA ŠIMŮNEK: EXPEDICE MADAGASKAR 2022 - 2. ČÁST     


 V druhé části "Expedice Madagaskar" je hlavním cílem cestopisu Honzy Šimůnka národní park  Tsingy de Bemaraha.

Je to jeden z největších divů Madagaskaru,  leží na západě ostrova a zaujímá rozlohu 158 000 ha. Jednotvárnost šedé vápencové krajiny plné bizarních špičatých, jako břitva ostrých útvarů zvaných tsingy oživuje zeleň podivuhodných rostlin. V útrobách skalního lesa se nacházejí jeskyně a hluboké propasti. V tomto labyrintu byly vybudovány visuté lávky, železné stupy, žebříky a lana tak, aby bylo možné si tuto dramatickou krajinu bezpečně vychutnat. Rozhodně se však nejedná o pohodovou procházku!

Vstupní branou do národního parku Tsingy de Bemaraha je vesnička Bekopaka, z jihu odříznutá líně tekoucí řekou.  Přístup do parku je možný džípem z jihu od města Morondava (187 km po velmi špatné prašné cestě, 8 – 10 hodin), po řece Manambolo (plavba pirogou z vesnice Ankavandra až do Bekopaky, trvající 4 – 5 dní) nebo z vesničky Miandrivazo po řece Tsiribihina (viz 1. díl seriálu) – plavba dlouhá 2,5 dne končící v městečku Belo sur Tsiribihina, odkud je to do Bekopaky 94 km (džípem 4 – 5 hodin). Zpáteční cesta je prakticky možná jen po zemi, džípem až do Morondavy. Na této trase funguje i nepravidelná veřejná doprava (tzv. camion-brousse), ale cesta trvá 3x až 4x déle než soukromým džípem. Přes řeky Manambolo i Tsiribihina fungují přívozy převážející auta i lidi. V období dešťů (prosinec – duben) je park Tsingy de Bemaraha zcela nepřístupný a je uzavřen. Honza Šimůnek měl to štěstí, že  bylo období bez dešťů v září  t.r.   Tak to také naplánovala  cestovka, která zájezd organizovala.

Zatímco obyvatelstvo žije v opravdové bídě a jejich příbytky připomínají venkovské chlívky, tak zde existují hotely s vysokou úrovní a venkovní mi bazény a také evropskou stravou. O turisty je tedy dobře postaráno. Aby nebyl  fotopřehled tak dlouhý a vyčerpábající, bude dílů více než  bylo plánováno. V tom příáštím se budeme věnovat především alejím baobabů - posvátných stromů, které rostou  především na Madagaskaru , také v Austrálii a v Africe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     
Aby nebyl  fotopřehled tak dlouhý a vyčerpávající, bude dílů více než  bylo plánováno. V tom příštím se budeme věnovat především alejím baobabů - posvátných stromů, které rostou  především na Madagaskaru , také v Austrálii a v Africe.

Českotřebovský deník, říjen 2022 :  EXPEDICE MADAGASKAR 2022 - konec druhého dílu.  © Honza Šimůnek 2022