Českotřebovský deník 294/2022 (23/10)
Dostavba obchodního centra Česká Třebová

Veřejnou vyhláškou bylo zahájeno územní řízení na stavbu "Dostavba obchodního centra OC Česká Třebová". O jakou stavbu se jedná ukazuje výše uvedený obrázek. Investorem akce je společnost OC Česká Třebová, s.r.o. sídlící na adrese Jindřišská 939/230 Praha1. Výstavba rozšíří možnosti lokality a vyřeší současný nevábný a neudržovaný prostor mezi dosavadním prostorem obchodního centra a frekventovanou silnicí I/14. Dostavba přináší z pohledu města rozšíření výjezdu na komunikaci I/14 a nová parkovací místa. Při vyjíždění na hlavní komunikaci bude zvlášť jízdní pruh po odbočování vlevo, který chyběl a to podstatně brzdilo výjezdy všem. Teprve praxe ovšem ukáže, zda bude mít nový přidaný jízdní pruh pro odbočení vpravo dostatečnou délku.  Projekt také řeší realizaci vsakovacího objektu (vyšrafovaného křížem) uprostřed nově budovaného parkoviště před novou částí obchodního centra. Přístupový chodník ke kryté galerii obchodů bude dle projektu prodloužen až na chodník i hlavní silniceI/14.Nové parkoviště bude mít 79 parkovacích míst včetně dvou stání pro invalidy a 1 místa pro elektromobilitu.  (mm)


PODZIMNÍ DOTEKY JSOU ZPĚT

Taneční škola Česká Třebová Vás srdečně zve na Podzimní doteky 2022, které se konají ve dnech 8. a 9. 11. v Kulturním centru od 18 hodin. Přijďte si zpříjemnit podzimní večer, kdy je pro Vás připravena přehlídka moderního tance ve všech jeho podobách. 
Předprodej vstupenek proběhne od 24. 10. v recepci Taneční školy  ve dnech:
24. a 25. 10., 31. 10 – 3. 11. 2022 (15:30 – 18:00). Základní vstupné 160,-Kč
Zvýhodněné vstupné: 120,-Kč (děti od 3 let, studenti, senioři)
Děti do 3 let (bez nároku na místo) zdarma.  Šárka Prossová, Taneční škola Česká Třebová  mobil: 604 972 458

V LISTOPADU SE PŘIPRAVUJÍ NOVINKY V TANEČNÍ ŠKOLE

V Taneční škole Česká Třebová již plně probíhají lekce pro tanečníky, rodiče s dětmi a pro seniory.
Nově však připravujeme program i pro širokou veřejnost. 
Herna pro DĚTI: středa 9 - 11h, vstupné 50,-Kč/rodič.
Cvičení pro MUŽE: čtvrtek 18 - 19h. Strečink, zpevnění a posílení celého těla.
Vhodné nejen jako doplněk k jednostrannému sportu, ale i k sedavému zaměstnání. Cena 120,-Kč/h.
Přijďte si vyzkoušet lekci, do nově zrekonstruovaného Studia Taneční školy ZDARMA.

Než se bude stavět nová knihovna bude třeba také bourat

Odbor rozvoje města a investic připravuje podání žádosti na dotaci ze Státního fondu podpory investic na brownfield týkající se akce „Bourací práce části objektu č.p. 452, Česká Třebová“.  Jde o technické objekty bývalé svářečské školy, které je třeba odstranit před stavbou nového objektu.  Přestavbou této lokality má vzniknout  nová budova městské knihovny. Pro tento účel město podalo v průběhu
září, tedy v určeném termínu žádost o dotaci. Nebude to levná a jednoduchá stavba. I když dotace může dosáhnout až 85% uznatelných nákladů, jsou zde ještě další náklady, které se do dotace počítat nebudou.
Aby se tento investiční záměr stal reálnější, byl podán také požadavek na dotaci pro demolici stávajících objektů. Pro tento účel byl včas zpracován investiční záměr, který by měl být pozitivně zohledněn při bodovém hodnocení k získání dotace na bourací práce části nemovitosti. A nejde o malé peníze. Předpoklad celkových nákladů na bourací práce dle projektové dokumentace zpracované spol. OPTIMA Vysoké Mýto je 4,4 mil. Kč včetně DPH. Na tento účel je možné žádat o dotaci ve výši 50% z celkových nákladů a dále je o bezúročný úvěr ve 40% celkových nákladů na bourací práce. Objekty určené k demolici nejsou využívány od roku 2014. Předmětem Investičního záměru je revitalizace území brownfieldů. Záměr je v souladu s tím, že občanské vybavení, které revitalizací vznikne, je určeno pro jiné než hospodářské využití, přesně dle podmínek stanovených v nařízení vlády. (mm - fotografie z roku 2004)


Prezidentská kandidátka Danuše Nerudová v České Třebové

Potvrzuje to fotografie z 21. října 2022 z českotřebovského náměstí, která byla publikována na FB Martina Formánka. Potěšila řadu lidí, u kterých  Danuše Nerudová vzbuzuje důvěru v budoucnost bez excesů, které jsou spojovány s působením Miloše Zemana. Proto vidím potřebu napsat o této zatím velmi úspěšné kandidátce na post prezidentky České republiky více, protože ne všichni vědí o jejím dosavadním působení tolik, aby si udělali svůj názor.
Ekonomka Danuše Nerudová,
39. rektorka Mendelovy univerzity v Brně,
31. května 2022 oznámila kandidaturu na prezidentskou funkci.
"Rozhodla jsem se kandidovat na funkci prezidentky České republiky. Činím tak po zvážení všech pro a proti a s veškerou vážností. Potřebujeme hlavu státu, která má schopnosti a energii stát v ekonomicky nelehké době na straně lidí. Všichni si zasloužíme naději na lepší časy." 
pic.twitter.com/hJPuSBxE2i

Národnost: česká
Datum narození: 4. ledna 1979
Místo narození: Brno

Danuše Nerudová je česká ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně. Vystudovala na Mendelově univerzitě obor hospodářská politika a správa. Získala tituly Ing. a Ph.D. Později dosáhla i profesury.  V roce 2018 se stala rektorkou Mendelovy univerzity. Byla první ženou na tomto postu a zároveň nejmladší rektorkou vůbec, proto bylo její jmenování považováno za přelomové a získalo velkou mediální pozornost. Ve vedení univerzity zůstala do roku 2022.  Jako ekonomka se zabývá daňovým systémem. Byla také předsedkyní Komise pro spravedlivé důchody a v období pandemie Covidu-19 se podílela na iniciativě KoroNERV-20, která se zabývala řešeními ekonomických dopadů pandemie. Dalším z témat, kterým se dlouhodobě věnuje, je rovnoprávnost mužů a žen v ekonomickém i sociálním systému.

Postupně uvádíme seriál Honzy Šimůnka "Expedice Madagaskar 2022"



Před Automatickými mlýny v Pardubicích zmizí stará trafostanice 

Majestátní stavba Automatických mlýnů navržená Josefem Gočárem před více než 100 lety konečně vynikne v celé své kráse. Brzo totiž zmizí i stará trafostanice přilepená k její přední stěně. Rada Pardubického kraje vyhlásila nyní veřejnou zakázku na její odstranění a na opravu lícové zdi fasády této národní kulturní památky.
„Na tomto místě byla původně technologie vodní turbíny sloužící pro pohon mlýna. S postupným rozšiřováním mlýnské výroby byl pohon vodou nahrazen elektrickým pohonem, pro který byla zřízena trafostanice v místě původního domku. Ta byla v šedesátých letech minulého století zásadně rozšířena a přestavěna,“ uvedl náměstek hejtmana Pardubického kraje pro investice a kulturu Roman Línek.
S ohledem na architektonické záměry a s přihlédnutím k historické hodnotě objektu mlýna je nutné nyní starou trafostanici odstranit. Zásobování objektu mlýnů elektrickou energií bude zajištěno z lokální distribuční soustavy s novou trafostanicí v zadní části areálu. „Všichni jsme zvědaví, jak bude vypadat čelní fasáda po odbourání trafostanice. Počítáme s tím, že budeme muset lícové zdivo opravit a nechat udělat i replikovou omítku mezi prvním a druhým nadzemním podlažím. Součástí úprav bude i nově vzniklá plocha nádvoří, která bude upravena shodně s nově navrženou plochou celého veřejného prostoru mlýnského areálu,“ dodal Roman Línek.
Předpokládaná hodnota celé zakázky včetně DPH je 16,5 milionu korun. Realizace stavební části investiční akce bude zahájena po zajištění zdrojů krytí v rozpočtu Pardubického kraje v roce 2023.
 
Proč  je velké úsilí vyvíjet nové produkty s hyaluronic acid (HA)

Z informace společnosti Contipro Dolní Dobrouč:
Za vysokou účinností kyseliny hyaluronové bez vedlejších škodlivých účinků je již zmiňovaný přirozený charakter této látky, kterou v limitovaném množství vytváří naše tělo.  „Právě proto, že kyselina hyaluronová je nedílnou součástí lidského těla, organismus je na tuto látku zvyklý a nijak se jí nebrání. To je jeden z důvodů, proč je proces hojení díky kyselině hyaluronové výrazně usnadněn a zároveň urychlen,“ komentuje využití HA Vladimír Velebný, generální ředitel a majitel společnosti Contipro. Byl to on, kdo už před více než 30 lety firmu strategicky nasměřoval právě na produkci této „zázračné“ látky

Hyiodine a Sorelex na pomoc pacientům

Vyvinuli jsme tekutý přípravek Hyiodine na hojení hlubokých ran, proleženin a dalších kožních problémů, a také hojivé krytí Sorelex. V obou je hlavní účinnou složkou kyselina hyaluronová, která je v nich přítomna vždy v jiné specifické formě a kombinuje se s dalšími látkami,“ přibližuje Nešporová.

V případě náplasti Sorelex jde o kombinaci několika účinků na poškozené kožní tkáně. Hlavní bioaktivní složka, kyselina hyaluronová, urychluje nástup granulace, resp. zacelování rány. Antimikrobiální složka oktenidin brání léčené místo proti bakteriím, které účinně likviduje. Aktivní vrstva náplasti přitom zároveň váže a eliminuje nečistoty pomocí speciálně navržené mřížky. Společné působení těchto tří faktů snižuje produkci tekutin, tzv. exsudátu, a výrazně urychluje hojení.

Náplast s HA, oktenidinem a mřížkovou strukturou od Contipra je vhodná na bércové a diabetické vředy, proleženiny, nehojící se rány po operacích a rány s rizikem rozvoje infekce. Její účinky oceňuje medicína především u ran se střední a vyšší produkcí exsudátu. Hojení dokáže účinně nastartovat u většiny chronicky přetrvávajících druhů ran, a to tehdy, jsou-li postiženy zánětem.