Českotřebovský deník 299/2022 (28/10)

Jak jsme slavili 90. výročí vzniku republiky před 14 lety:

Slavnostní odhalení  nového památníku obětem I. světové války na městském hřbitově. 

Slavnostní odhalení  a vysvěcení  památníku se konalo ve státní svátek 28. října 2008  jako součást oslav 90. výročí vzniku Československa.  Tato slavnost měla velmi specifický ráz nejen díky účasti celého vedení města a městských radních a zastupitelů, ale také díky přítomnosti členů Muzea Československé branné moci v České Třebové, kteří zde byli v uniformách hraničářského praporu č. 19 z roku 1938. Dobovou atmosféru připomenul také zástupce ústeckoorlického městského muzea v uniformě českého důstojníka rakousko-uherské armády. 
Úvodní slovo přednesla ředitelka městského muzea Mgr. Jana Voleská, která ve své úvaze přiblížila přítomným události první světové války v historickém kontextu našeho města. Připomněla, že duchovním základem nově vzniklého řádu, který měl zajistit, aby se neopakovaly válečné hrůzy, se stal ideál demokracie a humanity. Připomenula fakt, že za tyto vysněné ideály bojovaly a svůj život položily i desítky českotřebováků, a to na italské, francouzské a zejména ruské frontě. Sdělila, že právě těm, kteří se o vznik samostatného Československa zasloužili,  ať už to byla československá reprezentace doma nebo v zahraničí či bezejmenní vojáci, patří náš dík a slavnostní akt a večerní koncert v Kulturním centru.   Pak byla přednesena dobová charakteristika českých vojáků a několika slovy přiblížena realita vojáků na válečné frontě.
Starosta města Česká Třebová pan Jaroslav Zedník následně památník slavnostně odhalil.  Administrátor římskokatolické církve ThMgr. Miloš Kolovratník krátce promluvil o událostech první světové války z duchovního pohledu a zároveň  tento památník vysvětil.  Minutou ticha byla uctěna památka padlých vojáků a k památníku byl položen věnec,  kytka a kytice rudých růží  s trikolórami. Slavnostnost této chvíle byla završena československou státní hymnou a vojenskou večerkou v provedení pana Josefa Kučery,  který je zahrál na trubku.
Památník byl vyroben z leštěné žuly ze Skutče, instalaci a úpravu okolí zajistila firma Eko Bi a firma B. Sedláček z České Třebové. Návrh je zřejmě jedním  z posledních děl bývalého městského architekta Ing. arch. Jiřího Jandery. Podílel se na něm také člen Zastupitelstva města Česká Třebová a bývalý ředitel firmy Eko Bi s.r.o. Česká Třebová pan František Čech
Fotografie ze slavnosti na městském hřbitově poslal Martin Šebela. Večer 28.10. se pak ve velkém sále KC konal slavnostní koncert Komorní filharmonie Pardubice.

Oslavy 100 let republiky v roce 2018 - najdete ZDE

28. říjen: vznik samostatného Československa a Česká Třebová fotovzpomínka ZDE

Převratná léta 2014 - 2018 na Českotřebovsku  - najdete ZDE

Vernisáž výstavy  s výše uvedeným názvem proběhla v Městském muzeu ve čtvrtek 20. září 2018. Uvádíme vernisážové vystoupení Radima Duška, ředitele okresního archivu v Ústí nad Orlicí na vernisáži této velmi dobře připravené výstavy.
 Radim Dušek se ve svém vystoupení zabýval především místními aspekty, které vedly k velké aktivitě místního občanstva. Týkaly se např. iniciativy ústeckých a lanškrounských, kteří  hodlali prosadit přeložení železniční třebovsko-olomoucké trati ze Žichlínku k Lanškrounu a odtud přes vesnice Ostrov a Dobrouče k Ústí nad Orlicí. Vše bylo míněno velmi vážně přes politickou situaci ve státě. To byl začátek bouřlivých říjnových událostí v České Třebové.....    Celý článek ZDE

STAROSTA ZDENĚK ŘEHÁK UCTIL PAMÁTKU VZNIKU SAMOSTATNÉHO ČESKOSLOVENSKA

Starosta města Zdeněk Řehák dnes v doprovodu ředitelky Městského muzea Jany Voleské a radního Radima Koláře uložil věnce u sedmice památníků obětí první světové války v České Třebové a jejích přidružených obcích. „Památku obětí válečných konfliktů naší historie je potřeba si opakovaně připomínat nejenom v tento významný den. O odkaz našich předků je potřeba pečovat nepřetržitě,“ uvedl starosta Zdeněk Řehák. (www.ceska-trebova)


  S jednou z držitelek státního vyznamenání @DrabovaDana se potkávám ráda.

Větší odbornici na energetiku bychom hledali těžko. Jsem ráda, že s ní toto i řadu dalších témat můžu kdykoli probrat. Zasloužila by si ocenit více než Medailí Za zásluhy? Podle mě ano!
Jsem přesvědčena, že takových úspěšných a inspirativních žen je mnohem víc, než je jich vyznamenáno. Celkově tvoří jen 10 % vyznamenaných. Budu moc ráda, když využijete příležitost a na webu http://vyznamenejzenu.cz navrhnete ty, které by si podle vás zasloužily ocenit. Děkuji. 
Danuše Nerudová
 
Volné sociální byty

Město Česká Třebová podle čl. II Pravidel č. 3 pro pronajímání bytů v majetku Města Česká Třebová pro sociálně potřebné občany a rodiny vyhlašuje k pronájmu 3 volné byty č.1, č.6 a č.7 o velikosti 1+0 na Semanínské ulici v čp.2089 v České Třebové: Žádosti o byt si mohou zájemci vyzvednout na odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Česká Třebová. Vyplněné žádosti se všemi přílohami je nutno předat do podatelny MěÚ nejpozději v pátek 09.12.2022. V České Třebové dne 27. října 2022 Ing. Jiří Smrčka v. r. vedoucí odboru majetku města.


Benefiční večer pořádaný pro školu Na rovině

Škola, dnes již s novým názvem Mateřská škola a Základní škola Na rovině v České Třebové, vzdělává žáky již 8. rokem a letos poprvé naplnila dětmi a žáky školu od mateřské školky po deváté ročníky základní školy.  Mateřská škola i Základní škola je řádně zapsaná v rejstříku škol a školských zařízení při MŠMT. Jsme školou nestátní, kde zřizovateli jsou dvě fyzické osoby, nyní Slavomíra Petrová a Tomáš Lebeda. Novou ředitelkou školy je Mgr. Renáta Hálová, která zároveň vede mateřskou školu.
Aktivita zřizovatelů i celého pedagogického týmu je zaměřena na děti a na základě Kodexu školy Na rovině propojuje akreditovanou výuku s výchovou dětí pro život ve společnosti, ve které žijeme.
Na  dobročinném večeru 3.11.2022 je možné se seznámit s myšlenkami a kodexem ZŠ Na rovině a můžete se stát jejím podporovatelem. Škola není v letošním školním roce financována z veřejných prostředků, protože škola,  chybou bývalé ředitelky, neposlala včas žádost o přidělení dotace na platy pedagogů.
Ve škole máme 3 žáky s doporučenými podpůrnými prostředky, bohužel i tato dotace je vázána na základní dotaci a je tudíž rovněž zamítnuta. Celková finanční ztráta přesahuje částku 3 mil Kč. Provoz školy je částečně hrazen rodiči dětí a žáků, kteří však hradí svými prostředky nájemné a energie a nemohou hradit výdaje na platy pedagogů a odvody z mezd.
Škola v zájmu dětí uvítá jakoukoli pomoc s nesnadným úkolem zajistit výše uvedené financování.
Filosofií školy Na rovině je aplikovat funkční vzdělávací systém montessori pedagogiky v propojení s projektovým vyučováním, který maximálně a všemi smysly přibližuje žákům reálný život, který je čeká.
Benefiční večer začíná v 17 hodin ve společenském sále Hostince U Coufalů, na adrese Přívrat 39.
V 17.00hod program začíná představením některých výukových metod školy Na rovině. Pedagogové si pro Vás připravili ukázky z výuky, kterou režírují běžně v hodinách pro naše žáky. Postupně přehlédnete práci a metody výuky v hodinách chemie od Magdalény Hynkové, anglického jazyka od Tomáše Lebedy a českého jazyka o psací formě písma Comenia Script od Slávky Petrové. Zde bude prostor i na Vaše dotazy. 
Po besedě bude následovat divadelní komedie „Vražda U Střelnice“.
Věříme, že se budete dobře bavit a že najdete způsob svého přispění k rozvoji školy Na rovině v České Třebové. 
Těšíme se na Vaši návštěvu.