Českotřebovský deník 321/2022 (20/11)
Takovou společnou fotografii českotřebovský pěvecký sbor Bendl ještě neměl a čekal na ni až do čtvrtka 17. listopadu, na koncert s názvem "Druhá tráva + hosté, kde mezi hosty bylo nejdříve Viktorín trio a pak také sbor Bendl.   Byť Bendl nastoupil  na jevišti Kulturního centra "v zadních řadách", tak přesto jej nikdo nemohl přehlédnout. Dojem byl velký a také zážitek ze zpěvu společné písně "Kam složíš hlavu", kterou v originále skupina Druhá  tráva nazpívala s  legendárním skupinou Spirituálkvintet. Bendl byl  velmi důstojnou náhradou, posuďte už z té fotografie. Více o koncertu připravuje Milan Michalski, který také přidá svoje vlastní fotografie.  
K fotografii z koncertu přidávám ještě oficiální snímek, pořízený ve vedlejším malém sále KC v době, kdy na jevišti velkého sálu vystupovalo Viktorín trio. Snímek se po kliknutí zvětší do nového okna.  Foto Jiří Kadavý

Laxní přístup ŘSD k řešení dopravních problémů v našem regionu 

Jde o to, že péče o rozvoj sítě státních silnic ve východní polovině Pardubického kraje zaostává. Roky se bojovalo o obchvat Svitav, což se konečně dostává do stadia realizace. Jenže to je vlastně všechno podstatné, co zde má v nejbližších řekněme 10 letech změnit. Kraj se snaží o své "dvojky" a "trojky" pečovat dle možnosti prakticky plošně na celém území kraje, prioritu dostaly tzv. "přivaděče", na které kraj získal zvláštní peníze. Ale síť "jedniček" je bez podstatných změn a ani výhled není dobrý. Zatímco v sousedním Královéhradeckém kraji pokračuje mílovými kroky např. obchvat Doudleb na silnici č. 11 a opravuje se je i "čtrnáctka" za Potštejnem, také se na ni postavil (zbytečný) kruhový objezd za Rychnovem. Na našem úseku čtrnáctky se neděje nic, nepočítáme-li každoroční frézování a asfaltování povrchu, zatím od Lhotky na světelnou křižovatku. To ovšem není žádný rozvoj. Dokonce hrozí, že se na tento úsek půjde znovu a to dokonce pěkně "od podlahy" s výměnou podloží. 
Jenže tu je potřeba řádný obchvat. Tam se nedokončila ani EIA. Z nesmyslných příčin byl proces EIA zastaven. Jsou zřejmě problémy s vedením trasy kolem rybníku Hvězda na Opatov. Jenže tato část nás nebolí, potřebujeme obchvat města, který má podle vybrané "červené" varianty A vést od kruhové křižovatky u  tunelů za hřbitovem podél letiště do Dlouhé Třebové za Avenu, kde se napojí na stávající čtrrnáctku. Je to dlouhá, ale potřebná trasa, Má na ní být přemostění Skuhrovské silnice a lhoteckého Hlubočku a jen s jediným připojením od města právě přes Lidickou ulici.
Jenže na přípravě obchvatu České Třebové se vůbec nepracuje a není na tom žádný zájem.
Proseděl jsem nad tímto problémem společně s bývalým místostarostou Daliborem Zeleným  nějaký čas. Konstatoval, že bez účinné spolupráce s krajem se nám nepodaří  v této věci nijak pokročit, samo ŘSD nijak nedokážeme pro "naši věc" motivovat. Se závistí jsem pozoroval dění kolem určení trasy dálnice v Litomyšli, kam přijel na veřejné jednání i generální ředitel ŘSD Mátl a snažil se vyjednávat i s malými obcemi a osadami. Jenže to šlo o dálnici, která je superprioritou. Obchvat České Třebové tím není a tak jednání na této úrovni ve Třebové asi nerealizujeme. Je mi líto, že neumíme prosadit ani urychlení  stavby kruhové křižovatky u tunelů, kde vjíždí a vyjíždí denně desítky kamionů a dělají zde situaci velmi nepřehlednou. To u Rychnova bude napojení zbytečně dokončené kruhové křižovatky využito až za spoustu let, ale kruháč zde už stojí a zatím jen zdržuje. Jinde peníze nejsou, tady je nepotřebovali. A u nás byl by to vlastně první prvek budoucího obchvatu. 
Jezdil jsem nějakou dobu na dopravní konference v Pardubicích, hlavně proto, abych se od špiček v oboru něco dozvěděl o rozvoji silniční sítě v našem kraji. Zjistil jsem ovšem, že konference jsou vlastně určeny převážně k tomu, aby neustále dokola prosazovaly dobudování "dopravního multimodálního uzlu Pardubice", pro železniční, silniční, leteckou a lodní dopravu. Padala zde neuvěřitelná čísla o hodnotě potřebných investic, významných snad pro Pardubice, ale méně už pro celý kraj. Kdyby se se stejnou intenzitou prosazovalo již před lety např. napojení logistického terminálu Metrans na kapacitní silniční síť státu (myslím na budoucí dálnici), bylo by jasné, že celý plán pro Pardubice je jen zbytečný a nerealizovatelný sen a kapacitní silniční napojení našeho regionu na dálnici už mohlo být když ne hotové, tak detailně připravené.
Děkuji za ohlasy na text o zbytečném kruháči u Rychnova, jsem rád, že se otázka potřeby "konečně něco udělat" pro zlepšení dopravní situace ujala, padla na úrodnou půdu. Problém budu dále sledovat, jako možnost se mi jeví pozvat pro posouzení řešení dopravy v regionu nezávislé experty. (mm)
Další texty na téma Obchvat města:  Obchvat města - je už vyřešen? Přeložka silnice i/14 ČT - Opatov

Procházka 61 ročníky Jabkancových poutí 1960 - 2022     

Přehled videí Českotřebovského deníku natočených v letech 2020 - 2022 na téma Jabkancová pouť a Jabkance            

Volejbalové výsledky z víkendu

II. liga ženy - skupina C
Ženy Sokola Česká Třebová dvakrát prohrály  ve Šlapanicích s tamním Sokolem a to 2:3 a 1 : 3. Domů přivezly pouze jediný bod. Díky tomu sestoupily z 1. místa v tabulce na místo druhé, vyměnily si místo s Bohemians Praha za kterým o jeden bod zaostávají. 
Krajský přebor Muži 1
Zde startují dva "naše" týmy. Sokol Česká Třebová II. vyhrál oba zápasy s Červeným Kostelcem 3:1 a 3:2 SK Rybník hrál v Litomyšli a v prvním zápase po boji prohrál 3 : 2 , ale v druhém utkání zvítězil 3 : 0.  V tabulce Krajského přeboru M1 je SK Rybník třetí a Sokol ČT II na pátém místě

Hokejbalisté pokračují ve vítězné sérii

Dobrá forma hokejbalisty TJ Lokomotiva neopouští a nyní si v neděli 20. listopadu připsali další tři body za vítězství venku. Porazili HBC Pardubice V opět vysoko 2 : 6 . 3 branky dal Pavel Škeřík, 1 Dominik Řehák, Martin Tomeš a Radovan Hájek. V tabulce II. ligy skupiny Čechy - Východ je nyní Lokomotiva na druhém místě, má ovšem o 1 zápas méně než vedoucí Prachovice, ne který ztrácejí dva body.
Příští týden se hraje poslední podzimní kolo, Lokomotiva hraje ve Svitavách s tamním (nebezpečným) týmem Sršňů.  Svitavy jsou nyní na 4. místě tabulky s 21 body z 11. zápasů

Gymnastická gratulace

Gymnastický oddíl patří k nejstarším oddílům v České Třebové, neboť byl založen už v roce 1956. U jeho zrodu stála trenérka paní Marta Martínková, která u mnoha děvčat probudila zájem o tento krásný sport, dovedla je k vynikajícím výkonům, vychovala několik generací gymnastek a předala mnoho cenných gymnastických zkušeností. Paní Marta Martínková letos v říjnu oslavila své 99. narozeniny.  Za celý oddíl a všechny gymnastky bychom jí chtěly popřát všechno nejlepší k narozeninám, pevné zdraví a radost se svou rodinou!  Trenérky Dagmar Havránková, Michaela Veličková, Martina Dosedělová
Fotografie 1: Marta Martinková oslavující - Marta Martínková přebírá cenu města Kohout za rok 2003

ZEMŘEL BÝVALÝ ÚSTECKÝ STAROSTA JIŘÍ ČEPELKA

 Ve věku 69 let zemřel ve středu 16. listopadu po krátké hospitalizaci Jiří Čepelka, bývalý starosta, později místostarosta a dlouholetý zastupitel města Ústí nad Orlicí. V letech 2006 až 2010 byl Jiří Čepelka také poslancem Poslanecké sněmovny PČR a působil také v zastupitelstvu Pardubického kraje. Známe ho určitě také z řady předvolebních akcí v České Třebové, účastnil se jednání např. o novém uspořádání veřejné správy, organizované v České Třebové 18. května 2000 na podporu nového uspořádání veřejné správy kdy město Česká Třebová bojovalo za zřízení pověřeného úřadu III. stupně (a podařilo se to). Účastnil se také některých českotřebovských výstav Richarda Peška, např. v kavárně U Tygra. Aktivně působil i rámci regionu, byl např. jeden z doporučujících pro to, aby se právě v České Třebové v bývalém Sigmě zařídila (na místě zbouraného pivovaru) firma PEWAG. V Ústí nad Orlicí zase dokázal zařídit, aby v rámci rekonstrukce koridoru  Ústí - odbočka Parník, při které vzniklo napřímeni trati u Dlouhé Třebové, bylo také vybudováno silniční přemostění do Hylvát, které v původních plánech nebylo. Jiří Čepelka byl populární také v řadách ústeckých sportovců a díky svým funkcím v ODS dokázal zařídit pro Ústí nad Orlicí  návštěvy Václava Klause, i když tehdy ještě ne ve funkci prezidenta republiky a dalších osobností. Nástupcem Jiřího Čepelky ve funkci starosty byl Richard Pešek.
Pro Ústí nad Orlicí pracoval jako zastupitel města až do září letošního roku.
Poslední rozloučení s Jiřím Čepelkou se uskuteční ve čtvrtek 24. listopadu od 11 hodin v evangelickém kostele v Letohradě.  Čest jeho památce.

  

Gymnastky se radují z úspěšného závodu Špindlerovští mušketýři

Druhou listopadovou sobotu vyjely sportovní gymnastky do Vrchlabí, aby celý den strávily v tělocvičně a předvedly své sestavy v gymnastické soutěži nazvané Špindlerovští mušketýři.
V nejmladší kategorii (roč. nar. 2015 a mladší) závodilo 20 dívek.  Nejlépe se umístila na 6. místě Alžběta Čejková a na 8. místě Petra Jašňáková. V této kategorii si poprvé vyzkoušely závodit i naše nejmladší gymnastky, které trénují teprve 1 rok. Markéta Sabatová, která obsadila 9. místo, Valerie Chládková skončila na 11. místě a Karolína Čechalová na 13. místě.
Krásné výkony předvedly i Kateřina Jašňáková, která v kategorii dívek I (nar. v roce 2013) obsadila 4. místo z celkem 9 závodnic, a Vendula Válková, která v kategorii dívek II (nar. v roce 2011) skončila na 6. místě z 21 závodnic.
Nikol Dosedělová si domů odvezla bronzovou medaili za 3. místo v kategorii dívek I mistr (nar. v roce 2013 – 2014) a na nepopulárním, ale krásném 4. místě se ve stejné kategorii umístila Ella Nástrahová. V této mistrovské kategorii soutěžily dívky, které se zúčastnily v roce 2022 republikového finále a jejich sestavy musely obsahovat technicky obtížnější prvky. Závodilo celkem 6 gymnastek a jejich výkony byly velmi vyrovnané. Celkové výsledky bodování rozhodčích se lišily jen desetinami bodů.   Celý článek a fotografie ZDE



  • POHOTOVOST STOMATOLOGIE V REGIONU DO KONCE ROKU