Českotřebovský deník 347/2022 (16/12)
Zítra v sobotu 17/12 od 19 hodin bude Česká mše vánoční (Bendl + KOJK)

Bude to po letech opět bez roušek a bez respirátorů. Připomeňme si ještě provedení mše v loňském roce:


Žebříček kvality života a Česká Třebová

Pět let už zveřejňuje poradenská společnost Deloitte žebříček kvality života v České republice Index kvality života je vypočítaný jako souhrn matematicko-statistických dat ze tří oblastí – první je zdraví a životní prostředí, druhá materiální zabezpečení a vzdělání a jako třetí služby a vztahy. Ve zmíněné první desítce dosahují sídla 7 až 10 bodů z deseti možných. Mapa celé ČR pak ukazuje, jak jsou kvalitní zelené oblasti doplňovány červenými s nízkou kvalitou a jaké je rozložení takových oblastí.
Město Česká Třebová patří mezi obce s rozšířenou působností a proto bylo do průzkumu zařazeno a podobně jako v předešlých letech jeho hodnocení odpovídá průměru. Konkrétně jsme se umístili na 113. místě v ČR a 11. msítě v Pardubickém kraji. Rozdíly měti městy "uprostřed tabulky" jsou však zcela nepatrné. Zajímá nás především porovnání kvality života  v České Třebové a okolních městech v. regionu, která dobře známe. Uvádím proto výpis měst zejména z Pardubického kraje z celostátního žebříčku. Výsledky a porovnání měst uvádíme ZDE

V Mateřské škole a Základní škole Na rovině v České Třebové bylo opět otevřeno pro veřejnost.

Tentokrát pro rodiče, kteří mají zájem do mateřské školy nebo do základní školy umístit svoje děti.
 
Den otevřených dveří proběhl 1.12.2022 v budově Lhotka 98 a nesl se již v předvánoční náladě.  Škola je po rekonstrukci opravdu krásná a vánoční výzdoba to jen ještě více podtrhla.
Návštěvníci byli přítomni přímo v běžné výuce, seznámili se s používáním montessori pomůcek, podívali se, jak jsou vedeny individuální plány pro každého žáka samostatně, zažili si i výuku montessori chemie a angličtiny, v režii Magdaleny Hynkové a Dagmar Kebrlové.
Nejvíce rodiče oslovil klid ve třídě, zapálení dětí do výuky a velmi zajímavé názory žáků při hodnocení své práce na společné elipse. Zpětná vazba je při výuce to nejdůležitější, připomíná třídní učitelka prvního trojročí Nikola Petkov.
Jak hodnotili dnešní den rodiče¨se dovíte pokračování ZDE
Mateřská škola Na rovině u Vánočního stromu

Mateřská škola Na rovině v předvánočním čase navštívila vánoční strom na Starém náměstí v České Třebové. Děti si prohlédly výzdobu a stánky, pohádkovou výstavu ve výstavní síni  Kulturního centra a užily si také příjemné posezení v kavárně Pekařství Sázava.

Mikulášská besídka v Mateřské škole Na rovině v České Třebové

Žáci školy Na rovině, za doprovodu učitelů, připravili pro děti v Mateřské škole Na rovině mikulášskou nadílku, s Mikulášem, Anděli i čertem. Děti z mateřské školy si užily den s písničkami, vyprávěním pohádkové babičky a pečením cukroví. Nadílku pro děti připravil Spolek RUKA 8, z.s. i  ZŠ Řetová, které tímto děkujeme. 

Základní škola Na rovině v České Třebové na zimním stadionu

V rámci tělesné výchovy jsme navštívili českotřebovský „zimák“. Žáci bruslili s dopomocí i bez, za dohledu pedagogů i některých rodičů žáků, shlédli krátké krasobruslařské vystoupení s piruetami učitelky tělesné výchovy Anity Vostřákové.

Bezpečnost cestujících na vlakovém nádraží v centru pozornosti 

Na základě jednání, které se uskutečnilo na českotřebovské radnici, bude nyní realizováno opatření, které má omezit negativní působení nepřizpůsobivých osob.  Prostory nádraží se totiž často stává útočištěm nepřizpůsobivých občanů, kteří zde proti přepravnímu řádu tráví celé hodiny, aniž by měli v plánu někam cestovat. Tyto problémy pochopitelně narůstají v zimních měsících. V noci od 22 do 02 hodin budou uzavřeny samootevírací dveře bezbariérového vchodu do chodby vedoucí k restauraci. Zdůvodnění a další opatření najdete v textu článku  ZDE


Nostalgické parní vlaky by mohly získat mezinárodní rozměr

Načerpání zkušeností s fungováním železničních muzeí na Slovensku a možnost spolupráce v rámci připravovaného projektu železničního muzea v Dolní Lipce byly hlavními tématy jednání zástupců Pardubického kraje a Muzea starých strojů a technologií Žamberk v Bratislavě a Čiernem Balogu, kde je železniční muzeum a plně funkční Čiernohronská železnice.
„Součástí našich plánů na vybudování železničního muzea v Dolní Lipce je také rozšiřování a neustálé zatraktivňování letních parních jízd. Kromě spolupráce s kolegy z Polska bychom se rádi inspirovali také na Slovensku, a to jak v Železničním muzeu v Bratislavě, které patří Železnicím Slovenské republiky, ale také v Čiernem Balogu, kde sídlí Čiernohronská železnice. Jedná se o úzkokolejnou železnici, která je národní kulturní památkou a ročně přepraví přes 130 tisíc cestujících. Její součástí je řada historických exponátů, ale například také rumunská parní lokomotiva z roku 1985. Rádi bychom prověřili možnosti získání dotace z Visegrádského fondu tak, aby například mohly exponáty ze Slovenska být přistaveny v našem kraji či opačně. Čiernohronská železnice může být pro nás vzorem i z hlediska zajištění provozu či spolupráce s místními samosprávami. Cílem provozovatelů železnice je zajistit pravidelný každodenní provoz elektrickými soupravami a rozšířit tak dopravní obslužnost celého údolí v blízkosti Chopoku,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
Další možností spolupráce je propojení se Střední školou technickou a dopravní Gustava Habrmana v České Třebové. Její studenti by v rámci praxí či mimoškolní aktivity mohli pomoci s údržbou historických vozů. Na základních parametrech možné spolupráce se domluvili ředitel krajem zřizované školy Jan Kovář a ředitel Čiernohronské železnice Aleš Bílek.


Kladrubský hřebčín obnovil aleje, vysázel 549 jabloní

Na Radě památky UNESCO Krajina pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem se tentokrát hovořilo také o obnově jabloňových alejí v okolí stáje Josefov a na Kmínce, kde bylo v uplynulých dvou letech vysázeno 549 stromů.
„Je to zcela ojedinělý projekt, myslím, že v takovém rozsahu se nikde jinde ještě neuskutečnil. Navíc tu byly použity staré české odrůdy, aby se krajinný ráz tohoto území nezměnil a naopak vrátil k původní podobě,“ ocenil práci hřebčína předseda Rady památky Roman Línek.
Na obnovu dohlíželi i památkáři. „Krajině v okolí Josefova byl navrácen její historický ráz, včetně zcela zaniklé třířadé aleje vedoucí od stájí k Labi. Tato polní cesta navíc opět rozděluje obrovské 40 hektarové pole, zcelené v 80. letech minulého století, a tím se krajina přibližuje svou podobou k původním pastevním dílcům,“ řekl Michal Drkula z oddělení památkové péče Krajského úřadu.
Jabloňové aleje byly na tomto místě vysazené pravděpodobně kolem roku 1925. „Snažili jsme se v maximální možné míře zachovat původní stromy. Nechali jsme je odborně ošetřit zdravotním řezem. Jejich stav je stabilizovaný a předpokládám, že by mohly další roky zdárně prosperovat,“ uvedl ředitel Národního hřebčína Jiří Machek.
Podle archivních snímků bylo dosazeno celkem 2,8 km alejí a malý sádek u Černé pěšiny. „S novými stromky nám významně pomohli ve Výzkumném a šlechtitelském ústavu ovocnářském v Holovousích, kde nám napěstovali dostatečné množství kvalitního výsadbového materiálu ve 39 starých českých odrůdách. Dohodli jsme se, že naše aleje budou mimo jiné sloužit i jako genofond téměř zaniklých odrůd jabloní,“ sdělila Jana Votrubová, vedoucí střediska Správa kulturní krajiny NHK.
Zasedání Rady památky se tentokrát výjimečně uskutečnilo v Národním zemědělském muzeu, kde se až do konce ledna koná výstava s názvem Krajina pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem