Českotřebovský deník 355/2022 (26/12)
Nové video Českotřebovského deníku:  Vánoční trhy a co k nim ještě patřilo

Dva roky bylo třeba čekat na to, až bude opět všechno "normální" a Nádražní ulice u Kulturního centra se změní ve vánoční tržiště se vším co k tomu patří. Bylo mrazivé počasí, ale to je daleko lepší, než kdyby pršelo. A tak byly stánky, bylo dost návštěvníků i prodávajících a byl také (adventní) Betlémský průvod, vyprovázející P. Marii do města Betléma. Jako vždy, také s oslíkem Kleofášem, který přijel až z Líšnice. Start v 11 hodin od fary, průvod sledovaly stovky přihlížejících, mnozí přišli i s průvodem až na tržiště. Všichni si chtěli pohladit oslíka a ten byl opravdu velmi trpělivý. Navíc byla v Kulturním centru k vidění zajímavá "pohádková výstava" oblečení z velmi známých televizních pohádek a tradičně také českotřebovský Unzeitigův pohyblivý betlém. Odkaz na video ZDE https://youtu.be/V2s_s6KKuUE

Nový jednatel Eko Bi nastoupí 1. února 2023 

Dle dohody stávající jednatel městské obchodní společnosti Eko Bi, s.r.o. Libor Stránský byl ve funkci na dobu určitou, než v řádném výběrovém řízení bude vybrán nový jednatel. Na základě proběhlého výběrového řízení a RM ve funkci valné hromady schválila návrh na změnu jednatele. Nově vybraný jednatel Eko Bi, s.r.o. Martin Brejcha ujme  funkce od 01.02.2023.


Komise rady města kompletní - jako poslední byla ustavena sportovní komise

Složení nové sportovní komise schválila rada města dne 19. prosince 2022, ostatní komise byly jmenovány již 28. listopadu.
Jaroslav Rybka - předseda
Renáta Typlová,  Jan Polášek, Martin Knížek,  Aleš Stránský, Martin Brejcha, Petr Doseděl, Jaroslav Badzik, Stanislav Ruda
Přehled složení všech komisí rady města najdete ZDE


Máme schválen nový rozpočet 2023 - spokojenost ovšem není (Komentář)

V zastupitelstvu města je schvalování rozpočtu považováno za velmi důležité. Město plánuje využití svých financí a v té době známých dotací k tomu, aby zajistilo jednak potřebné mandatorní výdaje a jednak pamatovalo na potřebné opravy a investice.  Rozpočet vychází také z dlouhodobého finančního výhledu, který je v předstihu připraven. Zastupitelstvo musí současně vzít na vědomí  usnesení z předchozí doby, kterými je např. zajištěno financování akcí dříve rozpracovaných tak aby docházelo ke kontinuálnímu rozvoji města. Jako příklad uvedu  dokončení Bikerezortu Peklák, zajištěné v předchozím volebním období 2018 - 2022, i když základy pro tuto investici byly dány již dříve. Na všechno se dotace nevztahovala, a přece bylo nutné realizovat další rozsáhlé a finančně náročné podmiňující investice. (Např. velké parkoviště, kanalizaci až dolů na Kubelkovu ulici, nedořešený minicamp atd...)   Více v samostatném textu ZDE

Poznatky z prvního ročníku participativního rozpočtu 2022

Zřízení konzultačních dnů pro navrhovatele – umožní zajistit, aby byly u návrhů včas odstraněny nedostatky, které by mohly způsobit jejich vyřazení z konečného hlasování. Jde o především o   kontrolou proveditelnosti.
Změna harmonogramu.  Nově upravený harmonogram poskytne  dostatečný čas na propagaci a přípravu projektů  a  úředníci budou mít více času na kontrolu  tak, aby bylo možné kontaktovat navrhovatele a požádat o potřebná doplnění projektů a drobné úpravy.
Navýšení maximálních cen projektu  – zvýšení finančního limitu.  S tím již počítá schválený rozpočet města na rok 2023. Důvodem je také  značné zvýšení cen.
Veřejná  prezentace  návrhů  - pomohla by zlepšení informovanosti a zvýší atraktivitu participativního rozpočtu pro hlasující.
Změna  formátu  hlasování  – někde zavádějí také minusové hlasy s poloviční váhou, které ovšem nejsou povinné. .
Rozšíření počtu míst, kde je možné hlasovat prostřednictvím formuláře –Drtivá většina hlasujících hlasovala on-line, pouze  zlomek  využil možnosti hlasovat fyzicky na podatelně MěÚ. Jistě by bylo možné najít i další hlasovací místa....
Nový ročník participativního rozpočtu již byl vyhlášen....


Oprava mostu Pavla Wonky v Pardubicích začne se zpožděním

Most Pavla Wonky v Pardubicích se začne opravovat v létě roku 2023. Zadávací řízení na zhotovitele je v nadlimitním režimu a bude dvoukolové. Rekonstrukce začne středními komorovými nosníky, skončí dokončením přeložek sítí. Samotná oprava má trvat jedenáct měsíců.
Z několika důvodů začne plánovaná oprava Wonkova mostu o něco později, než bylo plánováno. „Probíhající zadávací řízení je nakonec dvoukolové. V prvním kole budou uchazeči prokazovat kvalifikaci. Wonkův most je stavba významná nejen dopravně, ale také stavebně technicky. Délka přemostění je 170 metrů, šířka přes 22 metrů,  jeho oprava žádá zkušenost,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš. Přihlášky do prvního kola řízení mohou uchazeči podat do 4. ledna příštího roku. Následovat bude kolo druhé, současně se budou vypracovávat inženýrská opatření. V létě by potom měla začít samotná oprava. Ta má trvat jedenáct měsíců.
S dokončením se kvůli zimní přestávce počítá na podzim roku 2024. Financování tak bude rozdělené do dvou let. „Bohužel se nám na nedávné schůzce s ministrem Martin Kupkou nepodařilo vyjednat finanční podporu od státu na opravu. Financování rozložené do dvou let nám umožní investovat do krajských silnic. Samosprávám jsme se zavázali, že budeme opravovat silnice například po položení kanalizací a vodovodů.  Těmto závazkům chceme dostát,“ řekl Kortyš. Předpoklad ceny opravy Wonkova mostu je 170 milionů včetně DPH.
 Zástupci kraje plán na opravu mostů kpt. Bartoše a Pavla Wonky  projednali se zástupci magistrátu města Pardubice, aby se záměry nekřížily s vyvolanými dopravními opatřeními. „Jsem rád, že jsme si s panem náměstkem potvrdili soulad, že chceme intenzivně koordinovat opravu mostu Pavla Wonky tak, aby se časově nepotkaly s aktivitami města na mostu na ulici kapitána Bartoše, jež budou vycházet z výsledku prohlídky jeho statiky. Domluvili jsme se, že koordinační schůzky budou pravidelně pokračovat tak, aby další aktivity kraje i města v oblasti dopravy probíhaly ve vzájemné součinnosti,“ doplnil Jan Hrabal, náměstek primátora města, který má v gesci i dopravu. 


Nová komfortní lávka  přes frekventovanou silnici v Litomyšli v užívání

Stavbaři divize Mostní stavby společnosti Chládek a Tintěra, Pardubice dokončili stavební práce na výstavbě nadchodu nad frekventovanou silnicí I/35 procházející městem. Jedná se o moderní stavbu, která zajistí bezbariérové a pohodlné spojení s centrem města. Investorem bylo město s dotací od SFDI. Díky navržené nosné konstrukci je lávka zastřešená a poskytuje tak pěším plný komfort. Zajímavostí na lávce je nejen její celkový moderní vzhled, ale i nápis Smetana vyrobený na přání investora. Poukazuje na litomyšlského rodáka Bedřicha Smetanu a projekt Smetana 200. Lávka o délce 56 m a šířce 3 m slouží zároveň jako atraktivní místo pro vyhlídku na historické centrum města.
Práce na výstavbě byly zahájeny v únoru letošního roku. Původní termín dokončení stavby byl stanoven na konec letních prázdnin. Bohužel se stavbaři během procesu stavby potýkali s pozdními dodávkami materiálu způsobené konfliktem na Ukrajině, které měly za následek komplikace s výrobou ocelové konstrukce a způsobily zpoždění stavby. Od 22. prosince byl nadchod předán k užívání. V příštích letech budeme město Litomyšl v investicích do městské infrastruktury pokračovat, aktuálně je na řadě druhý nadchod přes I/35 u Smetanova domu,“ dodává a hodnotí realizaci nového nadchodu starosta města Daniel Brýdl.

Videovzpomínání na konec roku 2021 a 2020


Vánoce na Pekláku s technickým sněhem, ale s malým zájmem veřejnosti

Fotografie je z 25. prosince odpoledne, to bylo dokonce slunečné odpoledne. Svah zasněžený, dle možnosti upravený ale s malým počtem sportujících. V pondělí 26/12 pak k tomu přišly protivné dešťové přeháňky. Přívrat nejezdí vůbec, bez sněhu je svah v Dlouhoňovicích. Porovnáním s dalšími středisky v horách  to je podobné, třeba Čenkovice mají zasněženou jen Svitavskou sjezdovku, daleko lepší to je na červenovodské straně Bukové hory.  Je to škoda, děti mají prázdniny a mohlo být na svazích veseleji.

Chata Maxe Švabinského uzavřena - hledá se provozovatel

  • Letošní zimu zde chatu v provozu zřejmě nenajde. Majitel chaty Ing. Michal Kortyš, vicehejtman a krajský radní pro dopravu nemovitost prodává, už byl provozovatel vybrán, převzetí oddaloval a nakonec od záměru ustoupil. Chata byla na zimu vybavena, ale ani to nepomohlo. Je zde třeba odstranit některé závady v sanitárním systému, to se v zimě asi moc dělat nedá. Vše se tedy dostává znovu na začátek, tedy do stadia hledání nového provozovatele a zřejmě i majitele.  V zimní sezóny byla Chata Maxe Švabinského častým cílem běžkařů, letos tomu tak nebude. Pro také i novoroční akce českotřebovského Klubu českých turistů bude jinde - v nejbližším hostinci u Sitařů v Kozlově. Připomeňme ještě že právě v nadcházejícím roce 2023 oslaví českotřebovský Klub českých turistů 100 let existence a současně i to, že chata na Kozlovském kopci vznikla právě díky českotřebovským turistům O chatu nakonec během let komunistického režimu přišli, přes družstvo Jednota se při privatizaci dostala do soukromých rukou a majitelé byli dosud  pouze z Litomyšle, první bylo Coufalovi. Ačkoliv vlastnili a využívali chatu poměrně dlouho, nijak zvlášť ji  nevylepšili, ačkoliv byly potřeba zcela zásadní investice. To na rozdíl např. od KČT Ustí nad Orlicí, který dokázal svou Janderovu chatu na Andrlově chlumu pro sebe získat nazpátek . Přejme si, aby byla současná patová situace co nejdříve vyřešena a Chata Maxe Švabinského opět mohla sloužit.  (mm) O historii chaty a KČT se píše v samostatném textu ZDE
  • Domov mládeže Pardubice (s největší kapacitou v kraji) má novou fasádu

    Domov mládeže a školní jídelna Pardubice má ubytovací kapacitu 700 lůžek, ta bývají po celý rok beznadějně obsazená. Jedná se o ubytovací zařízení pro školáky s největší kapacitou v Pardubickém kraji, nezměrný význam má především pro krajské město. V letošním roce se zde podařilo zateplit obálku dvou budov, další stavební úpravy by měly v příštích letech následovat.
     „Obě budovy domova mládeže už měly leccos za sebou, jsou to stavby z let 1956 a 1976. Při rekonstrukci bylo nutné nejdříve odstranit původní obklad ze skelné vaty, pokračovalo se výměnou oken, dveří, zateplením střechy krčku a stropní konstrukce položením izolačních rohoží na podlahu půdy. Díky tomu bychom měli v budoucnu ušetřit na provozních nákladech,“ vysvětlil radní zodpovědný za školství Josef Kozel.
     Zateplení obou objektů mírně přesáhlo částku 30 milionů korun, z toho necelých 13 milionů korun získal kraj na projekt z evropských fondů. V dalších letech by chtěl kraj investovat také do interiérů pardubického domova mládeže. „Protože se jedná o rozsáhlý komplex budov, budeme muset případné stavební úpravy realizovat postupně. Budeme intenzivně jednat s paní ředitelkou, jak v rekonstrukci pokračovat, zda opravíme pokoje po jednotlivých patrech a podobně, vše navíc s ohledem na provozní možnosti zařízení. Domov je permanentně vytížený, právě proto by měl mít také podobu moderního ubytovacího zařízení, které odpovídá standardům 21. století,“ uzavřel Josef Kozel.