Českotřebovský deník 213/2022 (1/8) 
Nové video Českotřebovského deníku:
Cyklistický závod Regionem Orlicka 2022

První informace byla podána  již v den závodu. Nyní přidáváme pětiminutové video, které pomůže uidlat obrázek o jaký závod se jednalo.  Přímá účast českotřebovské veřejnosti byla poměrně slabá. V neděli 31. července před jedenáctou hodinou projížděli Českou Třebovou cyklisté v závěrečné etapě mezinárodního závodu Regionem Orlicka, vypsaného pro závodníky kategorie junior.
Pořadatelem závodu byl sportovní klub policie DUHA Lanškroun Do závodu v pátek nastoupilo 137 cyklistů, v cíli jich bylo v neděli klasifikováno jenom 120. Byl to závod náročný, celková délka byla 250 km a opravdu se nejezdilo po rovině. Tak třeba nedělní závěrečná etapa měla celkové převýšení 1220 metrů nahoru a dolů. Také organizační zajištění závodu nebylo jednoduché. Mimo několika vozů rozhodčích a desítek mechanických vozů doprovázelo závodníky 19 motocyklů.
Průjezd Českou Třebovou se odehrál bez většího zájmu veřejnosti, silniční cyklistika není u nás příliš obdivovaným sportem. Česká Třebová je naopak rájem pro bikery. Ti co přišli však mohli shlédnout opravdu početné pole cyklistů a za hlavním pelotonem pak několik skupinek opozdilců. Z České Třebové závodníky ještě čekalo stoupání na Skuhrov a sjezd do cíle do Lanškrouna. Rychlostní prémie na Starém náměstí byla posledním měřením v bodování aktivity. Svou pověst dobrého vrchaře i ve sprintu potvrdil Milan Kadlec z Dukly Praha, který za aktivitu v závodě získal modře i červeně puntíkatý trikot. Závodu se zúčastnili se závodníci z 8 zemí, celkovým vítězem se stal Polák Filip Gruščinsky ze stáje AVATAR

V hlavní roli krytý plavecký bazén

V současné době se ve veřejnosti "z ničeho nic" vyrojilo nové  téma - nutnost rychlého vyřešení velké rekonstrukce českotřebovského bazénu. A hned se ví jak to má být. Docela se tomu divím, neboť dosavadní postup majitele o nějakém spěchu nesvědčil. Náš bazén patří mezi ty starší v našem regionu (nejstarší byl bazén ve Vysokém Mýtě). Prošel generálkou cca na přelomu století, ne zcela podařenou, bylo třeba následně vyřešit náhradu mozaiky a nerezovým oplechováním. Právě v těchto letech  město bazén vložilo do základního jmění společnosti Eko Bi. Je to technologicky namáhaný objekt, má svá nejlepší léta za sebou  a čeká nás proto další rekonstrukce. Má to však řadu háčků....
 Více v samostatném textu ZDE 

Brazilské jiu jitsu =  sport, který naučí, jak se ubránit      

Žijeme v době počítačů, u kterých naše děti tráví většinu svého volného času. S nedostatečným pohybem se vytrácí i jejich fyzická připravenost a po příchodu do kolektivu na vlastní kůži pociťují tento nepříjemný handicap.
Rodiče by měli své ratolesti „vyhnat“ do přírody, nebo jim osobním příkladem nastartovat aktivní vztah k některému z mnoha sportů.
My dnes nabízíme, v Česku relativně mladé, ve světě však velmi úspěšné brazilské jiu jitsu.
Děti jsou jako houby. Když jsou mladé, rostou a vstřebávají vše co vidí a slyší. Proto je důležité, aby byly v tomto věkovém období obklopeny pozitivní atmosférou.  Brazilské jiu jitsu je formou sebeobrany, která stmeluje mnoho vlastností.  Podporuje sebedůvěru, učí disciplíně, sebekázni a respektu k soupeři.  Více v samostatném textu ZDE

Pilotní projekt samoobslužného obchodu v Bítovanech už funguje

Projekt podpořil Pardubický kraj
Obchod na vesnici, kde si můžete nakoupit v šest hodin ráno stejně jako v devět hodin večer, rozhodně není standardem. V Bítovanech na Chrudimsku s podporou Pardubického kraje a ve spolupráci s obcí taková prodejna právě v obecních prostorách vznikla. Nese název „Fééér samoobslužný obchůdek“ a mohou v něm nakoupit třeba i ti, kteří přijíždějí z práce později. Slavnostní zahájení provozu se uskutečnilo v neděli 31. července mimo jiné za účasti radního pro venkov, zemědělství a životní prostředí Pardubického kraje Miroslava Krčila. 
Ráno a dopoledne je v prodejně přítomna obsluha, zákazníci si nakoupí „postaru“. Odpoledne a večer se obchod přepíná do samoobslužného režimu. „Je určitě dobře a pro život v obci důležité, že takto prodejna neztratí ani svůj sociální rozměr a úlohu. Tedy, že stále zůstane i místem, kde se lidé mohou potkat a popovídat,“ uvedl radní Miroslav Krčil.
V Bítovanech žije nyní zhruba 70 procent obyvatel ve věku do 60 let. A právě i tato skutečnost byla jedním ze silných argumentů, který nakonec přispěl k otevření obchodu tohoto typu.
„Osobně jsem velmi rád, že jsme podpořili takovýto inovativní přístup k zajištění občanské vybavenosti na venkově. Pokud nebudeme tyto nové cesty hledat, v budoucnosti podle mého názoru nedokážeme odpovídající služby na vesnicích zachovat. V Bítovanech jde o konkrétní příklad, který by mohl být inspirací pro další malé obce. Je to pilotní projekt, který teď potřebuje čas. Velmi bych si ale přál, a zároveň v to pevně věřím, že bude úspěšný. Navíc v tomto konceptu vidím ještě jeden potenciál, a to příležitost pro nabídku českých regionálních produktů. Musím proto všem, kteří se do toho rozhodli tímto způsobem jít, mnohokrát poděkovat za odvahu,“ poznamenal radní Miroslav Krčil s tím, že pro zachování služeb na venkově je rozhodující právě jejich časová dostupnost. A tu nový koncept poskytuje.
V obci Bítovany předešlý provozovatel obchodu ukončil činnost ke konci letošního dubna. Po třech měsících, od 1. srpna, už tedy funguje prodejna znovu a navíc v hybridním režimu.       

Monkey Business v Kostelci nad Orlicí
V pátek večer vystoupila v areálu parku Nového zámku v Kostelec nad Orlicí kapela Monkey Business. Slovy Matěje Rupperta: "Ty kráso, byla to opravdu velká pecka, tooocop." Prostě, fantastický koncert.
Na pódiu se v podání Matěje Rupperta, Terezy Černochové, Romana Holého, Ondřeje Brouska, Pavla Mrázka, Oldřicha Krejčovese a Martina Houdka uskutečnil takový nářez, jaký hlediště v areálu parku Nového zámku ještě nezažilo. Členové kapely Monkey Business jeli víc než hodinu a půl na maximum, opět ukázali, že jsou všichni skvělí hudebníci a navíc dovedou své příznivce svým nezaměnitelným způsobem opravdu roztančit, roztleskat a bavit.
Kontrast prostředí pozdně klasicistního sídla Kinských s pop-funkovou hudbou, LED obrazovkou, perfektním ozvučením, světelnou a laserovou show neměl chybu. Díky všem, kteří se podíleli na přípravách a provedení jedinečného koncertu. A pořadatelé především děkují návštěvníkům a fanouškům, kteří na koncert přišli a přijeli i z velmi vzdálených míst. Na nádvoří Nového zámku totiž vytvořili strhující atmosféru. Set fotografií z celé akce naleznete na facebooku pod hashtagem #orlickynetzajimavosti a na #kinskyartmedia.