Českotřebovský deník 75/2013 (15/3)
Honza Šimůnek & Šalamounovy ostrovy = velký úspěch (židle nestačily)

  Přednáška Honzy Šimůnka o letošním pobytu na Šalamounových ostrovech přilákala do přednáškového sálu ekocentra Podorlicko opravdu rekordní návštěvu. Židle byly zaplněny již čtvrt hodiny před začátkem a musely se shánět další z dalších prostor ekocentra.
Honza Šimůnek připravil (ve spolupráci s Českotřebovským deníkem) ze své expedice asi hodinové video, které na přednášce komentoval. Mohl také využívat své znalosti ze svých předcházejících pobytů v této destinaci a povídat o tom, jak se to  zde v posledních letech změnilo a jakým směrem se vývoj ubírá.
Pro bližší poznání mohu doporučit loňské video Českotřebovského deníku, které zde znovu uvádím a které zase zachycuje život na Šalamounových ostrovech detailně a z blízka. Věřím, že spojením tohoto videa s předvedenou čtvrteční prezentací v ekocentru tak bude možné získat komplexnější obraz o tom, jak to "na Šalamounech" vypadá a jak se to mění, podívat se více na zdejší výjimečnost, tedy odloučenou skupinu licí kmene KWAIO, žijící v kopcích ostrova Malaita. 
Ještě po přednášce pak musel Honza Šimůnek zodpovědět spoustu dotazů, exkurze  na Šalamouny to byla tedy hodně zajímavá. K dispozici byl také široký výběr fotoknih a dalších artefaktů z Šalamounových ostrovů a z Oceánie.  S posluchači a pořadateli se nakonec Honza Šimůnek dohodla na tom, že je ochoten ze svých dalších cest připravit další zajímavé "video přednášky", např. z Afriky, kterou má prozkoumanou docela detailně...Byl zajímavé poslouchat autentické zážitky z dalekých cest, které nelze nahradit žádným komentářem k filmu nebo videu. S tím, že "další cestovatelské přednášky jsou nutností" se všichni účastníci besedy rozcházeli....
 
Předsedkyně pořadatelské organizace Českého svazu ochránců přírody  ještě připomněla bohatý dubnový program ČSOP pro veřejnost, který uvádíme ve zvláštním souboru ZDE

Před pěti lety byl v březnu 500. koncert KPH

Na koncert ve čtvrtek  8. března 2018 se příznivci vážné hudby dlouho těšili. Zklamáni rozhodně nebyli, přijel k nám do České Třebové skutečný hudební génius, "Čechorus", houslista Alexander Shonert. Nepřednesl žádné dlouhé koncerty, ale "jenom" skutečně zajímavý program "Tančící housle", který všechny posluchače uchvátil. Program si sám uváděl, vystupoval sympaticky, velmi se soustředil na svoje hudební výkony, dokonale si rozuměl se svou maminkou u klavíru, předvedli dokonalý výkon. Přitom Natalia Shonert, která roku 1999 přijela do Prahy za svým synem ze Sibiře po operaci očí. Přesto koncert zvládla bez jediné chybičky. V programu bylo zařazeno neuvěřitelných dvacet skutečně tanečních  titulů, některé byly dokonce z jeho vlastní hudební dílny nebo se jednalo o jeho vlastní hudební aranžmá. Posluchači s Alexandrem Shonertem protančili za dvě hodiny prakticky celý svět, byl to nezapomenutelný hudební večer.
Jubilejní koncert KPH  byl současně upozorněním na  systematickou úspěšnou šedesátiletou práci výboru Kruhu přátel hudby, kterou nám v okolních městech závidí. A tradice hudebních čtvrtků je delší - první hudební čtvrtek byl v České Třebové v roce 1943. Připomeňme také předchozí instalaci a křest rekonstruovaného mimořádně kvalitního koncertního křídla Petrof, snad druhého nejlepšího v republice, které nyní v Malé scéně hýčkáme. Tento klavír je nejen velmi kvalitním mistrovským nástrojem pro koncertní umělce, ale také pro mladé umělce např. na besídkách základní umělecké školy. 
Nyní píšeme rok 2023 a do výčtu koncertů KPH přibylo další 30 koncertů. Právě v  dubnu bude 530 českotřebovský hudební večer, na kterém nevystoupí nikdo jiný než mistr houslí Václav Hudeček!  (mm)

Přípravné kurzy pro uchazeče o studium

Přípravné kurzy pro uchazeče obou typů studia se uskuteční v termínech 29. března 2023 a 5. dubna 2023 v čase 14:30–15:45 hod. Kurzy jsou poskytnuty zdarma pro žáky, kteří podali přihlášku na našem gymnáziu. Bližší informace o rozdělení žáků do skupin podle předmětů (český jazyk, matematika) budou uvedeny na nástěnce v přízemí školy.
K přípravným kurzům je nutná registrace. Prosíme Vás o potvrzení účasti žáka nejpozději do pondělí 27. března na e-mailovou adresu Josef.Mensik@gymnct.cz. V textu e-mailu uvádějte jméno a příjmení uchazeče o studium i obor vzdělání (čtyřleté studium, osmileté studium), na který se uchazeč hlásí. 
Iniciativu učitelů českotřebovského gymnázia je třeba pochválit, je to jedna z cest, jak zvýšit úspěšnost především českotřebovských uchazečů o studium na zdejším gymnáziu. Z výsledků minulých ročníků je totiž zřejmé, že mezi nejlepšími bylo českotřebovských poměrně málo. Je to jistě také odrazem ztížené práce učitelů na českotřebovských základních školách. Ukazují to např. výsledky srovnání s názvem Mapa vzdělávání, jejíž výsledky nebyly pro nás mikroregion (tedy v podstatě pro Českou Třebovou) nijak povzbudivé.

Naše italské dobrodružství

Ve středu 15. února se ve večerních hodinách sešel výběr žáků z našeho gymnázia na českotřebovském nádraží, kde už čekal autobus, který nás přes noc odvezl do Itálie. Společně s několika studenty Průmyslové střední školy Letohrad jsme ráno dorazili pod lyžařské středisko Monte Santo di Lussari. Naším domovem se na dvě noci staly hotely Rododendro a Convento nacházející se přímo na vrcholku sjezdovky. Nabídly nám skvělou italskou kuchyni i nádherné výhledy na vrcholky okolních hor. Užili jsme si tři dny celodenního lyžování i ranní manšestr. Lyžařský zájezd se naštěstí obešel bez zranění. Počasí bylo vskutku vydařené, jen v pátek nás zastihla mlha a silnější vítr. Kurz považujeme za zdařilý a doufáme, že se po covidové pauze bude opět pravidelně pořádat a znovu se vydáme na další veliká lyžařská dobrodružství. Děkujeme také cestovní kanceláři CK ČiLe za výbornou organizaci této akce.
Sofie Horská a Daniela Němečková, 7.A (www.gymct.cz)

ROK KONIKLECŮ  

 Rok 2023 vyhlásil Český svaz ochránců přírody Rokem konikleců. Chce jím upozornit nejen na tyto krásné jarní květiny, ale i na ohrožení a ochranu lokalit, kde rostou, tedy hlavně stepí a lesostepí.
V České republice roste planě pět druhů konikleců.  Všechny patří mezi vzácné a chráněné druhy naší přírody. V Pardubickém kraji neroste žádný z nich.
Přesto se s nimi můžete seznámit v České Třebové u Ekocentra Podorlicko a to až do 5. dubna.  Ochránci přírody, zde na zahrádce instalovali výstavní panely s informacemi a zajímavostmi o koniklecích.  Dozvíte se zde také o soutěži k Roku konikleců, o připravovaných exkurzích na naleziště konikleců.  V sobotu 18. března odpoledne v 15,00 návštěvníky seznámí s životem konikleců děti z oddílu Mladých ochránců přírody Orlíci.

Sdílená kola budou i v České Třebové.
Nemají ovšem jen klady, ale i zápory...

V pondělí ve schválila rada města na základě výjimky  (tedy bez výběrového řízení) "dle článku XIII. odst. 1 Směrnice pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu městem Česká Třebová přímé zadání zakázky a uzavření Smlouvy o realizaci projektu sdílení jízdních kol ve městě Česká Třebová se společností nextbike Czech Republic s.r.o., se sídlem Libušina 526/101, 779 00 Olomouc, IČO: 073 89 108, v textu dle předloženého návrhu....." Hned ve stejný den byla publikována tisková zpráva, která je základní informace o tom, jak to tady v České Třebové se sdílenými koly vyřešíme.  Zprávu samozřejmě také publikuji, je to zajímavá novinka, která se nyní rozmáhá v mnoha městech. Dříve jen ve větších městech, nyní expanze firmy NEXT BIKE  směřuje  i do měst menších, kde je stupeň využití této služby nižší, ale zisky firmy musí přece růst  a někdo to zaplatí.
Ukazuje se že to budou především městské rozpočty měst, kde si tuto službu objednají. Vyplývá to z nyní zveřejněného článku o rozvoji firmy NEXT BIKE, který byl připraven ve spolupráci c  majiteli a manažery této firmy a zveřejněn  nyní na webu seznam.cz . Tento text tedy k informaci z města přidám, a čtenář sám musí posoudit, zda dostal v tiskové zprávě informaci úplnou nebo zda byly jen zdůrazněny výhody bikesharingu. Jde totiž o byznys a město bude provoz systému z velké části vlastně financovat. Čím více se bude využívat, tím více bude město platit. Tato skutečnost však především nebyla známa zastupitelům, kteří rozhodovali o zařazení této položky do rozpočtu. Byla řeč o dotaci, ovšem to může být jen jednorázová záležitost. Provozní náklady systému (tedy vlastně všchny jízdy do 15 minut "ZDARMA", kterých bude tak 90%, totiž platí město ze svého....    Více v samostatném TEXTU ZDE
Jistou pojistkou je že se má po 8 měsících znovu rozhodnout zda v této akci pokračovat. Uvidíme.
Sdílená kola a byznysová jízda - chceme 100 měst v Česku - pozadí odkrývající článek na webu Seznam CZ najdete ZDE

 

Nová dálnice D35 přináši investice do skladů a velkoskladů

Společnost JUSDA Europe, přední poskytovatel logistických služeb, rozšiřuje své portfolio skladových lokalit o nový sklad v Dašicích. Logistický gigant podepsal smlouvu o pronájmu s firmou MD Logistika a práce na stavbě již začaly. Plánované otevření skladu je na konci roku 2023. 
Nový sklad o rozloze 15.000 m2 se nachází v blízkosti dálnice D35, klíčového koridoru směrem na východ od Prahy. Tento nový zdroj bude pro společnost JUSDA Europe znamenat zlepšení dostupnosti a efektivity služeb pro zákazníky. 
„Otevření skladu bude mít pozitivní vliv na lokální ekonomiku, a to jak prostřednictvím nových pracovních příležitostí při samotné stavbě, tak i pro budoucí zaměstnance skladu. Tyto nové zdroje příjmů podpoří rozvoj lokálního trhu práce,“ říká HR ředitelka JUSDA Europe Jitka Kratochvílová.  
Sklad bude poskytovat logistické služby zejména v oblasti spotřební elektroniky a automobilového průmyslu. Kromě skladování bude poskytovat vychystání materiálu dle plánu zákazníka, přebalování výrobků, přípravu na krabicové či přesné kusové množství, přibalování lokalizovaného příslušenství k výrobkům, nebo přepravu materiálu.
JUSDA Europe je mezinárodně uznávaným dodavatelem logistických služeb, specializujícím se na dodávky pro sektor technologií, retailu a průmyslu.  

DDM chystá na Velikonoční prázdniny

DDM Kamarád pořádá pro děti školního věku výlet do Toboga JUMP parku v Hradci Králové ve čtvrtek 6. 4. 2023. Cena: 450 Kč zahrnuje jízdné vlakem, MHD, vstupné a pedagogický dozor. Děti si užijí den plný atrakcí a trampolín. Akce se bude konat při minimálním počtu 20 účastníků. Přihlásit se můžete na našich internetových stránkách www.ddmkamard.eu.

FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY 


V dalších vydáních Českotřebovského deníku se budu věnovat historii fotbalu. Fotografií mám dostatek, před 15 lety jsem s Jiřím Páskem skládal publikaci ke 10 letům fotbalu. A letos je také výročí - stopatnácté.... Po zveřejnění Felcmanovy louky jako dějišti prvních zápasů  13. března uvádím snímek FK Česká Třebová z roku 1922, tedy prakticky před 100 lety. Podle pozadí této fotografie lze soudit, že se hrálo na cvičišti na Skále, kde ještě nestál objekt dnešního stolního tenistu - byl přece postaven až v padesátých letech jako garáže v době, kdy zde sídlila Československá armáda.

Na opravu silnice Jablonné - Bystřec mají  přispět provozovatelé lomů, které silnici využívají

O rekonstrukcích silnic III. třídy v okolí Bystřece nedaleko Jablonného nad Orlicí jednali se starostou Tomášem Šťastným hejtman Martin Netolický a náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš. Cílem jednání bylo především vzájemně se informovat o harmonogramech jednotlivých akcí, jelikož obec bude na opravy silnic navazovat budováním chodníků a veřejného osvětlení.
„Bystřecem prochází dvě komunikace III/31113 z Jablonného nad Orlicí do Bystřece a III/31115 z části obce Bystříčko až do Výprachtic včetně průtahu obcí. Prostřednictvím Správy a údržby silnic Pardubického kraje jsme zadali tvorbu projektové dokumentace na rekonstrukci silnice III/31115 v délce necelých dvou kilometrů a silnice III/31113 v délce půl kilometru. Odhadované náklady na rekonstrukci obou silnic a jejich příslušenství se pohybují okolo 72 milionů korun včetně daně. Vzhledem k tomu, že obec na průtahu obcí připravuje budování chodníků a veřejného osvětlení, tak je důležité, abychom si předávali informace o stavu připravenosti projektů, aby na sebe následně mohly oba projekty navázat,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Podle náměstka hejtmana Michala Kortyše se v tuto chvíli řeší stav komunikací v souvislosti s provozem ze dvou lomů v okolí. „Intenzivně jednáme s vlastníky lomů o finančním příspěvku na opravu komunikací, které oběma lomy prochází. Vzhledem ke zvýšené dopravní zátěži v oblasti lomů samozřejmě dochází k rychlejšímu opotřebení komunikací a věřím, že dohodnuté spolufinancování s vlastníky lomů na opravách proběhne dle předběžných dohod,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast dopravy Michal Kortyš s tím, že v letošním roce bude provedena oprava povrchů silnice II/311 v prostoru lomu Mistrovice a oprava silnice III/31115 v prostoru lomu Bystřec.
V rámci jednání zástupců kraje se starostou Bystřece Tomášem Šťastným zazněly také informace ohledně oprav silnice II/311. „Zatímco v případě modernizace úseku z Mladkova do Jablonného nad Orlicí připravujeme projekt v rámci programu Interreg Česko – Polsko. Pokud by šlo vše podle plánu, chtěli bychom zahájit fyzickou realizaci v roce 2025. Navazující úsek z Jablonného na Horní Čermnou nebyl nakonec vzhledem k dopravní zátěži a připravenosti zařazen mezi projekty Integrovaného regionálního operačního programu. Proto nyní budeme opravu připravovat v parametrech pro financování z vlastních zdrojů kraje,“ řekl hejtman Netolický.

Oprava nádražní budovy v Žamberku

V průběhu roku 2022 byla v nádražní budově v Žamberku provedena kompletní oprava střešního pláště včetně výměny havarijních prvků krovu. Správa železnic rovněž opravila fasádu, která je nově v šedomodrých tónech, vyspravila brizolitové omítky zakončené fasádním nátěrem a opravila pískovcový sokl.
Opravou prošel také perónní přístřešek včetně zpevněných ploch, dále pak čekárna a sociální zařízení pro cestující. Přístup do čekárny s pokladnou je nově bezbariérový. Na nádraží byl opraven a doplněn orientační systém a přibyl i moderní mobiliář – stojany pro kola, lavičky, odpadkové koše i zábradlí.
Dále došlo k výměně podlahové krytiny a k výmalbě v prostorách pokladny. Zaměstnanci dopravce, kteří zajišťují prodej jízdních dokladů, se do opravených prostor přestěhovali 1. března, a tak oni i cestující mají opět plný komfort při prodeji jízdenek.
Během letoška Správa železnic zrealizuje ještě opravu dvou bytových jednotek v patře nádražní budovy, celkem se v objektu nacházejí čtyři byty.


Litomyšl se těší na hokejový titul 

Dnes prostě nemohu nenapsat o hokeji! V 18.30 začne na našem zimáku 4. finálový zápas mezi HC Litomyšl a Stadion Nový Bydžov. Naši borci v sérii vedou 2:1 a pokud zvítězí (v základní hrací době, v prodloužení, na nájezdy - to je jedno) vstoupí do 88leté historie oddílu jako další (čtvrtí) přeborníci! Velmi bych to klukům přál, protože odehráli výbornou sezónu a titul by získali právem. A taky bych to přál vedení organizace, které pro úspěch dělá maximum - nu a samozřejmě: nám! Příznivcům, fanouškům, divákům, všem, kteří drží palce... Vždyť 15 let čekání je skoro jedna generace fanclubu 😃! // V "historickém okénku" dnes ale kupodivu nepřipomenu vítěznou sérii se Slovanem MT ze sezóny 2007-08, ale úmyslně jednu prohranou. Totiž sérii ze sezóny předchozí, 2006-07. Myslím, že jsme tenkrát měli opravdu špičkový tým, rozhodně lepší než HC Choceň, kterou jsme ve skupinové i finálové fázi vždy porazili (5:3, 7:2, 6:3, 5:3). Přišlo Play-off. V semifinále jsme vyřadili Staré Jesenčany, které na sérii posílili mj. ex-ligisté Vladimír Petrovka, Martin Štelcich a Pavel Mošna (8:3 a 5:4)... A Choceň doslova vyběhla s dosavadním suverénem soutěže Chotěboří (4:2, 6:2)! Takže finále: derby! V 1. domácím jsme zvítězili před 1.050 diváky jasně 10:2! A v Chocni jsme před 1.250 diváky už už sahali po titulu 🫣. V 57. minutě jsme totiž vedli 2:4... Bohužel v 58. minutě Hudousek snížil a o další minutu později poslal zápas do prodloužení Ondřej Šeda! To za 2 minuty rázně ukončil domácí Krejza a muselo se hrát rozhodující, třetí finále. 7. března 2007 přilákalo na náš zimák v krajské lize historicky nejvyšší (a dosud nepřekonanou) rekordní návštěvu 1.410 diváků. Bohužel jsme "tahali nohy z medu", prohráli 1:5 a Pohár si odvezli choceňští. // Co si z toho vzít? Určitě potvrzení staré známé pravdy, že v Play-off (a v jeho finále obzvlášť) můžete v klidu na všechny předešlé výsledky zapomenout! Že se i za relativně rozhodnutého stavu vyplatí makat, dřít a bojovat až do úplného konce - do poslední minuty! Protože i když si myslíte, že už to nejde, že se to nedá obrátit, že už fakt nemůžete - tak prostě (řečeno se Zátopkem) přidejte! Protože Váš protivník je na tom možná ještě podstatně hůř! // Nu a na závěr - douška k návštěvnosti. Uložil jsem si tenkrát finálovou glosu moravskotřebovského Slovanu, jako kdybych tušil, že ji jednou vytáhnu: "Utkání těchto týmů bylo důstojným vyvrcholením celoročního snažení všech zúčastněných mužstev. Třízápasovou sérii stihlo navštívit 3700 platících diváků, a na rozhodující zápas dorazilo minimálně 400 fanoušků z Chocně. Sám jsem navštívil obě utkání hrané v Litomyšli a můžu říct že oba zápasy připomínali svou atmosférou pardubickou ČEZ arénu." Tak tedy: aspoň tisíc diváků, atmosféru jako na extralize (nebo lepší) a TITUL!. FB Vojtěch Stříteský, místostarosta Litomyšle.
Poznámka: Litomyšl NOVÝ Bydžov porazila 5 : 2,  diváků přišlo 1530 !!!