Českotřebovský deník 84/2013 (24/3)  
Taneční škola odstartovala jarní soutěžní sezónu.

Regionální kolo soutěže Taneční skupina roku se konalo v nové sportovní hale Třebeš.
Tanečníci a tanečnice se zúčastnili této prestižní akce, aby předvedli své taneční schopnosti a soutěžili o postupy na mistrovství Čech.
Naše formace se v této soutěži rozhodně neztratily. Výkony byly velmi působivé a získaly uznání od poroty i diváků. Zisk dvou zlatých jedné stříbrné a jedné bramborové  medaile dokazuje naši schopnost předvést nejen technicky dokonalý taneční výkon, ale také vystoupit s energií a emocemi. Je velmi obtížné dosáhnout takových výsledků v soutěži této úrovně. I čtvrté místo je úspěch vzhledem k tomu, že medaile utekla pouze o jednu známku.
První soutěž jarní sezóny máme úspěšně za sebou a v sobotu 25.3. nás čeká start 10 soutěžních formací.
Držte nám palce.  Děkujeme.
Výsledky:
1. místo - Focused (Angels)
1. místo - Sophisticated (Bandidos)
2. místo - In Sync (Jokers)
4. místo - Lacrimosa (pocta Jiřímu Kyliánovi) (Honeys)                                Šárka Prossová,  Taneční škola Česká Třebová

Srovnávací výzkum Město pro byznys 2022 vyhodnocen

Česká Třebová je skokanem roku -  ze 14. místa je nyní druhá !
Město pro byznys je srovnávací výzkum, který sledujeme každý rok. Pořadí se vyhodnocuje za jednotlivé kraje a také za celou republiku. Celorepublikové výsledky budou jsou od loňského roku ještě doplněny výsledky srovnávacího výzkumu zaměřeného na kraje Místo pro život. Místo dobré pro podnikání by totiž mělo být i dobrým místem pro život! Vyhlašovatelem výzkumu je týdeník Ekonom, partnerem Stavební skupina EUROVIA CS a Svaz měst a obcí ČR.
Jasným vítězem letošního ročníku výzkumu Město pro byznys se v Pardubickém kraji stalo statutární město Pardubice, stejně jako ve všech předchozích ročnících. Na druhé příčce se v kraji umístila Česká Třebová a na třetí Hlinsko. Srovnávací výzkum, jehož výsledky jsou vyhlašovány na krajských setkáních Svazu měst a obcí, zpracovává analytická agentura Datank a hodnotí v něm všech 205 obcí s rozšířenou působností v České republice a městské části Hlavního města Prahy.
Letošní výsledky tohoto srovnávacího výzkumu nás mohou potěšit, ale současně vzbuzují pochybnosti, jak je možné, aby se během roku výsledková tabulka, zaměřená na stejné ukazatele tak rapidně změnila, jako se stalo při porovnání výsledků vyhlášených v letošním a loňském roce.
Nyní vyhlášené výsledky se vztahují k loňskému roku 2022.  Česká Třebová je v loňském hodnocení 15 měst Pardubického kraje na krásném druhém místě! Loni jsme nad výsledky kroutili hlavou, to byla Česká Třebová v kraji předposlední !
Podrobnější rozbor hodnocení najdete ZDE.                              Tiskovou zprávu z vyhlášení výsledků najdete ZDE

Autobusové zastávky budou mít sjednocený vizuál  

Do roku 2025 dojde ke sjednocení značení autobusových zastávek, které využívá regionální doprava na území Pardubického kraje. Celkem se novinka týká zhruba 2 300 zastávek.
Zákon nám ukládá do roku 2025 sjednotit vizuál všech zastávek. Ty v minulosti patřily provozovatelům linek, kteří je na nás převedli, takže pracujeme na změnách, aby byly pro cestující snadno identifikovatelné. Nahoře bude umístěna klasická značka s autobusem v modrém kruhu. Na sloupku pod ní bude dodatková tabule s informacemi o názvu tarifního systému, číslu zóny, názvu zastávky a nacházet se tam bude i logo objednatele veřejné dopravy, tedy Pardubického kraje. Na výlepové ploše pod tabulí cestující najdou podrobný jízdní řád, kontakty na dopravce i dispečink, QR kódy odkazující na web kraje, případně i další údaje, například tarifní mapu. Chceme, aby měla veřejnost maximum informací, vše bylo standardizované a dobře viditelné,“ popisuje plán krajské samosprávy náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.
V současné době se zpracovává manuál obsahující doporučený vzhled autobusových zastávek a dopravního značení Pardubického kraje. Samospráva si ponechá ve vlastnictví a správě dopravní značky na autobusových zastávkách u silnic II. a III. tříd, značení na zbývajících komunikacích budou obnovovat jejich majitelé, tedy jednotlivé obce a Ředitelství silnic a dálnic ČR.


FOTOGRAFIE PRO PAMĚTNÍKY  

Z historie  českotřebovského fotbalu - pokračování. Vypadá to, tako by bylo údělem budovat stále nové šatnové budovy. Po brigádě na Skále a brigádě na stavbě pod Jelenicí přišla na řadu stavba s dotací ministerstva školství v roce 2007. Nově vybavené šatny užívá Fotbalpvý klub dodnes. Současně se tehdy stavěla také tribuna fotbalového stadionu....

Kraj chystá zákaz provozu kamionů na zkratce Mikuleč - Svitavy

Šoféři nákladních aut nejspíše přijdou o oblíbenou zkratku na trase Svitavy-Litomyšl. Kvůli obavám obyvatel Mikulče, Kukle a Javorníku o bezpečnost připravuje Pardubický kraj omezení provozu pro nákladní vozidla s celkovou hmotností přesahující 12 tun v těchto obcích. Tranzit má v budoucnu jezdit pouze po silnici I/35, která je na takovýto provoz uzpůsobena.
Se zástupci obcí a městem Svitavy jsme dlouhodobě v kontaktu a v minulosti jsme podepsali memorandum o zajištění bezpečnosti na tomto úseku silnice s jasným zadáním - omezit tranzitní nákladní dopravu po vybudování obchvatu Svitav. Vizí bylo vytvořit společnou dokumentaci a požádat o dotaci, bohužel poskytovatel dotace přijímá žádosti od jednotlivých obcí samostatně. První vlaštovkou byla vjezdová brána v obci Kukle a nastala ideální příležitost s dostavbou obchvatu Svitav vykázat nákladní auta ze silnice II/366 a nechat je jezdit pouze po páteřní komunikaci první třídy.  Obyvatelé a místní podnikatelé budou moci v klidu využívat silnici II/366, tranzit pojede po I/35 a všichni budou spokojeni. V současné době řešíme s dopravním inspektorátem a Správou a údržbou silnic Pk přesné umístění i typ značek, čeká nás také nezbytné úřední kolečko, ale v polovině příštího roku bychom to dle odhadů mohli mít vyřízené a začít s osazováním dopravního značení,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.
Obchvat Svitav, tedy přeložka silnice I/43 mezi Hradcem nad Svitavou a Lačnovem, by měl být uveden do užívání do konce letošního roku. Poslední slovo o zákazu tranzitu nad 12 tun přes obce Mikulče, Kukle a Javorník bude mít policie, která bude umístění značek povolovat.
Stížnost na nákladní dopravu Pardubický kraj současně eviduje i z dalších obcí ležících u I/35. „Měl jsem schůzku se starosty Strakova a Janova, kde při dopravní objížďce kvůli nehodě došlo k poškození nově opravené silnice mezi obcemi. Všichni chápou, že v takových případech je nutné někudy dopravu vést, ale starostové se podle mého názoru správně vymezili vůči tomu, aby po úzkých komunikacích nižších tříd jezdila obousměrně nákladní doprava. Proto i toto téma budeme s policí řešit a pokusíme se domluvit na kompromisu, aby přes obce v takovýchto případech byla svedena doprava jen v jednom směru po nezbytně nutnou dobu. I tak to bude pro místní znamenat komplikace,“ dodal náměstek Kortyš. TZ

 


Letošní ročník CHL zakončila exhibice "bílých" proti "červeným".

Nominace byly chytře vymyšleny tak, že každý tým přihlášený do letošního ročníku soutěže měl v některém z týmů  zastoupení, největší pak první dva týmy z I. ligy letošního ročníku, tedy ADBA Ústí n.O. a Proplast.  V exhibici padla spousta gólů, neboť bílí vyhráli 9 : 2, přičemž jejich brankostroj se naplno rozjel až v poslední třetině exhibičního zápasu, který se hrál na 3 x 14 minut. Bylo to utkání plné rytířských soubojů, hrané bez záludností. Hráči se dobře znali z mnoha sehraných zápasů. Rozhodčí zápasu pánové Dalecký a Havránek tedy mnoho práce neměli, žádný trest nebyl udělen. A nehráli zde jen mladíci,  některé hlavy po sundání přileb zdobily šediny. Aby bylo jasné kdo v zápase nastoupil a jaký byl jeho průběh, zveřejňuji zápis z exhibice ZDE.
Najdete jej i na konci tohoto souboru.
Uspořádání exhibice byl dobrý počin, v podstatě se tím zajistila účast zástupců všech týmů na závěrečném vyhodnocení soutěže. Závěr zápasu a následné vyhlášení pořadí a ocenění nejlepších natáčel také Českotřebovský deník. Ceny předával starosta města Zdeněk Řehák a jednatel společnosti Eko Bi Martin Brejcha. Slavnostní závěr CHL moderovala Magdaléna Zemková.  Vítězným týmem letošního ročníku CHL se stalo družstvo ADBA Ústí nad Orlicí,  druhý skončil letos tým Proplast. Byl zvyklý na zlaté medaile, letos se jeho hráči museli spokojit se stříbrem . "Takové medaile ještě nemáme", říkali hráči týmu při předávání a  radost z druhého místa v turnaji měli velikou.Na třetím místě v turnaji se umístil první českotřebovský tým Calibra. Byli také vyhlášeni nejlepší hráči turnaje. Jejich jména  vyplývají ze statistik, které vzorně po celou sezónu připravoval vedoucí zimního stadionu Jaroslav Šimek. Část z obsáhlé tabulky statistik zveřejňuji, týká se nejlepších 5 hráčů turnaje. Celkem se turnaje aktivně zúčastnilo 121 hráčů.  Foto - vítězný tým ADBA s pohárem a další...