Českotřebovský deník 103/2023 (12/4)
Sobota 15. dubna bude v Přívratu Patřit orientačnímu běhu    

V Přívratu bude velký závod v orientačním běhu. Je to obdoba vydařeného závodu, který se konal v loňském roce 2022 na jaře na Pekláku.  Tentokrát bude podrobně  zmapovaný prostor Jelenice a Javorníku využit tak, že start bude z druhé - přívratské strany. Základna pro závod, který je opět jedním ze závodů pořádaných pro celou východočeskou oblast  je u hostince U Coufalů, tedy na návsi  v Přívratu. Oddíl orientačního běhu žádnou velkou akci nedělal a přesto má už dnes na 600 přihlášených závodníků, kteří startují v řadě kategorií. Náborovou akci jsme nedělali, máme přes 600 přihlášek, už takže zcela jistě  bude problém s parkováním.

První závodníci startují ve 14:30h, poslední v 16:10h, vyhlášení vítězů dětských kategorií bude zhruba v 17h . Českotřebovský deník bude také u toho. Již v loňském roce jsme připravili reportáž  z akce na Pekláku a nyní je příležitost si video znovu připomenout. Video z 9. dubna 2022 najdete ZDE


Ohlédnutí za sezónou: Krasobruslařský klub Česká Třebová nezahálel 

V prosinci 2012 se ve Dvoře Králové nad Labem poprvé ve startovní listině objevila bruslařka z České Třebové a v kategorii přípravka si rovnou odvezla zlato. Nyní po 10 letech si ta stejná bruslařka odvezla rovněž zlato, ale z Náchoda a již jako Adultka. Tenkrát byla dlouho jediná závodnice v klubu. V uplynulé sezoně, která byla jubilejní desátá, se jich představilo rovných 26 a zúčastnily se celkem 31 závodů. Výkonnostně rozdělených na 19 Pohárových a 12 v rámci projektu Brusličky. Závodnice během sezony procestovaly celou republiku křížem krážem. Navštívily nejen známá místa, kde pravidelně startují, ale poznávaly i nové zimní stadiony a rozšířily si tím své zeměpisné znalosti. Poprvé se například vyjelo do Soběslavi, Milevska, Mostu, Turnova, Rokycan a nejdelší cesta směřovala do západních Čech na Finále Brusličky do Chebu, kam se díky dobrým výsledkům nominovala tři děvčata.
Poprvé se v sezoně na start své soutěže postavila nejen budoucnost klubu v přípravce, ale také si svou velkou premiéru vyzkoušely dvě účastnice kurzu pro dospělé.
Mimo závodní činnosti krasobruslařský klub pořádal oblíbený Karneval na ledě a jako poslední tečku za sezonou připravil její tradiční zakončení, a to již 12. Lední revue. Na ní se představila většina závodnic se svými jízdami, doplněná skupinovými, mezi které patřila i rozkvetlá poupata - vystoupení členů kurzu pro dospělé, v němž se představil jediný muž v klubu. Největší aplaus sklidila jízda čertíků, nejmenších dětí, které s bruslením v sezoně začínaly. Revue si nenechalo ujít přes tři sta diváků a vytvořili výbornou atmosféru.
Krasobruslařský klub nezahálí ani dál a už se pilně připravuje na sezonu další.  Celý text a fotografie ZDE


Vzpomínka na PaedDr. Zbyňka Slavíka
Žijeme v nelehké době  a  málo si uvědomujeme, jak neúprosně čas letí. Je to už sedm let od chvíle, kdy nás neočekávaně opustil kolega, učitel přírodopisu a tělesné výchovy, hlavně pak ředitel školy, pan PaedDr. Zbyněk Slavík.
Tragická událost, kterou žilo naše město před sedmi lety celé velikonoční svátky, přináší i po tak dlouhé době vzpomínky  na oblíbeného učitele a v posledních letech taky ředitele základní školy Zbyňka Slavíka  O školu řádně pečoval a zapojil se do řady projektů, byl úspěšným ředitelem.
Nebyl českotřebovským rodákem, pocházel z Vysočiny, ale v našem městě nalezl domov, kterému věnoval velký kus svého života, ať už jako učitel, ředitel, člen zastupitelstva nebo rady města, či prostě jako člověk, občan. Dokladem je udělení Ceny starosty města Česká Třebová in memoriam za rok 2016 za celoživotní práci pro město. Již sedm let, tak dlouhý čas, nám chybí jeho smysl pro humor, vztah k přírodě i dětem, jeho pracovitost i nápady.
Vzpomeňte s námi na člověka, který rád tvořil, rád sportoval, měl velmi blízko k přírodě, rád se smál a zapsal se do našich srdcí.
Podolský potok projde revitalizací

U nás máme Zádolský potok, který  pramení v Zádolce a vlévá se do Třebovky. Také prošel revitalizací, která zajistil větší vsakování vody azvýšení objemu vody v krajině. Zádolský potok protéká zatrubněn pod skládku u Třebovice. Tento text je o Podolském potoku, který protéká obcí  Barchov  a vlévá se do Labe. Potok byl tématem setkání starostky Ivety Krebsé s hejtmanem Martinem Netolickým. Řeč byla právě o připravovaných projektech, které zahrnují kultivaci a revitalizaci okolí Podolského potoka, ale také vybudování veřejného osvětlení pro spojení nové zástavby s centrem obce. Řeč byla také o možnostech podpory z krajských dotačních programů či o problematice kapacit školek v okolí.
„Barchovem prochází Podolský potok, který se za obcí Srnojedy vlévá do Labe. Jedná se o jeden z vodních toků, na který se v poslední době upíná naše pozornost, jelikož v roce 2020 způsobil velké škody v rámci povodní především v oblasti Heřmanova Městce, ale problémy způsobil právě také v Barchově. Proto i ve spolupráci s naším Institutem environmentálních výzkumů a aplikací chceme podporovat protipovodňová opatření, která zmírní a pokud možno zabrání rizikům povodní,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Jeden z takových projektů nyní Barchov připravuje a my jsme připraveni z našeho rozpočtu pomoci s vypracováním projektové dokumentace. Součástí projektu jsou nejen protipovodňová opatření, ale také zkulturnění prostoru bývalého koupaliště, kde by měla vzniknout vodní tůň, rekreační a odpočinková zóna pro občany, ale i například cykloturisty,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
Ten se starostkou Ivetou Krebsovou řešil také krajské dotační programy včetně Programu obnovy venkova. „Vzhledem k další výstavbě rodinných domů chceme vybudovat veřejné osvětlení a mobiliář, který propojí novou lokalitu Zelené návrší a starší zástavbu naší obce. Proto jsme zažádali o dotaci 100 tisíc korun z krajského Programu obnovy venkova,“ řekla starosta Barchova Iveta Krebsová. O přidělení dotace budou rozhodovat krajští zastupitelé na svém nejbližším jednání 18. dubna.


  •