ČtD 136/2024  čtvrtek 16. května 2024 


Dvacátá výstava umělecké skupiny Maxmilián zahájena 

V úterý 14. května podvečer se v Galerii Kulturního centra konala dvacátá vernisáž umělecké skupiny Maxmilián. Tématem výstavy byla hudba a ze všech stran při vernisáži  na toto téma padaly samé chvály, stejně jako na výběr obrazů, které byly prezentovány. Výstavu po hudebním vystoupení  dua Anna Klimešová (flétna) a Milada Hamplová (klavír) zahájil ředitel Kulturního centra Josef Kopecký, který představil všech osm členek výtvarné skupiny a jejich přednosti a zaměření. Výstava je prodejní, vystavené obrazy je tedy možné již nyní v galerii zamluvit. Obrázky jsou opravdu líbivé tematicky pro interiéry vhodné, nejde o žádné krajiny ale díla, které přinášejí pro pozorovatele klid a harmonii a nejde o žádné divoké abstrakce. Z výstavy je jistě možné shlédnout jen  fotoreportáž, byť sebedokonalejší, ale stejně je nejlepší  osobní návštěva a osobní dojmy. A na této výstavě jich bude mít každý návštěvník opravdu hodně.  Všechno ostatní je na 16timinutovém videu  ZDE


Na koncert Velkého swingového orchestru s dirigentem Milanem Špičákem a jeho hosty, který se konal v pátek 10. května jsou jen samé superlativy. Však také bylo totálně vyprodán včetně všech možných přístavků.  Vychutnat atmosféru můžeme alespoň částečně dodatečně shlédnutí výběru z fotoreportáže Michala Horáka. Na ní zjistíte, že se na koncertu  vedle hvězdy první velikosti Hany Holišové a dalších blýskla v sólovém flétnovém vystoupení s Velkým swingovým orchestrem také dcera dirigenta Magdaléna Špičáková. A s velkým úspěchem a velkým potleskem. Mohli jsme si tak připomenout její vystoupení z 8. dubna 2021 v Malé scéně, kde společně s Martinou Mikuleckou (housle) a Martinou Plockovou (klavír) obohatila 522. českotřebovský hudební večer. Ten byl tehdy bonusovým představením  českotřebovského Kruhu přátel hudby.  Na koncertu hrál tehdy také Orchestr bývalých žáků ZUŠ  pod vedením umělecké vedoucí Jitky Novákové.  Na swingovém koncertu jsme bohužel postrádali  zpěváka Petra Skalického, který byl omluven ze zdravotních důvodů. Všichni mu přáli rychlou rekonvalescenci. 
Nyní můžete Velký swingový orchestr se svými sólisty poslouchat v neděli 19. května v Bennewitzově pavilonu v Javorce při odpoledním vystoupení v rámci Dne rodin. Jako "předskokan" zde vystoupí  od 14:30 hodin dětský pěvecký sbor Kajetánek ZUŠ Česká Třebová se sbormistryní Pavlou Skopalovou. 
Fotografie Michala Horáka z jarního koncertu Velkého swingového orchestru jsou na odkazu ZDE

Taneční škola úspěšná na Mistrovství Čech

Kromě oficiální ligové soutěže Czech dance organization s postupy na Mistrovství České republiky bojuje Taneční škola ČT, o účast na Televizním finále v O2 Aréně v Praze, které probíhá v rámci soutěžní tour Taneční skupina roku 2024. MČ CDO proběhlo v Chomutově a Nymburku, zemské kolo TSR v Hradci Králové a Praze. V obou soutěžích máme zástupce jak v nejvyšších výkonnostních třídách extraligy a profi ligy, tak i v II. a III. ligách.
Postupové klíče jsou neúprosné, v některých disciplínách startuje až 33 týmů. Dostat se sítem dalších kol až do finálové šestky je více než náročné.  O perném soutěžním víkendu se našim borcům zadařilo a tak kromě medailí slavíme také postupy:
Rockers, kteří z 32 týmů skončili na pátém místě, skupina Jokers+Bandidos, z 32 týmů skončila šestá.  Zisk 5 medailí spolu s dalšími postupy na MČR a Televizní finále je pro nás všechny oceněním společné práce. Za zmínku stojí i velmi emotivní vítězství skupiny Honeys, kde jejich boj s 15 týmy vedlo až k zisku zlaté medaile. Našim Ženám se se konečně podařilo zabodovat a zaslouženě dosáhly na stříbro.. Skupině Queens se v Chomutově podařil nejdříve postup z 22 týmů do semifinálové dvanáctky. Do semifinále postoupily ze třetího místa. Po zranění jedné z tanečnic musely semifinálové kolo absolvovat v oslabení, a celkově získaly desátou příčku.  Celý článek a fotografie ZDE

Na Svitavsku zahájil pilotní projekt #ZkusBus

 Pardubický kraj, český start-up CITYA a regionální dopravce BusLine společně na Svitavsku spouští pilotní projekt #ZkusBus, který by mohl být revolucí v cestování po našem regionu. Jízdní řády si totiž budou ve speciální aplikaci určovat sami cestující. Novinka má přinést rozšíření veřejné dopravy a zkvalitnění nabídky služeb pro občany. První měsíc je navíc pro všechny zájemce služba zcela zdarma. Stačí si stáhnout appku, vybrat cíl cesty a vyrazit.
#ZkusBus přináší flexibilní a rychlý způsob cestování v rámci Svitav a blízkých obcí od Opatova po Radiměř. Umožní se cestujícím během 15 minut dostat kamkoliv budou potřebovat. A jak to celé funguje? V přehledné aplikaci #ZkusBus dostupné na Google Store i Apple Store si pár kliknutími objednáte a zaplatíte minibus s logem Pardubického kraje, který pro vás za pár okamžiků přijede na takzvanou virtuální zastávku. Ta se bude nacházet na bezpečném místě v blízkosti vašeho bydliště či aktuální polohy, kde zde se zrovna nacházíte. Řidiči řeknete pouze své jméno a jedete.
 Minibusem se můžete svézt mezi Svitavami a Opatovem, Opatovcem, Dětřichovem, Koclířovem, Kamennou Horkou, Hradcem nad Svitavou, Radiměří a Vendolím. Provoz pouze v rámci Svitav nebude možný, protože #ZkusBus nemá plnit roli městské hromadné dopravy či konkurovat svitavskému Senior Taxi. Posláním #ZkusBusu je zajistit obyvatelům okolních obcí snadnou cestu do regionálního centra za lékařem, na úřad, nákupy a další aktivity.
Cílem je tento projekt rozšířit a k nám na Českotřebovsko ze Svitav není daleko.  Máme na co navazovat, před deseti lety v roce 2014 u nás přece vznikl projekt Radiobus, který se hodně podobal. Neměl ale legislativní zázemí. Více v samostatném článku ZDE a také na videu z tiskové konference s ministrem dopravy Martinem Kupkou , které se redaktor Českotřebovského deníku také zúčastnil. Video bude ve čtvrtek večer.

Odborníci na dopravní infrastrukturu rokují v Litomyšli

V Multifunkčním sále Jízdárna na litomyšlském Zámeckém návrší dnes začala dvoudenní Konference dopravní infrastruktura. Řešit se budou problémy z různých módů dopravy, ale také legislativa, digitalizace nebo financování dopravních staveb.
Před prvním přednáškovým blokem zahájil program hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který hovořil mimo jiné o důležitosti dostavby dálnice D35. „Je potřeba dostavět dálnici D35 v celé její trase. Komplikace, které jsou způsobeny provizorními sjezdy jsou vidět prakticky na každém kroku. Já jsem z České Třebové, a když jedu do krajského města, tak přestože byly otevřeny dva úseky dálnice, cesta se nám kvůli ztrátě času na provizorním sjezdu u Ostrova, prakticky nezrychlila. Opakovaně jsem zkoušel jet po původní trase silnice I/35 a paradoxně je tato trasa rychlejší,“ uvedl hejtman Netolický.
Za dvoudenní konferenci budou odborníci řešit problémy související s rozvojem dopravní infrastruktury v různých módech dopravy, městské mobilitě, inspirací ze zahraničních projektů i digitalizaci dopravních staveb. Na programu jsou také konkrétní projekty a jejich technologická řešení, které mohou být inspirací do budoucna, jako je například využití BIM technologií v projektu realizační dokumentace budoucího dálničního přivaděče Choceň – Libchavy.
„Vzhledem k tomu, že dostavba silniční sítě v posledních letech výrazně zrychlila a mění se také technologie, které se při projektování používají, je Konference dopravní infrastruktura důležitou platformou, kde si odborníci mohou předat zkušenosti a navzájem se posouvat dál,“ sdělil první náměstek hejtmana zodpovědný za oblast dopravy Michal Kortyš.

Poznámka: K dopravní infrastruktuře patří také dopravní značení a kvalitní informační systém.

Píšu o tom právě proto, že informační systém není k našemu městu, tedy České Třebové, vůbec ohleduplný. Jedete-li např. ze Svitav - a to bude brzo nebo vlastně už je velká a vlastně hlavní dopravní "připojovací" křižovatka - tak se nikde o České Třebové nic nedovíte. Ze Svitav pojedete směrem na Lanškroun a Ústí nad Orlicí! Co na tom, že předtím musíte projet Českou Třebovou!   To se nikde napsat nesmí? Nemyslím, že Ústí nad Orlicí je nějaký velký dopravní uzel, převyšující významem  Českou Třebovou  Nejen že nemůžeme mít vlastní dálniční křižovatku, ale ani směrovou informační značku, že k nám jedete správným směrem. Domnívám se, že zajištění této změny informačního systému je v silách našich zástupců v samosprávě. Podobně tomu je i při jízdě z Lanškrouna, kde je jenom směr Svitavy a nesmyslně a zbytečně uváděné "Pardubice", což někdo před lety vymohl silou.  Pouze od Litomyšle je směr Česká Třebová nějak označen. Řeší se stále tzv. "přivaděče", ale od páteřní silniční sítě je třeba také dopravu správně směrovat tedy uvádět všechny důležité cíle včetně České Třebové! Myslím, že na změně je možné pracovat okamžitě nové směrové tabulky zajistit. Jsou sice navigace apod, ale každý je nechce a nemá. To bychom pakl mohli odstranit všechny směrovky.  Bude-li třeba,  tak si je snad i zaplatíme, ne?  (mm)

 

Návštěva prezidenta Petra Pavla a paní Evy Pavlové v Pardubickém kraji
 ve dnech 21. a 22. května 2024

úterý 21. května
Návštěva továrny Explosia
Jednání s představiteli kraje v sále Zastupitelstva Pardubického kraje
Návštěva Centrálního urgentního příjmu Nemocnice Pardubického kraje
Návštěva Centra leteckého výcviku, Pardubice, simulace letu, po ukončení návštěvy poklepání základního kamene
Návštěva budovy Správy státních hmotných rezerv, Heřmanův Městec
Prohlídka Hamzovy léčebny a setkání s dětskými pacienty, Luže
Debata s občany, Šemberovo divadlo, Vysoké Mýto 
středa 22. května
Prohlídka statku U Svatého Jána, Kunvald
Návštěva Muzea starých strojů a technologií, Žamberk
Oběd se starosty, Evropský dům, Králíky
Návštěva Policie ČR, Králíky
Tiskový brífink prezidenta Pavla, Kramářova chata na Suchém vrchu
Prohlídka dělostřelecké tvrze Bouda




Víkend 18. a 19. května v Litomyšli bude s M. D. Rettigovou

Prezidentem Gastroslavností bude opět Václav Šmerda z Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Dodejme, že tyto městské slavnosti se konají pod záštitou Romana Línka, náměstka hejtmana Pardubického kraje, Michala Kortyše, 1. náměstka Pardubického kraje a senátora, Daniela Brýdla, starosty města a Radomila Kašpara, místostarosty města Litomyšl.   Organizace města je pořádají ve spolupráci s nejoceňovanější gastronomickou školou v ČR, SOŠ a SOU Polička, AKC ČR, Sborem paní a dívek, Restaurací a minipivovarem Veselka.

Kraj dá miliony do podpory cestovního ruchu

Krajští radní v květnu schvalovali poskytnutí dotací pro oblast cestovního ruchu. Samospráva nakonec podpoří drtivou většinu podaných žádostí a přispěje na dokončení 60 rozličných projektů v našem regionu, které mají podpořit návštěvnost a zvýšit komfort turistům.
Podle krajského radního pro cestovní ruch Alexandra Krejčíře je dlouhodobá podpora obcí, spolků a drobných podnikatelů důležitou součástí snahy o zvýšení zájmu návštěvníků o celé východní Čechy. „Nestačí jen podporovat krajem zřizované instituce, ale je nutné se dívat na region jako celek a tam, kde to má smysl, pomáhat. Mám radost, že letos podpoříme celou řadu dílčích projektů, které ale mohou ve výsledku přinést velkou změnu. V jednom programu například podporujeme odstraňování bariér v přístupnosti turistických míst, takže přispějeme na schodolez v Chrasti a opravu sociálního zařízení v Autokempu Buňkov v Březích. V jiném pilíři cílíme na zvyšování úrovně infrastruktury, tam například pomůžeme s vybudováním vyhlídkové plošiny v letohradském Muzeu řemesel. Dále zelenou na radě dostaly například záměry na opravu singletracku v Moravské Třebové, úpravy Krčmaříkova zátiší v Letohradě, krajské peníze poputují i do Svitav na přírodní stezku lesem či obnovu turistického značení v Toulovcových Maštalích. A je toho samozřejmě mnohem více, opět podpoříme i audiovizuální tvorbu nebo pomůžeme Klubu českých turistů s údržbou jejich majetku,“ sdělil radní Krejčíř.
Pardubický kraj podpořené projekty v dotačních programech na podporu cestovního ruchu nefinancuje do celé výše, ale přispívá až 70 procenty na realizaci schválených záměrů. „Z programů na podporu bezbariérovosti, budování infrastruktury a individuálních dotací v oblasti cestovního ruchu jsme v květnu schválili celkem 60 žádostí za více než 14,5 milionu korun. Výše podpory se liší projekt od projektu. Podstatné je, že velký zájem o krajskou podporu evidujeme dlouhodobě. Daří se nám tak pomáhat zvyšovat úroveň turistických cílů, ubytovacích zařízení, ale i doprovodné infrastruktury jako jsou cyklonabíječky, odpočinková místa a turistické značení. Kraj nemůže stavět velké hotely, ale může pomáhat nejen v rámci propagace regionu, ale i formou těchto dotací do území,“ dodal hejtman Martin Netolický.

  

 Jubilejní 20. bleší trh na Splavě u Malířů 

Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.
20. BLEŠÍ TRHY „U MALÍŘŮ“ se uskuteční se v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a natěračství Kohoutek,
ve dnech 24.-25.5.2024  (v pátek 9:00-17:00 hodin a v sobotu 9:00-15:00 hodin)
Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale  i obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás. Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek, tel. č. 603 503 421.