ČtD 137/2024  pátek 17. května 2024 


 Nové video Českotřebovského deníku:
Vzpomínka na Aloisii Štarmanovou, zakladatelku tanečního oboru ZUŠ

V březnu letošního roku zemřela v požehnaném věku 96 let zakladatelka tanečního oboru českotřebovské ZUŠ Aloisie Štarmanová. Narodila se v roce 1927 a byla aktivní do vysokého stáří. Díky jejímu vyprávění známe její začátky v ostravském divadle (baletu), do České Třebové ji přivedl její budoucí manžel Stanislav Štarman. Cestu k tanečnímu oboru připravila změna v organizaci uměleckého školství na konci padesátých let, z dřívější základní hudební školy vznikla víceoborová Lidová škola umění, tehdy s ředitelem Antonínem Šimečkem, která Aloisii Štarmanovou  ochotně angažoval do nově vznikajícího tanečního oboru. To bylo v roce 1962.  Nový obor působil nejdříve v provizorních podmínkách v učebně hudební školy v Kozlovské ulici, později ve zrušeném bufetu v Dělnickém domě, který bylo třeba upravit. Aloisie Štarmanová zde pracovala vlastně jen na částečný úvazek, pracovala  na dráze, např. na osobním oddělení českotřebovského nádraží. Na plný úvazek se stala učitelkou  LŠU až později a musela si ještě   doplnit patřičné pedagogické vzdělání. Pro budoucnost tanečního oboru vychovala svou dceru Janu, která  ji zastoupila a v její práci pokračovala. Vzhledem k velkému počtu žáků tanečního oboru  zde pak ještě své dceři vypomáhala, až do roku 2015. 
Českotřebovský deník naštěstí natočil před třemi lety alespoň začátek rozhovoru s Aloisií Štarmanovou s tím, že to ještě dokončíme a upravíme. Pak ale přišel covid a onemocnění a k práci jsme se už nedostali. A 4. března letošního roku se to potvrdilo definitivně, paní Aloisie Štarmanová zemřela.   Podařilo se však vzpomínkové video zkompletovat s její dcerou paní Janou Farníkovou. Předkládáme jej nyní veřejnosti současně s tím, že paní Aloisie Štarmanová byla letos nominována na cenu starosty města, která jí bude in memoriam udělena  v pátek 17. května 2024. Jsem přesvědčen, že si Aloisie Štarmanová oceněné zaslouží, jde o osobnost, která ve vzpomínkách stovek bývalých žákyň tanečního oboru stále žije.  A to má připomenout i předkládané video.

Fotografie Michala Horáka z jarního koncertu Velkého swingového orchestru jsou na odkazu ZDE


Na Svitavsku zahájil pilotní projekt #ZkusBus

 Pardubický kraj, český start-up CITYA a regionální dopravce BusLine společně na Svitavsku spouští pilotní projekt #ZkusBus, který by mohl být revolucí i v cestování po našem regionu. Jízdní řády si totiž budou ve speciální aplikaci určovat sami cestující. Novinka má přinést rozšíření veřejné dopravy a zkvalitnění nabídky služeb pro občany. První měsíc je navíc pro všechny zájemce služba zcela zdarma. Stačí si stáhnout appku, vybrat cíl cesty a vyrazit.
#ZkusBus přináší flexibilní a rychlý způsob cestování v rámci Svitav a blízkých obcí od Opatova po Radiměř. Umožní se cestujícím během 15 minut dostat kamkoliv budou potřebovat. A jak to celé funguje? V přehledné aplikaci #ZkusBus dostupné na Google Store i Apple Store si pár kliknutími objednáte a zaplatíte minibus s logem Pardubického kraje, který pro vás za pár okamžiků přijede na takzvanou virtuální zastávku. Ta se bude nacházet na bezpečném místě v blízkosti vašeho bydliště či aktuální polohy, kde zde se zrovna nacházíte. Řidiči řeknete pouze své jméno a jedete.
 Minibusem se můžete svézt mezi Svitavami a Opatovem, Opatovcem, Dětřichovem, Koclířovem, Kamennou Horkou, Hradcem nad Svitavou, Radiměří a Vendolím. Provoz pouze v rámci Svitav nebude možný, protože #ZkusBus nemá plnit roli městské hromadné dopravy či konkurovat svitavskému Senior Taxi. Posláním #ZkusBusu je zajistit obyvatelům okolních obcí snadnou cestu do regionálního centra za lékařem, na úřad, nákupy a další aktivity.Cílem je tento projekt rozšířit a k nám na Českotřebovsko ze Svitav není daleko.  Máme na co navazovat, před deseti lety v roce 2014 u nás přece vznikl projekt Radiobus, který se hodně podobal. Neměl ale legislativní zázemí. Odkaz na video ZDE  Odkaz na samostatný článek ZDE

Krátkou ulicí kolem plotu sportovišť českotřebovského gymnázia chodí spousta lidí a sleduje, jak se postupně mění práce prováděla nejdříve firma Bricky jako subdodavatel hlavního zhotovitele, který nastoupil na práce v předchozích dnech.Termín stanovený na stavbu se pomalu blíží. proto už můžeme sledovat jaký nový povrch zde bude. Nejdříve v pondělí byla položena běžecká dráha potom (modré) plochy dalších hřišť. Bude to nová kvalita, kterou ovšem škola už dávno potřebovala. Jde o krajskou školu, proto je logické, že jde o krajskou investici. Už se těšíme, jak bude vypadat dokončený areál.  

Nabídka na doplnění modelářských kroužků  DDM

Letecké modelářství má v ČR velkou tradici, a proto DDM Kamarád vypisuje nabídku na doplnění do stávajících modelářských kroužků v budově Paleta. Letecký modelář 1 a Letecký modelář 2 se konají pondělí a středa, vždy 15:45 - 18:45 hodin. Přihlásit se mohou zájemci od 6 do 99 let. Zápisné 1 500 Kč z toho je možné čerpat až polovinu na materiál.
Mladí modeláři mají možnost se naučit formou neformálního vzdělávání, manuální zručnosti, osvojí si základy řezání, broušení, lepení, lakování a také čtení plánků a práci podle výkresové dokumentace, seznámí se se základy aerodynamiky, meteorologie, programování 3D tisku a mnoho dalšího. Letecké modelářství není jenom práce v dílně, ale i létání s modely při tréninku a na soutěžích, které nabízí jedinečnou možnost pohybu v přírodě, na čerstvém vzduchu, v kolektivu přátel, kteří mají společný zájem.
Letecké modelářství jako zdravý životní styl.
Poznámka: K dopravní infrastruktuře patří také dopravní značení a kvalitní informační systém.

Stávající systém Českou Třebovou opomíjí !
Píšu o tom právě proto, že informační systém není k našemu městu, tedy České Třebové, vůbec ohleduplný. Jedete-li např. ze Svitav - a to bude brzo nebo vlastně už je velká a vlastně hlavní dopravní "připojovací" křižovatka - tak se nikde o České Třebové nic nedovíte. Ze Svitav pojedete směrem na Lanškroun a Ústí nad Orlicí! Co na tom, že předtím musíte projet Českou Třebovou!   To se nikde napsat nesmí? Nemyslím, že Ústí nad Orlicí je nějaký velký dopravní uzel, převyšující významem  Českou Třebovou  Nejen že nemůžeme mít vlastní dálniční křižovatku, ale ani směrovou informační značku, že k nám jedete správným směrem. Domnívám se, že zajištění této změny informačního systému je v silách našich zástupců v samosprávě. Podobně tomu je i při jízdě z Lanškrouna, kde je jenom směr Svitavy a nesmyslně a zbytečně uváděné "Pardubice"  Pouze od Litomyšle je směr Česká Třebová nějak označen. Řeší se stále tzv. "přivaděče", ale od páteřní silniční sítě je třeba také dopravu správně směrovat tedy uvádět všechny důležité cíle včetně České Třebové! Myslím, že na změně je možné pracovat okamžitě nové směrové tabulky zajistit. Jsou sice navigace apod, ale každý je nechce a a nemá. To bychom pakl mohli odstranit všechny směrovky.  Bude-li třeba  tak si je snad i zaplatíme, ne?  (mm)

Krajské kulturní instituce skládaly účty

Účetní uzávěrky musejí dělat i kulturní organizace. Pardubický kraj jich zřizuje celkem šest, čtyři muzea, Gočárovu galerii a Krajskou knihovnu. S jejich hospodařením v loňském roce se seznámili radní kraje.
 „Naše kulturní instituce hospodařily v roce 2023 s rozpočtem přes 200 milionů korun a zaměstnávaly  262 lidí. Je jasné, že žádná z těchto organizací by nemohla být ekonomicky soběstačná bez rozhodujícího  financování z rozpočtu kraje, ale to je podobné i regionální dopravou a dalšími kompetencemi krajů,“ řekl náměstek hejtmana pro kulturu a investice Roman Línek a pokračoval: „Přesto mají tyto kulturní instituce i vlastní příjmy, které mohou reinvestovat a odměnit z nich své nejlepší zaměstnance. Kromě toho vidíme v ročních uzávěrkách také jejich práci s dětmi, mládeží, dospělými i seniory, přednášky, workshopy, komentované prohlídky a další aktivity. Nahlédněte s námi na ty, které je činí výjimečnými.“  
Muzea bez bariér
Z Východočeské galerie se v loňském roce stala Gočárova galerie, která se návštěvníkům představila v novém sídle v Automatických mlýnech. Tato budova byla původně postavená podle projektu architekta Josefa Gočára a Pardubický kraj ji rekonstruoval ve spolupráci s ateliérem TRANSAT architekti Petra Všetečky. Kromě mnoha jiných aktivit se zde galerie zapojila do vědecko-výzkumného projektu Muzea bez bariér, který vede Fakulta multimediálních komunikací Tomáše Bati ve Zlíně a jehož cílem je lépe zpřístupnit galerii lidem se specifickými poruchami učení. Pracovníci galerie navázali spolupráci se Základní školou a praktickou školou Svítání, aby žákům pomohli lépe vnímat umění a poskytli jim podněty k radosti z vlastní tvůrčí činnosti a tím také k pozitivnímu vnímání sebe sama.           
Knihovna jako kulturák
Kromě toho, že do krajské knihovny přišlo vloni přes 121 tisíc lidí, se její pracovníci věnují také metodické pomoci skoro třem stovkám malých knihoven. Vyloženě rekordmanem jsou však v pořádání různých akcí pro veřejnost. Těch bylo za rok 2023 více než tisícovka.  
Odloučené pracoviště na hradě Rychmburk
 Regionální muzeum v Chrudimi se už čtyři roky stará také o hrad Rychmburk, kde s pomocí Pardubického kraje buduje další „hradní“ expozice a výstavy. Ta nejvýznamnější – Umění podobojí, byla na Rychmburku otevřena loni na podzim a v letošní sezóně se ještě doplňuje. Představuje originály gotických malovaných oltářů, které se podařilo zachovat a velkou část restaurovat. 
Výstavy z Litomyšle putují dál
Regionální muzeum v Litomyšli spravuje kromě svého hlavního sídla v bývalém piaristickém gymnáziu i Rodný byt Bedřicha Smetany a Portmoneum . Zajímavý je na tomto muzeu vhledem k velikosti města velký počet akcí, které tu každoročně pořádají, ale také množství putujících výstav. V loňském roce byl zájem z dalších částí republiky i ze Slovenska například o výstavy  Retrogaming, Čtení pod lavicí, Zmatené peníze, anebo Litomyšl - hlavní město současné české architektury.  
Karosy z Vysokého Mýta i kluzák z Orličanu Choceň     
Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě se kromě historie regionu zaměřuje na technické exponáty, často vycházející z dílen a firem v okolí. Právě pro jejich rozměrnost teď spolu s krajem rozšiřuje výstavní a skladovací prostory v bývalé zemědělské škole, kde jsou i haly pro velké kusy jako autobusy. Vždyť například v loňském roce získalo muzeum do svých sbírek obytný přívěs Karosa „Racek“ a kluzák VT-16 „Orlík“ zhotovený firmou Orličan v Chocni.    
Záchrana, konzervace, digitalizace  
Východočeské muzeum v Pardubicích je největší muzejní institucí v kraji. Nově disponuje depozitáři a od loňského roku také velkými a dobře vybavenými  konzervátorskými dílnami i digitalizačním pracovištěm, to vše převážně v areálu v Ohrazenicích.  Muzeum je garantem archeologických záchranných prací, které se v souvislosti s výstavbou dálnice D35 zmnohonásobily.    Dosavadní nálezy představuje na nové výstavě na Zámku Pardubice. Areál zámku, který ještě čekají dvě velké rekonstrukce za provozu, je dějištěm mnoha kulturních akcí krajského města a oblíbeným cílem nejen jeho obyvatel.
„Rok 2023 je tak jasným dokladem, že cesta, kterou kraj nastoupil před několika lety v oblasti podpory kultury, znamená nejen citelné navýšení rozpočtu a investic krajských kulturních organizací, ale také množství atraktivních projektů, kterými se tyto organizace co nejvíce otevírají veřejnosti,“ dodal Roman Línek.

Návštěva prezidenta Petra Pavla a paní Evy Pavlové v Pardubickém kraji
 ve dnech 21. a 22. května 2024

úterý 21. května
Návštěva továrny Explosia
Jednání s představiteli kraje v sále Zastupitelstva Pardubického kraje
Návštěva Centrálního urgentního příjmu Nemocnice Pardubického kraje
Návštěva Centra leteckého výcviku, Pardubice, simulace letu, po ukončení návštěvy poklepání základního kamene
Návštěva budovy Správy státních hmotných rezerv, Heřmanův Městec
Prohlídka Hamzovy léčebny a setkání s dětskými pacienty, Luže
Debata s občany, Šemberovo divadlo, Vysoké Mýto 
středa 22. května
Prohlídka statku U Svatého Jána, Kunvald
Návštěva Muzea starých strojů a technologií, Žamberk
Oběd se starosty, Evropský dům, Králíky
Návštěva Policie ČR, Králíky
Tiskový brífink prezidenta Pavla, Kramářova chata na Suchém vrchu
Prohlídka dělostřelecké tvrze Bouda


Už jste viděli nová videa?


Víkend 18. a 19. května v Litomyšli bude s M. D. Rettigovou

Prezidentem Gastroslavností bude opět Václav Šmerda z Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Dodejme, že tyto městské slavnosti se konají pod záštitou Romana Línka, náměstka hejtmana Pardubického kraje, Michala Kortyše, 1. náměstka Pardubického kraje a senátora, Daniela Brýdla, starosty města a Radomila Kašpara, místostarosty města Litomyšl.   Organizace města je pořádají ve spolupráci s nejoceňovanější gastronomickou školou v ČR, SOŠ a SOU Polička, AKC ČR, Sborem paní a dívek, Restaurací a minipivovarem Veselka.

Krajský Den dobrovolnictví letos navštívil Litomyšl

Téměř čtyři desítky dobrovolníků byly oceněny na letošním krajském Dni dobrovolnictví, který se uskutečnil v Klášterních zahradách v Litomyšli. Akci, jejímž cílem bylo ukázat, co to je dobrovolnictví, co přináší a kde všude v Pardubickém kraji pomáhá, uspořádala Farní charita Litomyšl ve spolupráci s Pardubickým krajem.
Tradiční akce v Pardubickém kraji
„Den dobrovolnictví v Pardubickém kraji je již tradiční akcí, jejímž záměrem je přiblížit veřejnosti význam dobrovolnictví. Jsem rád, že i letošní ročník se velmi vydařil. V krásných prostorách Klášterních zahrad panovala velmi vřelá atmosféra. Dorazila celá řada návštěvníků napříč generacemi. Ti zde mohli zábavnou formou získat užitečné informace o dobrovolnictví včetně dobrovolnické činnosti v zahraničí,“ uvedl radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Ten spolu se starostou Litomyšle Danielem Brýdlem odměnil 36 dobrovolníků, kteří nezištně bez nároku na odměnu pomáhají tam, kde je potřeba.
Dobrovolnice doučuje češtinu
Nechyběla mezi nimi ani Lucie Večeřová, která více než tři roky doučuje češtinu žákyni základní školy. Zároveň pomáhá i při zajištění potravinové či tříkrálové sbírky. „Dobrovolnictví mi dává smysl. Inspiruje mě i k tomu, co všechno ještě můžu dělat jinde a pro někoho jiného. Nebudu lhát, dělá mi to dobře, když vidím, že někomu pomůžu nebo je spokojený,“ uvedla Lucie Večeřová, která s dobrovolnictvím začala už na základní škole.
„Tehdy jsme měli možnost místo češtiny chodit číst seniorům do domova důchodců, který byl nedaleko základní školy. Jezdila jsem na tábory a ani jsem nevěděla, že vykonávám dobrovolnickou činnost. Nakonec jsem skončila se školou a potřebovala jsem něco dělat, než si najdu práci. Dávalo mi smysl se zaregistrovat jako dobrovolník, a tak jsem se dostala do dobrovolnického centra, s kterým dodnes spolupracuji,“ popsala svou cestu mladá dobrovolnice. Ta pravidelně pomáhá každé pondělí žákyni páté třídy základní školy, a to nejen s doučováním češtiny.
Navázaly spolu moc hezké přátelství
„Kromě doučování si spolu povídáme a trávíme spolu čas i o prázdninách. Navázaly jsme moc hezký přátelský vztah. Mám radost, když vidím, jak se slečna posouvá a těší mě, že na tom mám nějaký podíl,“ podotkla aktivní účastnice Dne dobrovolnictví, kde nabízela možnost zahrát si nejrůznější deskové hry.
„Den dobrovolnictví byla moc příjemná akce. Přišlo hodně lidí, u kterých bylo vidět, že je dobrovolnictví zajímá. Čím víc lidí o něj projeví zájem, tím lépe,“ dodala Lucie Večeřová.
Prezentace dobrovolnických center
„Zažili jsme tady spoustu zážitků, načerpali řadu užitečných informací. Určitě se nám to bude do budoucna hodit,“ shodli se studenti Obchodní akademie a Střední odborné školy cestovního ruchu Choceň.
Kromě prezentace dobrovolnických center působících v Pardubickém kraji potěšil i bohatý doprovodný program. Nabídl například vystoupení Mateřské školy v Líbánkách, žáků Základní umělecké školy Bedřicha Smetany v Litomyšli či pěveckého sboru KOS.

 

Mnoho příležitostí pro zajímavá setkání
„Den dobrovolnictví poskytl mnoho příležitostí pro zajímavá setkání, ať už s kolegy z ostatních dobrovolnických center nebo s návštěvníky z řad studentů, kterým jsme se snažili představit možnosti, jak se zapojit do dobrovolnických aktivit v Pardubickém kraji,“ prohlásila koordinátorka Dobrovolnického centra Koalice nevládek Pardubicka Lucie Křivková. „Byla jsem mile překvapena, jaké povědomí o dobrovolnictví mají už děti na základních školách,“ doplnila Lucie Křivková.
„Osobně si cením toho, že se mohu potkávat s tak skvělými, inspirativními a pozitivně naladěnými osobami, jako jsou dobrovolníci. Vážím si každé hodiny, kterou bez nároku na odměnu věnují druhým,“ uzavřela koordinátorka dobrovolníků Dobrovolnického centra Farní charity Litomyšl Veronika Peterková.

  

 Jubilejní 20. bleší trh na Splavě u Malířů 

Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.
20. BLEŠÍ TRHY „U MALÍŘŮ“ se uskuteční se v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a natěračství Kohoutek,
ve dnech 24.-25.5.2024  (v pátek 9:00-17:00 hodin a v sobotu 9:00-15:00 hodin)
Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale  i obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás. Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek, tel. č. 603 503 421.