Českotřebovský deník 2003 - 2024


ČESKOTŘEBOVSKÝ DENÍK MÁ DNES 21. NAROZENINY


Začátek Českotřebovského deníku je datován 3. května 2003. Od tohoto dne vychází každý den, a to nejn v týdnu, ale i v sobotu a v neděli.  Tento den se vlastně osamostatnil, předtím měl název "Českotřebovský zpravodaje on the web"  a týdenní periodicitu.  Všechna vydání jsou "uskladněna" dosud v archivu a tak můžeme zjistit co se právě dělo v libovolný den v posledních 21 letech.

Na internet se začal Českotřebovský zpravodaj postupně stěhovat již v roce 1997. Tehdy jsem získal přístup na internet přes telefonní linku díky zdejšímu Dislokovanému pracovišti Dopravní fakulty Jana Pernera. V té době jsem dodatečně umísťoval některé stěžejní články z tištěného vydání zpravodaje na internet a využíval tak možnost celosvětové propagace a kontakty se rozšiřovaly třeba do Austrálie stejně jako do Kalifornie v USA.  Top vlastně zůstalo do dneška. Českotřebovský deník je aktuálně sledován ve 29 zemích světa. Tam všude jsou Třebováci nebo tací, kteří se o dění u nás zajímají. Mám o tom díky funkci Google Analytics docela dobrý přehled. Je třeba zajímavé, že máme třeba každodenní sledování  Čt. deníku např. z Indonésie, pod kterou patří Šalamounovy ostrovy. Žije zde Bineth Faru, která před lety přijela na několikaměsíční návštěvu s Honzou Šimůnkem a spojení na nás stále obnovuje. Podobně je náš web často sledován z Austrálie, USA, Francie, Německa, Číny, Brazílie či Itálie.

To ale není to hlavní, proč byl Českotřebovský deník zřízen. Tehdy to byla snaha publikovat texty na webu dříve, než vyjdou v Českotřebovském zpravodaji, aby neztratily na aktuálnosti. Dnes je (od ledna 2020) Českotřebovský zpravodaj předán městu, kde nahradil Českotřebovské noviny a Českotřebovský deník je tak zcela nezávislým médiem. Tím se ale z českotřebovského mediálního prostoru  nevytratil a stále zde zastává své místo, věřím, že potřebné. Vždyť má-li občan nějakou možnost reagovat na dění ve městě nebo vyslovit svůj názor, tak mu to v dnešním radničním Českotřebovském zpravodaji není umožněno, snad v komentáři na facebooku.

Jako hlavní cíl Českotřebovského deníku je trvale aktuální reagování na dění ve městě a okolním regionu. Do roku 2022 jsem zde také publikoval v určitém předstihu i informace o záměrech vedení města, nyní se této oblasti věnuji po změně vedení na radnici spíše okrajově a zajímám se zde především o ty záležitosti, které radnice ve svém zpravodajství (někdy záměrně) opomíjí, nebo které nejsou ze strany vedení města náležitě veřejně řešeny. Je přece správné, aby veřejnost měla  též např. potuchy o tom, jak a na co jsou přesně rozděleny dotace pro jednotlivé subjekty, zda se dodržují pravidla nebo zda se využívá výjimka za výjimkou .

Díky každodenní přípravě dalšího a dalšího deníku se dá zajistit sledovanost webu, která se měří na zmíněné webové stránce. Zde třeba zjistíme že za posledních 12 měsíců  měl web Českotřebovského deníku celkem 639 733 návštěv.  Z toho lze odvodit průměrnou návštěvnost na dny, ale sleduje se i návštěvnost po hodinách a minutách během dne. Největší návštěvnost je obvykle v pondělí, nejmenší v sobotu a během dne se pak na web přihlašuje nejvíce návštěvníků dopoledne a večer.

Před pěti lety v roce 2019 připravil Karel Kubišta zajímavou anketu na téma Českotřebovská média".Od té doby se mediální poměry ve městě změnily. Zanikly Českotřebovské noviny, Českotřebovský deník změnil vydavatele, zanikla Ročenka Českotřebovsko. Bylo by proto dobré takovou anketu po pěti letech zopakovat. Tehdy Karel Kubišta získal  do ankety docela slušný počet 337 odpovědí, které zpracovat, výsledek najdete ZDE.  Anketu lze snadno zopakovat, systém Survio, který využíval stále existuje a bylo dotvořen k dokonalosti a proto by mělo být obnovení ankety "Českotřebovská média" možné. Mám na to docela chuť, ale klidně by to mohla řešit také radnice. Do systému stejně nelze zasahovat, to software neumožňuje.  Zatím předkládám výsledky a komentáře k mediální anketě  z roku 2019

Po odložení povinnosti připravovat  tištěné vydání zpravodaje jsme spolu s Liborem Vašinou začali připravovat  pro web video zpravodajství. Video na webové stránky patří a vhodně je doplňuje. V době covidu bylo trochu omezené, nyní se rozvinulo tak, že měsíčně je na webu Českotřebovského deníku publikováno až 20 videí. Třeba za uplynulý měsíc duben 2024 jich bylo 21 a k dnešnímu dni mají celkovou sledovanost cca 6500 shlédnutí Průměrně jde tak u každého videa o cca 300 shlédnutí. Tady lze udělat srovnání s webem OIKTV, kde je sledovanost jednotlivých videí na webu podstatně nižší, i když se jedná o působení pro širší region. Tomu  můžeme věnovat širší  srovnání ve zvláštním textu, včetně zamyšlení o tom, jak to vlastně s tou "regionálností" televizního vysílání a videa je. Celkem Českotřebovský deník již připravil pro svůj kanál na youtube.com a pro videoportál svého facebookového profilu na 800 videí, které jsou stále ve videoarchivu k dispozici. A zdaleka se nejedná i dvouminutové  reportáže. Českotřebovský deník má také svůj profil na facebooku, kde má 1473 sledujících. Nové články jsou zde prakticky denně.   (mm)


Výsledky ankety Českotřebovská média 2019 najdete ZDE

 Popis ankety a metodika ZDE

 Komentář k anketě 2019 ZDE