Českotřebovský deník 206/2024 

                                                       Pátek 26. července 2024 


Nová videa Českotřebovského deníku:

Ukázka z koncertu v Javorce 25/7  + Připomínka 150. výročí železné dráhy a výstava v Letohradu


Z Javorky: Kapela NEBEZTEBE vznikla v lednu 2008. Působí mimo klasické definice hudebních stylů, spojuje prvky unplugged bigbeatu, ethno, funky, folku, rocku a dance. Pro kapelu jsou charakteristické ,vícejazyčné texty, které stojí za to poslouchat pro jejich příběh. Kapelník Štěpán Hulc. Kapela nebyla ve Třebové známá, svou propagaci zanedbává i na internetu. Snad proto o poznání méně posluchačů. Zase jiný žánr, písničkáři. Ve videu uvádíme ukázku tří skladeb. V Javorce bylo příjemně, hudební čtvrtky jsou zkrátka dobře zažité....ODKAZ NA 12TIMINUTOVÉ VIDEO ZDE
Z Letohradu: Výročí se samozřejmě týká tehdejšího Kyšperka, kam v roce 1874 přijel první vlak od Týniště. O rok později byla pak trať prosloužena až na hranice do Mezilesí. V závěru téhož roku 1874  byla také zprovozněna spojovací trať do Ústí nad Orlicí, kde vzniklo další nádraží. Průvodem je železniční historik Pavel  Stejskal, lektor českotřebovského železničního semináře městského muzea. S Pavlem Stejskalem si také prohlédneme výstavu k 150. výročí železné dráhy v Kyšperku, otevřené v Informačním centru na letohradském Václavském  náměstí.  ODKAZ NA ŠERIMINUTOVÉ VIDEO ZDE

ZAČÍNÁ Víkend  s letadly i s velorexy


Program  na pátek:  Příjezd vozítek velorex  do České Třebové +  Komentovaná prohlídka výstavy Velorex ve výtvarném umění od 19 hodin
Přijedou  velorexáři z celé republiky a možná i z celého světa, kteří přijedou na svůj star uspořádaný při příležitosti tří výročí a to vynálezců vozítka OS-KAR/ VELOREX  bratří Stránských Františka (bylo by mu letos 110let ) a Mojmíra, který by oslavil práce stovku. Dalším výročím je pak výročí tragického ú´mrtí staršího bratra Františka, ke kterému došlo u silnice na Zacharovec v zimě před 70 lety.

Dne 27.07. až 28.07.2024 pořádá městské muzeum Sraz vozítek OS - KAR a Velorex v České Třebové. 
Tato akce si vyžádá následující uzavírky komunikací:

sobota 27.07.2024 Staré náměstí parkoviště + klidová zóna, 9:30 až 13:30 (zvláštní užívání + uzavírka mimo pořadatelů a účastníků srazu)
sobota 27.07.2024 komunikace podél letiště Česká Třebová 15:30 až 22:00 (uzavírka komunikace mimo vozidel IZS, pořadatelů a účastníků srazu)
Z důvodu ohlášení velkého počtu účastníků budou nově uzavřena parkoviště na Staré náměstí i v neděli !!!  
neděle 28.07.2024 Staré náměstí parkoviště + klidová zóna 10:00 až 11:30 (zvláštní užívání + uzavírka mimo pořadatelů a účastníků srazu)  

Podrobnosti k programu  dále do víkendu upřesníme. Sraz velorexů v srpnu 2004 - TV NOVA - specifické dárky ODKAZ ZDE  Mojmír & František Stránsklých & VELOREX článek k dalšímu výročí ZDE



Nebližší fotbalové zápasy Fotbalového klubu Česká Třebová

1.B třída 1.kolo 11. 8. v 16 hodin D. Dobrouč - Česká Třebová  (navíc 11. 8. v 15 hodin Semanín - Tatenice)
Krajský přebor   10.8. v 17 hodin  Přelouč - Česká Třebová 
Pohár hejtmana 1. kolo nového ročníku   31.7.  v 17.30 hodin Janov - Česká Třebová
MOL CUP  Předkolo ročníku 2024/2025  3.8. 2024 od 17 hodin  Česká Třebová - Horní Ředice

Čeká nás boj o dotaci na stavbu nového pavilonu C Domova pro seniory


Důvody pro realizaci této investice jsou ve městě dobře známy.  Město potřebuje zajistit důstojný život klientům Domova pro seniory, původní již 110 let stará, i když několikrát rekonstruovaná budova B na pravém břehu Třebovky požadavky na důstojné bydlení seniorů  nesplňuje. Řešení bylo nalezeno ve výstavbě nového pavilonu C postaveného v sousedství "Áčka" na zakoupené ploše, která podstatně změn í svůj charakter.   Jde o investice v řádu 220 milionů korun, kterou město samo bez dotace realizovat nemůže.  Naštěstí existuje jedna z posledních možností na  získání dotace, která spočívá ve využití Národního plánu obnovy.
Město již v roce 2021 zakoupilo od společnosti Böhm plast technik   pozemek 'se stavba z velké části určenými k demolici)  umožňující rozšířit současný areál Domova pro seniory.   Tato průmyslová lokalita neměla v obytných zónách budoucnost a proto  nyní získá nové využití pro bydlení a přímo navazuje na areál Domova pro seniory v klidné oblasti města.
Příprava na tuto novou velkou investici je v plném proudu.  Je připravena projektová dokumentace pro stavební řízení,  kterou zajistila společnost BKN Vysoké Mýto, průmyslové objekty bývalých provozů plastikářské firmy čekají na demolici. Firmě, která demolici provede, již bylo předáno její staveniště. Do konce roku bude plocha pro stavbu nového pavilonu Domova pro seniory vyčištěna. Během této doby je třeba uspět  se žádostí o dotaci z Fondu národní obnovy na Ministerstvu práce a sociálních věcí v rámci  nové a zřejmě poslední výzvy s názvem "Modernizace a rozvoj pobytových služeb sociální péče II"., která má být vyhlášena v nejbližších dnech ještě do konce měsíce července. Avízo na tuto (upravenou) výzvu bylo publikováno na webových stránkách ministerstva. Avízo dále uvádím:

Výzva Modernizace a rozvoj pobytových služeb sociální péče II

Ministerstvo práce a sociálních věcí zveřejňuje avízo plánované Výzvy z Národního plánu obnovy (dále jen „NPO“) „Modernizace a rozvoj pobytových služeb sociální péče II“.
 Z Výzvy NPO „Modernizace a rozvoj pobytových služeb sociální péče II“ budou podpořeny individuální projekty. Financovány mohou být projekty zaměřené na podporu pobytových služeb sociální péče poskytovaných dle zákona č. 108/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů, a to domovů pro seniory, domovů se zvláštním režimem, odlehčovacích služeb v pobytové formě, týdenních stacionářů, domovů pro osoby se zdravotním postižením a chráněného bydlení. Oprávněnými žadateli budou poskytovatelé předmětných sociálních služeb a územní samosprávné celky, které samy službu neposkytují, ale převedou výhodu z poskytnuté dotace formou svěření majetku do užívání poskytovateli služeb obecného hospodářského zájmu.
Termíny:
• Předpokládané datum vyhlášení výzvy: červenec 2024
• předpokládané datum zahájení příjmu žádostí o podporu: srpen 2024
• předpokládané datum ukončení příjmu žádostí o podporu: 28. 2. 2025
• nejzazší datum pro ukončení fyzické realizace projektu: 30. 6. 2026
Základní údaje pro žadatele:
Podpora bude poskytována formou dotace proplácené ex post, případně metodou kombinovaného ex post financování, tj. na základě předložených dokladů, přičemž všechny doklady nebo jejich část mohou/může být ve vztahu k dodavatelům neproplaceny/neproplacena. V obou případech je profinancování výdajů nárokovaných k proplacení na základě těchto dokladů podmíněno splněním podmínek Výzvy.
Nutnou podmínkou pro žadatele je zvýšení energetické účinnosti dané budovy.
Nedílnou součástí podmínek výzvy jsou Věcné podmínky pro realizaci projektů pobytových služeb péče v rámci NPO, které stanovují nepřekročitelné a závazné podmínky realizace předložených projektů. Oproti předcházejícím výzvám již nebude umožněno realizovat pobytová zařízení typu domovy pro seniory, domovy se zvláštním režimem a odlehčovací služby v pobytové formě ve standardu M2.
Podpořeny mohou být pouze sociální služby, které budou, nejpozději do šesti měsíců od data ukončení realizace projektu, zařazeny do sítě sociálních služeb.
Maximální předpokládaná výše podpory na jeden projekt bude v40 (+/-5) mil. Kč. – výše bude určena po vyhodnocení ukončení stávajících výzev
DPH bude způsobilým výdajem projektu pro subjekty spadající do kategorie NNO, církví, církevních organizací a církevních právnických osob.
Způsobilými výdaji budou výdaje účelově vázané na výstavbu nových budov a rekonstrukci stávajících budov sloužících k poskytování registrovaných sociálních služeb, či jejich zázemí (včetně vývařoven), a dále výdaje na zvýšení energetické účinnosti těchto budov, nákup nemovitostí apod.
Výdaje budou uplatnitelné od data 1. 2. 2020 dle čl. 17 Nařízení (EU) 2021/241, kterým se zřizuje Nástroj pro oživení a odolnost. • Pro žadatele bude po vyhlášení výzvy uveřejněna e-mailová adresa a kontaktní údaje s telefonickými kontakty, kam budou moci směřovat své dotazy.

  • Smlouva na administraci zakázkového řízení nadlimitní zakázky pro stavbu Domova pro seniory uzavřena

    Město nenechává nic na náhodě a zajišťuje administraci výběrového řízení akreditované firmě z Brna. Právě včera byla za tímto účelem v registru smluv publikován text uzavření příkazní smlouvy se společností RTS, a. s., Lazaretní 13, Brno. Cílem této smlouvy je vzájemně projednat podmínky a postupy, které jsou nezbytné pro zadávací řízení na veřejnou zakázku podle zákona č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „zákon“) tak, aby příkazce jako veřejný zadavatel neporušil citovaný zákon. Předmětem dle této smlouvy je administrace úkonů zadavatele podle zákona v rámci zadávacího řízení na nadlimitní veřejné zakázce na stavební práce.
    Název veřejné zakázky: Domov pro seniory - budova C, Česká Třebová Druh veřejné zakázky: veřejná zakázka na stavební práce Předpokládaná hodnota veřejné zakázky: cca 220 mil. Kč bez DPH.  Příkazník se zavazuje zajistit zejména tyto činnosti: - Zpracování návrhu Oznámení o zahájení zadávacího řízení - Zveřejnění vzájemně odsouhlaseného Oznámení o zahájení zadávacího řízení ve Věstníku veřejných zakázek a v Úředním věstníku Evropské unie - Zpracování návrhu textové části zadávací dokumentace v podrobnostech stanovených zákonem v rozsahu nejméně o Požadavky na kvalifikaci dodavatelů o Požadavky na jednotný způsob zpracování nabídkové ceny o Podmínky a požadavky na zpracování nabídky - Projednání návrhu textové části zadávací dokumentace s příkazcem a vyhotovení vzájemně odsouhlaseného konečného znění všech částí textové zadávací dokumentace - Přijímání žádostí dodavatelů o vysvětlení či změny zadávací dokumentace a zpracování vysvětlení (vysvětlení a případných změn) k zadávací dokumentaci - Otevírání nabídek v elektronické podobě - Příprava podkladů pro komisi pro posouzení a hodnocení nabídek, bude-li příkazcem ustanovena včetně přípravy prohlášení o střetu zájmů členů (případně náhradníků) hodnotící komise a zabezpečení jeho podpisu - Příprava podkladů pro posouzení kvalifikace vybraného dodavatele včetně následného vypracování návrhu písemného protokolu o posouzení kvalifikace - Zpracování návrhů protokolů z jednání komise až po vypracování návrhu závěrečné zprávy o posouzení a hodnocení nabídek - Zabezpečení písemností pro komunikaci mezi zadavatelem a účastníkem zadávacího řízení pro případné vysvětlení nabídek nebo odůvodnění mimořádně nízké nabídkové ceny podle pokynů komise - Vypracování žádosti o předložení dokladů před podpisem smlouvy od vybraného dodavatele a jejich posouzení včetně případné žádosti o vysvětlení nebo doplnění těchto dokladů - Připravení rozhodnutí zadavatele o výběru dodavatele a předání příkazci k podpisu a následné odeslání oznámení rozhodnutí zadavatele o výběru dodavatele všem dotčeným dodavatelům.... atd. Odměna je stanovena  ve výši cca 230 tis. Kč včetně DPH. Společnost RTS se zavazuje zabezpečit činnosti k zadání veřejné zakázky v termínech uvedených v harmonogramu pro tuto zakázku.

     

    Malé i velké milovníky čtyř kol láká muzeum ve Vysokém Mýtě


    Slavné automobily z minulého století, unikátní karoserie od místní firmy Sodomka, šlapací autíčka pro děti, ale také průřez vývojem dětských kočárků. Na to vše láká Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě letos v létě. Ty, co se rádi ponoří do tajemné historie, zve do Barokního areálu ve Vraclavi.
    „Jedno ze čtyř krajských muzeí, které sídlí ve Vysokém Mýtě, se specializuje na technické exponáty a vychází z historie místních firem Sodomka a hasičské firmy V. Ig. Stratílek. V Muzeu karosářství si dokonce můžete navrhnout vlastní karoserii.  Letos k tomu muzeum přidalo i krásnou výstavu Kluci a holky na čtyřech kolech, která představuje historii kočárků a zároveň připomíná sen mnoha dětí, tedy šlapací autíčka,“ říká za zřizovatele muzea Roman Línek, náměstek hejtmana Pardubického kraje pro kulturu.
    „Máme tu předměty dvou sběratelů. Šlapací autíčka jsou od Lukáše Očenáška, který je spolu s dědečkem sbírá a opravuje. Upozornil bych například na model legendárního Moskviče ze 70. a 80. let nebo autíčko Mikar z vysokomýtské Karosy, ale tu třeba i současný model Škoda 1000 MB. Dále tu máme velkou výstavu kočárků a hraček od Renáty Glänznerové. V ní je mimořádná ucelená řada kočárků značky Liberta, v níž se vozila většina české populace v minulých letech,“ doplňuje Jiří Junek, ředitel Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě.
    Kostel pod hradištěm Vršovců skrývá barokní poklady
    Muzeum spravuje také Barokní areál ve Vraclavi nedaleko Vysokého Mýta. „Tady je cílem výletníků i historie stará skoro tisíc let, kdy tu stávalo hradiště bohatého rodu Vršovců. Právě na tomto místě je ale nechali Přemyslovci vyvraždit, což připomíná mohyla nad barokním areálem,“ přidává Roman Línek další výletní cíl v tomto místě.
    „Naše muzeum tu má od obce pronajaté výstavní prostory v bývalých lázních, které sloužily léčebným procedurám v 18. století. Zde je nyní výstava Tisíciletá Vraclav. Nad pramenem údajně léčivé vody vyrostl krásný barokní kostel, ve kterém jsou umístěny od konce 80. let minulého století restaurované sochy z poutní cesty z Králík na Hedeč. Jsou vyřezány z lipového dřeva, v mírně nadživotní velikosti, barevně polychromované a jsou zřejmě dílem některého z žáků Matyáše Bernarda Brauna,“ vysvětlil Jiří Junek.
       

       Aktualizace k 23.7. 2024: Jiří Pásek - Zdeněk Langr - Ing. Ludmila Musilová, Vsetín  Odkaz ZDE

       


     Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?