Českotřebovský deník 207/2024 

                                                       Sobota 27. července 2024 


Nové video Českotřebovského deníku: Opožděná vernisáž výstavy "Velorex v obrazech"


V pátek podvečer od 19 hodin se v Galerii Kulturního centra uskutečnila opožděná vernisáž výstavy "Když je Hadrák modelem". Výstava je dvouměsíční,  je otevřena již od začátku července a ještě má před sebou další měsíc otevření. Vernisáž byla pojata především pro hosty - účastníky srazu velorexů a příznivce velorexů. Ti se chystají na výstavu až v neděli při odjezdu z České Třebové. Dnes po příjezdu využívají možnost odpočinku na letišti, kde mají také zabezpečení  a tak na výstavě ve větším počtu nebyli. Na výstavě vystoupila hudební skupina Volnost, která předvedla průřez svým repertoárem se zaměřením na velorexy. Podstatnou část vystoupení na vernisáži máme zachycenu na dvacetiminutovém videu.Z vernisáže mám také fotografie:  Odkaz na video ZDE

ZAČÍNÁ Víkend  s letadly i s velorexy - UŽ JSOU TADY


 

Dne 27.07. až 28.07.2024 pořádá městské muzeum Sraz vozítek OS - KAR a Velorex v České Třebové. 
Tato akce si vyžádá následující uzavírky komunikací:

sobota 27.07.2024 Staré náměstí parkoviště + klidová zóna, 9:30 až 13:30 (zvláštní užívání + uzavírka mimo pořadatelů a účastníků srazu)
sobota 27.07.2024 komunikace podél letiště Česká Třebová 15:30 až 22:00 (uzavírka komunikace mimo vozidel IZS, pořadatelů a účastníků srazu)
Z důvodu ohlášení velkého počtu účastníků budou nově uzavřena parkoviště na Staré náměstí i v neděli !!!  
neděle 28.07.2024 Staré náměstí parkoviště + klidová zóna 10:00 až 11:30 (zvláštní užívání + uzavírka mimo pořadatelů a účastníků srazu)  

Podrobnosti k programu  dále do víkendu upřesníme. Sraz velorexů v srpnu 2004 - TV NOVA - specifické dárky ODKAZ ZDE  Mojmír & František Stránsklých & VELOREX článek k dalšímu výročí ZDE

Českotřebovská veřejnost se rozloučila s bývalým starostou Jiřím Páskem


Rozloučení s Jiřím Páskem se konalo v pátek 26. července 2024, pár dnů před jeho 91. narozeninami.
Rozloučení mělo důstojný průběh, konalo se v zaplněné smuteční síni českotřebovského krematoria. Mezi přítomným,i nebylo možné přehlédnout především jeho spolupracovníky a kamarády z českotřebovského fotbalového klubu.
Za město položil k rakvi se zesnulým kytici květů starosta města Zdeněk Řehák, za bývalé spolupracovníky na českotřebovské radnici promluvil  bývalý místostarosta František Čech. Aniž by říkal výčet zásluh Jiřího Páska, tak z jeho upřímného projevu bylo zřejmé, že si  z osmileté spolupráce ve funkci místostarosty se zesnulým Jiřím Páskem na českotřebovské radnici přináší ty nejlepší dojmy .

Při rozloučení bylo díky iniciativě rodiny zesnulého plně využita možnost projekce fotografií ze života Jiřího Páska, ze kterých byl zřejmý jeho vztah ke manželce, dětem i vnoučatům, ve své rodině měl dokonalé zázemí. To bylo patrné k každé promítané fotografie.  Čest jeho památce!


Dřevo na hromadách ve sběrném dvoře využijeme!


Dostal jsem obrázky s dotazem, zda nedochází k nějakým problémům ve sběrném dvoře, zahlceném odpady ze dřeva s pochybnostmi, zda takové množství odpadu se mohly dovést českotřebovské domácnosti a co že se tady děje.   Obrázky  uvádím a jsou opravdu obdivuhodné, takové množství dřevěného dopadu jsem nečekal.  Za dotaz nic  nedám, jsem si řekl a mám tu odpověď jednatele Eko Bi:  LDřevo shromažďuje ve větším množství z důvodu plánovaného nadrceni a vyzkoušení prodeje předrceneho dřeva odběratelům, kteří dokážou za takto upravený odpad dokonce i zaplatit. Tímto způsobem využití odpadu ze sběrného dvora do budoucna dokážeme výrazně zlevnit celkové nakládání s odpady v našem městě." Budeme tedy držet palce, aby se to všechno podařilo.

Nebližší fotbalové zápasy Fotbalového klubu Česká Třebová

1.B třída 1.kolo 11. 8. v 16 hodin D. Dobrouč - Česká Třebová  (navíc 11. 8. v 15 hodin Semanín - Tatenice)
Krajský přebor   10.8. v 17 hodin  Přelouč - Česká Třebová 
Pohár hejtmana 1. kolo nového ročníku   31.7.  v 17.30 hodin Janov - Česká Třebová
MOL CUP  Předkolo ročníku 2024/2025  3.8. 2024 od 17 hodin  Česká Třebová - Horní Ředice


  •  

    Malé i velké milovníky čtyř kol láká muzeum ve Vysokém Mýtě


    Slavné automobily z minulého století, unikátní karoserie od místní firmy Sodomka, šlapací autíčka pro děti, ale také průřez vývojem dětských kočárků. Na to vše láká Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě letos v létě. Ty, co se rádi ponoří do tajemné historie, zve do Barokního areálu ve Vraclavi.
    „Jedno ze čtyř krajských muzeí, které sídlí ve Vysokém Mýtě, se specializuje na technické exponáty a vychází z historie místních firem Sodomka a hasičské firmy V. Ig. Stratílek. V Muzeu karosářství si dokonce můžete navrhnout vlastní karoserii.  Letos k tomu muzeum přidalo i krásnou výstavu Kluci a holky na čtyřech kolech, která představuje historii kočárků a zároveň připomíná sen mnoha dětí, tedy šlapací autíčka,“ říká za zřizovatele muzea Roman Línek, náměstek hejtmana Pardubického kraje pro kulturu.
    „Máme tu předměty dvou sběratelů. Šlapací autíčka jsou od Lukáše Očenáška, který je spolu s dědečkem sbírá a opravuje. Upozornil bych například na model legendárního Moskviče ze 70. a 80. let nebo autíčko Mikar z vysokomýtské Karosy, ale tu třeba i současný model Škoda 1000 MB. Dále tu máme velkou výstavu kočárků a hraček od Renáty Glänznerové. V ní je mimořádná ucelená řada kočárků značky Liberta, v níž se vozila většina české populace v minulých letech,“ doplňuje Jiří Junek, ředitel Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě.
    Kostel pod hradištěm Vršovců skrývá barokní poklady
    Muzeum spravuje také Barokní areál ve Vraclavi nedaleko Vysokého Mýta. „Tady je cílem výletníků i historie stará skoro tisíc let, kdy tu stávalo hradiště bohatého rodu Vršovců. Právě na tomto místě je ale nechali Přemyslovci vyvraždit, což připomíná mohyla nad barokním areálem,“ přidává Roman Línek další výletní cíl v tomto místě.
    „Naše muzeum tu má od obce pronajaté výstavní prostory v bývalých lázních, které sloužily léčebným procedurám v 18. století. Zde je nyní výstava Tisíciletá Vraclav. Nad pramenem údajně léčivé vody vyrostl krásný barokní kostel, ve kterém jsou umístěny od konce 80. let minulého století restaurované sochy z poutní cesty z Králík na Hedeč. Jsou vyřezány z lipového dřeva, v mírně nadživotní velikosti, barevně polychromované a jsou zřejmě dílem některého z žáků Matyáše Bernarda Brauna,“ vysvětlil Jiří Junek.
       

       Aktualizace k 23.7. 2024: Jiří Pásek - Zdeněk Langr - Ing. Ludmila Musilová, Vsetín  Odkaz ZDE

       


     Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?