Českotřebovský deník 227/2024 

                                                       Sobota 17. srpna 2024 

 

Pozor na dopravní omezení na I/14 a okolí (kolem ul. Dr. E. Beneše) v České Třebové


 Přechodná úprava provozu na silnici I/14 bude realizována od 19. 08. 2024 – 31. 10. 2024 z důvodu pokládky kabelového vedení VN a NN (výkopové práce, protlak).
V tomto termínu bude instalováno přechodné dopravní značení. Přenosné svislé dopravní zařízení Velikost dopravního značení: základní rozměrová řada. 
 Podmínky ze stanoviska Policie České republiky, Krajské ředitelství policie Pardubického kraje, Územní odbor Ústí nad Orlicí:  V případě nutnosti mohou silniční provoz řídit náležitě poučené a proškolené osoby, zejména při nedostatečném rozhledu v době umístění pracovní techniky ve vozovce, přípravě pracovního místa, apod. Tyto osoby budou oprávněny zastavovat vozidla, po dobu nezbytně nutnou, v době provádění prací. Značení u silnice I/14 bude umístěné na retroreflexním žluto-zeleném podkladu. Značení A10 "Světelné signály" bude umístěné s dostatečným předstihem (vzdáleností). Řízení provozu světelnou signalizací bude prováděno pouze po dobu nezbytně nutnou, mimo ranní a odpolední špičku (tedy zejména mimo dobu mezi 6. až 8. hod. a 14. až 16. hodinou). Pro umístění přenosného dopravního značení nesmí být využívány sloupky stávajícího stálého svislého dopravního značení. 
Je třeba připomenout, že do konce srpna vede přes Českou Třebovou objížďka pro nákladní vozidla nad 12 tun a provoz je zde tedy živější než obyčejně. To může práce komplikovat. Navíc je v podzimním období, které se kryje s uvedeným termínem vydáno další obecné opatření umožňující frézování vozovky i v uvedeném úseku a  pokládání nové asfaltové vrstvy. Podzimní  dopravní situace v České Třebové může tedy být ještě zajímavá.


Zveme na prázdninové festivaly


 

ZAČALA 99. ÚSTECKÁ STAROČESKÁ POUŤ
V pátek 16.8.  začala 99. staročeská ústecká pouť, která se koná ve dnech 16. – 18. srpna v prostoru parku Kociánka. Připraveny jsou dětské i adrenalinové pouťové atrakce, stánky s občerstvením a pouťovým zbožím. V sobotu jsou v zahradě Hernychovy vily připraveny dílny pro děti a drobné vyrábění, dětská divadélka, ukázky řemesel a mnoho dalšího. Pouť tradičně doplňuje bohatý doprovodný program.Zájem podle pátečního dne ovšem zas tak velký nebyl. Ony taky ceny atrakcí nejsou nejnižší a počasí láká k vodě.. V sobotu třeba bude jinak... Připomeňme jen to, že Oustecká staročeská pouť při svém vzniku podporovala postavení ústeckého divadla. Kamil Roškot samozřejmě nebyl se svým návrhem jediným uchazečem. Svůj účel splnila, v Ústí nad Orlicí postavili  svou divadelní budovu a to velmi nadčasovou, dodnes je chloubou města. A to nebyly tehdy žádné dotace.

  Akce CASD v Malé scéně: V sobotu 17. 8. se sejdeme společně s členy okolních sborů. Bohoslužba se bude konat v Malé scéně od 9:30. Kázáním poslouží předseda Českého sdružení br. Vítek Vurst.

Nabídka kurzů českotřebovské Univerzity třetího věku zveřejněna


Ve školním roce 2024/2025 jsou kurzy Univerzity třetího věku finančně podpořeny v rámci programu Obec přátelská rodině a seniorům 2024.
Členům klubu seniorů ČR, Česká Třebová je poskytován příspěvek 50 Kč na vybraný kurz.V případě, že si člen místního klubu seniorů vybere více kurzů, příspěvek bude poskytnut pouze na jeden z nich.
Časová dotace: Jednotlivé kurzy budou probíhat v období říjen - květen zpravidla 1x za 14 dní nebo 1x za měsíc (60 minut - 180 minut) v závislosti na druhu kurzu.
Jazykové kurzy a Jóga 1x týdně (60 minut).
Rozvrh kurzů bude připraven k vyzvednutí v kanceláři DDM Kamarád, Česká Třebová a zveřejněn na www.ddmkamarad.eu od středy 4. 9. 2024.
Přihlásit se můžete pouze elektronicky od 4. 9. 2024.
Elektronické přihlašování naleznete na webové stránce ddmkamarad.eu.
V případě, že si nevíte s elektronickým přihlašováním rady, zastavte se u nás v kanceláři a rádi Vám pomůžeme! Platbu je n utné uhradit do pátku 20. 9. 2024. Upřednostňujeme bezhotovostní platbu na číslo účtu 212028355/0600. Do poznámky pro příjemce napište své jméno, příjmení a název kurzu.
Pro otevření kurzu je stanoven minimální počet na 5, 8 nebo 10 účastníků. Storno podmínky jsou platné jako u zájmových kroužků DDM Kamarád, Česká Třebová. Více ZDE

Komunikace (nejen) s dětmi – kurz Žít s respektem  


Možná se také řadíte k lidem, kteří si kladou otázku, jak mluvit s dětmi. Nebo obecněji jak komunikovat, aby rostlo vzájemné porozumění a pohoda v naší rodině i v jiných společenstvích, v nichž žijeme. Či jak lze dětem účinně předávat důležité hodnoty a jak děti efektivně podporovat. A jestli existují zákonitosti na poli komunikace, jejichž respektováním můžeme podpořit vzájemné vztahy a usnadnit a zefektivnit komunikaci.  Na tyto a související otázky můžeme hledat a nacházet odpovědi, které přináší moderní psychologie, soudobé poznatky z oblasti fungování mozku a mnohokrát ověřená zkušenost, a to v České Třebové během kurzu Žít s respektem v první části roku 2025. Provedou nás jím manželé Pavel a Tatjana Kopřivovi, spolutvůrci přístupu a knihy Respektovat a být respektován, zkušení psychologové a vyhledávaní lektoři, sami rodiče pěti dětí.
Kurz je určen rodičům a ostatním zájemcům, pro něž je komunikace s dětmi denním chlebem a umění komunikovat řadí k podstatným dovednostem.  Více o přístupu Respektovat a být respektován stejně jako o kurzech Žít s respektem manželů Kopřivových se lze dozvědět na www.respektovat.com. Kurz proběhne od ledna 2025 v Městské knihovně Česká Třebová v módu 3krát sobota + neděle. Díky laskavosti společnosti energeia o.p.s. z Heřmanova Městce, která podporuje vzdělávání v souvislostech vedoucí k rozvoji humanity, bude kurz probíhat za dotovanou cenu. Přihlašovací agendu zajišťuje zmíněná společnost energeia o.p.s. Bližší informace o kurzu jsou k dispozici na její adrese www.energeia.cz/kurzy, kde je také možné se přihlásit. Počet míst je omezen.
Informace o kurzu najdete i na stránkách městské knihovny www.moderniknihovna.cz.

Svinnský kros v minulých letech - podívejte se na videa 2020, 2021, 2022, 2023, 2024!


  Uveďme i vítěze závodů: 2020 Patrik Vebr + Tereza Šedová, 2021 Radek Hübl + Míša Stránská, 2022  Patrik Vebr  + Kateřina Colburn, 2023 Dominik  Chlupáč + Kateřina Olburn, 2024 Josef Novák + Adéla Vetchá

Páteční západ slunce na Kozlovském kopci: - krásné, že?



Patnáctý ročník oblíbené Hradozámecké noci přináší rekordní počet zapojených památek

Pomyslným vyvrcholením hlavní sezony na hradech a zámcích ve správě Národního památkového ústavu je oblíbená Hradozámecká noc, která letos připadne na sobotu 24. srpna. Do této akce se zapojují i nestátní a soukromé subjekty, celkově si letos návštěvníci mohou vybrat z nabídky 115 objektů a institucí. Centrem Hradozámecké noci bude zámek Konopiště jako jeden z pilířů projektu NPÚ Po stopách šlechtických rodů: Habsburkové - domovem i v Českých zemích.  Na Liberecku, Pardubicku a Královéhradecku se do Hradozámecké noci zapojují všechny objekty ve správě NPÚ.
Hradozámecká noc ukazuje a představuje památky v netradičním čase a také v netradiční podobě. Na hradech a zámcích je připraven pestrý program, od volných prohlídek až po prohlídky kostýmované, satirické scénky, koncerty a divadelní představení. V loňském roce byl centrem Hradozámecké noci zámek Hrádek u Nechanic a celkově čtrnáctý ročník navštívilo téměř 18 tisíc příznivců této akce. 
Do Hradozámecké noci se letos zapojují všechny objekty ve správě NPÚ, ÚPS na Sychrově. Rod Habsburků bude připomenut na zámku v Zákupech prohlídkou v doprovodu samotného císaře Františka Josefa I. a jeho švagrové arcivévodkyně Marie Terezy; na Litomyšli večerní komentovanou prohlídkou apartmá císaře Františka Josefa I. s odhalením císařovy busty v audienčním sále a výkladem o jeho návštěvě zámku v roce 1889.
„Nabídka našich objektů je letos opravdu pestrá a domnívám se, že programem oslovujeme opravdu všechny – podvečerní volné prohlídky ratibořického zámku, mlýna a mandlu mohou využít rodiny s dětmi či studenti a připomenout si tak děj románu Babička, volné večerní prohlídky nabídneme také na Náchodě, komentované ve Slatiňanech, kostýmované prohlídky a doprovodný šermířský program bude na Bezdězu. Satirické prohlídky čekají návštěvníky na Hrubém Rohozci, Frýdlantě, Grabštejně a také na Opočně. O tom, co spojuje Čechy a Skoty se zájemci mohou dozvědět na Sychrově, kde je připravena přednáška v Bertině křídle na toto téma. Jak vidí zámek hrabě Kryštof Rudolf Breda a princezna Gabriela Auersperková prozradí kostýmované prohlídky na Lemberku, příznivce country bych pozval na Trosky, kde se budou také číst pověsti spojené s hradem a samozřejmě proběhne i jeho prohlídka. Romanticky pojatá je Hradozámecká noc na Liticích, kde si návštěvníci mohou donést své vuřty a společně si je opéct – a to před či po noční prohlídce hradu. Volné prohlídky nasvíceného hradu čekají návštěvníky také na Kunětické hoře, v určené časy zde budou i kastelánské prohlídky Jurkovičova paláce. Na Hrádku u Nechanic se chystají dokonce dvoudenní Hrado/zámecké slavnosti a nesmíme zapomenout také na hospitál Kuks, i zde jsou připraveny noční prohlídky a to doslova od hrobky až po půdu“, představuje nabídku Miloš Kadlec, ředitel NPÚ, ÚPS na Sychrově.

Návštěvníci hospitálu Kuks si budou moci prohlédnout předlohu Braunovy sochy Víry.


Na hospitálu Kuks bude vystavena kopie bozzetta sochy Víry. Jedná se přibližně o 30 cm vysokou sošku, která sloužila jako předloha Braunovým tovaryšům při vytváření známého díla – soch Ctností a Neřestí. Dílo vyrobené z pálené hlíny je jediným dochovaným předstupněm těchto soch a na hospitál ho zapůjčila Národní galerie.
„Bozzetto, tedy předlohu vystavíme vedle originálu sochy Víry, aby návštěvník základního okruhu mohl sám porovnat, kolik volnosti ponechal Matyáš Bernard Braun svým tovaryšům při tesání velkých skulptur,“ prozrazuje kastelán hospitálu Kuks Libor Švec. V rámci letošního výročí 340 let od narození sochaře Matyáše Bernarda Brauna budou pracovníci správy hospitálu Kuks instalovat hliněnou předlohu Víry do expozice v pátek 21. 6. 2024. Kopie bozzeta sochy Víry bude v kukském Lapidáriu k vidění minimálně do konce této turistické sezóny. Alegorie soch Ctností a Neřestí byly vytvořeny v letech 1718 – 1720 na přání zakladatele Kuksu Františka Antonína Šporka. Vytesal je známý barokní sochař Matyáš Bernard Braun (1684 – 1738) společně se svojí dílnou. Sochy představují dobré i špatné vlastnosti. Najdeme mezi nimi například Víru, Naději, Spravedlivost, ale také i Lakomství, Pýchu nebo Obžerství. Originály soch byly do roku 1984 umístěny před severním průčelím hospitálu, nyní se nachází v místním Lapidáriu.

Českotřebovský kohoutek 2024


Cirkusové odpoledne plné her a zážitků pro celou rodinu. V neděli 1. 9. 2024 od 14 do 18:30 v parku Javorka.
Program:
14:00–14:20 Bublinová show (Matěj Kodeš)
15:00–15:20 Trickline (Slack Show)
16:00–17:00 Archibaldův cirkus (Divadelní spolek MIMO.S.)
17:30–18:30 Kouzelnická a balónková show (Kouzelník pan Kravata)
Doprovodný program: Cirkusová stanoviště, bublinová dílna, slackline workshop, malování na obličej, skákací hrad.

Může být hezký pocit tou největší odměnou?


U lidí dobré vůle, kteří jsou ochotni ve svém volném čase zdarma pomáhat druhým, určitě. Dobrovolnické centrum Oblastní charity Chrudim má pod svými křídly 99 dobrovolníků. Ti v roce 2023 odpracovali pro osm prospěšných organizací z Chrudimska celkem 2203 dobrovolnických hodin.
 
Každý dobrovolník pomáhá zlepšovat svět okolo sebe
„Každý dobrovolník svými konkrétními činy pomáhá zlepšovat svět okolo sebe. Svět toho, komu pomáhá, ale i ten vlastní. Pokud bude hodně těch, kteří jsou připraveni pomáhat, bude se zvyšovat šance každého na to, že mu někdo pomůže, když to bude sám potřebovat,“ uvedla vedoucí Dobrovolnického centra Oblastní charity Chrudim Nell Stoupová.
69letá Libuše má starost o druhé ve vínku už od dětství. „Jako holka jsem hlídala menší děti. Později jsem vychovala tři své. Pak přišla vnoučata. A nakonec péče o staré rodiče. Táta s Alzheimerovou chorobou, máma s Parkinsonovou. To byla tehdy moc náročná doba. Potřebovala jsem oddych. Síla a chuť pomáhat mě ale neopustila. V charitě jsem navštěvovala dvě starší dámy, jedné pořád chodím půjčovat knihy. Baví mě i jednorázové akce. Přeji každému, kdo potřebuje oporu, aby měl ochotného člověka pro občasnou návštěvu,“ poznamenala dobrovolnice Libuše, kterou těší, že mezi dobrovolníky jsou také mladí.
Jako třeba 17letá Anežka s Alžbětou, kamarádky z gymnázia. „Pojí nás touha pomáhat druhým. Čerpáme z víry v Boha a víme, že i když se někdy nedaří, být tu pro druhé má smysl,“ shodly se obě studentky.
 
Práce s lidmi jako cenná zkušenost pro budoucí zaměstnání
„Bětka“ začala pomáhat s lidmi se schizofrenií, kteří těžko hledají cestu do společnosti. Někdy stačí i dlouhá procházka, jako podpora v každodenních těžkostech. Anežka je dobrovolnicí v centru Amálka. Hraje si s dětmi a je k ruce pedagogům. „Bětka se časem přidala a pomáháme tam společně. Práce s lidmi nám dává cenné zkušenosti, obě chceme v budoucnu pracovat v sociální oblasti,“ podotkla Anežka.
Dobrovolnice Ilonka je pro paní Janu, která žije už třetím rokem v domě pro seniory, hotovým „sluníčkem“. Pro svůj zdravotní stav už se paní Jana ze svého pokoje v domově nikam moc nedostane. Navštěvuje ji jen její lékař. „A také Ilonka. Dochází skoro každý týden. Povídají si, někdy si spolu malují,“ nastínila Nell Stoupová.
Paní Věra zase ráda vyhlíží dobrovolnici Radku. „Je to veselá kopa a vždycky mě něčím rozesměje,“ svěřila se 84letá seniorka a ocenila, že Radka jí často nosí její oblíbené časopisy z knihovny. „Někdy spolu hrají i karty. Když je hezky, vyjedou s vozíkem do blízkého parku,“ dodala vedoucí Dobrovolnického centra Oblastní charity Chrudim, která aktivně vyhledává dobrovolníky, vysílá je do jednotlivých organizací a dbá o bezpečný a hladký průběh všech dobrovolnických aktivit.  
 
Dobrovolnictví přináší spoustu krásných lidských příběhů
„Dobrovolnictví přináší spoustu krásných lidských příběhů, které člověka dokážou chytit za srdce. Všichni, kteří se dobrovolnické činnosti věnují, zaslouží velké uznání. Proto podpora dobrovolnické činnosti je jednou z priorit Pardubického kraje v oblasti zlepšování mezilidských vztahů,“ řekl radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Pardubický kraj dobrovolnictví dlouhodobě podporuje. Spolupracuje s dobrovolnickými centry, jako jsou Regionální dobrovolnické centrum Pardubického kraje, Dobrovolnické centrum Koalice nevládek Pardubicka či lokální dobrovolnická centra. Zároveň spolupořádá akce, jejichž hlavním cílem je propagace dobrovolnictví. Například Den dobrovolnictví či Galavečer oceňování dobrovolníků, neziskových organizací a společensky odpovědných firem Pardubického kraje. Ten připravuje společně s Koalicí nevládek Pardubicka (KONEP).
Nominovat na prestižní ocenění je možné do 27. září 2024
Letos se galavečer uskuteční 2. prosince 2024 v Kongresovém sále Paláce Pardubice. Jeho cílem je alespoň symbolicky odměnit dobrovolníky či organizace z Pardubického kraje, které nezištně pomáhají druhým.
Nominovat dobrovolníky, neziskové organizace a společensky odpovědné firmy z Pardubického kraje na prestižní ocenění je možné už nyní. A to pomocí formulářů umístěných na webu www.konep.cz/aktivity/galavecer-ocenovani. Nominace se uzavírají 27. září 2024. Jedna fyzická nebo právnická osoba může dát maximálně tři návrhy v každé kategorii.

 

Nepořádek po mladých kolem lavičky?

Ve Slavkově u Brna nasadili Fešáka Huberta


Figurína na lavičce před Domem s pečovatelskou službou má odradit ty mladé kteří si nedokáží po sobě uklidit.
Když projekt selže, nasadí kamery. Přemýšlím zda by to pomohlo taky u nás, a kolik takových figurín bychom potřebovali. Zatím pochybuji...
Fotografie z archivu MěÚ Slavkov byla zveřejněna na internetu.

  

Může Vás zajímat: Zprávy z Národního divadla 


Stávající ředitel Národního divadla (ND) Jan Burian zůstane ve funkci do konce července 2028, aby se pod jeho vedením dokončila rekonstrukce Nové scény ND. Novinářům to dnes řekl ministr kultury Martin Baxa (ODS). Otevřené výběrové řízení na místo generálního ředitele vyhlásí letos 2. září, vyhlášení výsledků bude následovat v lednu příštího roku. Tento postup podle ministra zajistí dostatečnou přípravu a plynulost předání vedení divadla. Burian je ve funkci od roku 2013, druhé šestileté funkční období mu začalo v roce 2019.
Rekonstrukce budovy Nové scény podle Buriana začne v červnu 2025 a vyjde na 2,3 miliardy korun. Potrvá dva roky, takže by se do budovy měly soubory vrátit na sezonu 2027/28. Rekonstrukce bude obnášet restaurování památkově chráněných prvků, výměnu vzduchotechniky, nové energetické hospodářství nebo fotovoltaické panely na střechu provozní budovy B, takzvaného Themosu.
Podle Baxy ve výběrovém řízení nehledají někoho, kdo má “nyní volno”, ale někoho, kdo má dlouhodobou vizi. Uvedl, že je tento postup v zahraničí obvyklý, za příklad uvedl jmenování českého dirigenta Jakuba Hrůši hudebním ředitelem Královské opery v Londýně v roce 2022, přičemž na pozici nastoupí v roce 2025.
Burian řekl, že je rád, že po složité přípravě se blíží začátek rekonstrukce. “V této chvíli probíhá připomínkové řízení mezi Národním divadlem a ministerstvem kultury o zadávacích podmínkách pro soutěž na generálního dodavatele stavebních prací. Předpokládáme, že soutěž vyhlásíme koncem letošního srpna,” řekl Burian. Uvedl, že koncem letošního srpna vyhlásí soutěž na generálního dodavatele stavebních prací, v dubnu 2025 s vybraným dodavatelem uzavřou smlouvu a v červnu začnou stavební práce.
Hlavní smysl oprav, kromě všech technických rekonstrukcí, je podle Buriana kompletní rekonstrukce divadelního sálu, který nyní nemá dobré výhledy a akustiku. “Rekonstrukce tady vybuduje úplně nový sál s teleskopickým hledištěm, které se bude moci proměňovat až do 500 diváků,” řekl Burian. Dodal, že díky technologiím bude mnohem snazší divadlo přestavovat podle různých potřeb souborů a inscenací. Do sálu se nově bude vstupovat o patro níže.
Rekonstruovat se bude také přilehlá budova Themos, o kterou Národní divadlo přišlo v 90. letech a kterou zpět vydražilo v roce 2016. “První dvě patra bude prodejní galerie s gastroprovozem, s divadelním klubem a bude to celé otevřené do náměstí Václava Havla,” řekl Burian. Dodal, že tím chtějí oživit prostor kolem Národního divadla. V dalších dvou patrech bude nová zkušebna velikosti jeviště Národního divadla, která také najde využití jako komorní scéna pro zhruba 100 diváků. V Themosu bude také zkušebna baletu a v posledním patře vznikne edukační centrum, kde se budou konat vzdělávací programy pro děti a mládež.

DDM Kamarád chystá na září novou hru do Javorky
"Projdi se Javorkou s tajenkou"

Dům dětí a mládeže Kamarád, Česká Třebová připravil na nový školní rok pro veřejnost akci Projdi se Javorkou s tajenkou. V parku Javorka bude každý měsíc připravena nová tematická stezka. Zájemci o plnění stezek se přihlásí v kanceláři DDM Kamarád, nebo do soukromé zprávy na FB Dům dětí a mládeže Kamarád napíší, že mají zájem plnit stezky (bude vytvořen seznam účastníků pro pozdější rozdávání odměn). Hrací karty k jednotlivým stezkám budou k vyzvednutí v kanceláři nebo ke stažení na webových stránkách.  Po splnění stezky získají děti odpověď do tajenky a zapíší ji do hrací karty. Vyplněné hrací karty budou účastníci posílat vyfocené do soukromé zprávy na FB Dům dětí a mládeže Kamarád, nebo nosit do kanceláře DDM. Celkem se v Javorce vystřídá 10 stezek podle aktuální roční doby a tradic. Po ukončení poslední stezky budou pro děti připravené odměny podle počtu splněných stezek. Stezky jsou vhodné pro děti od 3 let s rodiči i pro větší děti, které už umí číst a psát.
První stezka proběhne od 16.9. – 13.10. 2024 s tématem HOUBY. Hrací karty budou ke stažení na webu a k vyzvednutí v kanceláři DDM od 9.9.2024.

AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.

Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Pořádá a zve Zdeněk Neterda



   Aktualizace k 16.8. 2024:  Stránská Vlasta - Velebná Jitka - Holánková Jana -  Šplíchalová Miroslava - Alena Šamšulová - Karel Jindra   

Prohlédněte si videa natočená na Srazu velorexů v České Třebové od 26. do 28. července




 

 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?