Českotřebovský deník 237/2024 

                                                       Úterý 27. srpna 2024 

 
 PIKNIK V JAVORCE  -  fotoreportáž z letošních aktivit je opravdu zajímavá...

PIKNIK V JAVORCE je událost, která  se pravidelně objevuje v kalendáři od doby, kdy do funkce ředitele Kulturního centra nastoupil Josef Kopecký. A v kalendáři zůstala i v letech, kdy na 4 roky přesídlil na radnici do křesla místostarosty města. Javorecký PIKNIK obohacuje dění v našem městě po více stránkách a je ukázkou jak je dobře, když kulturní instituce jako je Kulturní centrum a Městské muzeum táhnou za jeden provaz. Slouží samozřejmě také k prezentaci našeho parku Javorka, který má dostatek plocha a množností pro nejrůznější dění. Každý rok je něco nového, letos to třeba byla sklářská huť, to byl pro mnoho lidí opravdový tahák.  Výtvarné dění, tzv. KOBYLINEC, jsme z javoreckého pikniku  převedli do samostatných souborů, na které také odkazujeme. Je třeba také připomenout podvečerní koncert, kde letos hrála skupiny Paprikacze.  Širší pohled na dění v parku  budete mít po shlédnutí fotoreportáže Martina Šebely. Odkaz na fotorepotáž najdete ZDE  Odkaz na fotoreportáž z výstavy Kobylinec najdete ZDE
Piknik v Javorce  a Kobylinec  se objevil v nabídce Českotřebovského deníku i v minulých letech na videu. Můžeme si tyto chvíle znovu připomenout na následujících odkazech:

Letní koncerty v Javorce vrcholí

Letos byla úroda javoreckých letních koncertů opravdu bohatá a žánrově také pestrá. Počasí drželo a tak se akce snad až na jednu výjimku v podobně pro déšť zrušeného filmového představí uskutečnily a pro Třebováky vždy znamenaly možnost relaxace a zábavy.  A to vlastně doma a "zadarmo". Nezapomeňme také na pohádky pro děti. Letní kultura v Javorce se vžila a je třeba ocenit každoroční snahu o její zajištění v bohatší míře. Připomeňme, že to není zadarmo, každá legrace něco stojí. V případě letních akcí v Javorce se však rozhodně nejedná o vyhozené peníze, naopak. Město Česká Třebová dokazuje, že nelze v oblasti kultury zanedbávat ani letní období, kdy se jinak město uvede spíše do klidu. a kdy ustane také většina sportovních aktivit. V této oblasti se můžeme směle rovnat s Litomyšlí, Ústí n.O. nebo Lanškrounem a v mnohém je i předčíme. Pro Javorku to neplatí,že v létě spí - naopak.  V Javorce má v létě kultura žně a pomocí zde pořádaných akcí postupně poznáváme řadu nových kapel, divadélek a to při dobré účasti publika.  A nejde jen o letní akce Kulturního centra. Pořádají se zde i další aktivity jiných subjektů, Běh Javorkou, ZUŠ open, Kočárkiáda, Den rodin, Loučení s létem, náboženská setkání českotřebovských církví. Českotřebovský deník chodil na koncerty natáčet videoukázky a nyní si můžeme jednotlivé koncerty z letošního léta připomenout. Chyběli jsme jen jednou jedinkrát, výjimečně, na koncertu skupiny CITIZEN60, která však má natočenu svoji kvalitní ukázku v podmínkách Kulturního centra. A současně přidáváme pozvánky na poslední letošní letní koncerty javoreckého kulturního centra, které budou tento týden. Ve čtvrtek 29. srpna vystoupí brněnská skupiny Seňoritas s českotřebovskou violoncellistkou Alžbětou Rolečkovou. Budeme mít možnost dalšího setkání, na které si poslechneme známé klasické, populární a filmové melodie. V sobotu 31. srpna zde pak při 12. repríze pořadu Loučení s létem  můžeme setkat se českotřebovsko-semanínskou skupinou Ahasver, jejíž repertoár  hodně dobře známe a můžeme si ho společně zazpívat.

Jaké koncerty letos oživily Javorku: 


Setkání parních vlaků v sobotu 7. září opět provoní Dolní Lipku

Po velkém úspěchu z loňského roku se i letos na nádraží do Dolní Lipky na Králicku sjede hned několik parních lokomotiv, které přivezou návštěvníky hned z několika směrů. V sobotu 7. září se tak mohou fanoušci železniční nostalgie těšit například Rosničku, Ušatou, Ventilovku nebo Němku. Program zpestří také další doprovodný program.
„Po úspěchu loňských oslav 150. výročí od zahájení provozu na Moravské pohraniční dráze jsme se domluvili s Českými drahami a Muzeem starých strojů a technologií, že bychom podobnou akci chtěli opakovat každý rok. V letošním roce si budeme totiž připomínat 125 let od zahájení provozu na trati Dolní Lipka Štíty a 150 let trati Dolní Lipka – Letohrad – Hradec Králové. Obě tato významná výročí si jednoznačně připomenutí zaslouží. Proto se opět do stanice Dolní Lipka sjede hned několik parních strojů, jako Rosnička, Ušatá, Němka či Ventilovka. Návštěvníci se však mohou těšit také na Hurvínka, Sergeje či Čmeláka,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Kromě statických ukázek se budou moc návštěvníci do Dolní Lipky samozřejmě parními stroji také dopravit. „Pro zájemce jsou připraveny hned čtyři trasy tak, abychom obsloužili co největší území nejen našeho kraje, ale zajedeme také do Královéhradeckého a Olomouckého kraje,“ řekl hejtman.
Na trať z České Třebové přes Letohrad do Dolní Lipky vyrazí parní lokomotiva Rosnička. Spojení se sousedním Olomouckým krajem, konkrétně mezi Šumperkem, Dolní Lipkou a Štíty budou zajišťovat Hurvínek a Věžák. Ve spolupráci s Pardubickým spolkem historie železniční dopravy přijede do Lipky již v pátek 6. září Hurvínek, který cestující do krajského města dopraví zpět v sobotu večer po skončení akce. Zájemce z Pardubic, Hradce Králové či Žamberka přiveze do Dolní Lipky parní lokomotiva Ušatá, kterou pro akci zapůjčí Národní technické muzeum. V průběhu dne pak sveze cestující na krátké trati z Dolní Lipky do Hanušovic a zpět. Ventilovkou se pak budou moci cestující povozit mezi Dolní Lipkou a Štíty.
Kromě Dolní Lipky bude od 13:30 připravena vojenská ukázka Československé obce legionářské na nádraží ve Štítech a další doprovodný program při obratech vlaků. Kompletní jízdní řády včetně ceníků a dalšího programu najdete na vlaky.pardubickykraj.cz
  

Po dvou letech skončila výstavba obchvatu Dašic. 

Krátce po 12:30 odpoledne po komunikaci mohla projet první auta. Stavba výrazně zklidní dopravu ve městě a odkloní tranzit z centra. Jedná se o jeden z nejvýznamnějších dopravních projektů v režii krajské samosprávy, jehož vybudování stálo tři čtvrtě miliardy korun s daní.
Přeložka silnice II/322 u Dašic slouží nejenom jako obchvat města, ale je zároveň jedním z krajských přivaděčů na dálnici D35. Práce na vybudování tříkilometrového úseku komunikace začaly v srpnu 2022 a po dvou letech byl za účasti investora, zhotovitelů a zástupců samospráv oficiálně spuštěn zkušební provoz. „To znamená, že ještě budeme ladit některé detaily, ale pro obyvatele i řidiče je vše de facto hotové. Důležité je, že obchvat Dašic již funguje a je to velká událost nejenom pro město, ale celý region. Podle sčítání tudy projíždělo denně mezi třemi a čtyřmi tisíci vozidel. To už bude minulostí a středem Dašic už budou jezdit hlavně místní. Celkové náklady na výstavbu obchvatu dosáhly zhruba 750 milionů korun s daní. Na projekt jsme získali podporu ze Státního fondu dopravní infrastruktury a do nákladů je nutní připočíst i mimořádně náročný archeologický průzkum, který sám o sobě stál 85 milionů. Nicméně to je za námi a pro místní tato krajská investice znamená hlavně zvýšení bezpečnosti a snížení hluku,“ uvedl hejtman Martin Netolický při slavnostním spuštění provozu.
Obchvat je jedním z největších krajských projektů v historii
O důležitosti nového dálničního přivaděče je přesvědčený i náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš, podle kterého ale jednání s Dašicemi otevřením obchvatu nekončí. „Jsem rád, že se místním uleví a konečně se zbaví tranzitu, který jim komplikoval roky život. Je nutné si uvědomit, že v rámci projektu se nedělaly jen tři kilometry nové silnice, ale také jeden podchod, dva mosty a tři okružní křižovatky. Je to opravdu jeden z nejnáročnějších krajských projektů, čemuž odpovídá i finální cena. Nevybavuji si, že by kraj v dopravě investoval tolik peněz do jednoho projektu. V příštích měsících musíme zahájit jednání s městem Dašice o změnách na silnicích. Některé komunikace se ze II. třídy přesunou do III., jiné zase podle původní dohody od nás převezme město. Na tento úsek navazujeme stavbou obchvatu Zminného, kde už probíhají archeologické práce,“ vysvětluje náměstek.
Místní jsou rádi, že se po nové silnici začalo jezdit
Pro obyvatele Dašic nastal po dvou letech stavby vytoužený den, protože otevření obchvatu by mělo výrazně ovlivnit špatnou dopravní situaci, na kterou místní roky upozorňovali. „Dnešní den je pro naše město Dašice opravdu historický. Otevření obchvatu, na který jsme dlouho čekali, představuje významný krok k lepší kvalitě života nás všech. Tento projekt přináší nejen snížení dopravní zátěže v centru města, ale také výrazné zvýšení bezpečnosti pro všechny, kteří zde žijí a pracují. Konečně se můžeme těšit na klidnější ulice, méně hluku a bezpečnější prostředí pro naše děti. Ráda bych poděkovala Pardubickému kraji a všem, kteří se na této důležité stavbě podíleli. Bez jejich úsilí a vytrvalosti by se tento sen nestal skutečností. Pevně věřím, že nový obchvat přinese do našeho města nejenom úlevu, ale i nové příležitosti pro jeho další rozvoj. Děkuji všem za podporu a těším se, že společně budeme sledovat, jak naše město díky tomuto významnému projektu vzkvétá,“ sdělila starostka Dašic Pavla Žídková.
Obchvat budovaly společnosti Metrostav Infrastructure, Chládek & Tintěra, Pardubice a PORR.
Jsem rád, že jsme ve sdružení firem mohli realizovat právě tuto stavbu, protože vnímáme, jak důležitá je pro tento region i samotné město Pardubice. Obchvat Dašic bude totiž sloužit i jako jeden z přivaděčů z nově zbudované dálnice D35 do Pardubic. Po dokončení dalších v blízké budoucnosti realizovaných obchvatů Zminného a Sezemic se tak výrazně zlepší napojení města Pardubice na dálnici D35. Celý region tak posílí na atraktivitě z hlediska dostupnosti pro bydlení i z hlediska zájmu podnikatelských subjektů. Převedením dopravy mimo město Dašice dojde ke zlepšení kvality života občanů Dašic i přilehlých obcí. Zejména dojde ke snížení hluku z dopravy a ke zvýšení bezpečnosti provozu. Velké poděkování z naší strany zaslouží za spolupráci nejen zástupci investora, stavaři či technický dozor, ale právě i zastupitelé obcí a zdejší občané,“ říká Richard Rakouš za zhotovitelské sdružení firem Metrostav Infrastructure, Chládek & Tintěra, Pardubice a PORR.
Během léta se otevřely dva nové dálniční přivaděče
Otevřením obchvatu Dašic se přemalovala i mapa krajských dálničních přivaděčů. Během léta dokonce již podruhé, protože na konci června došlo nejprve ke zprovoznění obchvatu Rokytna. „Aktuálně máme realizované již čtyři úseky, a to Litomyšl – Česká Třebová (2020), Ústí nad Orlicí – Litomyšl (2023), Rokytno – Býšť (2024) a obchvat Dašic (2024). Na konci prázdnin tedy bude v provozu polovina schválených přivaděčů. Přivaděč Choceň – České Libchavy, sestávající ze tří etap, je ze dvou třetin hotový. Poslední etapa Mostek – Rozsocha bude ukončena v listopadu tohoto roku. Zbývající tři přivaděče jsou v přípravě. Největší výzvou je obchvat Vysokého Mýta a Chocně, kde probíhají intenzivní jednání s ministerstvem dopravy, aby došlo ke zvýšení finančního příspěvku státu na výstavbu této důležité infrastruktury. Více informací o stavu příprav dálničních přivaděčů najde veřejnost na portálu doprava.pardubickykraj.cz nebo na webu www.suspk.cz,“ dodal Zdeněk Vašák, ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje.

CHL 2024/2025 bude mít 21 týmů 

Do letošního ročníku CHL 2024/2025 se nepřihlásil tým HC TYPOS Česká Třebová. Znamená to, že bude o jeden tým měně, celkem 21 týmů. Nasazení týmů do soutěže je podle loňských výsledků takto:
1. liga: ADBA Ústí nad Orlicí HC CALIBRA  K VETERANS PROPLAST Ústí nad Orlicí  LOMAX Česká Třebová  HC KOCOUŘI Skořenice  STARMON  HC FLYERS Třebovice  HC LDM  HC LUMIUS HC ZD Dolní Újezd
2. liga HC SOLIDA Bystřec TUROVÁCI Podlesí SudNEtřeba HC RIETER Ústí nad Orlicí 4dox  HC RYDO Česká Třebová  HC KAČEŘI Kerhartice  HC CZLOKO  HPS Osík  HC PaPoS
V tomto případě je možné upravit herní systém pro nadcházející sezonu tak, aby opět vyšlo 21-22 zápasů/tým.
Ve středu 28/8 se koná  schůzka zástupců týmů CHL, která bude od 18:00 v klubovně Z.S.   Hlavní body schůzky:   Herní systém, by např. mohl být jednokolový každý s každým. To by znamenalo 20 zápasů/tým. Dále bude projednána možnost návratu hráčů TJ Lokomotiva zpět do CHL. Pokud se vás sejde alespoň 10 zástupců týmů, bude rozhodnuto na středeční schůzce.

Aktualizace úmrtí 26/8  Pavel Jurný 60 let, František Slouka, 80 let,  Marie Lásková 90 let. Jaroslav Jansa, 76 let, Libor Kinc, 53 let, Vlastimil Hájek, 86 let  Václav Jankele 


zveme na další festivaly a zajímavé hudební akce


   

Nabídka kurzů českotřebovské Univerzity třetího věku zveřejněna


Ve školním roce 2024/2025 jsou kurzy Univerzity třetího věku finančně podpořeny v rámci programu Obec přátelská rodině a seniorům 2024.
Členům klubu seniorů ČR, Česká Třebová je poskytován příspěvek 50 Kč na vybraný kurz.V případě, že si člen místního klubu seniorů vybere více kurzů, příspěvek bude poskytnut pouze na jeden z nich.
Časová dotace: Jednotlivé kurzy budou probíhat v období říjen - květen zpravidla 1x za 14 dní nebo 1x za měsíc (60 minut - 180 minut) v závislosti na druhu kurzu.
Jazykové kurzy a Jóga 1x týdně (60 minut).
Rozvrh kurzů bude připraven k vyzvednutí v kanceláři DDM Kamarád, Česká Třebová a zveřejněn na www.ddmkamarad.eu od středy 4. 9. 2024.
Přihlásit se můžete pouze elektronicky od 4. 9. 2024.
Elektronické přihlašování naleznete na webové stránce ddmkamarad.eu.
V případě, že si nevíte s elektronickým přihlašováním rady, zastavte se u nás v kanceláři a rádi Vám pomůžeme! Platbu je n utné uhradit do pátku 20. 9. 2024. Upřednostňujeme bezhotovostní platbu na číslo účtu 212028355/0600. Do poznámky pro příjemce napište své jméno, příjmení a název kurzu.
Pro otevření kurzu je stanoven minimální počet na 5, 8 nebo 10 účastníků. Storno podmínky jsou platné jako u zájmových kroužků DDM Kamarád, Česká Třebová. Více ZDE

Českotřebovský kohoutek 2024


Cirkusové odpoledne plné her a zážitků pro celou rodinu. V neděli 1. 9. 2024 od 14 do 18:30 v parku Javorka.
Program:
14:00–14:20 Bublinová show (Matěj Kodeš)
15:00–15:20 Trickline (Slack Show)
16:00–17:00 Archibaldův cirkus (Divadelní spolek MIMO.S.)
17:30–18:30 Kouzelnická a balónková show (Kouzelník pan Kravata)
Doprovodný program:
Cirkusová stanoviště, bublinová dílna, slackline workshop, malování na obličej, skákací hrad.


AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.

Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Pořádá a zve Zdeněk Neterda




 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?