Českotřebovský deník 192/2014 (14/8)                                  

Příjemné srpnové počasí - ani horko, ani zima doprovázelo poslední letošní letní koncert v Javorce - koncert skupiny Ahaswer. Tradičně velmi oblíbená skupina, tradičně dobrá návštěva a tradičně příjemná pohoda. Známé písničky si s muzikanty na pódiu hudebního pavilonu zazpívali také samotní posluchači. Na letních koncertech se letos nepodíleli jen českotřebovské skupiny, ale tradičně brněnští divadelní profesionálové a také choceňská skupina OK band, ovšem s třebovskými zástupci.  Za týden bude ještě karneval pro děti. Mimo letní koncerty se uskutečnilo ještě letní promítání. Nejúspěšnější byl minulý pátek, kdy na film Křídla Vánoc přišla neuvěřitelná návštěva, lavičky nestačily, diváci si nosili i židle a nebo leželi na dece - byl krásný horký letní večer.....
 
Daniel Rössler vicemistrem světa

Na přelomu července a srpna se v uskutečnilo v Rumunské Salontě Mistrovství světa juniorů v leteckém modelářství v kategorii volných modelů F1A. Orlickoústecký Daniel Rössler jako člen reprezentačního družstva České republiky společně s Václavem Papežem a Františkem Zajícem obsadili v konkurenci 20 států stříbrnou pozici za Ruskem před třetími Rumuny. Naši junioři sice neobhájili před dvěma lety dosaženého titulu Mistrů světa, ale opět prokázali svou extra třídu, když v posledních čtyřech letech přivezli z MS a ME tři druhá a jedno první místo. V jednotlivcích D.Rössler po dvou náročných rozletech dosáhl na čtvrté místo v konkurenci 50 soutěžících. V dalším závodu Světového poháru pak získal druhé místo, které drží i v celkovém hodnocení. 
 
17. hudební večer v Hliníkách22. srpna od 19 hodin  

 ŠUTR, GUY-G, MADAM a NAREEN není asi nutné třebovskému publiku představovat. Jiné je to u kapely OMIŠBAND. Jeden z členů se narodil v Chorvatsku v přímořském městě Omiš, odtut tedy Omišband. Dál o nich vím, že je to skvělá parta výborných muzikantů kteří hrají zajimavé úpravy slavných hitů. Například mi zůstala v uchu jejich interpretace známé písničky ,,Po schodoch" a mnoho dalších. Záměrně vystoupí až v samotném závěru večera, jejich písničky jsou hodně ale opravdu hodně taneční :-)
 
Nahradíme (někdy) sochu Jana Pernera kamenným obeliskem?

Kdysi pře otevřením Terminálu u nádraží byl učiněn poslední pokus upozornit na nevhodnou sochu, jež byla vybrána jako připomínka osobnosti Ing. Jana Pernera. Už tehdy bylo "reptajících" dost - nepřipojili však žádné podpisy k protestu. I já jsem ve Zpravodji udal důvody proč nesouhlasím s takovým pojetím "moderny" Připomíná skelet a proto jsem upozornila na začátek,  rok 1945, kdy Českou Třebovou projížděly vlaky z Osvětimi přeplněné lidskými troskami, naříkajícími a odsouzenými už jen ke smrti Podle vyjádření železničářů mnohé z vlaků stály v nádraží celou noc!
Dnes však prosím o zamyšlení ty z komise a zastupitelstva, kteří danou sochu prosadili. všimli jste si, jak socha vypadá teď po několika letech? Hraje všemi barvami čili koroduje nestejnoměrně vinou nekvalitního materiálu?  V této souvislosti  se nabízí srovnání se sochou Sbratření, která je odlita z poctivého bronzu, koroduje stejnoměrně. Svým obsahem by sice patřila do lapidária, ale sochař Karel Pokorný byl velký umělec a zaslouží úctu. 
Proč německá města, která povstala z popela a trosek působí dnes autenticky - byť obnovená? veškerá kování, krytiny a drobné detaily jsou z kovu kvalitou odpovídající historii.
A teď se ptám znovu - páni zastupitelé! Před nádražím je je krásná parková úprava. nemyslíte, že nějaký kvalitní kamenný obelisk by daleko důstojněji uctil osobnost Jana Pernera a zapadl do ušlechtilého okolí? Kamenické firmy mají ve skladech vzácné žuly a mramory, stačí se podívat na nové náhrobky na hřbitovech. Zbývá mi víra, že možná jen jednou - bude stávající socha odstraněna!
Jana Hicklová
 
Gargulákovu sochu Jana Pernera nepřijala veřejnost již ve formě návrhu, přesto byla prosazena

Koroze a eroze povrchu před čtyřmi lety instalované sochy byla ošetřena v průběhu srpna t.r. Upozornil jsem na ni  na červnovém jednání Zastupitelstva města,  došlo k rychlo opravě narušeného povrchu.   Na problémy se změnou vzhledu sochy a potřebou opravy upozornila také v červenci t.r. paní Jarmila Korejtková. Aní té se socha Jana Pernera nelíbí. Socha však změnila úpravou povrchu původní vzhled, změnila odstín. Jistě původní zbarvení mělo nějaký důvod.  Povrchová koroze však skutečně ukazuje na problémy použitého materiálu a stálo by za to znovu prostudovat smlouvu o provedení díla a samotné zadání pro výtvarnou soutěž na tuto sochu vyhlášení v roce 2009. Zadání bylo tehdy veřejně kritizováno Českou komorou architektů a důsledkem toho se většina přihlášených účastníků soutěže odhlásila.  Zůstali nakonec čtyři, ze kterých odborná komise vybrala návrh Jaromíra Garguláka a rozhodnutí pak následně posvětila rada města. Jako zajímavost  se uvádí, že členem komise byl i orlickoústecký starosta Richard Pešek, který vybraného autora nejen velmi hájil, ale současně od něho vybral další 3 artrefakty pro tehdy se rodící Kociánku. Ty potom následně muselo město Ústí n.O. zaplatit ze svého, z dotace na Kociánku byly vyškrtnuty. Opravy povrchu a údržbu sochy Jana Pernera má sochař zajišťovat podle smlouvy každé dva roky. Uvidíme, jak současná oprava dlouho vydrží.
Více o Janu Pernerovi v dalších odkazech, je toho docela dost na čtení, dokumentuji tím, že úsilí o to, aby se práce Jaromíra Garguláka nevybrala bylo veliké, snažili jsme se o to otevřeným dopisem  porotě, peticí, kterou organizoval Martin Felgr. Také první anketa ve veřejnosti organizovaná na výstavě návrhů na radnici  již ukázala, že Gargulákovo dílo Česká Třebová nepřijme... (mm)
 
Soutěžní podmínky výtvarné soutěže na sochu Jana Pernera (2009, pdf)
Výstava návrhu na sochu Jana Pernera (2009)
Kterou sochu vybere soutěžní komise? (Pavel Stejskal, 2009)
Otevřený dopis výběrové komisi na výběr sochy Jana Pernera  (2010)
Tisková zpráva výběrové komise pro výběr návrhu sochy Jana Pernera (2010)
Anketa názorů na instalovanou sochu Jana Pernera  (výpis diskuzního fóra 2010)
Ještě k pomníku Jana Pernera (Ludmila Kesselgruberová 2010)
Petice - článek z Orlického deníku
Petice - článek z MF DNES
Petice za odstranění sochy Jana Pernera - odpověď rady města (2011)
Italský vzor připomíná "našeho" Jana Pernera
Jan Perner - názor Jany Hicklové
Vítězný návrh na úpravu sochy Jana Pernera  (Oldřich Gregar, 2011)
V Anenské Studánce se vyvedla pouť s otevřením nově opraveného kostela  

V neděli 10. srpna se konala poutní bohoslužba v nově rekonstruovaném kostele sv. Vavřince v Anenské Studánce.
Mši svatou celebroval o. biskup Josef Kajnek, který též požehnal obecní prapor jako symbol společenství obce. Zdůraznil, že vědomí sounáležitosti je zvlášť důležité v dnešní době, kdy se tak často setkáváme s přílišným individualismem. Počet účastníků pouti, kteří zaplnili celý kostel, a příjemná atmosféra, která po celou dobu pouti panovala, jako by jeho slova potvrzovaly.
Na závěr bohoslužby poděkoval o. Miloš Kolovratník nejen biskupu Josefovi za jeho návštěvu, ale také všem, kdo umožnili a podpořili provedení celé rekonstrukce, mimo jiné starostovi obce panu Jaroslavu Paarovi za (nejen) finanční podporu, kterou obec Anenská Studánka poskytovala při šest let trvající rekonstrukci kostela, Pardubickému kraji a Královéhradeckému biskupství za příspěvky poskytnuté v době zahájení rekonstrukce, kdy bylo potřeba provést urgentní práce pro záchranu střechy, která byla již ve zcela havarijním stavu, a Evropské unii za podporu z regionálního programu SZIF ve druhé etapě prací na rekonstrukci kostela. V neposlední řadě vyjádřil o. Kolovratník velký dík a uznání všem ostatním dárcům a těm, kterým ležel a leží na srdci osud kostela sv. Vavřince a kteří jakkoliv přispěli ke zdárnému dokončení díla.  Potom již následovalo závěrečné požehnání - a po něm čas k ochutnání pouťových koláčů, k setkáním u dobrého jídla a pití, k rozhovorům, poslechu dechové hudby … nebo třeba k dovádění na skákacím hradu.  (Eva Kubová)

 

Fotoreportáž ze slavnostního představení čerstvě opraveného kostela sv. Vavřince v Anenské Studánce při příležitosti vavřinecké pouti na stránkách českotřebovské římskokatolické farnosti: http://www.farnostct.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=459:obrazky-z-pouti-do-anenske-studanky&catid=71:aktuality&Itemid=98

 

Jak se chystá Mystická Hradozámecká noci na Novém zámku u Lanškrouna 30.8.2014


Po zkušenosti z předchozích ročníků jsem se letos rozhodla při této akci s prohlídkami po setmění osvětlit zámeckou věž i sklepení nejméně 300 svícemi, opět z chráněné dílny Kirstenovi, která mi kvalitní svíčky dodává už třetím rokem.

Program od zahájení v 19 hodin bude pestrý, nejdříve bude ale vyhlášen vítěz a další dva nejlépe tipující v soutěži o nejpřesnější tip, kolik knoflíků nad 100 000 napočítám v metráku knoflíků, který jsem na jaře dostala od rodiny Šafářovy a jehož úpravu právě dokončuji.  Sedmého srpna jsem se dopočítala těch 100 000 knoflíků a bude v Orlickém deníku i jinde a na www.novyzamek.cz zveřejněna fotografie zbývajících knoflíků, a každý může tipovat sms na č.776 642 277 nebo na e-mail: kastelankazam@seznam.cz kolik co nejpřesněji zbývajících knoflíků nakonec napočítám. Tipující nesmí zapomenout uvést kromě počtu knoflíků také své jméno a kontakt, aby mohli být včas vyrozuměni. Tři nejpřesněji tipující dostanou na zahájení odměnu, jejíž součástí bude i vstup zdarma pro 2 osoby na prohlídku, ve dne samozřejmě,  a další dárky, i ručně malované magnetky. K první ceně bude kůň velký přes 30 cm.

 

Chystá se Mystická Hradozámecká noc na zámku v Rudolticích - 30/8


Před věží bude své umění předvádět kejklířská skupina Ascarya, a alko i nealko cocktaily se budou míchat při show v Cocktail party baru. V loňském roce se návštěvníkům velice líbilo vystoupení lanškrounského ženského sboru, jeho členky zazpívají své podmanivé písně pod lipami ve 20.00 a 21.00 hodin při dvou cca 20 minutových vystoupeních.

Mezi tím už budou ve sklepení řádit a předvádět život šermířů v 9. století členové skupiny historického šermu Vanir, kteří vystoupí na Zámečku poprvé. V chladném prostředí rozsáhlých zámeckých sklepení se jistě zahřejí při jejich sledování i návštěvníci, přesto doporučuji vzít alespoň dětem teplejší oblečení s sebou, je tam pouze 10 stupňů.

Všechny místnosti věže budou osvětleny pouze svíčkami, které budou také na každém ze 139 schodů a protože letos bude už na schodišti v místě kde k němu nepřiléhá zeď nové zábradlí, budou na prohlídku moci s rodiči i děti od 5 let. Menší děti z bezpečnostních důvodů bohužel do věže zatím stále při nočních prohlídkách pustit není možné.

Vyhlídka z třetího patra na osvětlený Lanškroun a celé okolí pokaždé láká fotografy i všechny, kteří mají rádi neobvyklé zážitky. Jinak během roku je možná noční prohlídka na objednání, ale Zámeček jindy není osvětlen svíčkami, jen jednou za rok koncem srpna.

Kejklířská skupina Ascarya také zajistí ve 22.00 ohnivou podívanou, která zakončí nejen podvečerní program na této akci, ale bude takovou ohnivou tečkou na konci prázdnin za letošní poslední větší akcí na Zámečku.

Návštěvníci budou moci kromě zajímavých cocktailů ochutnat pečené prase a vybrat si z další nabídky zámeckých hostinských, kteří budou mít za sebou první dva měsíce v zámecké kavárně. Budou si také moci koupit pro tuto akci specielně upravené magnetky „zámeckých duchů“, nebo netopýrů, kteří jsou maskoty této akce i dalších zvířátek, která stačím namalovat.

Kraj uspoří 1,5 milionu centrálním nákupem elektřiny a plynu

Pardubice (14. 8. 2014) – Pardubický kraj uspoří centrálním nákupem energií i v příštím roce. Pro organizace zřizované a zakládané Pardubickým krajem a Krajský úřad Pardubického kraje bude silová elektřina a zemní plyn oproti letošním cenám levnější o téměř 1,5 milionu korun. Informovala o tom dnes kolegy na jednání rady Ludmila Navrátilová, krajská radní zodpovědná za investice a majetek. „Centrální nákup energií se Pardubickému kraji jednoznačně dlouhodobě osvědčil. Nákupy prostřednictvím komoditní burzy umožňují v praxi nejtransparentnější soutěž, při které lze efektivně oslovit všechny potenciální dodavatele. A to je výhodné ekonomicky i časově,“ vysvětlila Ludmila Navrátilová. „Tyto úspory budou mít přínos pro hospodaření kraje a usnadňují jak opravy krajského majetku, tak i plánování nových investic,“ dodala krajská radní. Celkové náklady na pořízení energií se v rámci Pardubického kraje a jeho organizacích pohybují kolem 200 milionů korun ročně. Úspory silové elektrické energie a zemního plynu v rámci nákupů na komoditní burze byly výrazné i v předchozích letech.  Pardubický kraj šetří také například EPC projekty a opatřeními energetického manažera, který pracuje na systemickém hospodaření s energiemi od loňského listopadu. Jenom EPC projekty v roce 2012 přinesly reálnou úsporu ve výši 29,9 milionu korun.
Sýry od studentů z Lanškrouna již brzy 

Pardubice (14. 8. 2014) – Žáci Střední školy zemědělské a veterinární v Lanškrouně se již brzy při výuce naučí vyrábět také sýr. Kraj jim v rámci projektu modernizace a vybavení školy vytvoří potřebné zázemí. Celkové náklady na dodávku vybavení školní mlékárny a výukového provozu zpracování masa jsou odhadovány na 3,3 milionu korun.
„Očekáváme, že se cena po soutěži ještě sníží. Navazujeme tím na stavební úpravy ve staré budově školy. Malá mlékárna a odborná učebna budou přímo napojeny na zpracovatelský provoz. Dovolím si tvrdit, že škola bude patřit k nejmodernějším školským zařízením svého typu v republice,“ konstatoval hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který je velkým zastáncem duálního vzdělávání spočívajícího v úzkém propojení výuky s praxí se zapojením zaměstnavatelům. Kraj v projektu počítá s technologiemi pro výrobu sýrů, pro úpravu a zrání masa. Vybaveny budou rovněž učebny, škola se dočká i nové sdělovací a zabezpečovací techniky.
Škola by v budoucnu tak mohla směle usilovat o statut Centra odborného vzdělávání, kterých by v rámci chystaného pilotního projektu Agrární komory České republiky mělo vzniknout v republice celkem sedm. „Náš region potřebuje vychovat novou a šikovnou generaci zemědělců. Bez praktické výuky a moderního vybavení, které běžně používají podniky, to není možné. Pokud tedy chceme, aby české zemědělství a potravinářství bylo v budoucnosti konkurenceschopné, je to nezbytná podmínka,“ řekl krajský radní zodpovědný za zemědělství a venkov Václav Kroutil a pokračoval: „Myšlenka malé mlékárny se mi líbí. Je to první hmatatelný počin, kdy zemědělský student vyprodukuje finální potravinářský produkt. Přeji si, aby se sýr z naší školy mohl brzy dostat i na stoly v našich domovech. Podobné nápady bychom chtěli zhodnotit i v dalších zemědělských školách v našem regionu,“ doplnil Kroutil. Celkové výdaje projektu zahrnující i stavební část jsou téměř 12,8 milionu korun, z toho deset milionů zaplatí Evropská unie, zbytek pokryje kraj ze svého rozpočtu.