Českotřebovský deník 227/2017 (22/7)
Prodejna T- mobile v Hýblově ulici bez náhrady zrušena

Občané jsou poněkud rozmrzeni, neboť partnerská prodejna T mobile p. Davida Kozáka byla dne 18. 8. 2017 bez náhrady zrušena a chcete-li nyní využívat jejich služeb, musíte za nimi do Ústí nad Orlicí, kde je značková prodejna T - mobile  na ulici 17. listopadu, tedy v sousedství orlickoústeckého Úřadu práce.  Je to důsledek politiky providera T-mobile, který omezuje partnerské prodejny a dává možnost přeměny na značkové prodejny, což není výhodné. Majitel českotřebovské prodejny nyní bude poskytovat své služby v Žamberku. Předtím provozoval partnerské prodejny v České Třebové, Moravské Třebové a v Žamberku).  Sice je možné většinu záležitostí vyřešit  např. přes internet, jistě tento počet vyřízení stoupá, ale je řada lidí, kteří rádi využili služeb partnerské prodejny, kde upravovali nebo prodlužovali své smlouvy, nebo řešili problémy SIM karet telefonů T-mobile apod. a nyní budou jezdit za těmito službami do Ústí nad Orlicí, adekvátní náhrada v České Třebové není a není ji jednoduché obnovit, je to firemní politika T mobile. Česká Třebová tak má zase o jeden volný obchodní prostor víc. A je jich už požehnaně.
 
Stavba atrakce na Pekláku se opožďuje a prodražuje

V usneseních rady města ze 14. srpna se dočteme o zrušení usnesení č. 776 a 777, týkající se výstavby Multifunkční dobrodružné věže Peklák, aniž byl uveden nějaký důvod. ten se potom ve veřejnosti stal předmětem nejrůznějších spekulací. V tomto smyslu to je ukázka, že se vyplatí veřejnost dobře informovat.
Důvod pro zrušení je legislativní, vzhledem k tomu, že cena zmíněné  atrakce určená podle stavebních výkresů přesáhne 6 milionů Kč
bez DPH, je třeba v souladu se směrnicí pro veřejné zakázky vypsat výběrové řízení jiným způsobem. Pokud by se tak nestalo, mohlo by být rozhodnutí úspěšně napadeno odvoláním a celá stavba by se tím zdržela ještě více. Současně s tím je ovšem  řečeno, že stavba bude možná mnohem dražší, než se očekávalo.  Více ZDE
 
Soustředění atletů Junior teamu 2017

Druhá polovina prázdnin bývá pro atlety ve znamení přípravy na podzimní část sezóny. My jsme s Junior týmem absolvovali ve dnech 13.8. – 18.8. výcvikový tábor na krásném atletickém stadionu obklopeném lesoparkem, kam jsme docházeli 2x denně na dopolední i odpolední trénink. Soustředění se zúčastnilo 23 dětí a 4 trenéři. Za poplatek 50 Kč/osobu/den jsme si mohli vypůjčit veškeré vybavení stadionu a používat všechny sektory. S dětmi jsme tak mohli procvičit nácvik startů a techniku sprintu, štafet, techniku překážek, skoku do výšky a do dálky, vrhu koulí, hodu míčkem apod. Kéž bychom měli takové podmínky brzy i v České Třebové.  Více ZDE
 
Nohejbalový turnaj Skuhrov 

Letošní tradiční nohejbalový turnaj trojic se uskutečnil v sobotu 19. srpna. Předstartovní horečce a nedočkavosti týmů z České Třebové vděčíme za to, že jsme turnaj mohli zahájit. Ve Třebové nepršelo – ve Skuhrově však ano. Takže kluci ještě jednou díky. Klání se zúčastnilo 7 družstev. Na klouzavý a mokrý povrch při prvních zápasech si zvykli všichni od 14 po 70 let. Turnaj mimo několika odřenin skončil bez zranění, což je podstatná věc. V čestném a sportovním zápolení zvítězilo družstvo „MDR“, na druhém místě tým „Čtverec“ a třetí skončil tým „Lachouti B“ – všichni z České Třebové. Poděkování patří všem zúčastněným, pořadatelům, SDH Skuhrov, Městu Česká Třebová s Jaroslavem Zedníkem – starostou města, který poháry a ocenění osobně hráčům předal. Zvítězil dobrý sport a snad byli všichni spokojeni. PF.  Více ZDE včetně bohaté fotodokumentace
 
Českotřebovský zpravodaj bude uvádět koncerty Kruhu přátel hudby nově

Vždy před koncertem se budeme snažit vystupující umělce vyzpovídat a získat informace nikoliv jen z publikovaných přehledů a životopisů, ale přímo od nich. Pokud  nebudou vystupující umělci proti, tak vedení KPH přichází s nabídkou představení umělců také přímo před koncertem, obvykle v Malé scéně. Další změnou je navázaná spolupráce  KPH, KC a českotřebovské základní umělecké školy. To je pár změn, které předchází letošní nové sezóně KPH. ta bude zahájena ve čtvrtek 13/9 úvodním koncertem. Stejně jako v minulých letech se  na něm bude podílet umělec z našeho města či regionu, v našem případě sopranistka Jana Ženková  a Boris Prýgl (basbaryton). Letošní sezóna KPH bude o to zajímavější, neboť se během sezóny uskuteční dne 8. března 2018 již 500. českotřebovský hudební večer, což je číslo úctyhodné a pozoruhodně. Na tento hudební čtvrtek je připraven program zvláště slavnostní. Také počet abonentů KPH  v České Třebové je stále vzhledem k velikosti města poměrně velký. Z toho všeho vyplývá, že vedení zdejší Kruhu přátel hudby dělá svou práci dobře, navíc stále přemýšlí o zlepšeních, které by mohly užitečný projekt Kruhů přátel hudby v našem městě dále rozvíjet. Předsedou KPH v České Třebové je RNDr. Jaroslav Demel.
Rozhovor před prvním koncertem nové sezóny KPH najdete ZDE

Pronájem nebytových prostor

V Dlouhé Třebové zavedli místo dosavadního poštovního úřadu v budově radnice Poštu - partner ve zdejším nákupním středisku, kde provozuje služby. Prostory bývalé pošty v přízemí obecního úřadu nyní obec Dlouhá Třebová pronajme pro vhodnou komerční činnost. Nájemné nebude vůbec velké. Podrobnější informace sdělí starosta obce Jaroslav Kašpar.


Filmová premiéra Bajkerů se blíží
Nová letní komedie Bajkeři dorazí na filmové plátno už 19. října. Mimořádnou podívanou slibují nejen skvělé výkony mladých herců, ale i scénář v podání jednoho z nejvyhledávanějších autorů, Petra Kolečka. Díky partnerovi filmu Max Sport může vás a vaše kamarády na slavnostní premiéru plnou hvězd odvézt luxusní limuzína. Stačí se zúčastnit soutěže www.letnimlsani.cz, kde je ve hře i spousta dalších cen.
Nová česká komedie Bajkeři vtáhne diváky do zdánlivě barvitého světa sociálních sítí, v němž dospívá dnešní mládež. Střet s realitou dokáže dospívajícím bratrům Davidovi a Jakubovi a jejich kamarádovi Sašovi pěkně zamávat životem a jejich zkreslené představy o životě ztratí smysl v proudu zážitků, které prožijí na náročném cyklovýletě. Notnou dávku humoru napumpoval do komediálního příběhu i režisér Martin Kopp, jehož dílem jsou například i seriál Ohnivé kuře nebo Vinaři.
Pro nedočkavce, kteří by rádi viděli film jako první, a to přímo na sedadle hned vedle mnoha českých star, připravil partner filmu Max Sport soutěž, jehož hlavní cenou je odvoz luxusní limuzínou na slavnostní premiéru pro 4 osoby. Max Sport, výrobce funkčních snacků pro aktivní lidi, se se svými produkty stal nedílnou součástí natáčení, při němž herci podávali vyčerpávající sportovní výkony. „Spojení s komedií Bajkeři je pro nás velice příhodné. Naše produkty jsou určené právě pro aktivní lidi, kteří mají chuť užívat si svůj aktivní život naplno a bez kompromisů. Za své nákupy proteinových tyčinek, které vyvíjíme ve spolupráci s řadou odborníků, mohou být nyní odměněni stovkou cen, mezi nimiž jsou například nová kola nebo GO PRO kamery,“ vyjadřuje své potěšení ze spolupráce Martin Poledna, jednatel firmy Max Sport.
Výher v soutěži je opravdu spousta. Max Sport odmění sto výherců hodnotnými cenami, o nichž se můžete dočíst spolu s pravidly soutěže na www.letnimlsani.cz. Soutěž probíhá do konce září.
 
Stavba roku – hlasování veřejnosti je srdeční záležitostí 

Součástí odborné soutěže Stavba roku Pardubického kraje, kterou jednou za dva roky vyhlašuje kraj ve spolupráci s Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě a Svazem podnikatelů ve stavebnictví v České republice, je i hlasování veřejnosti. Letos zatím vede drobná kaplička v Deblově (součást Mladoňovic na Chrudimsku), postavená ze dvou trafostanic (na snímku).
„Porota soutěže složená z odborníků už v létě všechny stavby navštívila, každý člen si je obodoval a čeká nás závěrečné setkání, kde probereme poslední detaily před vyhlášením jednotlivých kategorií. To se uskuteční 19. září od 17,30 hodin v sále Jana Kašpara v Pardubicích,“ řekl předseda poroty, 1. náměstek hejtmana Roman Línek.
Nezávisle na kategoriích může i laická veřejnost hlasovat o své prioritě, a to na stránce http://stavbaroku.pardubickykraj.cz/ v rubrice anketa. A tam se ukazuje, že v této kategorii hraje prim samotný vztah hlasujících k dané stavbě a to, jak shánějí fanoušky. V současné chvíli tedy s 46 procenty vedle Obecní kaple se zvonicí v Deblově před dostavbou Piaristické koleje v Litomyšli s 33 procenty a vyhlídkou Milada na hradě Lichnice se 14 procenty.
„Letos je zájem o hlasování velký, celkem se vyjádřilo přes 6,5 tisíce lidí a z toho 3 tisíce hlasovaly pro Deblov,“ uvedl místopředseda poroty Radim Loukota. V této místní části obce Mladoňovice navrhl pardubický architekt Jan Klimeš velmi jednoduchou kapličku se zvonicí, kterou si místní postavili z bývalé transformační stanice a z cihel z druhé transformační stanice. „Tady je vidět skutečná občanská sounáležitost, lidé na stavbu a na nový zvon vybrali peníze ve sbírce a na samotné stavbě se i podíleli. Nyní před kapličkou pořádají různé akce, zvon ohlašuje poledne. Je patrné, že si toho díla považují a je pro ně srdeční záležitostí. Velký podíl na dotažení celé akce má i paní starostka Ivana Blehová,“ dodal Línek.
Z větších měst je podobný duch vidět v Litomyšli, z čehož má radost další člen poroty, krajský radní a bývalý starosta tohoto města Michal Kortyš: „Nedivte se tomu počtu hlasů, Litomyšl je plná patriotů a já jsem jedním z nich. A obřadní síň, která je přístavbou historického domu, se většině z nás opravdu líbí. Ovšem na hlasování poroty jako celku to nebude mít žádný vliv.“
Veřejné hlasování stále pokračuje, ukončeno bude 18. září.





  •