Českotřebovský deník 357/2018 (16/12)
Šatny, tribuna a zázemí pro atletický stadion - akce za 43 milionů korun 
Odbor majetku a investic připravuje pro MŠMT žádost o dotaci pro investiční akce šatny a tribuna pro atletický stadion Skalka Česká Třebová.  Investice obsahuje výstavbu objektu tribuny s šatnami pro sportovce využívající  stadion, a provozní objekt  se sklady sportovního zařízení a se sociálním zařízením pro veřejnost. Celkové předpokládané náklady před vyhlášením výběrového řízení na zakázku činí 43 140 tis. Kč. Předpokládá se využití nově vyhlášeného dotačního programu MŠMT "Podpora materiálně technické základny sportu" , která umožňuje využít grantové prostředky do výše 50% způsobilých nákladů investice, nejmenší výše dotace je stanovena na 15 mil. Kč a nejvyšší 40 mil. Kč. Cílem výzvy je mimo jiné podpora sportovní organizovaných sportovců všech věkových kategorií s důrazem na sportování dětí a mládeže, rozvíjení parametrů sportovišť, zhodnocení stávajících sportovišť, které povede ke zvýšení jejich hygienické úrovně atd., v podstatě přesně "sedí" na účel výstavby II. etapy atletického stadionu na Skalce.  Preferovány mají být navíc projekty zaměřené na obnovu a výstavbu městských sportovních hal a stadionů.
Více ZDE
Vánoční večírek Kohoutům najít formu nepomohl

K nalezení ztracené formy a především notně pochroumaného sebevědomí by mohl českotřebovským Kohoutům pomoci vánoční večírek, který proběhl v orlicko-ústeckém hotelu Uno. Vedle hráčů a realizačního týmu se jej zúčastnili sponzoři a starostka města Česká Třebová Magda Peterková.
Po slibném začátku sezony, v první polovině základní části dokázali Kohouti držet krok s nejlepšími, přišel herní a výsledkový propad. Mužstvo prohrálo tři zápasy v řadě, z posledních sedmi utkání získalo pouhých pět bodů. Krize vyvrcholila po debaklu v Chrudimi, po kterém rezignoval trenér Jaromír Jindřich. Jeho nástupcem se stal Martin Palinek, který se při své premiéře výhry rovněž nedočkal.
„Nedaří se, nálada není nejlepší. Uvažovali jsme o zrušení vánočního večírku, nakonec jsme se rozhodli akci uspořádat. Uvidíme, třeba večírek posílí týmovou morálku a přispěje k tomu, že se tým probudí a naváže na výkony ze začátku letošní sezony,“ pronesl na večírku předseda klubu Vladimír Vaněk.
Nic jiného si nepřeje ani nejvyšší představitel strategického partnera klubu, generální ředitel společnosti Rieter CZ Jan Lustyk. „Věřím, že nový trenér přinese do mužstva novou energii. Nemáme špatné hráče, je třeba dát dohromady tým. Současné výsledky neodpovídají představám, s nimiž jsme do sezony vstupovali. Neodpovídají ani podmínkám, které klub hráčům zajišťuje.“
V nedělním utkání 3. kola nadstavby prohráli Kohouti v Litomyšli 5 : 2, především díky nevydařené 2. třetině Je to další porážka v řadě, naposledy vydřeli Kohouti výhru v utkání s Chocní  28. listopadu. Tato výhra znamenala postu do play-off... Více ZDE
 
Městské krematorium - jaký je výhled pro nejbližší léta

Zastupitelstvo města bude jednat v pondělí o modelu budoucího provozního řádu a o provedení nutných úprav v tomto objektu.  Bude vycházet z dříve přijatých usnesení ZM v tomto roce, které vychází z požadavků občanů, vyslovených např. na veřejném projednávání  v Kulturním centru.
Navržený provozní model vychází z toho, že krematorium v České Třebové bude provozováno jako služba občanům města a nejbližšího okolí v rámci přirozené spádovosti bez snahy o co nejvyšší ziskovost cestou zvyšování počtu spalů.  Prvořadá pozornost bude věnována technickému stavu kremačního zařízení  a jeho řádnému provozování  ve snaze co nejvíce eliminovat ekologickou zátěž. Provozovatelem krematoria bude obchodní společnost města, která také bude provozovat městskou pohřební službu. bude provozována jedna kremační linka, v době odstávek budou spaly řešeny ve spolupráci s jiným krematoriem. Provoz krematoria bude organizován (mimo mimořádné situace) do dvou dnů v týdnu.  Více ZDE
 
CDO MČR Plzeň 2018 a nominace na IDO Mistrovství světa

Reprezentantům Taneční školy Česká Třebová se během letošní podzimní soutěžní sezóny podařilo probojovat do extraligy a vybojovat si tak účast na MČR v Plzni.  Plzeňská sportovní hala sice hostila tento svátek tanečního sportu poprvé, nicméně organizace byla perfektní a časový harmonogram se téměř podařilo dodržet.  Už samotný postup do extraligy a získání nominací na MČR považujeme za velký úspěch. Navíc se našim reprezentantům dařilo a získali moc pěkná umístění. Za zmínku rozhodně stojí, že Martinu Paděrovi a Katce Stránské se podařilo získat nominaci na mistrovství Světa IDO v Disco Dance.  Velké poděkování za finanční pomoc patří Městu Česká Třebová, které nám pomohlo uhradit část nákladů na dopravu tanečníků a ulevit tak tanečníkům a jejich rodičům a také Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy, které celou mistrovskou soutěž CDO zaštiťuje a pomáhá k rozvoji tanečního sportu.   Více najdete ZDE

Betlémské světlo opět v České Třebové

Na třetí adventní neděli byl naplánován rozvoz Betlémského světla vlakem z Brna. Za zpěvu koled a vánočních písní skautek a skautů, zejména ze střediska Dolní Újezd, a dalších příchozích přijelo rychlíkem v 8.14 hodin. Krátká zastávka vlaku však stačila na to, aby se světlo zapálené v městě Betlémě rozneslo dál do domovů a rozzářilo třetí adventní svíčku na svátečním stole.
I v našem městě máte dokonce dvě možnosti mít Betlémské světlo doma.
Více informací získáte také na webových stránkáck BS www.betlemske-svetlo.javorct.cz.

Třetí adventní neděle  v České Třebové                               

Adventní postřehy

l  K Bohemian Rhapsody aneb "babě na zabití". Lístek v předprodeji jsem si naštěstí nekoupila, takovou sousedku  bych  neustála. Nevím, co to je teď za zvyk, cpát se během promítání filmu, který by měl být kulturním zážitkem, jak to kdysi bývalo zvykem nejen ve Filmovém klubu. Škoda jen, že informaci o promítání od půl 8 jsem na stránkách KC zjistila, až  když se film již promítal. Tam se už lístek, bez okolo sedících a cpoucích se lidí, sehnat dal.
l Dnes jsem šla s kamarádkou kolem gymplu, ta se zhrozila, když viděla za Tyršem kus rezavého plechu. Myslela si, že to tam někdo vyhodil. Poučila jsem ji, že to je cortenový plech, nyní vysoce módní a dává se to všude i když to třeba vůbec neladí. To rezavé nevypadá o nic líp než původní tmavý plech. Stále to připomíná Zvonokosy a tamní veřejné WC. (Poznámka: k 15. 12. měl být rekonstruovaný park na Tyršově náměstí podle původní uzavřené smlouvy předán bez vad a nedodělků)
l Byly jsme také na "Vánočních trzích" a záviděli Ústí i Lanškrounu, kde mají trhy na náměstí. Prodejní dřevěné domečky a skutečná vánoční atmosféra. Trhy tam navíc  netrvají jen pár hodin. U nás máme na náměstí parkoviště a Betlém s oslíkem se krčí u popelnic. Důstojné pozadí při fotografování. (VV)