Českotřebovský deník 70/2018 (7/3)   

Zítra na vernisáž:  Tereza Límanová - Domeček

Výstava obrazů. Vernisáž 8. 3. 2018 v 17.00 hod. Vstupné dobrovolné.
Otevřeno denně 9.00 - 12.00 a 14.00 - 17.00 hodin. Výstavní síň KC Česká Třebová
 
Nejlepší mimoškolní projekt

DDM Česká Třebová získalo první místo v soutěži MAS Orlicko o nejlepší mimoškolní projekt. Předání ceny se uskuteční dne 09.03.2018 od 10:00 hodin v DDM.
 
VDA Česká Třebová má nejlepší silnoproudaře

Oblastní kolo soutěže odborných dovedností oboru elektro - silnoproud vyhrála VOŠ a SŠ technická Česká Třebová. Soutěž s ekonala ve dnech 6. a 7. března 2018  v areálu Skalka Česká Třebová a mezi 9 školami i Pardubického a Královéhradeckého kraje Českotřebováci jasně dominovali. Více v samostatném článku ZDE (též foto a výsledky soutěže)

 

Zdvojenou pozvánkou na čtvrteční přednášku v městském muzeu, která zahajuje přednáškový cyklus k 740. výročí  nejstarší zmínky o České Třebové, chci upozornit na nešťastnou shodu okolností, kdy se v jeden den koná více  významných kulturních akcí, které si zaslouží pozornost českotřebovské veřejnosti.
Jedná se především o večerní jubilejní 500. českotřebovský hudební večer Kruhu přátel hudby v Malé scéně, na který se příznivci vážné hudby těší celou sezónu. K tomu navíc se od 17 hodin koná v městském muzeu významná přednáška, která by si zasloužila také velkou pozornost  a navíc se koná ve výstavní síni Kulturního centra vernisáž výstavy Terezy Límanové Domeček. Aby toho nebylo málo, tak současně mají ještě ve velkém sále Kulturního centra "Hýblovci" generálku na páteční premiéru nové divadelní inscenace "Do hrobky tanečním krokem"
 Není toho na stejný termín trochu moc?

Měsíční plán akcí ZO ČSOP Podorlicko na rok 2018                

·         Březen:

Přednáška Kamčatka

Příprava transferu obojživelníků

·         Duben:

Transfer obojživelníků

Ukliďme svět, ukliďme Česko

6.-8.4.2018

Hledání jara na stezce 15.4.2018,

·         Květen

Transfer obojživelníků

17.-20.5. V. Fatra

10.5. Den Země Česká Třebová

Mapování orchidejí a studánek

·         Červen

Výstava kaktusů, bylinek

 

·         Červenec, Srpen

Mapování orchidejí

Sekání orchidejové louky

Údržba naučných stezek

Garden party

·         Září

Přednášky

Houbová vycházka

Celostátní setkání ČSOP

·         Říjen

Mykologické dny  5.-7.10.2018

Rodina na stezce 14.10.2018

Slavnost Stromu svobody 23.10.

·         Listopad

Čajová burza

·         Prosinec

Perníkový advent

Velkou a mimořádnou akcí  ke 100 letům Československa bude Slavnost Stromu svobody 23/10 v parku Legií   


Koncert houslisty Alexandra Shonerta za doprovodu klavíristky
Natalie Shonertové se uskuteční  ve čtvrtek 8. 3. 2018 od 19,00 hodin v českotřebovské Malé scéně.

 
Připravuje se letní in-line liga 2018 - zahájení bude již v dubnu

Zimní sezóna ještě neskončila, ale je tady už další soutěž na léto. Eko Bi jako organizátor soutěže nespí a již nyní mám připraveny přihlášky do letní soutěže a také soutěžní a organizační řád jako základní podklady k zahájení letní sezony na Zimním stadionu Česká Třebová. Letos se uskuteční  již  4. ročník IN-LINE ligy „O pohár ředitele společnosti Eko Bi s.r.o.“ jako provozovatele ZS a zmíněné ligy. Termín pro přihlášky je zkrácen vzhledem k představě odehrání značné části již v dubnu 2018, tak, aby bylo možné ukončení soutěže do začátku letních prázdnin. Přihlášky a žádosti o informace směrujete na e-mail david.pisa@ekobi.cz. 

TERMÍNY PŘIHLÁŠEK A PLATEB:

  • Přihláška do 5. 4. 2018
  • Startovné do prvního zápasu daného týmu
  • Soupiska týmu do prvního zápasu daného týmu

CENA STANOVENÁ PRO 4. ROČNÍK ILHL ZA JEDEN TÝM:

  • Startovné                                                      1 000,- Kč
  • Cena na jedno utkání pro jeden tým               550,- Kč

Systém soutěže:

Soutěž ILHL pro příslušnou sezónu je upravena Organizačním řádem ILHL na základě počtu přihlášených týmů.
Ve všech utkáních je vítězství v řádné hrací době za 3 body, vítězství po trestných stříleních za 2 body, porážka po trestných stříleních za 1 bod. Pořadí týmů po skončení soutěže nebo její části mezi týmy zařazenými do téže skupiny soutěže, se určí podle článku 410 Soutěžního řádu ledního hokeje (body, vzájemný zápas nebo minitabulka vzájemných zápasů, rozdíl skóre, podíl skóre, vyšší počet vstřelených branek, atd.) Začátek každého utkání je pevně určen úředním začátkem utkání podle rozpisu ILHL. Rezervovaná doba pro utkání je 90 minut na jeden zápas. Úvodních 5 minut je na rozbruslení, poté následuje zápas na 4 x 12 minut čistého času s jednou krátkou přestávkou cca 1 min., s výměnou stran, v případě nerozhodného výsledku následuje trestné střílení 3 hráči na každé straně poté po jednom hráči do rozhodnutí. Time out je v ILHL řešen dle pravidel (1x za zápas na tým 30 sec.). Hlavními hracími dny jsou pondělí, pátek a neděle. Podle potřeby budou vkládány další dny.
 
Rekonstrukce vodního díla u mlýna v Babiččině údolí v Ratibořicích finišuje

Se zahájeném jarní sezóny na hradech a zámcích bude také spuštěno rekonstruované vodní dílo v Babiččině údolí. Slavnostní předvedení nového díla bude provedeno dne 21. března 2018 v pravé poledne 12:00 hodin v mlýna v Ratibořicích. Rozsah provedených prací napovídají uvedené fotografie.

Kraj láká turisty na světovém veletrhu cestovního ruchu v Berlíně

V hlavním městě Německa začal 7/3 další ročník nejvýznamnějšího světového veletrhu v oblasti cestovního ruchu ITB Berlín. Důležitost této akce podtrhuje i to, že se veletrhu každoročně účastní více než deset tisíc vystavovatelů z téměř 200 zemí světa a navštíví ho více než sto tisíc odborných návštěvníků a šedesát tisíc osob z řad široké veřejnosti. Ani letos nechybí Pardubický kraj.
Českou účast na veletrhu zaštituje Česká centrála cestovního ruchu CzechTourism, kde mají spolu s ostatními regiony svůj pult také Destinační společnost Východní Čechy a regionální kancelář na podporu kongresového cestovního ruchu - East Bohemia Convention Bureau.
První tři dny veletrhu se jako obvykle věnujeme především setkávání odborníků v cestovním ruchu. Prezentujeme zde Pardubický kraj jako destinaci vhodnou pro pořádání akcí menšího a středního rozsahu. Zároveň se můžeme pochlubit mnoha atraktivními lokacemi vhodnými pro kulturní i sportovní doprovodné programy a také zcela novým terminálem mezinárodního letiště, které stále více rozšiřuje svou nabídku pravidelných letů. Skvělou pomůckou pro prezentaci regionu je i nedávno vytvořená aplikace pro představení kongresové nabídky kraje,“ uvedl radní pro cestovní ruch René Živný.
Poslední dva dny veletrhu budou přístupné pro širokou veřejnost. „V minulých letech byl největší zájem o obecné turistické informace, výlety na kolách a nabídku pro rodiny s dětmi. Veškerá tato témata včetně informačních brožurek s podrobnostmi v němčině budou pro návštěvníky na pultu Pardubického kraje po celou dobu veletrhu dostupná,“ informovala ředitelka Destinační společnosti Východní Čechy Alena Horáková. Důležitost být na této události zdůraznil na závěr René Živný. „Německý trh patří pro nás mezi nejvýznamnější zahraniční cílové skupiny, a proto jsem rád, že se tu opět můžeme takto komplexně představit.“
Ad  Veselé a hravé protihlukovky

Chtělo vy ty "doporučené stěny" porovnat s fotkou od červeňáku s projiždějícím vlakem. Aby se ukázalo, o co lidi naopak přijdou I pohled z vlaku na město bude opravdu úžasný. Chudáci co bydlí v nižších patrech. Budou čučet po zbytek života do zdi, byť strakaté a veselé. Vlaky ke Třebové patří, stejně jako poklička na hrnec. (Kdo má fotku vlaku ať pošle....)   Zatím můžeme nabídnout srovnání dříve vyfotografovaného panorama z Tykačovy ulice a také fikci s vysokými barevnými stěnami. VV
 
Kraj opraví ve Svitavách rodinný řadový dům pro děti v nouzi

V loňském roce Pardubický kraj zakoupil pro Dětské centrum ve Svitavách rodinný domek se dvěma byty v ulici kapitána Nálepky. Nyní Rada Pardubického kraje projednala investiční záměr na jeho rekonstrukci. Po jejím skončení zde najdou dočasný náhradní domov dvě rodinné skupiny zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc (ZDVOP).
„Jedná se o řadový rodinný domek se dvěma samostatnými bytovými jednotkami, které potřebují vyměnit nebo renovovat okna a dveře, rekonstruovat sociální zařízení a kuchyně, opravit veškeré rozvody a dodělat další stavební úpravy. Předpokládáme cenu do 1,5 milionu korun, dodavatele budeme teprve soutěžit. Vše by mělo být hotové do konce letošního roku,“ uvedl 1. náměstek hejtmana pro majetek a investice kraje Roman Línek.
V současné době využívá Dětské centrum Svitavy už třetím rokem dva nájemní byty ve městě pro tyto účely. „Oba dva byty po dokončení úprav rodinného domku opustíme. Od nového působiště si slibujeme především zkvalitnění služby pro děti, vítaným bonusem by pak měla být jednak úspora na nájemném a energiích, ale také na personálu, protože noční směny tu zabezpečí pouze jeden pracovník namísto dnešních dvou,“ řekla ředitelka Dětského centra Drahomíra Votřelová.
ZDVOP je přechodná sociální služba pro děti a rodiče, kteří potřebují okamžitou pomoc. „Právě v těchto případech je mnohem vhodnější, než přemístit děti do nějakého ústavního zařízení, jim umožnit na čas bydlení v rodinné skupině v prostředí, které se blíží funkční domácnosti. O to snadněji se pak mohou vrátit zpět bez větších traumat,“ dodal radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr.
 
Pardubický kraj opraví silnici na Staré Hradiště

Od 9. března začne v úseku Pardubice - Staré Hradiště modernizace silnice. Opravou projde část silnice směrem z Polabin na Staré Hradiště, až po kruhový objezd u fotbalového hřiště. Celková délka modernizovaného úseku je 1,5 kilometru. Rekonstrukce silnice je nutná z důvodu nevyhovujícího technického stavu a také přizpůsobení vozovky stále se zvětšujícímu náporu vozidel,“ řekl náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš a dodal, že díky modernizaci dojde ke zkvalitnění páteřní silniční sítě Pardubického kraje, ke zlepšení napojení kraje na transevropskou silniční síť TEN-T a ke zkapacitnění úseku Cihelna – ulice Hradecká na tři jízdní pruhy. Díky lepším parametrům krytu dojde také ke snížení hlučnosti a prašnosti.
Část silnice v délce přibližně 450 metrů je z modernizace vynechána, protože bude řešena v rámci Severovýchodního obchvatu,“ vysvětlil 1. náměstek hejtmana pro majetek a investice Roman Línek.  Projekt bude spolufinancován z prostředků Integrovaného regionálního operačního programu. Celková cena za modernizaci činí  přes dvacet milionů korun, z toho dva miliony korun půjdou z krajského rozpočtu. Realizace stavby je plánována od 9. března do 7. května 2018.
Jedná se o první stavbu, která byla vysoutěžena s využitím pomocného kritéria délky dokončení stavby. Ta v tomto případě nepřesáhne 60 dní. „V minulosti se nám zdálo, že doba realizace některých staveb je nadhodnocená a zbytečně jsou omezování občané příslušných obcí a řidiči projíždějící naším regionem. Proto jsme přistoupili k tomu, že je nutné vedle ceny přihlédnout také k době, za kterou jsou stavební firmy schopné celou stavbu dokončit a tím zkrátit dobu objízdných tras. Systém, který byl do současné doby využíván, nenutil dodavatele nasazovat maximální možné kapacity tak, aby se celá stavba dokončila v co nejkratším možném termínu,“ uvedl již dříve hejtman Martin Netolický.
Práce budou probíhat za částečné uzavírky, kdy po celou dobu výstavby bude jednosměrný provoz osobních automobilů směrem do centra Pardubic. V první fázi bude provoz veden v levém pruhu ve směru do Pardubic, od 2. 4. 2018 v pravém pruhu. Objízdná trasa i přesun zastávky MHD je na mapce. Provoz MHD bude rovněž jednosměrný mimo termínu 9. 3. – 18. 3. 2018. V tomto termínu bude provoz pouze MHD obousměrný.
O víkendu 28. - 29. 4. 2018 proběhne úplná uzavírka z důvodu pokládky bezespárého asfaltového krytu.

 


Ad  Veselé a hravé protihlukovky

Chtělo vy ty "doporučené stěny" porovnat s fotkou od červeňáku s projiždějícím vlakem. Aby se ukázalo, o co lidi naopak přijdou I pohled z vlaku na město bude opravdu úžasný. Chudáci co bydlí v nižších patrech. Budou čučet po zbytek života do zdi, byť strakaté a veselé. Vlaky ke Třebové patří, stejně jako poklička na hrnec. (Kdo má fotku vlaku ať pošle....)  VV