Českotřebovský deník 262/2018 (12/9)
DALŠÍ FATÁLNÍ ZÁŘEZ V ARCHITEKTUŘE MĚSTA
SELHÁVÁ OPAKOVANĚ ÚŘAD!

Tentokrát nahazujeme "Červeňák". Na posledním zastupitelstvu města jsme se od ředitele městské společnosti TEZA, s.r.o., dozvěděli, že byl oprášen dvanáct let starý projekt a v rámci revitalizace dochází k pohledové úpravě ze strany od vnitrobloku s pavlačemi. Unikátní stavba architekta Vanického dostává "nový kabát". Vanický byl autorem návrhu i tzv. Červené školy z roku 1932.
Po objektu sirotčince u rotundy Sv. Kateřiny to považuji ne za krok vedle, ale úplně mimo. V tom se zastupitelé v diskusi shodli. Revitalizace objektu je nutná včetně výměny zábradlí na pavlačích, ale tohle? Co na to městský architekt?
Funguje opravdu pro město a jeho zájmy? Co na to stavební odbor? Co na to památkáři? Nevím, kdo u toho před dvanácti lety byl, ale tady se opravdu nedá namítat, že jsme se měli ozvat dříve. Prostě o tom nikdo nemohl vědět.
Jen pro zajímavost lze uvést, že v roce 2006 (tedy ve stejné době) vznikl díl seriálu Šumná města autorské dvojice Vávra - Lipus, který se věnoval moderní architektuře a vysloveně stavbu zařadil mezi cenné objekty. Dovolil jsem si minutovou část, která se týká "Červeňáku" níže přiložit na svůj FB  (zdroj: www.youtube.com).
Evidentně je nejvyšší čas po volbách řešit, jak bude veden do budoucna úřad. Mohu k tomu jen sdělit, že pokud by se něco takového opakovaně stalo na Pardubickém kraji, pak bych musel zasáhnout velmi radikálně a zeptat se vedení úřadu, zda ještě situaci zvládá. Naštěstí ředitel krajského úřadu je profesionál, dokonce stavař a veřejnou správu zná dokonale. Něco takového by totiž řešil radikálně i on. FB Martin Netolický
Dodatek z 13. září: BYLO rozhodnuto o zastavení stavby

Podle rychlé informace starosty města Jaroslava Zedníka z ranního jednání dne 13. září byly další úpravy fasády na pavlačích zastaveny, připravuje se jednání stavebního úřadu, který rozhodne o novém posouzení záměru a možnostech dalšího řešení. Červeňák si to určitě zasluhuje. Pro obyvatele domu i veřejnost je to pozitivní zpráva. Více ZDE
 
Pohodový pátek na Horách vyprodán

Vážení, s radostí i lítostí Vám oznamuji vyprodání vstupenek na "PPP - pohodový pátek podruhé 2018". Nezbývá než se těšit na "PPP 2019". Zdeněk Neterda. 
Děti z Mateřské školy U Koupaliště v České Třebové dělaly bramboráky

Bác, bác, bác, přinesem si tác, bramboráky narovnáme, pak si na nich pochutnáme ….. aneb, jak jsme si na třídě Veverek udělali bramboráky. K vytouženému bramboráku vede dlouhá cesta. Musely proto pomoci všechny děti. Hned po příchodu do třídy dostaly zástěrky a vyzbrojeni struhadly se daly do práce. Každý měl za úkol zjistit od maminky, co do správného bramboráku patří. Na školní zahradě se po nich jen zaprášilo.  Děti a učitelky z MŠ U Koupaliště

Volby v okrese

 V České Třebové máme 8 podaných kandidátek, o dvě více než v minulých volbách. proti jiným městům to však není mnoho:  nejvíce - 13 kandidátek bylo podáno ve Vysokém Mýtě, V Ústí nad Orlicí deset stejně jako např. v Lanškrouně, ale také v Králíkách a v Chocni. Stejně jako v České Třebové, tedy osm kandidátek mají v Letohradě a v Žamberku
 
Tichý asfalt bude i v Dolní Moravě

Dolní Morava je v posledních letech centrem turistického ruchu jak v zimě, tak v létě. Dopravní infrastruktura však v současné době neodpovídá vysokému zájmu návštěvníků. Pardubický kraj plánuje rozšířit silnici vedoucí od parkoviště U Slona až po Hotel Vista, čímž se uleví přetíženým silnicím. Současný stav příprav a další plánovaný postup byl tématem úterního jednání za účasti hejtmana Martina Netolického, zástupců obce, soukromých investorů a Správy a údržby silnic Pardubického kraje. Zahájit první etapu rekonstrukce chce kraj již v příštím roce.
„Stejně jako v případě výstavby centrálních příjmů v Pardubické a Orlickoústecké nemocnici a nové budovy Nemocnice následné péče v Moravské Třebové jsme zařadili tento projekt do takzvaného zvláštního režimu, který znamená zvýšený dohled nad jednotlivými kroky vedoucími k zahájení samotné stavby. Chceme eliminovat jakoukoliv možnost, že se nám jednotlivé procesní záležitosti zpozdí,“ sdělil hejtman Martin Netolický. „Důležitým krokem je zjištění, že na tuto stavbu není potřeba řízení EIA, které by její realizaci výrazně pozdrželo. Minulý týden byla podána žádost o územní rozhodnutí, v rámci kterého musíme nyní vyřešit záležitosti spojené se stanovenými hlukovými limity. Právě hladinu hluku v obci bychom chtěli snížit aplikací takzvaného tichého krytu, který znají řidiči například z centra Pardubic,“ uvedl hejtman Netolický.
Současná silnice od spodního parkoviště U Slona až po Hotel Vista je jednosměrná, a proto je plánem kraje rozšířit ji na požadované parametry pro obousměrnou komunikaci. „Již na minulém jednání v dubnu jsme avizovali, že pro nás je stropová částka 50 milionů bez DPH. Projektant od nás dostal jednoznačné zadání, na kterém budeme trvat. Nechceme připustit žádnou místní lidovou tvořivost, kterou často projektanti bez jasného finančního stropu oplývají,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který bude společně s ředitelem Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslavem Němcem na projekt osobně dohlížet.
Českotřebovské sokolení  přitáhlo na Skálu mladé sportovce i nesokoly

V areálu T.J. Sokol Na skále měli výběr různých sportovní možností a disciplín, sokolovna i její okolí žilo sportem a soutěžemi odpoledne a také večer, kdy zde pořádali Noc sokoloven, přidali se k celostátní akci. Česká obec sokolská považuje Noc sokoloven za jednu ze stěžejních akcí, která je směřována k nesokolské veřejnosti a svojí povahou má velký mediální potenciál. Tato událost by se neuskutečnila bez velké účasti jednot. Hlavní myšlenkou letošní akce je strávit v sokolovně večer či celou noc tak, že stávající sokolové si s sebou přivedou další kamarády. Akce byla směrována na jednotné datum, ale v České Třebové byla pro tuto akci zvolena středa 12. září, tedy den kdy je zde pořádáno tradiční Sokolení.  Z této akce připravujeme kompletní fotoreportáž Mirky Červinkové.  Zatím pár snímků...


Chroustovický zámek, Gymnázium Jevíčko a poradnu v Ústí nad Orlicí čekají energeticky úsporné úpravy

První etapy zateplování budov se týkaly většinou těch novějších staveb s panelovými konstrukcemi. Nyní podmínky Operačního programu Životní prostředí umožňují zateplovat i historické památky a tak přicházejí na řadu i stavby starší, v mnoha případech i ozdoby našich měst. Radní Pardubického kraje na svém posledním zasedání schválili zadávací řízení na výběr zhotovitele pro další tři projekty.
„Tady jsou energetická opatření složitější, rozhodně nelze na fasádu jen lepit polystyrenové desky. Základem je většinou výměna oken a dveří a další stavební úpravy. Snažíme se na tyto investice získat v co největším možném rozsahu prostředky z Operačního programu životní prostředí, ale ty zaplatí jen část celkového rozpočtu,“ říká radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Hana Štěpánová. „Takovým příkladem je třeba jevíčské gymnázium, kde je rozpočet prací na 23,5 milionu korun,“ dodává radní.
V Chroustovicích sídlí odborné učiliště na zámku. „Je specifické svým zaměřením na praxi s možností individuálního přístupu k žákům. Nabízí jeden dvouletý učební obor a několik tříletých a využívá bohaté zázemí dílen a praktických učeben. Zde chceme zateplovat dílenské prostory v památkově chráněných budovách v hodnotě 11 milionů,“ říká radní pro školství Bohumil Bernášek.
Při zateplení fasády a střechy Pedagogicko-psychologické poradny v Ústí nad Orlicí bude rozšířena její kapacita nástavbou v podkroví, kde vzniknou dvě nové místnost. Tento projekt má rozpočet na 6,1 milionu korun.
 
Na technické škole se věnují ekologii, studenti se starají i o včely

Vztah k přírodě lze vypěstovat i u studentů technického zaměření. Střední odborná škola elektrotechnická a strojní a Střední odborné učiliště v Pardubicích je toho důkazem.
Ve škole mají zahradní altánek sloužící pro výuku a nové úpravy na dvorku školy. Zde byl opraven bazének s fontánkou poháněnou na solární energii. „Chtěli bychom, aby pohled do dvora lahodil oku. Do budoucna bychom chtěli vybudovat větší fontánu a okolo ní umísti lavičky,“ sdělil plány ředitel školy Ladislav Štěpánek.
Studenti pardubické školy realizují své nápady v odborných předmětech. Předvedli návštěvě programovatelnou udírnu a nově se pochlubili  modelem skleníku pro pěstování rostlin, který je řízen počítačem. Je to další velmi zdařilá maturitní práce, studenti elektrotechnické průmyslovky jsou tradičně velice invenční. V SPŠE a SOU Pardubice funguje i včelařský kroužek. Studenti se starají o dva úly, které jsou umístěné na střeše. Studenti tak mají možnost ochutnat vlastní med. Starají se také o okolí školy, kde byly vysázeny nové stromy a keře. Kromě těchto aktivit se věnují také projektům, jako je Adopce na dálku.

Už za týden se budou vyhlašovat nejlepší podnikatelé kraje

V úterý 18. září se rozhodne o nejlepších firmách a živnostnících Pardubického kraje. Deset nejúspěšnějších firem a deset nejúspěšnějších živnostníků regionu bude bojovat v soutěžích Vodafone Firma roku 2018 a Česká spořitelna Živnostník roku 2018. Odborná porota vybere vítěze z 346 firem a živnostníků z nejrůznějších oborů.
Slavnostní vyhlášení regionálních vítězů se koná v kongresovém centru ATRIUM Palace (Pardubice, Masarykovo náměstí 2799) od 18:00. Firmou roku Pardubického kraje se vloni stala společnost ERA a.s. zabývající se výrobou systémů pro letecký provoz. Titul Živnostník roku Pardubického kraje si odnesl malíř pokojů Jaroslav Vozáb. Letos se v krajském klání utkají například společnost BJK Group s.r.o. zaměřující se na výrobu střešních záchytných systémů, firma Isolit-Bravo, spol. s r.o. vyrábějící formy pro plastové dílce do automobilového průmyslu nebo společnost PHATEC s.r.o. vyrábějící stroje pro zpracování technických textilií. Mezi živnostníky se můžeme těšit třeba na Josefa Fidlera z Hlinska v Čechách vyrábějícího ručně tkané žinylkové tkaniny, Evu Medunovou z Pardubic, která obchoduje s vlajkovými stožáry, Janu Novotnou ze Slatiňan věnující se výrobě rukodělné zmrzliny a čokoládových pralinek a mnohé další.
Vítězové krajského kola postupují do celorepublikového finále, které proběhne 12. prosince v Praze na Žofíně za účasti více než 400 hostů. V rámci finálového večera bude oceněn také celorepublikový vítěz kategorie Vodafone Odpovědná Firma roku. V této kategorii jsou oceňovány firmy, které podporují společensky odpovědné aktivity a zohledňují dopady svého podnikání na životní prostředí.
Třetí ročník kategorie Česká spořitelna Startup roku má za cíl podporu nových a zajímavých podnikatelských nápadů. Důraz je kladen především na inovace v oblasti technologií, stranou pozornosti nezůstanou ani zajímavé příběhy zakladatelů i samotných společností. Vítěze nemine finanční příspěvek od České spořitelny, další zajímavé ceny od partnerů a vedení od významných investorů.
Součástí soutěží je také anketa Absurdita roku. Ta má za cíl upozornit na zbytečné a často nesmyslné administrativní povinnosti a nařízení, které úřady ukládají podnikatelům. Za dobu své existence přispěla k odstranění celé řady zbytečných zákonů a vyhlášek.
Finalisté soutěže jsou již známí. Můžeme konstatovat, že letos není mezi finalisty žádný firma ani živnostník z České Třebové. připomeňme, že v nedávné minulosti se dvakrát za sebou umístila na druhém místě českotřebovská firma IMS Drašnar, s.r.o.


  • Den pěstounství je svátkem rodiny, přijďte si ho užít do Litomyšle

    Na neděli 16. září zve Pardubický kraj od 10 do 16 hodin nejen pěstounské rodiny, ale i širokou veřejnost s dětmi do Litomyšle.  Na zámeckém návrší je připraven druhý ročník Dne (pro) pěstounství.
    „Rodina jako důležitá životní hodnota a pěstounství k sobě nerozlučně patří. Připomenout si to a zároveň strávit nabitý program společně v krásném okolí litomyšlského zámku za to určitě stojí. Akce se koná za každého počasí, vstup je pro všechny návštěvníky zdarma,“ zve radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
    Aktivity, které tu návštěvníky čekají, jsou trochu jiné, než na jaké jsou zvyklí na různých dětských dnech. Někdy jde o týmovou rodinnou spolupráci, a tak některé úkoly vyžadují účast dospělého i dítěte společně. Kromě stezky úkolů a aktivit vyzkoušíte dětské zážitkové bludiště v zámecké konírně nebo navštívíte interaktivní expozici v piaristickém chrámu. Skvěle vás pobaví psí agility show nebo ukázky parkouru v podání skupiny Flow vision.
    Pokud chcete získat více informací o pěstounské péči, jedná se o výjimečnou příležitost, jak se potkat s rodinami, které již děti přijaly, nebo organizacemi, které s pěstouny pracují. Těšíme se na vás.
    Pro hlavní vstup do areálu použijte průchod zámeckým pivovarem. Celým dnem Vás provede moderátor, občerstvení je možné zakoupit v areálu Zámeckého návrší na několika místech (kavárna El Lamino, sál zámeckého pivovaru, Infocentrum v zámeckém pivovaru, Klášterní sklípek v Klášterních zahradách). Pro společný oběd lze využít jednu z mnoha restaurací na Smetanově náměstí, Smetanově domě apod. Pro odpočinek, hru a relaxaci lze rovněž využít přilehlé Klášterní zahrady.
    Parkovat lze po celý den nejlépe na Smetanově náměstí, odtud je to cca 5 – 8 minut chůze k zámku např. směrem od pošty Jiráskovou ulicí.
    Akce se koná za každého počasí, v případě nepříznivých podmínek bude upravený program probíhat v menším rozsahu v sálech zámeckého pivovaru; možnosti návštěvy výše uvedených expozic se nemění. Vstup do areálu je pro všechny věkové kategorie bezplatný.
    Podrobný program
    10 – 15 hodin: Putování po soutěžních stanovištích v horní části zámecké zahrady u jezírka – plnění úkolů různé obtížnosti, jízda na koloběžkách apod. Děti za plnění úkolů sbírají razítka do herní karty, po jejím vyplnění získávají za svou námahu a snahu zajímavou odměnu
    Volný vstup do zábavného dětského labyrintu v bývalé zámecké konírně
    Volný vstup do interaktivní expozice Vzhůru k andělům v piaristickém chrámu a na vyhlídku mezi dvěma věžemi
    Skákací hrad
    13.00 h diskusní setkání se zástupci Pardubického kraje „Novinky v péči o ohrožené děti“ v sálech zámeckého pivovaru
    14.00 h  vystoupení agility v zámecké zahradě pod vedením chovatelky Jany Pucherové
    15.00 h  ukázka parkour show v podání skupiny Flow vision
    15.30 h slavnostní ukončení a hudební dezert na závěr




  •