Českotřebovský deník 324/2019 (25/11)
Patrik Vebr 3. Na Mistrovství ČR v přespolním běhu  

 
V sobotu 23. listopadu se v areálu Golf Resortu Kunětická Hora poblíž Dříteče konalo Mistrovství republiky v přespolním běhu. Vynikajícího výsledku dosáhl v kategorii mužů mílařů svěřenec Honzy Vencla českotřebovský běžec Patrik Vebr (*1998) závodící za USK Praha. Na trati dlouhé 4 km obsadil časem 12:17 třetí místo a vybojoval bronzovou medaili! Běželo se na dvou dvoukilometrových okruzích na travnatém povrch v mírně zvlněném terénu. Patrik se staral o velmi vysoké tempo a dokázal roztrhat závodní pole. Teprve v závěru nestačil na vítěze Davida Follera a Jana Sýkoru. V této kategorii běžel i další závodník z České Třebové (startující za TJ Jiskra Ústí n.O.) Vojtěch Vondra (*1998), který doběhl  na 33. místě z 55  startujících a dosáhl času 13:26.
Ing. Jan Vencl- trenér
 
Adéla Stránská po příletu z argentinského vrchařského MS

Medailové konto na vrchařském MS v Argentině uzavřelo družstvo žen, které nestačilo pouze na vítězné Francouzky a sestava Adéla Stránská (4.), Tereza Hrochová (10.), Pavla Schorná - Matyášová (11.) a Hana Stružková Švestková (32.) se mohla radovat ze stříbrného cenného kovu.  Adéla Stránská byla nejlepší a po příletu dne 18.11. 2019  se zpovídala do videa prezentovaného na webové stránce Českého atletického svazu. Dva individuální cenné kovy a tři týmové medaile, to je bilance českého týmu na MS. Podstatnou měrou k tomu přispěla také Adéla Stránská.


Nový starosta z partnerského města Agrate Brianza navštívil Českou Třebovou

Simone Sironi je starostou severoitalského města Agrate Brianza od května letošního roku. Jeho víkendová návštěva začala sobotním přijetím na českotřebovské radnici.  Spolu s ním přijel do Třebové také koordinátor družebních vztahů Fabio Papoti. Hosty přivítala starostka města, první místostarosta a tajemnice MěÚ. Navštívili také okolí, např. Městské muzeum v Ústí nad Orlicí, kde právě pobíhá výstava Kamenná krása, připravená Mineralogickým klubem Česká Třebová a absolvovali ještě odpolední výlet do Nových Hradů a Košumberka. V pondělí  ještě u nás absolvovali prohlídku městského muzea, domu dětí a domova pro seniory.
 
Šachisté České Třebové: Karel Petrželka

V České Třebové působí nebo působila řada kvalitních šachistů. Dnes bychom vám chtěli představit dlouholetého hráče místního šachového klubu - Karla Petrželku.
Karel Petrželka (ročník 1941) začal hrát šachy ve 14 letech a postupně se propracoval na velmi silného korespondenčního šachistu, který pravidelně hrával mistrovství republiky a dokonce si v sedmdesátých letech zahrál i semifinále mistrovství světa. Dnes Karel pravidelně nastupuje za českotřebovské Áčko, za což mu děkujeme. Jsme rádi, že své zkušenostmi obohacuje českotřebovský šach a také je předával a předává mladým hráčům.
Pojďme se podívat na jeho povedenou partii, kterou zahrál bílými v roce 1968. Soupeřem mu byl pan Niewiadomski. Partie je pěknou ukázkou útočné kombinace, kde Karel neváhal obětovat dvě figury, aby partii dovedl do zdárného konce.
1.e4 c5 2.Jf3 d6 3.d4 cxd4 4.Jxd4 Jf6 5.Jc3 a6 6.Sg5 e6 7.f4 Db6 8.Dd2 Dxb2 (bílý dává pěšce za iniciativu). 9.Vb1 Da3 10.e5 dxe5 11.fxe5 Jfd7 12.Sc4 Sb4 13.Vb3 Da5 14.a3 Sc5 15.Jxe6 (první oběť figury za iniciativu) fxe6 16.Se6 h6

 

17.Sf7+! Kxf7 18. Dd5+ Kg6 19.De4+ Kf7 20.Dc4+! Kg6 21.Vf1 (chystá se závěrečný úder na krále) Sf2+ (vrací figuru zpět, ale to už nedostačuje). 22.Vxf2 Dxe5+ 23.Je2 Jc5 24.Df7 Kh7 25.Sf6 Dxf6 26.Vxf6 a černý se vzdal. Mat je neodvratný.


Prosba o spolupráci

Obracím se na občany našeho města s dotazem, zda náhodou  nevlastní jakýkoliv obraz zdejšího výtvarníka a divadelníka, Karla Tomše, zachycující  dnes již zmizelá zákoutí Třebové, uličky a chalupy ze starého Bezděkova, Trávníka nebo z okolí rotundy sv. Kateřiny. Občas se na jeho obrazech objevují místa, která nebyla fotografována  a tak kresby Karla Tomše  mohou přispět k dokumentování proměn našeho města. Pokud by někdo takový obrázek měl a byl ochoten nechat mě pořídit jeho fotografii, byl bych velice rád za upozornění. Stejně tak v případě, že byste našli jakékoliv fotografie Karla Tomše, ať již osobní,  divadelní či  z různých akcí, kterých se účastnil, prosím o zprávu. Všem děkuji předem za případnou ochotu.
Martin Šebela, mob. 605 954 301, email: Sebela23@seznam.cz

Zítra přijďte na koncert KPH do Malé scény


Přestupy mezi autobusy a vlaky zůstanou zachovány i po změnách jízdních řádů

V neděli 15. prosince začne na území Pardubického kraje platit nový železniční jízdní řád. Již 1. prosince však začne platit nový autobusový jízdní řád. V rámci tratí 024 a 025 může dojít v tomto mezičase k mírnému navýšení čekacích dob mezi autobusovou a drážní dopravou a to v řádech minut. Garantované přestupní vazby budou zachovány.
„Autobusové jízdní řády jsou v letošním roce schvalovány v mimořádném termínu s platností od 1. prosince. Rozhodně se však nejedná o žádné velké změny, avšak při přestupech autobus – vlak na tratích 024 a 025 může dojít k mírnému navýšení čekací doby avšak při zachování přestupních vazeb. Jízdní řády jsou upraveny na základě došlých připomínek obcí a zároveň jsou v nich zapracovány návaznosti na vlakové spoje od nového vlakového jízdního řádu, který začne platit 15. prosince,“ uvedl hejtman Martin Netolický.


Výjezdovou stanici záchranky dostane Seč už v lednu

Po otevření nové výjezdové stanice ve Starých Čívicích nedaleko Pardubic se pozornost obrací také na další plánované stanice v Pardubickém kraji. Již na začátku příštího roku se tak nové výjezdové stanice Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje dočká Seč a okolí. Prozatím se bude jednat o provoz v provizorních prostorách hasičské stanice do doby, než Pardubický kraj vybuduje novou samostatnou výjezdovou stanici. Její stavba by měla začít v létě příštího roku.
„Všechny naše aktivity směřujeme k tomu, abychom již v lednu 2020 zahájili na Seči provoz výjezdové stanice naší krajské záchranky v areálu, ve kterém sídlí jednotka profesionálních hasičů. Snažíme se vyslyšet požadavky z území do doby, než vybudujeme stabilní výjezdovou stanici. Od ledna zde bude působit posádka bez lékaře na dvanáctihodinovou směnu sedm dní v týdnu,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Ten také přiblížil průběh příprav na stavbu nové budovy. „V březnu příštího roku bychom měli mít zpracovanou projektovou dokumentaci na stavbu. Pokud vše půjde podle našich představ, tak chceme stavbu zahájit na konci srpna s dokončením na začátku roku 2022,“ řekl hejtman Netolický, který společně se starostou Seče Marcelem Vojtěchem na téma vybudování nové stanice jednal. „Bohužel se nám dlouho nedařilo najít vhodný prostor, který by umožňoval co nejrychlejší výjezd vozidel do okolí. Jsem rád, že se nám podaří vyplnit další bílé místo na mapě našeho kraje. Nejedná se pouze o samotnou Seč, která je vyhledávaným cílem turistů, a to především v letních měsících, ale i o širší oblast Třemošnicka a Ronova nad Doubravou,“ doplnil hejtman Martin Netolický.