Českotřebovský deník 326/2019 (27/11)
K probuzení poslance Martina Kolovratníka

Martin Kolovratník je politik a také velký mluvka, to spolu vlastně souvisí. Mluví hodně a často a někdy si i protiřečí.  Nyní jeho poslední vystoupení bylo logicky namířeno proti hejtmanovi, protože  kritizovat se má odshora a vždycky se to před volbami, v tomto případě krajskými,  vyplatí.  Jenže svou kritikou dokázal, že řadu skutečností nezná, že má velké mezery, a to přesto, že se jedná o jeho kraj, za který v Parlamentu poslancuje. Kdyby si dal větší práci s prozkoumáním situace, tak by možná mluvil jinak. Stačilo by, aby třeba poslouchal na poslední Dopravní konferenci, která byla 6. září  v Pardubicích. Bylo to však tak, že velmi rád obecně pohovořil o problematice povolování dopravních staveb a místo toho, aby naslouchal dalším referátům odborníků o problémech kraje, tak se vytratil do vedlejšího  občerstvovacího prostoru, kde měl jistě důležité schůzky. Doprava, silnice I. třídy a dálnice - to vše  je v podstatě v rukou ANO, těžko tedy strkat problémy na jiné. A ty "přivaděče", kde se poslanci Kolovratníkovi nelíbí, že se budují ze Třebové a zatím ne z Pardubic jsou odsouhlaseny, budují se proto, že na ně jsou peníze, které přece přislíbila v Memorandu Babišova vláda a jsou projekčně připraveny. Ty "přivaděče" se nelíbí ani nám, protože ignorují naši potřebu  dostat se přímo na dálnici bez nelogické jízdy přes Litomyšl. Možná by si mohl také pan poslanec zjistit, kdo že je radní přes oblast dopravy a z kterého města pochází.  
Martinu Kolovratníkovi by se prostě líbilo jen to, když by se 99 procent akcí dělalo v Pardubicích a snad ještě v Chrudimi. Ve skutečnosti se to tak alespoň na státních silnicích v podstatě děje, jen to procento je (zatím) přece jen trochu nižší. Sem tam se dělá obnova živičného krytu např. ve Třebové nebo v Sopotnici a nyní byl dokonce zahájen archeologický průzkum na obchvatu Svitav. To je jediná investice do nové silnice ve východní polovině kraje, připravovaná ovšem už deset let.  Milan Mikolecký
 
Vít Škrkoň opět řádil,
tentokrát na Tiger Cupu
v polské Olesnici

Tento víkend odcestoval náš Vítek Škrkoň, úřadující Mistr ČR juniorů ve váze do 81 kg, s českou reprezentací na turnaj do polské Olesnice, kde se mu podařilo vyhrát všech 5 zápasů a přivezl si domů ZLATO!!!

POZVÁNKA DO RC ROSA
ADVENT výroba JMENOVEK NA DÁRKY A VÁNOČNÍHO PROSTÍRÁNÍ
4. – 6. PROSINCE 2019 9:00  - 11:30
Středa, čtvrtek a pátek
Přijďte si vyrobit jmenovky na dárky a vánoční prostírání. Vstup: pobytné + příspěvek na materiál
V rámci tvořivé dílny můžete vzít děti s sebou, aby si pohrály v naší krásné herně.


Mladí judisté
získávali zkušenosti
v Chocni

V sobotu 23.11.2019 jsme odcestovali na poslední 4. kolo Krajské ligy mláďat do Chocně.
V soutěži kata získali zlatou sošku pro nejlepšího technika Radek Krška, Vojtěch Mančál a Marek Zářecký. V následné soutěži družstev jsme po 2 velmi těsných prohrách s Daitó-Ryu Pardubice a Chocní a prohrou s JK Pardubice obsadili pěkné čtvrté místo.

 

 
 
 

Polabská liga Kolín – 5 medailí pro českotřebovské judisty

Českotřebovští judisté se 16. 11. 2019 vydali na 5. kolo Polabské ligy do Kolína, kde změřili síly v konkurenci 431 dětí ze 48 klubů celé ČR a na medaile dosáhli: Stříbro – Matyáš Zářecký Bronz – Tereza Šmídová, Jakub Najman, Jaroslav Šlesinger, David Martinec  Judo Česká Třebová se po 5 kolech Polabské ligy drží na 9. místě a první prosincovou sobotu budeme chtít naše celkové umístění v soutěži vylepšit.
 
Krajští odboráři projednávali nízké platy a nedostatek učitelů

Krajská rada Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Pardubického kraje pořádala již tradičně třídenní vzdělávací odborový seminář. Hostem byl radní Pardubického kraje pro školství Bohumil Bernášek a dále pracovníci krajského odboru školství. Společně diskutovali o aktuálních organizačních a ekonomických záležitostech ve svém oboru.
„Připravujeme se na reformu financování regionálního školství, která se začne uskutečňovat od začátku příštího roku. Reforma samozřejmě vyvolává hodně otázek mezi pracovníky škol. Věříme, že změny budou pro ně pozitivní a přinesou postupně i tolik očekávané navýšení platů,“ sdělil radní pro školství Bohumil Bernášek.
Odboráři si zvolili vedení na další čtyři roky. Předsedkyní Krajské rady odborového svazu Pardubického kraje bude nadále Hana Štusáková. Následovala diskuse o nízkých platech, nedostatku učitelů a dalších problémech českého školství. Další části programu byly věnovány vzdělávání v problematice bezpečnosti a ochraně zdraví při práci a právních záležitostí s příklady z praxe a informačnímu systému Rotunda.Českomoravský odborový svaz pracovníků školství je profesním odborovým svazem, který sdružuje zaměstnance ve školství a důchodce, kteří v oboru pracovali.
 
Smutná zpráva

V pondělí 25. listopadu 2019 zemřel v Ústí nad Orlicí v nemocnici pan František Kovář (*1952), o kterém jsem několikrát psal i v Českotřebovském zpravodaji . Jeho zdraví bylo problémové již delší dobu a styl života, který mu byl vlastně vnucen byl toho všeho příčinou. Letos v jarním období byl např. více než dva měsíce hospitalizován v ústecké nemocnici.
František Kovář bydlel původně s rodiči na Lidické ulici a pracoval v ÚZCHV, Potom přestal chodit do zaměstnáním staral se (jako jedináček) o své rodiče, ale neplatil si zdravotní a sociální pojištění, ani se nehlásil na úřadě práce. Jeho dluh na nezaplaceném pojistném narůstal na částku snad 150 tisíc korun a pojišťovny jej vyřešily tak, že mu uvalily na jeho majetek, tedy rodinný dům po rodičích exekuci a dům byl prodán. Realitní kancelář jej zakoupila za 700 tisíc. Peníze, které zbyly po vyřešení exekuce (přes půl milionu) zůstaly v úschově u advokátní kanceláře, František Kovář je nikdy nepřijal, protože by tím podle  svého vyjádření  souhlasil s bezprávím, které se mu stalo. A tak se raději stal českotřebovským bezdomovcem.  Podle publikovaných příkladů z praxe ombudsmanky je ovšem nyní sporné, zda byla exekuce domu přiměřená a zda odpovídala problému, který měla důsledkům, které tím vznikly. František Kovář se spravedlnosti podle svého nedočkal. 
Je to smutný příběh, škoda, že se nenašel psycholog či jiný odborník, který by mu pomohl. V době, kdy si každý všímá jen sebe sám to je ukázkový příklad, že mezi sebou necháme i zemřít člověka, který potřebuje pomoc. Jistě udělal chybu, ale důsledek byl velmi krutý.  (mm)
Fotografie z jeho letošního jarního pobytu ve vysokomýtské  nemocnici. (Foto Pavel Rybka)


Kohouti měli dnes ve středu 27/11 volno

Volné dny jsou díky lichému počtu týmů krajské ligy. Ostatní týmy hrály svoje plánovaná utkání 17. kola takto
Choceň HC Choceň 8  -  5 TJ Lanškroun Lanškroun
Litomyšl HC Litomyšl 3  -  2 HC Chrudim Chrudim
Světlá n. S. Světlá n. Sázavou 4  -  5 HC Chotěboř Chotěboř
Hlinsko HC Hlinsko 6  -  3 HC Moravská Třebová Mor. Třebová
V tabulce zůstávají Kohouti i po středečních zápasech na druhém místě za Chocní.
 
Zámek Pardubice má novu posilu – Evu Jiřičnou

Rekonstrukce zámeckých interiérů pro návrat Pernštejnů na Zámek Pardubice je v plném proudu a rostou i nové výstavní prostory pro Východočeské muzeum v hospodářských budovách. Zároveň se rozbíhají přípravy na úpravy dalších částí paláce, které budou určeny pro společenské a kulturní akce. Právě o nich minulý týden jednal poradní sbor architektů, který si z Londýna pozval ještě další posilu, Evu Jiřičnou.
Na pardubickém zámku se na pozvání 1. náměstka hejtmana Pardubického kraje Romana Línka po čase opět sešli architekti z jeho poradního týmu - Ladislav Lábus, Josef Pleskot a Petr Všetečka. "Nyní se nám podařilo získat ke spolupráci světoznámou architektu Evu Jiřičnou, která nám na společenskou část vypracuje architektonickou studii," uvedl Roman Línek.
Eva Jiřičná byla poprvé na Zámku Pardubice letos v létě a překvapilo jí, jaký skvost se tu ukrývá. Při své druhé letošní návštěvě v Pardubicích přijala konkrétní nabídku na studii společenských prostor a jejich vazeb na další návštěvnický provoz.
Společenský život se má přesunout z rytířských sálů se vzácnými nástěnnými malbami, které trpěly změnami teplot, do severního křídla nad hlavním portálem. Tam budou k dispozici dva rozměrné sály ve 2. a 3. nadzemním podlaží, na které navazují i menší místnosti ve východním křídle zámku.
„Původně jsme s Evou Jiřičnou konzultovali možnosti nového propojení obou pater v místě sálů, ale nakonec jsme si uvědomili, že je potřeba posoudit společenský provoz jako celek, a třeba nakonec přijde s nějakým řešením, které zatím nikoho nenapadlo," konstatoval Josef Pleskot.
Hlavní společenský sál, který byl ve své době druhý největší v Čechách po Vladislavském sále, navrhl architekt Aostalli de Sala v 70. letech 16. století.  Zastřešil tehdejší terasu, kde byl malý altánek. Tím vznikla prostorná nika, kterou by mělo zahrnout i budoucí řešení.
Stavební ruch bude v různých částech pardubického zámku ještě několik následujících let. „V příštím roce otevřeme nový výstavní sál, který doplňuje hospodářské budovy. Zatím je viditelný jen z valů a vypadá jako součást původních budov," sdělil Roman Línek a pokračoval: „Celý projekt Pernštejnské expozice bude hotový v roce 2021, kdy uplyne 500 let od úmrtí Viléma z Pernštejna. Společenský život se bude od příštího roku odehrávat zatím provizorně v sále ve 3. nadzemním podlaží paláce bez zásadních úprav. Na ty si budeme muset počkat do příštího plánovacího období Evropské unie po roce 2022. Do té doby ovšem můžeme mít hotovou studii a následně projekt."

Contipro Dolní Dobrouč: Budoucností jsou umělé tkáně

Nanovlákna mají ve farmacii a medicíně velkou budoucnost
Díky nim už nyní vznikají účinnější produkty na hojení ran nebo materiály s postupným uvolňováním léčiv v těle pacienta, které se využívají například v oftalmologii, stomatologii, onkologii nebo gynekologii. V současnosti se už začínají testovat i umělé tkáně, jež budou významně pomáhat chirurgům při transplantacích.
O nanovláknech se už na začátku nového tisíciletí hovořilo jako o materiálu budoucnosti. Do mnoha odvětví už nanovlákna pronikla. Například se z nich vyrábí filtry, díky kterým v afrických zemí rapidně ubývá obyvatel majících jen velmi omezený přístup k pitné vodě. Přesto existuje ještě stále mnoho oblastí, a patří mezi ně například i medicína, kde se ještě nanovlákna prakticky nevyužívají. Problémem je komplikovaná výroba.
Použitelná nanovlákna není jednoduché vyrobit ani v laboratořích, natož v běžné výrobě. Aby se dala v oblasti medicíny použít, musí být biokompatibilní a musí se v těle rozložit přesně regulovanou rychlostí a bez jakýchkoliv následků,“ říká docent Vladimír Velebný, zakladatel, a zároveň předseda představenstva firmy Contipro, která se už téměř třicet let specializuje na výzkum a výrobu kyseliny hyaluronové.
Kyselina hyaluronová je ideálním transportním systémem pro léčiva
Právě kyselina hyaluronová je látka, díky které najdou nanovlákna v medicíně své praktické využití. Jednou z jejích obrovských výhod je to, že je lidskému tělu vlastní. „Díky tomu, že s kyselinou hyaluronovou nemusí tělo nijak bojovat, ale přijímá ji naprosto bez problému, můžeme říct, že hyaluronka je ideálním transportním systémem pro léčiva, a navíc působí i dezinfekčně. Poté, co kyselina v těle splní svou povinnost, tělo ji jednoduše zpracuje a vyloučí,“ doplňuje docent Velebný.
Přesto samotná upravená kyselina hyaluronová pořád ještě nestačí, aby zafungovala na kompletní škálu indikací. A proto se vědci ve společnosti Contipro rozhodli ji spojit s výrobou nanovláken. Nanovlákna totiž umožňují regulovat rychlost rozpustnosti hojivého materiálu v těle a zajišťují stabilitu a snadnou skladovatelnost léčiva.
Aby toho nebylo málo, nanovlákna ještě zvyšují účinnost přípravku a je proto možné použít méně kyseliny hyaluronové. Většina současných přípravků tak důležitou látku, jakou je pro hojení kyselina hyaluronová, vůbec neobsahuje. Je totiž relativně drahá na výrobu. Po zpracování do nanovláken je ale možné jí použít méně a tím se stane pro pacienty ještě dostupnější,“ popisuje docent Velebný hlavní výhody nanovláken v kombinaci s kyselinou hyaluronovou.
Automatizace výroby nanovláken urychlí výrobu až dvaapůlkrát
Výroba nanovláken z kyseliny hyaluronové je jednou z hlavních činností, které se bude společnost Contipro v nejbližší době věnovat. Nedávno pro tento účel otevřela novou unikátní výrobní linku s vysokou mírou automatizace. Prvním farmaceutickým produktem, který se pro tuto linku připravuje, bude krytí na hojení ran. Zdravotní prostředky pro tento účel využívají ideálních vlastností kyseliny hyaluronové, která hojení urychluje a umí si poradit i s velmi komplikovanými chronickými ranami.
Do jednoho prostoru jsme museli umístit nejen výrobu samotných nanovláken, ale i jejich následné zpracování. Nanovlákna jsou velmi jemný materiál a problematicky se s nimi manipuluje. Ve chvíli, kdy potřebujete snížit vliv lidského faktoru a výrobu zároveň zrychlit, musíte přistoupit k vyšší automatizaci. Náš tým konstruktérů proto musel sestrojit dostatečně přesné roboty, které nanovlákna nepoškodí,“ vysvětluje vedoucí výzkumu pro aplikace nanovláken Kateřina Knotková. Díky nové lince a automatizaci dokáží vědci vyrobit šarži, která dříve trvala deset dní, za pouhé čtyři dny.
V budoucnosti se díky nanovláknům dočkáme umělých orgánů
Nanovlákna ve spojení s kyselinou hyaluronovou se budou už v nejbližší době do medicínského prostředí stále více propracovávat. A společnost Contipro, jakožto jeden ze světových lídru ve vývoji kyseliny hyaluronové, má velké plány. „Myslíme si, že budeme moci zásadně přispět k rozvoji umělých tkání. Umělé orgány jsou ještě strašně daleko, ale umělé tkáně, které by mohly opravit třeba kůži, šlachy, chrupavky, periferní nervy, tam už se blížíme. Co se týče vzdálenější budoucnosti, tak věřím, že se naučíme vyrábět celé umělé orgány, které bude možné ovládat elektronikou a budou fungovat jako plnohodnotný orgán. Nyní se to řeší transplantací, ale vhodných dárců bude vždycky málo a umělé orgány budou navíc pro pacienta vždycky výhodnější,“ uzavírá docent Velebný.