Českotřebovský deník 350/2019 (21/12)
Betlémské světlo po třicáté 

Jedenáctiletý Nicklas zapálil ve středu 28. 11. 2018 v jeskyni narození Ježíše plamen Betlémského světla. Světlo dostal od kněze řecké ortodoxní církve. Betlémské světlo bylo dopraveno do Evropy ve speciálním kontejneru, díky laskavosti Austrian Airlines.
Ve středu 19. prosince pak bylo Betlémské světlo předáno předsedovi Evropské komise Jean-Claude Junkrovi. Je to opět tady. Ze skříní, sklepů a půd se vytahují lucerničky, oprašují, leští, upravují knoty, dolévá se lampový olej. Zkrátka přípravy na další rozvoz Betlémského světla po České republice jsou v plném proudu. Letos je to již po třicáté, co brněnští skauti ze střediska Řehoře Mendla zajišťují organizaci rozvozu Když v roce 1990 nastupovali skauti a skautky v Brně do vlaků s lucerničkami s Betlémským světlem, nikdo nedokázal odhadnout, jestli to není nejen poprvé, ale i naposledy. Kurýři tehdy s napětím vyhlíželi na každé zastávce, jestli tam na ně někdo čeká, jestli se informace o jejich cestě dostaly k lidem, jestli je ta informace zaujala a jestli budou ochotni si pro světlo na nádraží přijít.
Jak vzpomíná jedna z prvních skautek, která se rozvozu zúčastnila již v tom roce 1990, sestra Hedvika Šebková: „Ty začátky byly hodně dobrodružné, pěkný adrenalin. To napětí, kde nás budou čekat na nádraží a kde jenom projedeme. Já jsem si vzala na starost trať Brno – Praha a čas v Praze jsem využívala k pravidelným každoročním návštěvám Jaroslava Foglara. Bylo to vždycky velmi příjemné setkání.“
Zpětné ohlasy po prvním ročníku přesvědčily organizátory, že tato akce má smysl, a připravil se další roční – druhý, třetí atd., až je tu letos ten třicátý. Mezitím se akce pěkně rozrostla. Z původních 7 vlaků je letos již 62 vlaků, které přivezou Betlémské světlo na celkem 765 nádraží. Zde je na místě vyslovit velké uznání a poděkování Českým drahám, které nás celá ta léta podporovaly a umožňovaly za jasně dohodnutých pravidel převážet Betlémské světlo. Dnes již přibylo na kolejích více přepravců a věříme, že spolupráce s nimi bude stejně úspěšná jako s Českými drahami, které stále zůstávají hlavním partnerem a přepravcem.
Do České Třebové přivezl v sobotu 21/12 Betlémské světlo R 872 Svitava (dopravce České dráhy, a.s.) po osmé hodině ráno.

PLAMÍNEK AŽ DOMŮ – Roznášení Betlémského světla
23.12.2019 17.00 – 21.00 v České Třebové

Českotřebovští skauti se letošní Vánoce budou opět snažit rozzářit Betlémským světlem řadu domovů. Již tradičně budou roznášet Betlémské světlo obyvatelům České Třebové. Plamínek je možné si objednat zasláním SMS ve tvaru "BS adresa nápis na zvonku" na číslo 604 678 604 nebo na webu http://betlemske-svetlo.javorct.cz/ a my Vám světýlko v podvečerních hodinách doneseme.

 

ROZDÁVÁNÍ BETLÉMSKÉHO SVĚTLA NA STARÉM NÁMĚSTÍ
24.12.2019 9.30 – 11.30 na Starém náměstí v České Třebové

Rozdávání Betlémského světla symbolizujícího pohodu, klid, mír a víru budou skauti opět po roce rozdávat na Starém náměstí. Rádi Vás uvidíme u vánočního stromu s lucernou na betlémské světlo. Rozdávat ho budeme od 9.30 do 11.30.


Vyměním družstevní byt velikosti 3+1 M, na Lhotce, v České Třebové,
za družstevní byt 1+1 v centru České  Třebové,  nebo poblíž, vyjma Semanínské a Lhotky.
Byt je před rekonstrukcí, má plastová okna, zasklenou lodžii a zděný sklep. Kontakt: 723 504 824


Zemřela paní Libuše Jindrová

Ve věku 85 let zemřela po krátké těžké nemoci v orlickoústecké nemocnici paní Libuše Jindrová - Jankovská. Pocházela z rodiny Jankovských, její tatínek pan Jankovský měl na Tyršově náměstí  natěračský a lakýrnický závod. Na některých historických snímcích je ještě na místě pozdější Galerie Ještěr znázorněna dřevěná nízká chaloupka Jankovských, kterou právě její otec přestavěl, další úprava domu pak byla provedena Karlem Šillerem v devadesátých letech. pak  
Veřejnost zná paní Libuši Jindrovou především jako zdravotní sestru z ordinací dětských lékařů MUDr. Vasyla Melnyka a předtím i paní doktorky Bartákové. Její přístup k dětským pacientům byl všemi  vysoce oceňován. Za Ing. Ladislava Jindru se provdala  v roce 1954 po sedmileté známosti. Po dobu 64 let byla velkou oporou svého manžela.  Jindrovi měli dvě děti. Syn Ladislav pracoval dlouhá léta v polském Chemapolu, potom ve firmě  Fering, dcera Ivana Adamcová je učitelkou na základní škole na Parníku.  
Libuše Jindrová podporovala svého manžela v jeho rozsáhlé veřejné činnosti a také se na ni podílela, v posledních letech, když mu zdraví již tolik nesloužilo a pohyblivost se citelně zhoršovala, tak se mu plně věnovala a pečovala o jeho zdravotní stav. Čest její památce!  (mm)
Původní Jankovských chalupa v r. cca 1916                                             Stejný pohled v třicátých letech 19. století.

  

František Bečka píše: Vánoční dárek od paní Soňi Červené

Předání vykonaného a instalovaného díla - kovaných lipových ratolestí - pro Soňu Červenou v Hradci Králové dne 20. prosince 2019. Zápis do mé pamětní knihy a uznání této úžasné dámy, operní pěvkyně herečky a pravé Češky je pro mne velkou poctou. S úctou kovář František A. Bečka, hřbitov Pouchov Hradec Králové.

V novém roce bude místo Videoměsíčníku  "Českotřebovský videodeník" 

V souvislosti předáním vydavatelských práv Českotřebovského zpravodaje na město Česká Třebová se od ledna 2020 již Českotřebovský zpravodaj nebude na těchto webových stránkách používat ani v Českotřebovském videoměsíčníku, který bude v roce 2020 pokračovat pod názvem Českotřebovský videodeník. Nebude však samozřejmě obsahovat denní zpravodajství, opět se bude jednat o měsíční zpravodajství, doplněné o rozhovory nebo krátké komentáře. Mimo to je v plánu také  podle potřeby připravit některé "speciály", připravené k událostem, které si to zasluhují. Trvá nabídka na spolupráci s dalšími nadšenci, jedná se o amatérský projekt, který však může obohatit zpravodajství i dění v České Třebové a věnovat se i událostem, které OIKTV nezaznamenává.

"Videopéefka" Českotřebovského videodeníku představí Českotřebovský Unzeitigův pohyblivý betlém, který je nyní do 29. prosince instalován ve Výstavní síni Kulturního centra. Informace o tom, jak byl postaven a kdo se o něho zasloužil bude v dalším, tedy lednovém vydání Videodeníku. Nyní se ještě můžete na betlém přijít podívat "naživo", také o svátcích. Při letos poněkud omezeném výběru betlémů na výstavě v muzeu to stojí za to! (mm)


Z obsahu Českotřebovského videoměsíčníku na prosinec  2019 

Dokončovací práce na rekonstrukci Litomyšlské ulice
Mikulášská jízda Chornického železničního klubu parním vlakem z České Třebové
Adventní výstava ve Svinné
Zahájení adventu v České Třebové, vernisáž výstavy Třpytivá krása v městském muzeu
Požár domu čp. 661  na Skalce  vznikl od provizorního topidla
Vánoční koncert ZUŠ dne 9. prosince v KC
Vánoční trhy v Nádražní ulici dne 15.12. 2019
Autor projektu: Libor Vašina

 

Internetová soutěž Gymnázium roku v našem kraji odstartovala v roce 2012

Psal se rok 2012, měsíc listopad, den šestý. Tehdy započala internetová soutěž GymplRoku.cz. U jejího zrodu stála Česká studentská unie. Soutěž je průzkumem mezi studenty a absolventy gymnázií v České republice, jak se jim na jejich gymnáziu studuje nebo studovalo. Hodnocení je založeno na těchto kritériích: a) celková spokojenost se školou, b) zajímavost předmětů, c) odbornost vyučujících, d) příprava do praxe/práce, e) možnosti realizace a zapojení do studentských nápadů a projektů na škole. Hlasovat je možné prostřednictvím Facebooku nebo SMS.
Českotřebovskému gymnáziu se podařilo získat prvenství mezi ostatními gymnázii Pardubického kraje ve školním roce 2012/2013 i 2013/2014. Obhajovat první místo bylo  vždy obtížné, proto bylo velmi ceněno, že prvenství, tedy titul Gymnázium roku 2014/2015 v Pardubickém kraji obhájila Česká Třebová i potřetí. Soutěž asi našemu gymnáziu vyhovuje, nedávno  jsme psali o tom, že také v letošním roce to byl úspěch, tentokrát místo druhé.....
 
Před pěti lety hráli v Modrém trpaslíku Plastic people of Universe

Fotografie Adam Dušek. Doporučuji navštívit přímo dále uvedenou stránku, na které najdete také krátký videozáznam navozující náladu v klubu  o sobotním večeru 10. ledna 2015.   http://fotokokos.cz/Galery/Lide/Koncerty/PPU_15/index.html
Koncert Plastiků byla prostě událost, která se často neopakuje. Díky klubu Modrý trpaslík jsme měli možnost plastiky uvítat opakovaně v lednu 2015 navíc s dalším zajímavým doprovodným programem