Česká mše vánoční zcela naplnila kostel sv. Jakuba           

Přestože bylo v sobotu 21. prosince večer velmi špatné počasí (pršelo jen se lilo), tak návštěvu na koncertním provedení České mše vánoční Jana Jakuba Ryby to nijak neovlivnilo, kostel byl skutečně naplněn do posledního místa.

Tradičními aktéry koncertního provedení Rybovy mše byl opět Komorní orchestr Jaroslava Kociana a smíšený pěvecký sbor Bendl se sbormistrem Josefem Menšíkem, který nastoupil se slušivými červenými šálami. Mezi tradičními sólisty (Jana Ženková, Magdaléna Peterková ml. a František Čech) byl letos po několika letech opět litomyšlský vynikající tenorista a sbormistr pěveckého sboru KOS (a absovent českotřebovského gymnázia)  Milan Motl. Provedení řídil Bohuslav Mimra.

Krátké video z letošní České mše vánoční najdete ZDE 

Rybova Česká mše vánoční před pěti lety (2014) - Bendl zpíval mši celkem třikrát (Česká Třebová, Litomyšl, Heřmanův Městec)

Rybova vánoční mše 2018 v České Třebové  - reportáž najdete ZDE

Rybova vánoční mše 2017 a Křičkova Valašská jitřní mše pastorální - reportáž najdete zde

Rybova vánoční mše v roce 2016

Rybova vánoční mše v roce 2015

Na úvod přivítal posluchače ve farním kostele sv. Jakub a popřál příjemné prožití vánočních svátků (a také mimořádně dlouhých vánočních prázdnin) Otec Miloš Kolovratník. Připojil se také dirigent orchestru KOJK Bohuslav Mimra, který měl při příležitosti nedávných narozeninám Miloše Kolovratníka připraven dárek,  který za účinkující předal....

Atmosféra byla příjemná a slavnostní, vánoční. Rozezněly se první tóny Rybovy mše a zaznělo známé "Hej mistře".  Jak je dobře,. že se toto   koncertní provedení  mše uskutečňuje pravidelně v chrámových prostorách a nikoliv v sále Kulturního centra, jak dříve bývalo. Znovu si všichni zopakovali známé  texty a melodie. Snad více než jindy jsme si uvědomili, že stěžejní sólové party patří oběma mužským hlasům. A to František Čech zpívá svůj basový part co já pamatuji, také ještě vedle Zdeňka Langa na památném provedení Rybovy mše v Národním domě, jistě tedy přes 30 let. No a na výkon Milana Motla byly jen samé superlativy, bylo vystoupení  hodné profesionála. Nesmím ovšem zapomenout pochválit také oba sólové ženské hlasy, profesionální výkon početného sboru Bendl, vedeného sbormistrem Josefem Menšíkem, Blanku Poukarovou u varhan, bez kterých nelze Rybovu mši zahrát, a také Komorní orchestr Jaroslava Kociana, který byl posílen o dechové nástroje. Však také na závěr mše následoval dlouhotrvající potlesk ve stoje a to opravdu na Vánoční mši jsem snad ještě neviděl.

Pro každého posluchače aktéři koncertu připravili vynikající vánoční zážitek, který lze mít jen při osobní přítomnosti na takové akci, žádný záznam taktový dojem neumožní. A vůbec nevadilo, že bez deštníku se nedalo vyjít ven.   (mm)