Českotřebovský deník 259/2019 (19/9)
Autobusy by mohly jezdit i na sídliště Křib - situace se řeší

Fotografie: tak zastavovaly na Křibu autobusy ještě nedávno. Nyní to už tak být nesmí....
Připojení sídliště Křib na veřejnou autobusovou dopravu je cílem především starších lidí na sídlišti Křib a přilehlé jižní části města.  Zatímco ostatní části města mají relativně dobré pravidelné spojení veřejnou autobusovou dopravou, tak v jižní části města a na sídlišti Křib toto zajištěno není. Občané ale takové spojení požadují. Již v roce 2015 se obrátili na Koalici pro Českou Třebovou  a tak zde následně Miroslav Hampl a Milan Mikolecký zorganizovali petici občanů. Podepsalo se jich 360. Autobusové spojení  však nezískali, odpověď na petici byla jednoznačná: na hlavním průtahu města nelze z prostorových  důvodů řádnou zastávku zřídit. Potvrdila to i zpracovaná práce odborníků z Dopravní fakulty Jana Pernera, kterou zadalo město prostřednictvím Institutu Jana Pernera. Jedinou možností je zastávku umístit mimo hlavní silnici.
K zavedení speciální linky městské dopravy zajišťované malým autobusem se však město nechystá. Stálo by to možná dva miliony ročně. Přitom s pravidelným spojením s taktem až půl hodiny na trase Terminál - sídliště Lhotka je v podstatě spokojenost, zde nejsou žádné posily potřeba. Na Křibu si to však nemyslí, chtějí změnu. Nákupy v sídlištní prodejně Hruška jsou problémové - úzký sortiment, vyšší ceny, málo akčního zboří. Nezbývá než tahat těžké nákupy až z hypermarketů na Parníku. A co teprve v zimě!  Pokaždé, když mluvím s někým z Křibu, dostaneme se k otázce autobusového spojení. Takové tady totiž už do roku 2011 bylo. "Dobře míněné" rady poukazující na možnost používat senior dopravu považují za výmluvu, jde o jiný typ služby. Také jedna jízda stojí 40 Kč a musí se objednávat dopředu. A na autobus mají senioři velkou slevu. Zatímco na Pekláku a pod ním se  (zejména pro cizí návštěvníky města) utápí miliony, o minimálním zlepšení podmínek pro seniory a matky s dětmi nechtěl nikdo slyšet. Proto vzniklo další kolo vyjednávání s radnicí.
Poslední takové jednání absolvovaly dvě zástupkyně ze skupiny žadatelů z Křibu u starostky města Magdalény Peterkové. Byly překvapeny, když jim bylo za přítomnosti vedoucího odboru dopravy Ing. Tomáše Hájka řečeno, že se jedná o řešitelnou záležitost.  Návrh takového autobusového spojení je totiž právě řešen.  Více ZDE

Sociální služby Česká Třebová hledají pomocnou kuchařku do Domova pro seniory. Nástup ihned, podmínkou dobrý zdravotní stav. Informace u vedoucí stravovacího úseku p. Valentové:  tel. 465 503 453 , e-mail: kuchyn@socialnisluzbyct.cz

Česká Třebová, Ústí nad Orlicí a D35. Co nám zbývá?

Přímo na dálnici nás nechtějí pustit, musíme přes Litomyšl.

Litomyšl naši snahu nepodpoří, kraj už také nechce. Jde o obnovu exitu Litomyšl sever, který byl v dokumentech EIA schválen a je realizovatelný. Je také v Aktualizovaných zásadách územního rozvoje Pardubického kraje.

1) Nedělat nic a poslušně čekat, až se vše stane podle pánů z Němčic a Litomyšle.

2) Bojovat dál, pokusit se ještě o změnu, nevzdávat to.

Já sám jsem samozřejmě podporovatel té druhé varianty.

Postup byl lišácký. Nejdříve se mělo z tohoto exitu vymazat jen rameno směřující k Litomyšli (protože by vedlo někomu nevhodně přes jeho pozemky - důvody však byly zástupné). 
Potom se českotřebovské usnesení z roku 2014 navržené  starostou Zedníkem  o tom, že Třebová exit nepotřebuje, dobře hodilo i proto, aby se z plánů "vygumoval" exit celý.  Na Ústí nad Orlicí  se ohled nebral, vychválili zde možnost přístupu přes České Libchavy a nový obchvat Chocně, dlouhý ovšem 30 kilometrů.
K Litomyšli na dálnici mají 15, polovinu této trasy, i když nevhodnou pro kamiony. Usnesení k tomu však nepřijali. Česká Třebová však bophužel ano. Proto se teď  místo 9km vzdálenosti k dálnici máme spokojit s cestou  přes Opatov  a Opatovec, (vhodnou jistě pro jízdy na Moravu), která však bude znamenat najet ve směru do Čech na stejné místo na dálnici o 25 kilometrů navíc? Kolik paliva by se spálilo navíc, kolik exhalací by vzniklo zbytečně!  Tudy ať jezdí kamiony, ale ty přece tvoří menšinu vozidel. Takže většina bude stejně jezdit přes Němčice, ať to tamní starosta Racek chce nebo nechce. Chce bychom to měli co nejsložitější a slibuje nasadit úsekové měření rychlosti.  VÍCE ZDE


KARDIO KLUB INFORMUJE 

Kardio – klub při ZO SPCCH Česká Třebová uskutečnil rekondiční pobyt pro kardiaky v posledním srpnovém týdnu v Hotelu Zemská brána v Bartošovicích v O.H. na hranicích s Polskem. Vzhledem k pěknému počasí po celou dobu trvání rekondice jsme splnili naplánované denní  programy  (cvičení, sportovní soutěže, ruční práce, přednášky a hlavně krásné vycházky, i když někdy náročné v kopcovitém terénu, ale pěknou přírodou).
Při vycházce jsme navštívili Penzion Rampušák u Zemské brány. Dále jsme zajistili exkurzi Na Kopečku v chráněné dílně mentálně a tělesně postižených viz foto, kde nás seznámili s výrobou keramického nádobí a různého zboží. Také jsme viděli výrobu košů z proutí a různé druhy vyrobené z pediku.
Na polském území jsme měli prohlídku kostela. Rekondici jsme zakončili večírkem s bohatou tombolou a tancem. Dobře jsme se pobavili, i když se večírek musel konat na chodbě, protože jsme neměli žádnou společenskou místnost.
Díky výbornému kolektivu a díky panu MUDr. Jiřímu Hejnicovi, který byl přítomen po dobu trvání rekondice, proběhl pobyt bez zdravotních potíží. Chtěla bych všem zúčastněným poděkovat za hladký průběh a těšíme se, že se k nám připojí další kardiaci a zúčastní se příští rekondice, která je zajištěna ve Vrbně pod Pradědem v termínu od 19.9. – 26.9.2020. Sledujte březnový zpravodaj, kde budou podrobnosti k rekondici kardiaků v roce 2020.

Miloslava Hniličková,  předsedkyně Kardioklubu


Hledám pronájem bytu 1+kk mimo Semanínskou ulici a Lhotku. Telefon: 737 523 152                  
 
Světový pohár ve snowboardcrossu bude na Dolní Moravě

Olympijská vítězka Eva Samková se dočká Světového poháru ve snowboardcrossu v domácím prostředí. Mistryně světa a dvojnásobná majitelka velkého křišťálového glóbu za triumf v SP dostane šanci představit se před českými fanoušky 12. až 14. února 2021 na Dolní Moravě. Olympijská vítězka, mistryně světa a dvojnásobná majitelka velkého křišťálového glóbu Eva Samková se v rámci světového poháru Pardubický kraj přislíbil podpořit tuto akci částkou jednoho milionu korun.
„Na základě úspěchů Evy Samkové a dobré práce Svazu lyžařů České republiky a resortu na Dolní Moravě se podařilo uspět s žádostí o přidělení závodu světového poháru ve snowboardcrossu, který se na území České republiky uskuteční poprvé v historii. Středisko v letošním roce velmi úspěšně hostilo Evropský pohár, který se zde uskuteční i příští rok,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Světový pohár je akcí, která může ke sportu obecně, ale především k tomu lyžařskému přilákat další mladé zájemce. Samozřejmě můžeme upozornit také na náš kraj jako takový, protože závody jsou nejen navštěvované zahraničními fanoušky, ale také sledované ve světě. Vzhledem k tomu, že je to akce světového významu, jsme připraveni pomoci částkou okolo milionu korun, což odpovídá spoluúčasti jiných krajů v případě pořádání velkých světových lyžařských závodů,“ doplnil hejtman Netolický.
Závod Světového poháru na Dolní Moravě se uskuteční od 12. do 14. února 2021. V plánu je závod jednotlivců a soutěž družstev. Eva Samková je s Dolní Moravou dlouhodobě spjatá, jelikož zde občas trénuje a každoročně jezdí do střediska na dětský kemp. „Dolní Moravu považuji za domácí scénu snowboardcrossu, protože zde má bohatou historii, pořádáme zde kempy pro děti. Navíc nám středisko vyšlo velmi vstříc před olympiádou v Jižní Koreji, protože jsme zde mohli postavit startovací zařízení, což následně velmi pomohlo při samotných závodech,“ řekla Eva Samková. Tu doplnil reprezentační trenér Marek Jelínek. „S Dolní Moravou spolupracujeme již 12 let a v posledních šesti letech zde pořádáme kempy, ze kterých již vzešla řada juniorských reprezentantů. Žádné jiné středisko nám v přípravě nevyšlo nikdy tak vstříc, protože jen na Dolní Moravě máme možnost trénovat v opravdové snowbardcrossové trati,“ dodal Jelínek.
Pronajmu garáž v Benátkách, volná od října 2019. Tel.: 731583495 po 18:00.

Navrhneme změnu zákona o financování dětských center

Financování zdravotní péče v rámci dětských center bylo tématem čtvrtečního jednání hejtmana Martina Netolického a ředitelky Dětského centra Veská Markéty Tauberové s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem a jeho náměstky Romanem Prymulou a Helenou Rögnerovou. Pardubický kraj využije své možnosti podat návrh na změnu zákona tak, aby byla zdravotní péče v dětských centrech hrazena z veřejného zdravotního pojištění.
„Současný stav je takový, že zdravotní péče, která je prováděna v rámci dětských center, je hrazena zřizovatelem, v tomto případě tedy Pardubickým krajem. Podle nás je stávající stav špatný, protože i například v rámci zdravotnické záchranné služby existuje vícezdrojové financování zřizovatele a pojišťoven,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „S panem ministrem jsme se domluvili, že jako kraj ve spolupráci s pracovníky jeho resortu připravíme návrh novely zákona, který by dětským centrům umožnil nasmlouvání výkonů s pojišťovnami, což by krajům odebralo část finanční zátěže, přičemž prostředky by bylo možné více investovat do samotných zařízení,“ řekl hejtman.
Změna systému je nutná i podle ředitelky Dětského centra Veská Markéty Tauberové. „Zdravotní péče o děti, které jsou ležící s velmi závažnými hendikepy a onemocněními, je velmi náročná a komplikovaná. Proto jsme přesvědčeni, že by měly být tyto výkony hrazené ze zdravotního pojištění. Není to pouze názor náš, ale napříč dětskými centry a věřím v podporu ostatních kolegů,“ uvedla Markéta Tauberová.

Koupím garáž V Lukách, telefon  603 720 832          

Nominujte Alej roku 2019 s muzikálovou hvězdou
Petrou Vojtkovou.

Čas zbývá do konce října Spolek Arnika hledá už podeváté nejkrásnější alej České republiky a letos si k tomu přizvala herečku Petru Vojtkovou z připravovaného muzikálu Tarzan. V anketě zatím soutěží dvě aleje z Pardubického kraje. Petra Vojtková s Arnikou proto vyzývají, aby všichni milovníci přírody nominovali své oblíbené aleje a stromořadí na webu www.alejroku.cz. Stačí poslat fotografii a krátký příběh nebo popis. O vítězné aleji se bude hlasovat od listopadu do konce prosince letošního roku.
Fotografie: Petra Vojtková + sakurová alej v Litomyšli
„Zúčastněte se Aleje roku. Tomu, kdo soutěží, držím palce. Hlasujte nebo nominujte na www.alejroku.cz a buďte v souladu s přírodou jako my,“ říká nová patronka ankety Petra Vojtková. 

Sociální služby Česká Třebová hledají do Domova pro seniory uklízečku. Nástup možný ihned, možnost zkráceného úvazku. Podmínkou dobrý zdravotní stav.
Informace u p. Škeříka: tel.739 344 577, e-mail:
provozni@socialnisluzbyct.cz


Dům u Jonáše je po havárii vody ze dvou třetin opraven

Pardubický kraj ukončil druhou etapu rekonstrukčních prací v Domě U Jonáše Východočeské galerie v Pardubicích. Nyní je opět otevřena celá vstupní část domu, která byla zničená po havárii vodovodního potrubí v prosinci 2017. Práce si vyžádaly uzavření těchto výstavních prostor na celou letní sezónu.
„Nikdo o vánočních svátcích před dvěma lety netušil, kolik vody vlastně do zdí tohoto historického domu nateklo a jak dlouho bude jeho vysoušení trvat. Ani po necelých dvou letech ještě není vše suché a opravené, některé zdi jsou totiž silné metr i více,“ říká 1. náměstek hejtmana pro majetek, investice a kulturu Roman Línek.
Vzhledem k tomu, že je Dům U Jonáše významnou kulturní památkou v Městské památkové rezervaci, řeší postup vysoušení tým odborníků složený z památkářů, restaurátora, specialisty na sanace a vysoušení staveb, zaměstnanců galerie, zástupců zřizovatele a pojišťovny. Ke spolupráci byli průběžně zváni i další specialisté jako statik a další.
V loňském roce byly v některých místnostech odstraněny podlahy a další stavební prvky a vysoušení urychlovala technika. „Díky tomu bylo možné nejdříve zpřístupnit druhé nadzemní podlaží a jeho výstavní sál a technické zázemí,“ uvádí ředitelka galerie Hana Řeháková a pokračuje: „Letos v létě bylo už možné pokračovat v přízemí, kde máme kromě vstupu také jednu výstavní místnost a hygienické zařízení. Zatím je v nejhorším stavu první nadzemní patro, kde přetrvává vlhkost ve velmi silné historické klenbě, a kde bude potřeba restaurovat zbytky původní fresky.“ Východočeská galerie projednává náklady na rekonstrukční práce po havárii s pojišťovnou, která v tomto období pojišťovala majetek kraje. „Průzkumy, opravy a restaurování poškozených uměleckých děl nás zatím přišly na přibližně 2,3 milionu korun a pro zbývající opravy počítáme s částkou necelých půl milionu korun. Vše uplatňujeme u pojišťovny a rádi  bychom měli opravy hotové do konce roku 2020,“ dodal Roman Línek.



  •