Českotřebovský deník 266/2019 (26/9)
Vychází říjnové vydání Českotřebovského zpravodaje

Je to již od roku 1970 v pořadí 598. číslo časopisu, žádné z čísel nebylo nikdy vynecháno a nikdy nebyla dvě čísla spojena v jedno tzv. "dvojčíslo". Ve skutečnosti vyšly k nejrůznějším výročím a dalším akcí tzv. Mimořádná čísla časopisu. V době totalitního režimu bylo takto možné v podstatě vydávat almanachy a veřejně je šířit, jinak veškeré tiskoviny bylo možné mít jen pro vlastní potřebu.   Jako mimořádné číslo časopisu tak byly označeny například i Českotřebovské kalendáře, které vyšly s kresbami Karla Tomeše, Stanislava Víši nebo Pavla Langhanse.  Z obsahu říjnového čísla  není třeba mnoho prozrazovat. Zpravodaj se věnuje  také problémům regionálním,  problematice navržených tras koridoru pro kanál Dunaj - Odra - Labe,  hodnotí výstupy z VIII. Dopravní konference v Pardubicích a z toho vyplývající problém pro města Česká Třebová a Ústí nad Orlicí, tedy to že naše města budou tímto tak trochu odříznuta od světa. Tak to vidí např. autor úvodníku Karel Kubišta a porovnává Českou Třebovou s královskými městy v regionu, které byly bez spojení do světa jen díky tomu, že přes ně nevedla železnice. To jsme myslím nikdy nechtěli a teď máme před sebou  zřejmě již velmi, velmi obtížně řešitelný problém se kterým si sami neporadíme.   Českotřebovský zpravodaj znovu otevírá možnost zavedení veřejné autobusové dopravy na sídliště Křib a na jižní konec města vůbec, protože bylo zahájeno další kolo jednání s žadateli o autobusové připojení z Křibu. Zdá se, že jistá možnost řešení existuje v podobě prodloužení některých spojů linky 700900 do Ústí nad Orlicí. V kulturní rubrice sledujeme zahájení mezinárodního varhanního festivalu a koncertního turné Komorního orchestru Jaroslava Kociana ve Švýcarsku .  V části věnované historii si Martin Šebela všímá nově rekonstruovaného kříže v Bezděkově a vysvětluje všechny souvislosti, které vedly k jeho instalaci před 150 lety.  Ve sportovní rubrice rozebíráme změny v týmu HC Kohouti před novou sezónou, která právě začíná a  všímáme si např. také pozitivních změn, který každý pozná v sokolském areálu Na Skále.  Ve společenské rubrice si můžeme povšimnout další stoleté českotřebovské občanky Růženy Zelingerové, která oslaví krásné jubileum 13. října.
 
Světový Top cestovatel (a původem vlastně Českotřebovák)
Ing. Miroslav Šnejdar  v dnešní MF DNES

Přesněji v v dnešním Magazínu MFD č. 39 ze dne 26.9. najdete na stranách 30 - 34 obsáhlý článek Scarlett Wilkové o ostravském supercestovateli, který navštívil 577 států světa, absolvoval 366 zahraničních cest, strávil na nich 12 let.... Své mládí prožil v České Třebové za I. republiky. I na to ve svém článku vzpomíná.
"Navštívil jsem všech 378 tehdejších milionových měst na Zemi, v Evropě všech asi 700 stotisícových měst, v USA všechna aspoň tak velká jako Ostrava. V řadě zemí jsem byl více než 30x a celkem strávil v cizině přes 12 let, z toho přes polovinu v tropech (Sahara,Amazonka,Orinoko, Zambezi). Byl jsem u 60 moří a 65 větších zálivů, loděmi urazil 49 tis.km, pěšky v zahraničí 25 tis.km a od r. 1996 doma dalších 35 tis.km pěšky na klasifikovaných pěších pochodech. Mám stovky chodeckých medailí, často jako první Čech (např.Mistr chodec Dálného východu, mnohonásobný Zlatý světový mistr chodec a medaile ke Světovým pohárům). Donedávna jsem chodil maratóny," říká o sobě Miroslav Šnejdar.
Dostal jsem svolení z článku čerpat také pro Českotřebovský zpravodaj. Miroslav Šnejdar je přes svůj věk (narodil se v roce 1928) velmi aktivní. Více v samostatném článku později. (Foto z roku 2009).
 
Odpadové Oskary: Nejméně odpadů vyhazují šampioni v Moravanech

První místa ve dvou kategoriích obsadily Moravany se 63,8 kg a Vysoké Mýto se 118,5 kg na osobu a rok. V obcích nejen skvěle třídí, ale dosahují i vynikající úrovně recyklace. Vítězům gratulujeme a věříme, že se stanou inspirací pro ostatní.  Soutěž Odpadový Oskar vyhlašuje spolek Arnika už pátým rokem. Jeho snahou je upozornit na potřebu zodpovědného nakládání s odpady a zároveň obce motivovat ke snižování množství směsného odpadu.
 
Výsledky obcí v Pardubickém kraji podle údajů za rok 2018

Obce od 1001 do 5000 obyvatel
1. Moravany – 1869 obyvatel – 63,8 kg/ob/rok – recyklace 70,5 %
2. Čeperka – 1104 obyvatel – 92,9 kg/ob/rok – recyklace 26,9 %
3. Staré Hradiště – 1861 obyvatel – 116,4 kg/ob/rok – recyklace 48,7 %
 města nad 5000 obyvatel
1. Vysoké Mýto[ – 12 318 obyvatel – 118,5 kg/ob/rok – recyklace 58 %
Více o letošním ročníku soutěže Odpadový Oskar na webu: www.arnika.org/odpadovy-oskar-2019  
Nízké produkce směsných odpadů obce dosahují díky efektivnímu nastavení odpadového hospodářství, podmínek pro třídění včetně bioodpadu a především motivace obyvatel. Konkrétně obyvatelé Moravan mezi obcemi do 5000 obyvatel produkují třetí nejmenší množství odpadů z celé republiky. Také Staré Hradiště má dlouhodobě výborné výsledky a je příkladem dobré praxe.
Vysoké Mýto dlouhodobě dosahuje nízké produkce směsných odpadů a své odpadové hospodářství nadále rozvíjí. Nově například provozuje REUSE centrum, kam lze odložit věci, které mohou dál sloužit novému majiteli. Mezi městy s více než 5000 obyvateli z celé republiky obsadilo čtvrtou příčku.  Více o odpadovém hospodářství ve Vysokém Mýtě ZDE
ArchiMyšl - oslava Světového dne architektury letos ve velkém stylu

Letošní ArchiMyšl bude také ve znamení oslavy 20. výročí zápisu zámeckého areálu Litomyšl na Seznam UNESCO. S architekturou se díky workshopům budou moci seznámit i ti nejmenší. Dojde také na křest knihy The Potential of the Small City of Litomyšl z prestižní edice časopisu Detail. Program je velmi bohatý, tak si tuto oslavu nenechte ujít!
Ve dnech prvního říjnového víkendu a následujícího pondělí (4. – 7. října) proběhne již tradiční ArchiMyšl. Program plný architektury se připojí ke Světovému dni architektury a zároveň pokračuje v připomínce 20. výročí, kdy byl zámecký areál Litomyšl zapsán na Seznam UNESCO. Čekají nás komentované prohlídky a pro veřejnost otevřená zajímavá místa ve městě, a to i ta, kam se běžně během roku nedostanete. Na programu je přehršle vernisáží a následných výstav, program pro děti, přednášky pro nejen odbornou veřejnost a tradiční beseda Na pivo s architekty.
I letos se povedlo do Litomyšle pozvat známá jména na poli architektury. Architekt Marek Štěpán chystá v Regionálním muzeu Litomyšl výstavu: Ateliér Štěpán / Doteky.  Touto výstavou i piaristickým chrámem, zrekonstruovaným podle jeho návrhu, vás pan architekt provede osobně.
 
Náročná rekonstrukce rehabilitace ve Svitavách je u konce 

Pardubický kraj zafinancoval rekonstrukci přízemí rehabilitačního oddělení v objektu H svitavské nemocnice. Její náročnost byla dána stářím budovy a špatnými rozvody vody, ústředního topení nebo kanalizace. Náklady na tuto akci byly 29,5 miliónů korun s DPH.
„Budova H vznikla na přelomu 70. a 80. let minulého století. Od té doby nebyla rekonstruována. V průběhu stavby bylo potřeba vyřešit řadu stavebních komplikací. Oproti předpokladům jsme museli mimo jiné zajistit její statiku,“ sdělil radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr.  Rekonstrukce se uskutečnila od října 2018 do srpna 2019, v přízemí budovy H kde se nachází pracoviště vodoléčby a elektroléčby. Důvodem byl havarijní stav kanalizaci, rozvodů ústředního topení a vody. Opravy si vyžádal i nosný systém budovy. 
Na opravené prostory se může podívat i veřejnost dne 9. října od 10 do 16 hodin. Lidé se mohou seznámit i s novým přístrojovým vybavením. Pardubický kraj investuje do všech nemocnic po celém regionu. Naší snahou je nastavit jasný směr rozvoje každé z nich i v následujících letech.
 
Kraj připravuje dotační titul na boj s kůrovcem

Kůrovcový štáb Pardubického kraje má za sebou své třetí jednání. Zástupci Pardubického kraje, Ministerstva zemědělství ČR, Lesů ČR, Českého hydrometeorologického ústavu, vlastníků lesů, dopravců a zpracovatelů se vzájemně informovali o stávající situaci kůrovce v Pardubickém kraji a postupu příprav dotačních titulů či možném zapojení dobrovolných hasičů do odklízení kůrovcového dřeva. V tuto chvíli se dle odborníků jeví jako nejpostiženější oblasti Nasavrcka a Moravskotřebovska.
 Na základě posledního jednání připravil Pardubický kraj návrh dotačního titulu pro vlastníky lesů a obce jakožto zřizovatele jednotek dobrovolných hasičů. „Dotační titul je v tuto chvíli navržen pro malé vlastníky lesů do 50 hektarů. Podle informací jednotlivých členů kůrovcového štábu není dotace zdvojováním dotací státu a v této podobě je akceptovatelný. Jeho součástí jsou také prostředky pro obce, jakožto zřizovatele jednotek dobrovolných hasičů, kteří se mohou na bázi dobrovolnosti zapojit do likvidace kůrovcového dřeva. V obou případech se pohybujeme na částce 200 korun za kubík,“ sdělil hejtman Netolický s tím, že návrh dotačního titulu bude zaslán členům kůrovcového štábu k dalšímu připomínkování.
Radní Václav Kroutil zmínil výsledky hodnocení již existujícího dotačního titulu na takzvané oplocenky, což bylo předmětem pondělního jednání krajské rady. „Dotace je určena na oplocení lesních porostů a individuální ochranu sazenic melioračních a zpevňujících dřevin proti zvěři. Sazba na oplocenky činí 45 tisíc korun na kilometr a sazba pro individuální ochranu sazenic proti zvěři je 40 korun za sazenici. Obdrželi jsme 104 žádostí s tím, že celková výše podpory činí 3,1 milionu korun,“ sdělil radní Václav Kroutil.
Hejtman Martin Netolický informoval členy štábu o jednáních se zástupci dobrovolných ale i státních hasičů ohledně zapojení jednotek do odklízení kůrovcového dřeva. Poslední jednání v této věci se uskutečnilo v úterý u generálního ředitele Hasičského záchranného sboru Drahoslava Ryby, který s plánovaným postupem kraje vyjádřil souhlas.
Řeč byla také o aktuálním stavu těžby dřeva a nedostatečných personálních kapacitách. „Kontaktovali jsme Ministerstvo zahraničí a generálního konzula České republiky ve Lvově s dotazem, jak můžeme jako kraj postupovat v rámci urychlení procesu přijetí pracovníků z Ukrajiny, tak aby mohli setrvat déle než tři měsíce,“ řekl hejtman Martin Netolický s tím, že vlastníci lesů již byli dotázáni na počty pracovníků, které potřebují.

Pozvánka na besedu do Svinné  

Pátek 11. října od 18 hodin v bývalé škole ve Svinné:  Alena Pirklová  + Jan Šimůnek      

Oceánie ... Šalamounovy ostrovy         


Něco poučného z kulturního dění ve Slezsku

A je to tady! V opavském Slezském divadle Zdeňka Nejedlého, teď dočasně pojmenovaném Slezské divadlo, našli onu zapomenutou směrnici Zdeňka Nejedlého o škodlivosti provozování barokních oper a jejich negativního vlivu na dělníky, rolníky a pracující inteligenci. A tak v kraji mamulových pracovních sobot neváhali a dvojprogram barokní opery vyškrtli z repertoáru, pro jistotu i s operním ředitelem. Není jistě jednoduché vést provinční divadlo na kraji republiky, kam, kromě několika kritiků, nikdy nepřijede nikdo na představení i kdyby bylo pozlacené. Není jednoduché dělat kulturní předvoj, blbost, to je vlastně spíš „závoj“ – žádný Srnka, a hrát barokní operu. Není jednoduché dělat moderní představení v prostředí malého města. (i manželka ve vlaku pana bývalého ředitele upozorňovala, ať nezapomene na opavského diváka), ale zrušit šmahem dobře nasměrovaný program je přece škoda. Zvlášť teď, když ministr Zaorálek bude každou produkci předmozartovského díla dotovat. A teď vážně. Je smutné, když velká centrální divadla nechají dělat „osvětu“ divadla na okraji – Opavu a Plzeň.  Tak poslušně hlásíme do Prahy: Opava už zase drží linii.
 Novým ředitelem Slezského divadla v Opavě se stane bývalý ředitel několika divadel, ostravského studia České televize či náměstek ministra kultury Ilja Racek mladší. Ve funkci nahradí Karla Drgáče, kterého opavští radní odvolali loni v listopadu kvůli jeho sporům s divadelníky a divadelními odbory. O projevené místo bylo 10 kandidátů, Racek byl nejlepší.


  • Říjnová nabídka Adrei Peterové