Českotřebovský deník 38/2020 (5/2)    
Kohouti v Chotěboři prohráli 5:2  

To co nahráli doma, zase v Chotěboři ztratili. Malá komplikace, doufejme, že poslední. Podle zpravodajství na facebooku to byla výhra chotěbořských hokejistů zasloužená. .Branky: Vojtěch Veverka a Lubomír Korhoň. Stav série je 1:1 na zápasy, V neděli 9. února podvečer bude potřeba bojovat znovu a opět využít výhodu domácího ledu.
 
Naše krematorium v  České  Třebové

Těmto místům se člověk raději obloukem vyhne. Vstup do těchto prostor bývá skoro vždy velmi nepříjemný. Je to tiž spojen se zařizováním důstojného rozloučení s naším nejbližším, jehož ztráta je vždy bolestivá. Mluvím o kancelářích pohřební služby, v tomto případě kancelářích pohřební služby, které provozuje Ekobi Č. Třebová. Zase jsem musel v těchto dnech toto zařízení po letech navštívit.
Přivítaly mne dvě usměvavé, příjemné a empatické pracovnice. Přítomen byl ještě jejich kolega. Organizační věci kolem pohřbu jsme spolu vyřídili v příjemné atmosféře, profesionálně. Mile mne překvapilo prostředí kanceláří. Ty prošly v nedávné době rekonstrukcí. Vkusně zařízený interiér, na kterém se svým názorem podíleli samotní pracovníci pohřební služby. Ohromný rozdíl proti stavu z před pěti let, kdy dveřmi chumelilo, zatékalo a objekt byl v zásadě ve stavu, kdy se majitel o něj příliš nestaral. Nechal jsem se provést prostory, které prošly rekonstrukcí a musím konstatovat, že se rekonstrukce podařila. Ve smuteční síni už proběhly také některé úpravy a další se dolaďují. Jak jsem vyzvěděl, návrh na úpravy se ještě dolaďuje a je dobře, že se na ni pracovníci pohřební služby svými zkušenostmi z provozu podílí, že jsou vyslyšeny názory řečníka, a že úpravu navrhuje architekt z našeho města, který má k prostoru vztah.
Určitě by bylo dobré v této spolupráci, pracovníků, kteří prostory užívají, místních architektů a místních realizačních firem, pokračovalo, aby se nestalo, že nám bude navrhovatel zpracované studie na prostor (parku s parkovacími plochami) před krematoriem nutit, v zásadě, zrušení parkoviště u bývalého zahradnictví u krematoria (křížení ulic Hřbitovní a Polní) a „nařizoval“ využívat parkoviště u ulice Na Slunečné. Za mne tvrdím, že kanceláře naší pohřební služby u krematoria jsou důstojným místem pro vyřízení smutečního obřadu s našimi nejbližšími.  Michal Kadlec -  občan


Staveniště na Zámostí je již osvětleno...
Průchod do parku má být zachován, cesta dětí přes staveniště je složitá...

Světla v úterý Eko Bi namontovalo - je sice dobře že tak rychle reagovali, ale mělo to být přece předem po odstranění osvětlovacího stožáru!  Nelíbí se (a více lidem) pěší průchod z Podbranské např. směrem do celé oblasti  za Třebovkou, také tedy Bezděkova. Přes park se chodit  nesmí - proč ten kontejner nemůže stát někde jinde (třeba na místě autobusové zastávky, která by byla dočasně na náklady stavby odstraněna ) nebo proč nejde kolem kontejneru udělat nad břehem Třebovky provizorní chodník po nějaké podepřeném lešení? Když půjde dítě ze školy ulicí Podbranskou kolem bývalého Dostapu a kolem domu čp. 538 (Drašnarovi), tak jak se má dostat na provizorní most, do části pro pěší? 
Jde především pro děti, ale i o starší občany, kteří chodí na nákupy do Diskontu. Musí přejít 3x u nepřehlednou situaci   nejdříve směrem ke Šmajzrovu domu, potom přes Lidickou k domu p. Křapa (tam stojí auta a také zařízení staveniště, teď tam dělají to statické zajištění), je také pěkná vražda. Většinu trasy budou na komunikaci na pospas autům, jejichž řidiči také nevědí kam dřív koukat. Také by bylo potřeba pro zvýšení bezpečnosti (také např. cyklistů z Bezděkova, Rudoltiček a  Hřbitovní) prospělo, kdyby dopravní značky vyčistily od aut ulici Zámostí v obou směrech od křižovatky s Lidickou (Geldnerovi), po např. dům pana Gregara. 
Fotografie - prostor nyní osvětlují postačujícím způsobem  dvě výbojky, každá na jednom břehu řeky.

TŘI V JEDNOM

Rýsuje se nové biokoupaliště, ráj pro otužilce a případně přírodní ledová plocha - a to přímo v centru města. Podívejme se na aktuální fotografie jinak nevyužité plochy na krytu u Nového náměstí. Příroda se dokáže postarat sama....

Olympiáda v anglickém jazyce na ZŠ Habrmanova ulice v České Třebové

Ve dnech 21. a 29. 1. 2020 u nás proběhlo školní kolo jazykové soutěže Olympiáda v anglickém jazyce. Jako každý rok jsme soutěžili ve dvou kategoriích  - I.A (žáci 6. a 7. ročníku) a II.A (žáci 8. a 9. ročníku).
Celkem  se zúčastnilo 44 žáků a žákyň.  Po písemné části následovala ústní část, ve které žáci prokazovali schopnost hovořit na předem zvolená témata. Výkony byly často velmi vyrovnané.
V kategorii mladších obsadil první místo Tobiáš Vacek (7.A), druhé Jakub Bečička (7.A) a třetí Sofie Salivarová (7.C). V kategorii starších se nejlépe dařilo Antonínu Kőnigovi (9.B), na druhém až třetím místě se umístili Aneta Beranová (9.B) a Dominik Strnad (8.A). První z obou kategorií postupují do okresního kola. Velmi nás těší, že se žáci do této soutěže opakovaně hlásí. Děkujeme všem, kteří se do soutěže zapojili, a již se těšíme na příští rok.  VÍCE ZDE

Není jen Českotřebovská pirueta, KK závodí po celé republice

Krasobruslařský klub pořádal 1. února již třetí ročník závodu „Českotřebovská pirueta“, který se byl součásti krasobruslařského víkendu na zimním stadionu v České Třebové.
V sobotu 1. února proběhl první ročník celorepublikového ISU závodu v rámci Poháru Českého krasobruslařského svazu  a v neděli 2. února se pak uskutečnil  závod  projektu Bruslička. Ředitelkou obou závodů byla Jana Hůlková, hlavním organizátorem byl jmenován Jan Orlich. S přípravou krasobruslařského víkendu se započalo již v říjnu. Na uspořádání akce bylo zapotřebí zajistit větší počet dobrovolných organizátorů, to je dobře podařilo. Závody byly dobře hodnoceny, byly inspirací pro mnoho rodin a měly dobrou úroveň. Českotřebovský krasobruslařský klub je aktivní a obesílá další závody, za kterými jezdí po celé republice. Závodů se samozřejmě zúčastnily také českotřebovské závodnice.
Ve startovních a výsledkových listinách jsem našel  v kategorii juniorek Radku Hůlkovou v žákyních pak Nikolu Orlichovou, v kategorii mladší žákyně startovaly Veronika Broulíková a Andrea Petráňová. V kategorii nemladší žákyně startovala v modré skupině Kristina Chudá (10. místo) a Simona Poulová (15. místo), v bílé skupině Sofie Vápeníková (10. místo). 
První závody v letošní sezóně se uskutečnily  v neděli 3. listopadu ve Dvoře Králové. Pro  Lucinku Hánělovou to byly úplně první závody v životě a poradila si s nimi skvěle, obsadila třináctou příčku těsně za Amálkou Klumparovou. Další premiéru na závodním poli si odbyla krásným sedmým místem Elenka Třísková v kategorii Benjamín B1.O dvě příčky výše vystoupala Kristýnka Chudá nově v kategorii Žačky nejmladší. V kategorii Žačky mladší jsme měli hned tři zástupce našeho klubu. Sestry Broulíkovy a Terezku Raškovou. Aby k sobě neměly daleko, umístily se na šestém až osmém místě pěkně za sebou. První cenný kov v nové sezóně přivezla domů Nikolka Orlichová, obsadila třetí místo v kategorii žaček.
Vystoupení na hokeji. Ve spolupráci s hokejovým týmem Kohouti Česká Třebová se bruslařky Krasobruslařského klubu představují v přestávkách mezi třetinami na domácích zápasech v rámci krajské hokejové ligy. Jako tradičně i tentokrát v nové sezoně začínala s vystoupením Monča Petráňová, a poté se přidávaly další a další krasobruslařky. Větší divácká kulisa, než je zvykem na závodech, dětem svědčí a bouřlivou atmosféru hokejových fanoušků vítají. Nejlíp to zhodnotila vystupující Lucinka Hánělová: „Hlavně, že tam nebude porota!
Jen např. v lednu 2020 absolvovaly členky klubu  několik závodů. Do  Břeclavi se vydala v neděli 5. 1. 2020 osmička závodnic V dopoledních hodinách startovala žačka Nikola Orlichová si vyjela pěkné páté místo. Další do boje šla naše nejpočetnější skupina. Pro sestry Broulíkovy to byla premiéra počítačových závodů a pro Veroniku navíc poprvé soutěžní jízda s axlem. Bohužel skončil pádem, ale to se vypiluje.... Velmi smolný start měla Monča Petráňová, za pozdní nástup dostala srážku 1 bodu. I tak se s tím zkušeně popasovala, jen škoda té srážky… Jako poslední se v Břeclavi představila Radka Hůlková v Juniorkách, kde bylo nejnižší možné startovní pole 2 závodnice. Bez ohledu na soupeřku si chtěla vyjet osobní rekord, což se jízdou bez pádu povedlo a že i vyhrála, brala jako bonus.
18.1. byl další závod projektu Bruslička v Lounech. Simona Foffová si zde vyjela ve své kategorii třetí místo ze 14 závodnic. Do Mladé Boleslavi se vydalo trio závodnic. Nikole Orlichové v kategorii žaček utekla bronzová příčka jen o chloupek, skončila  čtvrtá z 27 závodnic. Radka Hůlková startovala v kategorii juniorek. Předvedla krásnou jízda bez pádu, jen zaváhala u piruety. 
Únor potom začal domácími závody - Českotřebovskou piruetou. S jejich úrovní byla velká spokojenost.  K průběhu a výsledkům bude nový článek.  (Podle webové stránky Krasobruslařského klubu).

Pro lektora Taneční školy (Martin Paděra), hledáme dlouhodobý pronájem malého bytu (1+kk, 1+1) v České Třebové. Spolehlivý, nekuřák, bez velkých zvířat. Nejlépe širší centrum města (ne Semanín). Cena okolo 6 500,-. Tel.: 732 525 908, martin.padera@seznam.cz


STAROSTOVÉ ZE SMS O SPOLUPRÁCI V ROCE 2020.
STAVEBNÍ ZÁKON ODMÍTAJÍ STEJNĚ JAKO KRAJ.

Není nad to, když se potkáte na pracovní schůzce s lidmi, kteří mají stejné postoje. Přesně tak bych hodnotil setkání s krajským předsednictvem Sdružení místních samospráv České republiky. Organizace, která vznikla jako nová partnerská organizace zastupující zvláště venkovské obce, má dnes už téměř 2000 členů. Na každém setkání se ukazuje, že máme naprosto stejné postoje a můžeme se navzájem podpořit. Co bylo tématem? Stavební zákon, s jehož podobou nesouhlasí ani SMS ČR, ani Asociace krajů České republiky. Máme strach, aby to neskončilo drahou blamáží pro Českou republiku. Možná bychom našli několik příkladů z posledních dnů. Shodli jsme se, že je potřeba udržet spojený model územní veřejné správy a opět nereformovat, což je vždy velmi nákladné a při přípravě zákona se soustředit na správní proces. Ten je dlouhý. Za to nemohou úředníci, ale legislativa v procesních předpisech. Nic se jinak nezrychlí.
Mluvili jsme také o dotačních titulech Pardubického kreaje, konferencích Spojujeme venkov a setkání s hejtmanem a zákonodárci. Velká konference pro členy SMS bude probíhat v našem kraji 24. 3. Těším se na další setkávání. Není nad to, když se pro vás stane práce koníčkem. Samosprávy a jejich činnost mě zajímá profesně už dobrých osmnáct let. Proto si nyní dovolím hovořit i do reformy stavebního práva. Troufnu si říci, že starostové jako praktici o tom ví nesrovnatelně víc než ti, co říkají pořád dokola jednu frázi "jeden úřad, jedno razítko". Díky moc, přátelé. Jsme na jedné lodi. FB Martin Netolický

Most na Lidické ulici směřuje ke své záhubě

Zatím sledujeme postupnou demontáž. Staveniště uprostřed města se stalo centrem pozornosti. A tak  budeme postupně změny dokumentovat také v Českotřebovském deníku. Teď nám to třeba nepřijde tak zajímavé, ale po nějaké době až bude vše jiné budeme třeba vzpomínat a hledat fotka, na kterých bude ta předchozí situace. Brzy budeme mít ale most nový, užší, hezčí, s modernější konstrukcí a navíc bude navazovat na rekonstruovanou ulici Podbranskou (ještě letos), s novými chodníky a novým osvětlením. A na všechny současné trable zapomeneme.
I Podbranská ulice konečně dostane novou tvář, jakou si už dávno zaslouží. To do tady bylo v posledních 50 letech bylo vlastně postupně vylepšované provizorium. Stavba chodníku byla velkým pokrokem a prováděla se v gesci uličního výboru v akci Z. (Když jsem chodil do základní školy tak ještě Podbranská ani neměla asfaltový povrch....) Nové osvětlení  bude také provedeno v navazující Školní uličce a na Chmelnici, rekonstrukce komunikace začne vlastně už od světelné křižovatky. Ještě úvaha o tom, zda má mít nový most své jméno. Je tak frekventovaný, že by snad bylo i zapotřebí. Nejsme na to zvyklí, ale v jiných městech to bývá běžné. Nápady na toto téma jsem zatím ještě ale nezaznamenal... .
(Fotografie ze středy 5. února - VV)