Českotřebovský deník 41/2020 (8/2)   
Průchod přes park na Zámostí uzavřen, je zde najednou pořádek... 

Odpoledne jsem si vyšla do parku, podívat se na most z druhé strany. Na začátku parku velká cedule "Chodník v ul. Lidická uzavřen oprava mostu."  Přesto to nebránilo 4 chodcům projít těsně kolem kabiny. Jedna paní si cedule nevšimla a trojčlenná, zřejmě rodina, šla najisto.
Pracovník na mostě jen bezmocně konstatoval, že kdyby někdo upadl a zranil se, odskákal by to on. Procházející jsem nefotila, protože by si z toho lidi mohli vzít příklad.  K úrazu by mohlo opravdu dojít a cedule tam není pro srandu. 
Jedno plus ale uzavření chodníku přeci jen má. Kolem lavičky v parku i v řece je nebývale čisto. VV

Poznámka:
Jakkoliv text na dopravní značce  vypadá jako jasný pokyn, nemyslím, že je oznámení jednoznačné. Daleko správněji mělo být napsáno "Průchod na ulici Lidickou je uzavřen."  Informace v  textu na dopravní značce naznačuje problémy s chodníkem, ale to, že se tudy přes park nedá projít z toho nevyplývá. Také dopravní značka slepá ulice je pro motoristy a ti přece přes park jezdit nesmí tak jako tak.

Pro lektora Taneční školy (Martin Paděra), hledáme dlouhodobý pronájem malého bytu (1+kk, 1+1) v České Třebové. Spolehlivý, nekuřák, bez velkých zvířat. Nejlépe širší centrum města (ne Semanín). Cena okolo 6 500,-. Tel.: 732 525 908, martin.padera@seznam.cz

Kuželkáři ze Slovenska body nepřivezli

Česko-slovenská interliga pokračovala. Lokomotiva sehrála těžký zápas s týmem Slavoj Veĺký Šariš a prohrála 6:2. Dařilo se jen průměrně, domácí Slováci  hráli přece jen lépe, rozdílů ve skóre je 92 poražených kuželek. Padly jen dvě šestistovky. Jan Bína opravil výpadek z minulého kola (632) a jeho soupeř na dráze dal 630. 
Domácí Hosté  
TJ Slavoj Veľký Šariš TJ Lokomotiva Česká Třebová 6 : 2 3558 : 3466 Detail
TJ Sokol Luhačovice ŠK Železiarne Podbrezová 5 : 3 3558 : 3549 Detail
TJ Sokol Husovice KK Inter Bratislava 6 : 1 2586 : 2204 Detail
ŠKK Trstená Starek KK Slavoj Praha 1 : 5 2447 : 2466 Detail
TJ Rakovice KK PSJ Jihlava 4 : 0 940 : 875 Detail
Volejbalisté  měli v II. lize tento týden nehráli, ženy hostily Turnov 

Muži Sokola ČT II hráli doma již minulý víkend a porazili Havlíčkův Brod 3 : 1 a 3 : 0. V tabulce jsou stále ne 23. místě.
Ženy T.J. Sokol hostily 8. února Turnov a  dvakrát prohrály 0 : 3 a 2 : 3. I v tomto dvojkole získaly jen 1 bod. V tabulce po 26. kole klesly na 6. místo.
 
Velký zápas sehráli hokejoví junioři TJ Lokomotiva

Lokomotiva Česká Třebová (junioři) - HC Krkonoše 6 : 5
Hokejoví junioři mládežnického oddílu TJ Lokomotiva hrají krajskou ligu. Ve skupině o postup  se jim příliš nedaří. Díky většímu počtu dorostenců v sestavě než dovoluje pro letošek upravený řád soutěže byli penalizování 5 body, které jim nyní v tabulce moc chybí. V sestavě mužstva je mimo odchovanců oddílu několik posil z Chocně a dokonce také z Olomouce. Po vysoké prohře s vynikajícím týmem Jaroměře o minulém víkendu se dnes, v sobotu 8. února odvážně pustili do dalšího soupeře HC Krkonoše Trutnov.  Po první třetině byl stav nerozhodný 1:1, ve druhé  části dokázali přidat na důrazu a využít šance, stav před poslední části byl 4:2 pro domácí a dával naději na zisk tří bodů.  Díky chybám  se během několika sekund v polovině 3. třetiny podařilo soupeři vyrovnat a začalo se vlastně od začátku. Domáci pak zase přidali a dokázali dát dvě další branky, soupeř se vzmohl jen na snížení 6 : 5.  Hodně se vylučovalo, bohužel právě na českotřebovské straně. Domácí dokázali uhrát dokonce dvojí oslabení tři na pět a po odvolání brankáře dokonce hráli tři proti šesti. Stav zápasu se už soupeři zvrátit nepodařilo, Lokomotiva vyhrála po velkém boji 6 : 5.
Domácí tým měl z vítězství velkou radost a spolu s ním i desítky fanoušků, kteří pomáhali povzbuzovat. Výhry jistě posílí sebevědomí mladého týmu. Mezi soupeři ve skupině patří věkovým průměrem mezi nejmladší a má tedy před sebou ještě perspektivu. 
Ze zápasu jsem natočil videozáznam, ze kterého se pokusím připravit  ke zveřejnění krátký sestřih.  Myslím, že stojí za to předvést veřejnosti také záběry a informace z mládežnické soutěže, abychom ukázali, jak nám na našem ledě vyrůstají další hokejisté, třeba i do týmu  Kohoutů. Trenérská a organizační práce věnovaná mládežnickému hokeji určitě stojí za ocenění, možná zůstává trochu ve stínu dospělých. To je důvod, proč považuji za nutné také poukázat na mládežnický hokej, který začíná školičkou bruslení, hokejovou přípravkou, soutěžemi čtvrťáků, pátých tříd  atd. a končí týmem juniorů.  (mm)
Ještě poznámka k šatnám na zimním stadionu
Zatímco hosté dostali šatnu pro hosty, tak tým juniorů se musel spokojit se šatnou používanou pro přezouvání zájemců o veřejné bruslení. Prostě žádná jiná šatna na zimáku k dispozici není.  Sociální zařízení zde existuje, sprchy nikoliv, do sprch je třeba chodit až na druhou stranu kluziště. Škoda, že se  předloni před zimní olympiádou mládeže nepodařilo reorganizovat třebovský zimák a upravit šatnu pro veřejnost tak, aby poskytla hokejistům plnohodnotné zázemí. A tak se nedivme, že z hokejového oddílu netrpělivě očekávají postavení nového šatnového bloku v prostoru mezi zimním a atletickým stadionem, kde se najde místo také pro šatny mládežnických oddílů a bude zde také potřebné hygienické zázemí.  To však neznamená, že by se nemělo o přestavbě prostoru přezouvání veřejnosti uvažovat. Chceme-li zde pořádat turnaje s více družstvy a dobře využívat zimní stadion, bude to nezbytné. (mm)


Peklák to nevzdává

dělá co může


Zpráva z Pekláckého webu: Přes maximální snahu se nám nepodařilo dosněžit a vyspravit hlavní svah. V sobotu a v neděli pojede v čase 9-16 malá dětská sjezdovka Zahrádky s lyžařskou školou a půjčovna vybavení. Hlavní svah bude mimo provoz.
Rezervace výuky v lyžařské škole (výuka probíhá pouze na malé sjezdovce Zahrádky) na telefonu: 734862484



JEDNÁNÍ ZASTUPITELSTVA MĚSTA 

Pondělí 17. února 2020  - studovna v budově Městského muzea Klácelova 11
Jednání bude zahájeno v 15:00 hodin
PROGRAM:  
Schválení rozpočtu města na rok 2020
Majetkové záležitosti
Privatizace bytového fondu v čp. 7 a čp. 1979-83
Investiční projekty, žádosti, dotace, financování
Různé


  • Línek: V Jaroměřicích bychom chtěli rozšířit
    památkovou ochranu na celý poutní areál

    Jedna ze vzácných barokních památek našeho kraje sídlí v jeho jihovýchodním cípu, na kopci nad Jaroměřicemi.  Poutní komplex zvaný Kalvárie s věrnou kopií Božího hrobu byl teprve před pár lety prohlášen národní kulturní památkou. Není však jediným subjektem obce, který čerpá dotace Pardubického kraje. Na jejich využití se přijel podívat 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek, kterého s plány města seznámila starostka Iveta Glocová.
    „Téměř šest a půl milionu korun z krajského rozpočtu pomohlo Jaroměřicím v posledních třech letech s rekonstrukci kanalizace, což je v době nedostatku vody skutečné dobrá investice. Další krajské prostředky pak jdou zejména do památek,“ uvedl Roman Línek a pokračoval: „Přesvědčil jsem se, že obecní zastupitelstvo je zde velmi akční. Postupně opravují renesanční zámeček, ve kterém sídlí nejen obecní úřad, ale také mateřská škola. Jsou tu krásná dochovaná sgrafita, která už potřebují opravit, což se může uskutečnit za pomoci našich dotačních programů letos a v následujících letech.“
     Paní starostka se pochlubila také tím, jak obec vykupuje a opravuje staré domy, kde pak nabízí nájemní bydlení či služby občanům. Nejnovějším počinem je rekonstrukce knihovny: „Knihovna je pro nás i centrem kulturního života. Chodí sem mládež, ale v nové výstavní síni máme také cvičení pro ženy, besedy, koncerty, promítání, tvořivé dílny a spoustu dalších akcí. Hodně to tady prokouklo. Teď ještě chceme vylepšit zázemí pro venkovní posezení s koncerty a různými akcemi, které se konají na přilehlém dvorku se zázemím ve staré stodole,“ dodala Iveta Glocová.
    Pardubický kraj pomohl s obnovou několika kamenných křížků a drobných památek, ale hlavní pozornost je soustředěna poutní areál Kalvárie se sousední Kněžskou rezidencí a křížovou cestou od kostela Všech svatých v Jaroměřicích. „Nelíbí se nám, že ochranu požívají pouze pozemky pod jednotlivými objekty, ale okolí těchto staveb je bez jakékoliv památkové ochrany. Rádi bychom iniciovali rozšíření ochrany o navazující pozemky. Už prvotní kompozice tohoto místa počítala s jeho uplatněním v okolní krajině, a takhle to nemá logiku, kterou areál dostal v době svého založení,“ řekl Roman Línek.
    Nadační fond poutního místa Kalvárie Jaroměřice má dokonce zpracovanou studii na vybudování  relaxační zahrady u Kněžské rezidence. „Jenže vzhledem k tomu, že sousedící pozemek vedle fary nepožívá památkovou ochranu, nedosáhneme na evropské dotace,“ postěžovala si starostka.
     Kalvárie slavila v roce 2013 300 let od založení. Její vznik na vrchu nad vesnicí je spojen s vděčností za odvrácení morových ran a také za to, že manželka barona Františka Michala Šubíře Johana Konstancie přežila ve zdraví těžký porod. Exteriéry kostela byly opraveny z příspěvků státu, Pardubického kraje a také z darů od jednotlivců a firem poskytnutých Nadačnímu fondu poutního místa Kalvárie od roku 2004 do roku 2019. V současnosti se zde realizuje evropský projekt na Kněžskou rezidenci a restaurování interiérů. Poutní areál spadá pod farnost Jaroměřice a je spravován řeholníky kongregace pasionistů. Je duchovním sídlem Řádu Božího hrobu v České republice.