Českotřebovský deník 51/2020 (17/2)  

Jednalo městské zastupitelstvo - schválilo městský rozpočet na rok 2020


V nadpisu je asi ta nejhlavnější zpráva z pondělí 17. ledna. Schválený rozpočet města je základem pro činnost města v tomto roce. Mohou se rozběhnout všechny plánované akce a mohou se realizovat plánovaná výběrová řízení včas, tedy ještě dříve než začne stavební sezóna. Pro rozpočet hlasovalo všech 23 přítomných zastupitelů. Diskuze k tomuto budu nebyla, neboť všechny  dotazy již byly vyřešeny na předjednání se zastupiteli, kde byl dostatek časového prostoru pro dotazy a připomínky.
Dalším důležitým bodem jednání bylo rozhodnutí zastupitelstva o privatizaci domů čp. 1979 - 1983 na Trávníku.  Podle  realizované ankety  se pro privatizaci vyjádřilo 68,5% rodin (48 domácností ze 70) bydlících v tomto domě, na anketu reagovalo 65 rodin ze 70. Z nich 14  (t.j. 20%) s privatizací nesouhlasí, zbývající domácnosti jsou rozhodnuti pro privatizaci nebo se nevyjádřily. Převážná část se kloní k privatizační ceně 8000 Kč/m2. Podle schváleného usnesení  byl tedy zahájen proces, kterým by mohla být  provedena privatizace uvedených domů. Město neprodává jednotlivé byty, ale celé domy. Pokud bude zájem o privatizaci nadále pokračovat, bude  provedena do úspěšného konce. Budou tedy zajištěny odborné posudky, pomocí kterých bude určena cena a určeny podmínky, za kterých by měla privatizace proběhnout. Tím privatizace dostane konkrétní obrysy.
Zastupitelé současně zrušili dřívější pravidla pro privatizaci z doby před deseti a více lety, která již neodpovídají současné legislativě. Na příštím jednání zastupitelstva, které se bude konat 20. dubna 2020, bude rozhodnuto o možnosti privatizovat bytový komplex "Čtverec" na ulici T. G. Masaryka.  Zde zatím nebyla anketa mezi nájemníky zcela vyhodnocena.  Zastupitelé současně rozhodli o tom, že město rekonstruuje bytový dům v Klácelově ulici čp. 7 (bývalá pošta 01), kde má vzniknout 9 startovacích bytů a  také 11 parkovacích stání. Tento dům město tedy nebude prodávat.
 
Ohlédnutí za sv. Valentýnem na plaveckém bazénu
Zveřejňujeme několik snímků z akce, která proběhla na krytém plaveckém bazénu v páteční podvečer. Potvrdili jsme si, že i v takto velkém prostoru lze připravit komorní a romantickou atmosféru. Ti návštěvníci, kteří přišli a využili tak i slevu na vstup, odcházeli dle svých slov spokojeni.....Tak zase za rok.  Petr Baláž 

Cestománie - Mise ITIBO  
s MUDr. Lenkou Dejdarovou a MUDr. Evou Papouškovou.
KDY: 14. 3. 2020 v 18:00 hod.
KDE: Modlitebna Církve adventistů s.d.,
Smetanova 1450, Česká Třebová

 

Vysokomýtská nemocnice obdržela akreditaci až do roku 2023

Vysoké Mýto - Kromě nemocnic akutní lůžkové péče společnosti Nemocnice Pardubického kraje a.s. zřizuje Pardubický kraj také nemocnice následné péče a léčebné ústavy. Jedním z těchto zařízení je i Vysokomýtská nemocnice. Právě té udělila Spojená akreditační komise o.p.s. akreditaci platnou až do konce ledna 2023.
„Naše nemocnice akreditována již byla. Tento proces byl reakreditací, která zvyšuje standard naší nemocnice zase o stupínek výše. Děkuji celému týmu nemocnice, který se pečlivě věnoval rok a půl celému procesu,“ sdělil ředitel nemocnice Josef Pejchl.
„Udělená akreditace s velmi dobrým hodnocením 9,71 z 10 v jednotlivých sledovaných oblastech je jednoznačným důkazem toho, že se snažíme v rámci našich možností pracovat se všemi našimi zařízeními,“ uvedl krajský radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr. Ten také připomněl, že Pardubický kraj v těsné blízkosti nemocnice již začal budovat novou výjezdovou stanici krajských záchranářů. „V souvislosti s naší dlouhodobou snahou zlepšovat zázemí zdravotnických záchranářů nyní přichází řada také na Vysoké Mýto. Součástí budovy budou dvě garáže pro čtyři vozidla a veškeré zázemí pro záchranáře, lékaře a řidiče,“ doplnil Valtr.


Práce v léčebném ústavu v Jevíčku jen tak neustanou

Pardubický kraj v současné době realizuje v Odborném léčebném ústavu (OLÚ) Jevíčko projekt, který zlepší tepelně-izolační vlastnosti pavilonu S. Po jeho dokončení na konci února by mělo dojít k úpravě vnitřních prostor. Změní se zázemí pro personál i pacienty. „Prostory pavilonu S z počátku 20. století již nevyhovují současným hygienickým a technickým předpisů. Předmětem stavby tak budou dispoziční úpravy, které budou odpovídat současným požadavkům a standardům. Zároveň budou zachovány cenné interiérové prvky, neboť je budova kulturní památkou,“ sdělil hejtman Martin Netolický.
V přízemí jsou umístěny jednotlivé kanceláře, ordinace, laboratoře, radiologické oddělení, čekárny pacientů, hygienické zázemí pacientů, centrální šatny personálu, úklidové místnosti a hygienické zázemí personálu. Ostatní tři patra slouží jako lůžková oddělení poskytující následnou péči.
„Převážná část pokojů bude mít své hygienické zázemí. Případně bude společné pro dva pokoje.  Zároveň bude mít každé oddělení své samostatné bezbariérové hygienické zázemí. Dále budou nahrazeny veškeré dveře do jednotlivých pokojů a stavební úpravy vyřeší i vytápění, vzduchotechniku nebo elektrorozvody. Veškeré práce jsou naplánované po etapách po jednotlivých podlažích,“ informoval radní pro zdravotnictví Ladislav Valtr. 
„Dokončovaná investice do zateplování kulturní památky byla ve výši 25 milionů korun. Úpravy interiérů, které začnou v jarních měsících, jsou ve výši 45 milionů korun,“ řekl náměstek hejtmana odpovědný za investice a kulturu Roman Línek.


Lokace strachu v České Třebové 

Studuji na Univerzitě Palackého v Olomouci Regionální geografii a v rámci své Bakalářské práce zpracovávám téma Lokace strachu z kriminality obyvateli města Česká Třebová. Svou práci zakládám na sběru elektronických dotazníku, abych měl možnost nahlédnout na problém z pohledu obyvatel města a nešlo jen o suchá fakta z nějakých článků či dokumentů. Prosím tímto způsobem, veřejnost o pomoc a spolupráci. Věřím, že se mi podaří získat co nejvíce relevantních informací. Výsledek může být velmi užitečný také pro obyvatele města i pro samosprávu. Pro práci mám svoje termíny, získaná data potřebuji  vyhodnotit. Proto prosím svou reakci neodkládejte. Tady posílám odkaz na elektronický dotazník: https://www.pocitovemapy.cz/kriminalita-ceska-trebova-2019/
Ondřej Kubát.  (Máme slíbenu možnost zveřejnění výsledků, proto pomáhejme!)