Českotřebovský deník 52/2020 (18/2) 
Soutěž odborných dovedností oboru Mechanik elektrotechnik 2020

Ve dnech 13. - 14. 2. 2020 se žáci z Vyšší odborné školy a Střední školy technické Česká Třebová zúčastnili soutěže odborných dovedností, kterou letos pořádala Střední průmyslová škola elektrotechnická a Vyšší odborná škola v Pardubicích. Soutěž byla určena pro žáky třetích ročníků oboru Mechanik elektrotechnik a naši školu reprezentovali žáci Martin Hájek a Arnošt Ondruška.
Od brzkého rána probíhala praktická část soutěže, kdy soutěžící ze sedmi škol sestavovali, osazovali a oživovali periodický časový spínač řízený mikroprocesorem. Přestože byl stanovený čas na stavbu velmi krátký, naši žáci výrobek úspěšně vyrobili a oživili. 
Odpoledne měli soutěžící praktické měření na jednostupňovém zesilovači, kreslila se schémata zapojení, měřila se citlivost a frekvenční charakteristika a na logaritmický papír se tvořily grafy.
Druhý den soutěž pokračovala písemnou částí, která se skládala z 60 náročných otázek z oblasti slaboproudé ale i silnoproudé techniky. Otázky přivezl předseda soutěže ze Střední odborné školy Lanškroun.
Po dobrém obědě byly vyhlášeny výsledky. V jednotlivcích získali naši žáci třetí a páté místo a v družstvech dosáhli na místo druhé. Bohužel toto umístění jim znemožnilo účast na celorepublikové soutěži České ručičky, což bylo pro kluky velkým zklamáním.
Za účast v soutěži v době prázdninového volna a velmi dobré výsledky patří Martinovi a Arnoštovi velké díky!

Smutná sezona na Pekláku

Jsem z generace která ještě pamatuje na Pekláku dobu dřevěnou.A to doslova. Někteří ještě jezdili na jasanových lyžích, kotvu s háčkem omotanou kolem těla a občas místo sjíždění jsme museli přehršle sněhu na svahu nejdříve sešlapat. Bohužel v přírodě se něco zvrtlo a nás trápí sněhu nedostatek. Ale na rezignaci ,jak to vyplývá z některých příspěvků ,je snad ještě brzy. Předpokladem je vytvořit v krátkém čase silnou vrstvu sněhu, která by lépe odolávala rozmarům počasí. Nákup další techniky je asi nepředstavitelný a tak by stálo za zvážení veškerou současnou technikou pokrývat jen asi polovinu sjezdovky t.j. asi + - 400 m. Že to možné je předvádí sjezdovka v Chotouni u Prahy / viz foto / ještě o 50 m níže ležící  sjezdovka, kde ještě dnes lyžují na více než 50 cm sněhu.Těch zajímavých aktivit pro starší a neregistrované zase tak moc není. A tak by bylo dobře aby se zainteresovaní sešli a zvážili naše možnosti. Nic nedělat a vymluvit se na počasí není nejšťastnější řešení.  Miroslav  Bartoš
 
OPATŘENÍ K VIRU PTAČÍ CHŘIPKY H5N8 PROJEDNALA BEZPEČNOSTÍ RADA KRAJE ZA ÚČASTI MINISTRA TOMANA.

Nejprve jednání o opatřeních přímo na místě ve Slepoticích, poté na Bezpečnostní radě Pardubický kraj. Celý den jsme se spolu se zástupci veterinární správy, Hasičský záchranný sbor ČR, Policie České republiky, obcí a Pardubického kraje zabývali situací vzniklou po potvrzení nákazy H5N8 u drůbeže chované v areálu společnosti MORAS, a.s. Od ranních hodin jsem byl v kontaktu s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem a ústředním ředitelem Státní veterinární správy Zbyňkem Semerád kvůli koordinaci činností při likvidaci ohniska ptačí chřipky.
Bylo rozhodnuto o užití vysoké koncentrace oxidu uhličitého v utěsněných halách, kde byla drůbež chována, a převozu uhynulé zvěře do asanačních podniků. Jedná se celkem o 7 000 krůt a 130 000 kusu jednodenních brojlerů.
Zároveň bylo vytyčeno ochranné pásmo v okruhu třech kilometrů na území obcí Slepotice a Moravany (včetně místních částí Bořice, Čankovice, Čeradice, Holešovice, Lipec, Platěnice, Turov a části katastrálních území Dolní a Horní Roveň, Chroustovice) se stanovenými povinnostmi pro obce a VEŠKERÉ CHOVATELE drůbeže a a ostatního ptactva chovaného v zajetí nařízením státní veterinární správy. Nejdůležitější povinností je provedení soupisu pro účely přehledu, a také sledování zdravotního stavu ptactva s povinností hlásit veterinární správě nestandardní chování či úhyn. Veškerá součinnost a opatření byly projednány na bezpečnostní radě Pardubického kraje a zveřejněny na úřední desce Krajského úřadu Pardubického kraje.
Bylo také dohodnuto, že vznikne štáb pod vedením určeného velitele HZS, který povede operativní jednání a bude provádět nezbytná rozhodnutí. Bezpečnostní rada se sejde opět až v případě mimořádných okolností na žádost některého z jejích členů. Byl jsem pověřen spolu s radním pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil, abychom byli v kontaktu se složkami IZS a představiteli obcí. FB Martin Netolický


Krajská rada pro inovace projednávala nový projekt Smart akcelerátor II

V pondělí se na Krajském úřadě v Pardubicích uskutečnilo jednání Krajské rady pro inovace. Zástupci Pardubického kraje, firem, Univerzity Pardubice, základních a středních škol a dalších institucí projednali pět stanovených bodů jednání. Hlavním tématem bylo zejména projednání aktivit nového projektu Smart akcelerátor Pardubického kraje II.
Hana Štěpánová, radní zodpovědná za regionální rozvoj, evropské fondy a inovace sdělila: „Zatímco předchozí projekt Smart akcelerátor Pardubického kraje byl zaměřen spíše na zmapování území našeho kraje v otázce inovací, tento nový projekt s pořadovým číslem dva bude mít mnohem více konkrétnější výstupy. Hlavní pozornost budeme věnovat propagaci Pardubického kraje jako skvělého místa nejen pro práci, ale také i pro studium. Opět podpoříme přípravu projektů veřejného i komerčního sektoru s významným vlivem právě na inovace. Zaměříme se kupříkladu také na práci s talenty ze základních škol Pardubického kraje.“
Při prezentaci Smart akcelerátoru Pardubického kraje II (SmAcc II) byl představen tým, který na tomto projektu pracuje. Dále byly prezentovány plány, jež by se měly v horizontu tří let splnit. První rok by měl být významný kupříkladu v nastavení spolupráce, spojování subjektů a projektů nejen v rámci Pardubického kraje, ale i Královehradeckého kraje.
„Co se týká projektu Smart akcelerátor II, jsem zcela přesvědčena o jeho úspěchu. To i proto, že je realizován novým dynamickým týmem, jež je složen ze zástupců Krajského úřadu a Regionální rozvojové agentury Pardubického kraje,“ dodala radní Štěpánová.
Krajská rada pro inovace Pardubického kraje (KRPI) je poradním orgánem krajské samosprávy v oblasti rozvoje inovací. Tvoří ji zástupci Pardubického kraje, firem, Univerzity Pardubice, základních a středních škol či dalších institucí napomáhajících právě rozvoji inovací v našem kraji.


Jednání krajského zastupitelstva budou vysílána živě

V souvislosti s dokončením úprav jednacího sálu Zastupitelstva Pardubického kraje bude od dubnového jednání občanům k dispozici přímý přenos. Zkušební provoz úspěšně proběhl v rámci úterního zasedání krajských zastupitelů a stane se tak standardem.
„Prosby ze strany aktivní veřejnosti a médií čas od času evidujeme, avšak dřívější technické vybavení sálu zastupitelstva neumožňovalo kvalitní a bezproblémový přenos a nechtěli jsme tuto záležitost řešit nějakým dílčím řešením. Po dokončení rekonstrukce sálu jsme na počátku letošního roku tuto myšlenku oživili a následně otestovali funkčnost zařízení. Nyní lze říci, že je celý systém funkční a od dubnového jednání zastupitelstva bude na webových a facebookových stránkách kraje k dispozici přímý odkaz,“ uvedl hejtman Martin Netolický.


Krajští zastupitelé navrhli změnu zákona o rozpočtovém určení daní

Zastupitelstvo Pardubického kraje na svém úterním jednání využilo svého práva legislativní iniciativy, která se týká novely zákona o rozpočtovém určení daní pro kraje. Pokud bude tato novela schválena, kraj by mohl inkasovat o zhruba miliardu korun více oproti loňskému roku. Pro všechny kraje by to v souhrnu znamenalo okolo devíti miliard korun s tím, že žádný region by nebyl na výnosu ponížen.
„Jedním z hlavních motivů, proč navrhujeme změnu zákona o rozpočtovém určení daní, je problematika silnic II. a III. tříd, jelikož od roku 2013 debatujeme se státem o systémovém řešení financování modernizací těchto komunikací. Ty nám byly státem svěřeny bez adekvátního finančního krytí. Navíc při poslední reformě došlo k vytvoření nerovností mezi kraji, a tak některé regiony mají k dispozici mnohem více prostředků právě například na modernizace silnic,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Osobně považuji za důležité, že žádnému z krajů nebudou touto novelou prostředky odebrány. Pokud by byla námi předložená novela schválena, znamenala by pro rozpočet našeho kraje posílení o přibližně miliardu korun oproti inkasu loňského roku. Celkový roční nárůst pro všechny kraje včetně Prahy přesahuje devět miliard korun v porovnání s rokem 2019,“ sdělil hejtman Netolický.
Krajský návrh předpokládá, že se do výčtu sdílených daní nově zařazují silniční daň a daň z minerálních olejů. Druhou změnou je princip rozdělování prostředků mezi kraje zařazením kritéria počtu obyvatel a počet kilometrů silnic II. a III. třídy. Třetí změna předpokládá rozdělení deseti procent z celostátního hrubého výnosu mezi všechny kraje kromě hlavního města Prahy.


Novela zákona o vodách: malá vodní díla mohou vznikat jen na ohlášení

Malá vodní díla a terénní úpravy sloužící k zadržování vody v krajině budou moci vznikat pouze na ohlášení vodoprávnímu úřadu a nebudou vyžadovat obvyklé stavební řízení. Nová pravidla se vedle terénních úprav týkají vodních děl o rozloze do dvou hektarů a výšky hráze do 2,5 metru. Poslanci tím chtěli usnadnit vznik opatření, která by v krajině pomáhala zachycovat vodu. Reagovali na stále častější výskyt takzvaného meteorologického sucha, které kvůli nedostatku srážek trvá delší dobu a zasahuje větší území. K požadovaným dokumentům pro ohlášení se bude přikládat mimo jiné závazné stanovisko orgánu územního plánování. Územní rozhodnutí ani souhlas se vydávat nemá. K ohlášení vodního díla i terénních úprav nemá být nutné závazné stanovisko orgánu ochrany životního prostředí, pokud nepůjde o zvláště chráněná území, například národní parky, chráněné krajinné oblasti nebo rezervace.


Nejšikovnější žáci jsou z Výprachtic  

Projekt Pardubického kraje Technohrátky je určen pro žáky základních škol. Jeho úkolem je propagovat krajské střední školy, na kterých se vyučují technické, zemědělské a potravinářské obory. Družstva jednotlivých na každé akci soutěží o nejlepší školu, první cenou je tradičně ovocný dort. Pravidelnými účastníky tohoto projektu jsou žáci ze Jindřicha Pravečka ve Výprachticích. V loňském roce navštívili Technohrátky pětkrát, přičemž obsadili čtyřikrát první místo a jednou druhé. Na tento fenomén se přijel podívat radní pro školství Bohumil Bernášek.
„ZŠ Výprachtice je nejúspěšnější školou kraje v projektu Technohrátky. Hlavní zásluhu na tom má kvalitní práce ředitelky školy, jejího zástupce a pedagogického kolektivu. Velkou roli hraje i podpora vedení obce. V neposlední řadě musím zmínit kvalitně vybavené dílny, které by Výprachticím mohly závidět i mnohem větší základní školy. Při mé návštěvě bylo vidět, že řemeslné práce žáky baví a jdou jim od ruky,“ sdělil Bohumil Bernášek. Kromě projektu Technohrátek se žáci výprachtické školy zúčastnili Zdravohrátek, které se jim podařilo také vyhrát.
Výuka praktické výchovy ovlivňuje i výběr střední školy u žáků deváté třídy. „Nejčastěji si vybírají technické školy se zaměřením na stavební a chemické obory,“ poznamenala ředitelka školy Romana Prokopová. Kromě žáků školy navštěvují výprachtické školní dílny i studenti gymnázia z Letohradu. Ti mají možnost v rámci projektových dnů využít prostory, které na své škole nemají.
Základní školu Jindřicha Pravečka navštěvuje 127 žáků z Výprachtic a okolí. „Za poslední tři roky jsme do školy investovali zhruba devět miliónů korun. Podařilo se nám vybudovat kuchyňku, jazykovou a počítačovou učebnu, chemickou laboratoř, keramickou dílnu i zázemí pro pedagogický sbor,“ informoval starosta obce Luděk Skalický.