Českotřebovský deník 61/2020 (27/2)  
Veřejnost bedlivě sleduje úpravy předcházející stavbě nového mostu   

Je zřejmé,. že všechno bude jinak než bylo dosud, ze starého mostu opravdu nezůstane vůbec nic. Připomeňme si pro srovnání  se současností  ne tak dávnou historii, kdy nikdo netušil, že by tu tento snad neměl být. Bude tu nový most, ale tak široký nebude...  (Dnešní  i archivní fotografie VV)

Krajská liga mláďat 2020 v České Třebové

V sobotu 22. 2. 2020 hostilo dojo Na Skále 1. kolo Krajské ligy mláďat 2020. Mezi necelými 40 malými judisty a judistkami se neztratil Matěj Ducháček, který si odnesl sošku pro nejlepšího technika za předvedený chvat Uki Goši.
V následném turnaji družstev jsme obsadili celkové 4. místo a medaile tak jely z České Třebové do dalších měst Pardubického kraje. Další šanci urvat cenné kovy budeme mít 8.5. v Pardubicích.   JUDU ZDAR  - Vlastimil Zemánek

Pozvánka do městské knihovny

LiStOVáNí: Jak se stát diktátorem  10. 3. 2020 od 19:00 hodin
Kdo z nás někdy nesnil o tom, že bude vládnout vlastní zemi? Tato nekorektní příručka by mohla sloužit jako vtipný návod, jak se stát diktátorem. Naučí vás všechna tajemství tohoto řemesla – jak se dostat na vrchol, jak se na něm udržet, a jak si svůj čas na výsluní pořádně užít. Inspiraci tu můžete najít od těch nejúspěšnějších vůdců Kim Čong-ila, Muammara Kaddáfího nebo Nicolae Ceaușesca. Kniha novináře Mikala Hema skvěle kombinuje černý humor s politickým nadhledem a bude jistě živnou půdou pro interpretaci projektu LiStOVáNí.  Účinkují: Alan Novotný (alt. Jiří Ressler) a Patrik Bořecký. Vstupné: 50 Kč.


Obce chtějí chránit silnice před kamiony, které míří na stavbu D35

Pardubice - V souvislosti s výstavbou dálnice D35 se na Pardubický kraj začínají obracet obce, přes které na a ze stavby jezdí těžké nákladní automobily, které tak stávající komunikace zatěžují. Peticí obyvatel Luže a Lozic se v pondělí zabývali krajští radní. Obce stavbu dálnice vítají, avšak nechtějí, aby docházelo ke zhoršování stavu silnic a života obyvatel. Pardubický kraj již o poškozování komunikací jednal se zástupci státu a další jednání v této věci budou pokračovat i nadále.
Problematice se již delší dobu věnuje náměstek pro dopravu Michal Kortyš. „Samozřejmě se budeme snažit o co nejefektivnější řešení i v Luži a Lozicích. Na 3. března jsme s panem ředitelem Němcem ze Správy a údržby silnic Pardubického kraje v Luži naplánovali setkání, na které budou přizváni zástupci obcí, vedoucí našeho odboru dopravy a silničního hospodářství, vedoucí odboru dopravy města Chrudim a zástupce Ředitelství silnic a dálnic ČR. Společným záměrem nás všech musí být ochrana našich silnic a zajištění bezpečnosti občanů“ řekl náměstek Michal Kortyš.
„Obyvatelé Luže a Lozic se na nás obrátili s peticí, která se týká vysoké intenzity dopravy komplikující místní přepravu, ničí komunikace, chodníky, fasády domů, ale také narušuje bezpečnost obyvatel či dostupnost okolí Hamzovy odborné léčebny. Našim společným cílem bude nalezení vhodného řešení této vzniklé situace,“ sdělil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.


Zásadní je zajistit dostatečnou informovanost

Další postup a zajištění informovanosti obyvatel v regionu včetně zástupců příspěvkových organizací kraje ve školství, sociálních službách či zdravotnictví. Hlavní důvod setkání, které svolal hejtman a předseda Bezpečnostní rady Pardubického kraje Martin Netolický v sále krajského zastupitelstva. Setkání  se zúčastnili také odborníci z Krajské hygienické stanice, nemocnic či zdravotnické záchranné služby.
„Svolali jsme zástupce všech organizací zřizovaných nebo zakládaných Pardubickým krajem, protože i jejich prostřednictvím chceme zajistit základní informovanost obyvatelstva. Chceme, aby dostali aktuální zprávy přímo od povolaných odborníků a ne z médií. Jedná se však také o jisté legislativní otázky jako je například případné uzavření škol, náhrady za případnou nařízenou karanténu určitých osob. Toto vše chceme, aby kolegové věděli,“ sdělil hejtman Martin Netolický, který informoval také o distribuci informačního materiálu, který se týká základních hygienických zásad. „Po konzultaci s Krajskou hygienickou stanicí jsme vytvořili materiál, který je zaměřen na základní hygienické zásady, které se sice mohou na první pohled zdát samozřejmé, ale ne vždy jsou dodržované. Tento materiál budeme šířit prostřednictvím obcí s rozšířenou působností, obecních zpravodajů, ale také právě prostřednictvím našich příspěvkových organizací. Tento materiál bude také ke stažení na webových stránkách kraje,“ řekl hejtman Netolický s odkazem na speciálně vytvořenou sekci v krajském webu pod odkazem www.pardubickykraj.cz/koronaviru
 
Aktivace nemocnice v Těchoníně pro izolaci osob není aktuální 

Centrum biologické ochrany v Těchoníně je špičkovým zdravotnickým zařízením vytvořeným v případě nutné izolace osob s vysoce nakažlivým onemocněním. Vzhledem k tomu, že se zařízení nachází na území Pardubického kraje, jednal hejtman Martin Netolický se zástupci Armády ČR a krajským policejním ředitelem Janem Ptáčkem o připravenosti tohoto zařízení v případě rozšíření nákazy koronaviru také do České republiky.
„Pro tuto chvíli není Těchonín podle informací Armády ČR zařízením, které by bylo primárním pro přijetí pacientů případně nakažených koronavirem. V prvním stupni bude pacient řešen v rámci infekčních oddělení nemocnic a následně Nemocnice Na Bulovce v Praze. O případnou aktivaci Těchonína musí požádat hlavní hygienik prostřednictvím armády, avšak pro tuto chvíli nic takového nehrozí,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který se zajímal také o zabezpečení areálu a informovanost starostů okolních obcí.


Školy díky kraji uspoří za energie  

a svém pondělním jednání schválili radní záměr úspor energií na dvou středních školách. Jedná se o Střední zdravotnickou školu Svitavy a Střední školu obchodu, řemesel a služeb Žamberk.  Jedná se o projekty za přibližně 30 miliónů korun, které jsou spolufinancovány Evropskou unií.  „V případě svitavské zdravotnické školy se jedná o zateplení fasády, která nezahrnuje neorenesanční průčelí. Dále budou vyměněna okna a dveřní výplně a střešní krytina. V půdním prostoru vznikne nová místnost pro vzduchotechniku. Tento projekt navazuje na odvlhčení budovy,“ sdělil radní pro oblast školství Bohumil Bernášek.
Dalším projektem, který je spolufinancován z Operačního programu životního prostředí, je oprava budovy dílen v Žamberku. 
„Na střední škole řemesel a obchodu a služeb budou kromě zateplení fasád vyměněna okna a dveřní výplně, nové budou i klempířské prvky. Budovy dílen budou osazeny systémem řízeného větrání se zpětným získáváním odpadního tepla,“ dodal radní Bohumil Bernášek.
Na oba projekty čerpá Pardubický kraj dotaci z Evropské unie. „V návaznosti na dosaženou úsporu zpravidla čerpáme finanční podporu ve výši 40 % na způsobilé výdaje,“ sdělila Hana Štěpánová, radní pro regionální rozvoj, evropské fondy a inovace.