Českotřebovský deník 68/2020 (5/3)   
Hrajeme doma

Tradiční hudební večer, na kterém vystupují žáci českotřebovské ZUŠ se svými sourozenci, rodiči nebo i prarodiči se stal součásti hudebního kalendáře i v letošním roce. A byl to večer  velmi úspěšný.  Příprava večera stála mnoho sil jak samotných žáků školy, také jejich rodičů a celých "hudebních domácností", neméně důležitá byla péče celého pedagogického kolektivu školy. Koncert učitelé se svými žáky a jejich rodinami připravili vlastně  mimo své povinnosti. Stálo to ale rozhodně zato. Na jeviště Malé scény se podařilo pozvat i nové interprety, kteří třeba zatím  na jevišti nemuzicírovali buď i hodně dlouho nebo třeba i vůbec. 
Koncert se opravdu vydařil, měl krásnou rodinnou atmosféru. Je třeba znovu pochválit prostředí v Malé scéně, která takového akce umožňuje. Každá rodinná skupinka interpretů  byla před svým vystoupením představena Jarmilou Holcovou krátkým medailonkem, který umožnil posluchačům v sále Malé scény zjistit o všech hudebních domácnostech spoustu zajímavých věcí. Každý interpret pak za své vystoupení obdržel jak pamětní list, tak krásnou růži.  Na závěr pak bylo společné fotografování a malé občerstvení. Určitě si to všichni zasloužili. Ve 14 programových číslech se představilo 33 interpretů z českotřebovských hudebních domácností. (mm)

Informace z polikliniky AGEL v České Třebové

Od 1. dubna 2020 budou na poliklinice AGEL sloučeny dvě ordinace praktického lékaře v jednu ordinaci, vzhledem k nedostatku lékařů. Ordinace MUDr. Hájkové a MUDr. Coufalové se slučují,  ordinace MUDr. Hejnochové zůstává.


VOLEJBALOVÝ PLES NA HORÁCH

V první únorový den letošního roku - tedy 1.2.2020 – se opět konal Volejbalový ples pod taktovkou volejbalových žen z České Třebové ve spolupráci s Geodézií Česká Třebová.
Letos jsme se v příjemném prostředí českotřebovských Hor sešli již na devátém ročníku a jsme moc rády, že se Vám vždy podaří zaplnit prostory místního sálu a restaurace 😊. Ples jako každoročně oficiálně vypukl ve 20:00 a pomyslným výstřelem na startovní čáře bylo předtančení  tří mladých a talentovaných tanečníků z taneční školy Šárky Prossové, kteří nám zatančili – streetdance a discodance. V obou tancích se předvedl zároveň i hráč našeho volejbalového oddílu Tomáš Kalousek společně s Kamčou Škrabálkovou a Martinem Prossou.
Úvodního slova se letos ujal sám DJ Miloš Kotas, který ve zkratce představil program plesu a vyzval hosty na taneční parket😊. Přání hostů plnil s úsměvem až do půl čtvrté do rána a byl i hlavním komentátorem losování  KOSMO-SLOSO  - ta byla letos opět bohatá a tak se přítomní hosté podělili celkem o třicet nádherných cen – například mobilní telefon, tablet, kontaktní gril, kávovar, robotický vysavač, vyjížďku pro dva na koni, sud piva atd…V MALO-SLOSO bylo letos celkem 315 cen, takže si určitě všichni přišli na své a věřím, že nikdo neodcházel s prázdnou 😊. Celý článek ZDE
 
Strojní mechanici ze tří krajů soutěžili v odborných dovednostech

Do Vyšší odborné školy a Střední školy technické v České Třebové přijelo sedm učňovských družstev z Pardubického, Královéhradeckého a Středočeského kraje. Konala se zde „Soutěž odborných dovedností“ pro tříletý učební obor strojní mechanik. Nejlepší žáci postupují do celostátního kola soutěže České ručičky.
“Budoucí strojní mechanici projevili při soutěži velkou zručnost a já jsem potěšen, že krajské školy připravují špičkové odborníky na zpracování kovů či opravu obráběcích strojů. Soutěž byla ze strany českotřebovské školy výborně připravena a zajištěna,“ sdělil radní pro oblast školství Bohumil Bernášek.
Soutěže byla rozdělena do dvou dnů. V úterý se uskutečnila praktická část, ve které žáci vyráběli kovovou cvičnou stavebnici na základě výkresové dokumentace. Časový limit na výrobek byl šest hodin. Druhý den následovala teoretická část ve formě písemné práce.
V celkovém pořadí se na třetí pozici umístila SPŠ, SOŠ A SOU Hradec Králové, na druhém místě skončila PSŠ Letohrad a vítěznou školou se stala ISŠ technická Vysoké Mýto. Věcné ceny do soutěže věnovaly firmy LDM, Schaeffler a město Česká Třebová.
Nejlepší žáci ze škol v Letohradě a ve Vysokém Mýtě budou reprezentovat Pardubický kraj v celostátním kole soutěže České ručičky, které se uskuteční 7. a 8. dubna v Domažlicích.
Soutěž navštívili jako hosté zástupci ZŠ Jindřicha Pravečka ve Výprachticích spolu se starostou obce Luďkem Skalickým. „Výprachtická základní škola se dlouhodobě věnuje pracovnímu a technickému vzdělávání a má v tom výborné výsledky. Kontakty mezi základními a středními školami jsou velmi potřebné a jsem proto rád, že spolupráce obou škol bude mít pokračování. V jednání je exkurze žáků z Výprachtic, v rámci které by si v České Třebové mohli vyzkoušet některé řemeslné činnosti,“ dodal Bohumil Bernášek.  


Domem hudby budou rezonovat i dvě árie světla a skla 

První dokončenou etapu rekonstrukce společenských prostor Domu hudby v Pardubicích uvidí už 12. března první návštěvníci při úvodním koncertu Pardubického hudebního jara. Zatímco tento týden jdou práce v budově postavené v 80. letech minulého století pro potřeby OV KSČ do finále, třešinka pomyslného dortu se připravuje v Novém Boru na Liberecku.
První náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek, který má projekt na starosti, se vydal přímo do firmy Lasvit, kde nyní kompletují dvě mimořádná umělecká díla před převozem do Pardubic. „Jedná se o osmaosmdesát kusů precizně broušených skleněných kamenů, které ve dvou světelných instalacích pro naši budovu zpracovala tato česká sklářská a designérská společnost. Jsou sestavené ze zářících krystalů vyrobených podle návrhu uznávaného izraelského designéra Arika Levyho. Zatím se v podobných sestavách objevily ve veřejném prostoru pouze v zahraničí, v Pardubicích budou mít českou premiéru. Viděli jsme, že všechny prvky ve třech různých barevných provedeních, opálovém, jantarovém a čirém, jsou již hotové, a čeká je zabalení a převoz k nám. Menší hrozen skleněných krystalů ozdobí ohyb foyer směrem k Zámku, zatímco druhá světelná koule bude zářit nad schodištěm,“ informoval po návštěvě Línek.
 Tvary komponentů připomínají kus horniny pečlivě zabroušený do výsledného tvaru krystalu. Odtud také název komponentu „Crystal Rock“, což lze volně přeložit jako „krystal“. Ačkoliv je krystal tvarovaný jako hrubý kus horniny, jeho hrany jsou perfektně vybroušené a výsledný kus si hraje s odrazy světla. O citlivé zasazení světelných instalací do interiéru se postaral architekt Ondřej Tuček.
„Rád bych poděkoval všem, kteří se podíleli a ještě podílejí na úpravě Domu hudby. Naším cílem je nejen zlepšit jeho technické a energetické parametry, ale také povýšit estetickou hodnotu jeho společenských prostor a obohatit je i o nové umělecké prvky. O jejich zakomponování do prostoru jsme dlouho diskutovali. Chtěli jsme něco, co vynikne v  prosklené kolonádě uvnitř a bude atraktivní i zvenku. Těším se, že právě tyto světelné instalace dodají hudebním zážitkům další rozměr,“ dodal Línek.
 
Znovuotevření  koncertní části Domu hudby 

Tato slavnost spojená se slavnostním otevřením pardubického Domu hudby, kde je sídlo Pardubické konzervatoře a Komorní filharmonie Pardubice se uskuteční 12. března od 11 hodin. Zúčastní se zástupci Pardubického kraje, který je majitelem budovy i zřizovatelem obou zmíněných institucí  Konzervatoře Pardubice, Komorní filharmonie ale také  zhotovitelé celého díla.  Zúčastní se také Českotřebovský deník.


Zakarpatí pohledem Martina Netolického aneb
o stopách První republiky na Podkarpatské Rusi

Takto  zněl název besedy nad stejnojmennou fotopublikací, která proběhla v úterý 3. března v Městském muzeu. Pomocí  projekce  a odborného výkladu pana hejtmana jsme krůček po krůčku prošli,  jak se u nás říká, Bohem zapomenutou zem -   Podkarpatskou Rus. Vyprávění ke každému obrázku bylo zpestřeno  osobní vzpomínkou. Působivě byl zobrazen i kontrast našeho a jejich života. To, co je pro nás samozřejmostí, je v Zakarpatí velký nadstandard.  Pan Netolický nás seznámil i s paní Olgou z horské vesničky Bukovinka, která patří mezi místa nedotčená dnešní civilizací.  Z vypravování pana Netolického bylo poznat, že tato země se stala jeho srdeční záležitostí. Beseda po dvou hodinách rychle uběhla a my bychom poslouchali dál. Pan Netolický nám proto slíbil, že v budoucnu udělá další besedy z míst, které navštívil.
Děkujeme panu Judr. Martinu Netolickému za krásnou fotopublikaci M. Kroftová -  Senioři Č.T.

U Chrudimské nemocnice vzniknou nová parkovací místa 

Problematika parkování v blízkosti Chrudimské nemocnice, která je součástí společnosti Nemocnice Pardubického kraje a.s., byla hlavním důvodem cesty hejtmana Martina Netolického do Chrudimi. Zde jednal nejprve se starostou Františkem Pilným a následně navštívil v doprovodu generálního ředitele krajských nemocnic Tomáše Gottvalda samotný nemocniční areál. Se starostou hejtman kromě zdravotnictví řešil také oblast dopravy.
Stejně jako v případě dalších nemocničních areálů v rámci Nemocnice Pardubického kraje se i v Chrudimi začíná řešit téma nedostatku parkovacích míst. „Pacienti a návštěvníci nemocnice v tuto chvíli mohou využívat parkování před bývalou prodejnou potravin, částečně v areálu nemocnice, ale řada z nich využívá také prostor před supermarketem. Město identifikovalo pozemek v těsné blízkosti areálu ve Vlčnovské ulici, který se jeví z hlediska potenciální investice jako snadno upravitelný a navíc je v majetku kraje. Nyní leží ladem a vznikají na něm černé skládky,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že nyní bude celý pozemek prozkoumán s vydefinováním potřebných úprav a možným počtem parkovacích míst.
Hejtman zároveň starostu ujistil, že Chrudimská nemocnice má své pevné a nezpochybnitelné místo na mapě krajského zdravotnictví. „Ve výsledcích průzkumu v našem městě se téma nemocnice objevilo, byť jsme nikdy neměli z kraje žádné signály, že by se připravovaly nějaké změny ve spektru poskytované péče. Jsem rád, že pan hejtman a celý kraj plánují další rozvoj naší nemocnice,“ řekl starosta města František Pilný.
Kraj v únoru otevřel v Chrudimi novou budovu výjezdové stanice Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje. Ta dříve sídlila v areálu nemocnice a nyní se řeší využití těchto prostor. „Jednou z variant je adaptace prostor pro ústavní pohotovostní službu tak, aby pacienti nemuseli chodit do samotného monobloku nemocnice,“ řekl hejtman.
Doprava a dopravní obslužnost
Obvyklým tématem při jednání se starosty je vždy také doprava a dopravní obslužnost. Chrudim před časem přišla s vizí úpravy městské hromadné dopravy v souvislosti s ekologizací provozu a rozvojem výstavby rodinných domů v okolních obcích. „V tuto chvíli je to vize, která se může konkretizovat. Městu jde především o zlepšení jako pohybu po městě, tak spojení s okolními obcemi a krajským městem například spojem z nemocnice do nemocnice,“ řekl hejtman Netolický. Starosta Pilný dodal: „Rodiče z okolních obcí nyní vozí děti auty, což samozřejmě znesnadňuje dopravu ve městě a navíc před našimi školami nejsou takové parkovací kapacity. Proto chceme zatraktivnit a zefektivnit veřejnou dopravu.“
Úpravy kostela Nanebevzetí Panny Marie
Jednou z dominant celého města je kostel Nanebevzetí Panny Marie na Resslově náměstí. O jeho postupných úpravách jednal hejtman v únoru se zástupci církve. „Kostel patří mezi jednu z priorit církve, což potvrdil i pan biskup Vokál na našem únorovém jednání. V tomto případě čeká církev na výsledek žádosti o Norské fondy, avšak předběžně jsme připraveni projekt finančně podpořit,“ sdělil hejtman Netolický.