Českotřebovský deník 158/2020 (31/5)
Aktuální vyjádření starostky města  

Vážení občané, poslední květnový týden přinesl doposud největší uvolnění opatření spojených s nešťastným výskytem koronaviru v celé ČR. Všichni jsme netrpělivě očekávali, že se začneme pomalu vracet do normálního života. Takovými kroky bylo např.  povolení návštěv v Domově pro seniory, obnovení provozu mateřských škol, prvních stupňů základních škol, kroužků DDM a dovolím si tvrdit, že vše proběhlo bez závažnějších komplikací. S radostí musím konstatovat, že se ve spolupráci s panem ředitelem a vedoucí školní jídelny ZŠ Habrmanova podařilo zajistit plnohodnotné stravování dětí ZŠ Habrmanova i ZŠ Ústecká. Děkuji jmenovaným za sebe i za rodiče malých školáčků. Ožila také kultura, vernisáže výstavy výtvarné skupiny Maxmilián se zúčastnilo mnoho příznivců samotných výtvarnic a nového výtvarníka, ale i těch, kteří se těšili na pěkné umělecké výtvory. Přesto, že se pomalými krůčky vracíme k normálnímu životu, nezapomínejme, prosím, na to, že ještě nemáme zcela vyhráno. Pořád buďme opatrní a chraňme zdraví nejen své, ale  i ostatních.  Děkuji vám za to.
A protože zítřejší den, 1. červen, patří dětem, přeji těm malým, větším i velkým krásný Den dětí.    Magdaléna Peterková
 
Prvni sraz maturantů po koronaviru byl v restauraci Faltus 

Maturovali před 60 lety, tedy v roce 1960 na Střední průmyslové škole železniční v České Třebové. Sraz měli plánovaný již od začátku tohoto roku a díky uvolňování  protikoronavirových opatření a otevření hospod se nakonec podařil všechno uskutečnit podle plánu. Trochu se to podepsalo na účasti Ze 17  spolužáků jich mohlo přijet jen 9, dalším  v tom zabránily  různé potíže  zdravotní, ale i organizační, Vždyť nejvzdálenější spolužák žije ve Švýcarsku a odtud se sem teď bohužel přijet nedá. Čtyři spolu s námi žijí v České Třebové, jistě je poznáte. "Železniční průmyslovku" alias VOŠ a SŠ technickou čekají letos oslavy 75. výročí svého zřízení, měly se konat v červnu, ale překládají se na závěr měsíce září. A tak je šance že se v tuto dobu setkají znovu ve větším počtu.


30. 5. 2020, VOLEJBAL, TURNAJ STARŠÍCH ŽÁKYŇ V Č. TŘEBOVÉ

V sobotu 30.května 2020 se opět zaplnila všechna hřiště Na Skále, tentokrát jsme pořádali turnaj starších žákyň. Pro většinu družstev to byla první větší akce po koronavirové pauze. Kapacitu osmi týmů jsme bez problémů naplnili. Všechna družstva odehrála tři zápasy v základní skupině a pak ještě dva zápasy o celkové umístění. Naše hráčky vstoupily do turnaje hrůzostrašným zápasem proti Pardubicím, kdy se nám v prvním setu podařilo zkazit 15 podání.:-( Pak už to bylo lepší, ale přesto se herní výpadky objevovaly po celý turnaj. Nejhezčím naším zápasem byl zápas v základní skupině proti Rychnovu nad Kněžnou. Do konce sezóny nás čekají ještě dva turnaje, kde budeme zkoušet další herní varianty.:-)  
Výsledky: 1. TJ Žichlínek, 2. TJ Svitavy A, 3. VKM RÉMA Rychnova nad Kněžnou, 4. Sokol Česká Třebová, 5. Slavia Hradec Králové, 6. VO TJ Lanškroun, 7. TJ Svitavy B, 8. Sokol Pardubice I.  Za trenéry H.Dvořáková, R.Benešová, M.Matoušek. Více ZDE
 
Trampský volejbal v Rybníku po padesáté deváté 

Třebováci se mohou pochlubit celou stovkou trampských osad a bohatou historií trampingu.  Mezi trampské akce, které mají dlouhou tradici, patří bezpochyby trampský volejbalový turnaj osad. Je jen o rok mladší než slavná třebovská Jabkancová pouť . Vyšel ze skromných začátků, tradice se udržela.   
Turnaj je nyní také věnován památce Miroslava Hurta, šerifa osady Westmeni.  Byl  to velmi oblíbený tramp a sportovec,  který však již před 18 lety od nás odešel na svůj nadpozemský vandr. Byl vyznavačem trampského hnutí, které  stojí a padá s kamarádstvím a fér jednáním, na které se lze spolehnout. Mirek Hurt byl také u prvních ročníků trampského volejbalu, díky Westmenům vlastně turnaj vznikl. Jeho jméno dnes nese cena, udělovaná na volejbalovém turnaji nejlepšímu týmu.  
Hrálo se na dvou volejbalových kurtech krásného areálu v Rybníku  od devíti hodin téměř do večera. Sedm družstev, často hodně smíšených ( muži, ženy, staří, mladí) s celkem zajímavými názvy se utkalo systémem každý s každým na dva sety, týmy si vzájemně zajišťovaly rozhodčí a zápisy.  Zápasy byly vyrovnané,  svědčí o tom řada zapsaných nerozhodných výsledků . Po celý den vládla na kurtech dobrá pohoda, opět se potkali staří přátelé. Volejbalová tradice České Třebové má své kořeny také v trampském volejbalu, někteří trampové se objevili i v úspěšných družstvech  českotřebovských volejbalistů.
Nikdo si nepřišel pro drahé ceny, společnou odměnou je utužené kamarádství a prožitek ze sportovního zápolení.  Pro účastníky byly přichystány symbolické ceny z vlastních zdrojů.   Dvě hlavní ceny turnaje jsou putovní, které představil Milan Buchta - cenu pro nejlepší tým turnaje a cenu určenou pro nejlepšího hráče s jeho vyrytým jménem a ročníkem turnaje. Aby se na ni vešla jména všech dosavadních oceněných, musela cena před lety dostat novou podstavu....
 Ze zajímavého setkání ve sportovním areálu v Rybníku připravujeme videoreportáž.  Více zde i s historickými dokumenty (mm) 


SUCHÉ STERILIZÁTORY PRO OPAKOVANÉ VYUŽITÍ OCHRANNÝCH POMŮCEK NA SKLADĚ.
PŘÍŠTÍ TÝDEN BUDOU ROZVEZENY KRAJSKÝM ORGANIZACÍM.

Po bezdotykových teploměrech se mohou nemocnice, krajští poskytovatelé sociálních služeb, střední školy či kulturní organizace těšit na další zásilku. Pardubický kraj rozhodnutím krizového štábu nakoupil celkem 120 STERILIZÁTORŮ na suchou dezinfekci osobních ochranných pomůcek a prostředků (OOPP). Hlavním smyslem je likvidace virů a bakterií prostřednictvím ultrafialového záření do tří minut. Lze tedy dnes poměrně drahý materiál a pomůcky využít znovu po poměrně rychlém vyčištění suchou cestou. Můžeme tak výrazně snížit výdaje za OOPP v budoucnu, pokud opět nastane zvýšené riziko nákazy nejen novým koronavirem a ochrana dýchacích cest nebo očí bude zase nezbytná.
Mimochodem je možné v tomto zařízení rychle sterilizovat i mobilní telefon, brýle, a další předměty.
JDE O PREVENTIVNÍ OPATŘENÍ PRO PŘÍPADNOU DRUHOU VLNU. Samospráva kraje chce být dobře připravena.


Na Pekláku se dokončuje informační systém trailových tratí

Fotografie z neděle 31. května 2020, Foto Petr Skopal Více snímků najdete ZDE