Českotřebovský videodeník - květen 2020 vychází 
Českotřebovský deník poskytuje jednak videoaktuality (jejich zobrazení na webu je zpravidla druhý den po události), vytváří dokumenty v cyklu Galerie osobností města a také pravidelně vydává každý měsíc "Českotřebovský videodeník" jako měsíční souhrnu událostí.
Na přípravě Českotřebovského videodeník na květen se podíleli Libor Vašina, Milan Mikolecký, Víta Balcarová, Pavla Skopalová a další spolupracovníci.  Jde o amatérský projekt, nepracujeme na objednávku, jedinou odměnou pro realizační tým je  zájem veřejnosti o publikované  videoreportáže. Celkem jich bylo již vyrobeno pět desítek a lze je přehledně hledat  na webu v sekci VIDEODENÍK. Jsou také prezentována na facebookovém profilu  Českotřebovského deníku.
Dnes 28. května právě vychází Českotřebovský videodeník na květen.  Souhrn měsíce května 2020 má délku 18 minut a věnuje se  pěti tématům:
 
1) Přestavba Třebovky - dokument  se zabývá zejména realizací preventivních protipovodňových opatření na Třebovce, s jejichž realizací se začalo již v loňském roce. Zabýváme se především změnami Třebovky na českotřebovském katastru v Bezděkově, hodnotíme ale také rozsah projektu jako celku.
Na Třebovku se Českotřebovský deník jistě ještě vrátí, největší rozsah prací je v Rybníku a Třebovici a změny toku řeky jsou zde opravdu značné a stojí za zaznamenání. Práce v takovém rozsahu se  na Třebovce ještě nikdy neprováděly.
Jde vlastně již o poslední etapu prací v povodí Třebovky po výstavbě poldrů, rekonstrukci hráze rybníka Hvězda a úpravách řečiště v Dlouhé Třebové a v Hylvátech.
2) Jabkancové Šlapeto je v českotřebovském Domově pro seniory častým hostem. Nemohlo proto chybět ani v seriálu Koncertů pod okny domova v Bezděkově, na kterých vystoupilo koncem dubna a v květnu po zlepšení počasí šest českotřebovských a ústeckých souborů. 
Šlapeťáci měli po zimě a koronavirovém půstu již "absťák" a rádi za svými seniory do Bezděkova přišli, mají zde již svoje obdivovatele z mnoha předchozích vystoupení.   Vyšlo jim to na čarodějnice 30/4, počasí přálo....

 

3) Bikeareál Peklák zahájil sezónu 2020 hned o prvním prosloužením květnovém víkendu, tedy 1. května a to ve velkém stylu, i když se jednalo o akci uskutečněnou za přísných podmínek.  Zájem byl ovšem tak velký, že se na jejich dodržování nedalo moc hledět. Bikeři však byli  rozmístěni po celém areálu a větší shromaždiště  bylo jen dole u vleku, kde však byly patřičné rozestupy s určitou tolerancí dodržovány.  Start do sezóny se rozhodně vydařil a bylo by žádoucí, aby vydržel po celou sezónu. Areál Peklák čeká nelehký úkol, aby si na sebe během léta vydělal.  Singletracky se již dokončují a připravuje se možnost jejich užívání pro veřejnost. Termíny těchto akcí moc jasné nejsou, Termíny uvedené na webu Pekláku byly staženy a slavnostní otevření je chystáno až s odkladem. Popstavené tratě bude třeba předat, odstranit všechny mouchy a vzhledem k rozsáhlosti areálu to nebude jednoduché. 
4) Michal Hrůza pod okny domů s pečovatelskou službou. Bylo to 5. května, kdy  v našem městě konaly dokonce hned tři koncerty proti koronaviru. V  zahradě u červeňáku byl dopolední koncert Michala Hrůzy a odpoledne vystoupila třebovsko-ústecká skupina Nahonem.
Odpoledne 5. května pak ještě v zahradě Domu seniorů v Bezděkově koncertovala skupina učitelů z ústecké zušky. Dopolednímu koncertu mediálně známého profesionála Michala Hrůzy  byla věnována velká pozornost, zpěvák přijel do Třebové i s kapelou, připraveným mobilním pódiem a celým svým týmem, po koncertu pokračoval dále na další štace.

 

5) Návštěva ve Svinné u opravené Podhledny.  Českotřebovský deník bude ve svých měsíčních souhrnech postupně navštěvovat také zajímavá místa ve městě a v okolí. S nástupem jara nemohl vynechat návštěvu svinovské Podhledny, která se stala postupně určitou turistickou zajímavostí regionu. Příběh o tom, jak podhledna vznikla a jak se rozvíjí  vypráví František Uma. 

Českotřebovský videodeník KVĚTEN 2020 najdete na tomto odkaze

https://youtu.be/NOQCkOoho80