Českotřebovský deník 223/2021 (10/8)
Úterní odpolední havárie auta na vjezdu do Zhoře si vyžádala zásah hasičů    

Byl jsem pouhý okolo jedoucí  a nijak jsem se nevyptával po příčinách nehody, při které se  vozidlo škoda octavia ocitlo na střeše. za příkopem této nedávno modernizované a tedy jistě bezpečnější  silnice. Důsledek je zřejmý vozidlo jistě bude poškozené, ale zřejmě ne zcela nenávratně. Provoz na Litomyšl je nyní poměrně hustý, protože tudy raději volí cestu také motoristé z Ústí nad Orlicí, kteří mají na své trase po II/360 dvě překážky v podobě uzavírek trasy Řetůvka - Sloupnice  a ještě navíc Němčice - Litomyšl.  Objížďka je sice vedena z Ústí na Řetovou a zpět do Sloupnice, jenže takto skoro nikdo nejezdí.
Po nedávných velkých deštích dešťový příval odnesl na nově modernizované II/358  navezenou krajnici, zejména na úseku  Zhoř - Člupek a bude třeba  práci dodělat. I zde je potenciální možnost sjetí ze silnice do hluboké brázdy vymleté vodou.  Nehoda na příjezdu do Zhoře sama je ukázkou toho, že třeba jezdit stále velmi opatrně a každá nepozornost se nevyplácí, ošemetné situace mohou nastat i na zdánlivě bezpečných úsecích. (mm)

Ještě na téma kavárna Javorka

Na sociálních sítích se téma diskutovalo tak, aby ukazovalo, že z důvodů nějaké nespecifikované protekce město odmítlo vyjít vstříc podnikateli, který chtěl obohatit Javorku pro nás pro všechny novou letní kavárnou a nebylo mu to umožněno. Prý jen proto, aby nedělal konkurenci provozovateli javorecké restaurace, která to přitom (tedy tu konkurenci) potřebuje jako sůl.
To všechno ovšem není žádná pravda a ti, kteří to píšou, mají zlé úmysly. Jak to bylo již bylo napsáno v Českotřebovském deníku 204 z 22. července ZDE.  Je skutečností, že  se zatím do letošních velikonoc nepodařilo najít většinu pro odsouhlasení záměru, ale nabídka jednat dál tady stále byla. A byl to sám podnikatel, který svůj návrh stáhnul. V té době - začátkem dubna nebo koncem března se ukázalo, že instalovat takové zařízení zejména na městském pozemku není možné bez přípravy dalších doprovodných investic a také stanovisko stavebního úřadu ukazovalo na složitější průběh procesu získání povolení. A tak vznikla snaha o jiné řešení, které mělo být rychlejší. Jak se ukazuje, tak to nakonec není pravda. Kontejner na fotografii z dneška 10.8. zatím čeká "poloupraven" na nové využití na pronajatém soukromém  pozemku bez užitku ve vysoké trávě a nemám žádné zprávy o možnosti  dokončení a možnosti napojit na inženýrské sítě. Není to ani moje starost. Možná se vyplatilo mít trpělivost a dále jednat s městem tak, aby se našlo nějaké společné východisko. Místo toho byl ústup jinam, a následovala smršť pomluv na inženýrských sítích. Pro dokreslení a potvrzení pravdivosti mohu publikovat i vlastní poštovní diskuzi k tématu např. na WhatsApp. Vím, že byly i jiné nabídky, např. na odkoupení tohoto kontejneru, zatím k tomu nedošlo. Chtěl bych ještě napsat, že všechno se buduje má svoje podmínky, které je třeba dodržet a všechno je třeba udělat pořádně. A stojí to spoustu peněz. Něco jiného napsat názor jen tak na facebook a něco jiného je to zařídit tak, aby bylo splněno všechno, co je třeba.
Město nyní připravuje stavbu WC do Javorky, které by bylo nakonec i podmínkou pro fungování nějaké parkové kavárny. Má již k dispozici jednak projekt a také firmu, která jej vyrobí a instaluje, zvažuje vůbec ne levnou cenovou nabídku.  Bude to také speciálně na místo vyrobený sanitární kontejner s povrchovou úpravou vhodnou do Javorky s trvalým připojením na inženýrské sítě, bude obsahovat WC pro muže, ženy a handicapované spoluobčany v provedení "anitivandal". Bude umístěn na základové desce postavené na okraji areálu zahradnictví Eko Bi v Javorce, kde bude napojení na sítě nejsnazší. S budovám se začne ještě letos tak, aby pro příští sezónu mohlo zařízení sloužit. Nejdříve musí být zajištěno financování a schválena změna rozpočtu. Javorka si takové zařízení zasluhuje, pořádá se zde během jara a léta mnoho akcí s velkou účastí veřejnosti, chodí sem školy i školky, o víkendech i dalších pěkných dnech bývá Javorka plná lidí. WC nakonec už v Javorce byly,  i když to bylo samozřejmě na jiné úrovni a v jiné době. (mm)

Ještě jeden příklad: atrakce pro děti "Selka"

Dnes opravdu vypadá "lokalita selka" poměrně smutně. Je to atrakce pro malé děti, před časem byl sveden boj za její záchranu, autorka parkové studie Eva Vagnerová z Brna před cca 20 lety o této atrakci nechtěla ani slyšet, stejně měl být odstraněn populární javorecký "hříbek". Ale nakonec si "selka" své místo v parku vybojovala. Je bohužel umístěno ve stínu stromů a tak celá stavba i dřevené oplocení je obrostlé mechem, podobně jako trhové boudy na Horách. Potřebuje obnovu stejně jako mechanika pohyblivých hraček.  Když to zadáte profesionální firmě, tak jen počítá a cenová nabídka má být na 250 tisících korunách! Že by to nešlo udělat laciněji?  Dříve všechno zařizoval z velmi omezeného příspěvku města Okrašlovací spolek brigádnicky. Ty doby už skončily, ale existuje možnost podnikatelské spolupráce místních firem a také škol. Máme přece také dřevařskou specializaci na VDA. I zde by bylo třeba  za práci zaplatit, ale jistě méně a následně vše pravidelně udržovat. Letos to ještě vydrží, ale tento úkol obměny lokality je stejně před námi. Nejdříve oplocení, později postupně i ty dětské pohyblivé atrakce.... (mm)

O víkendu na "Ústeckou Staročeskou pouť" 

Město Ústí nad Orlicí vás zve na 96. staročeskou ústeckou pouť, která se koná ve dnech 13. – 15. srpna 2021 v prostoru parku Kociánka.
Připraveny jsou tradiční i dobové pouťové atrakce, stánky s občerstvením a s pouťovým zbožím, dětská divadélka, výstavy, ukázky řemesel, tenisový turnaj, pouťová zábava, a mnoho dalších aktivit.
Již v pátek 13. 8. budou v provozu některé tradiční pouťové atrakce.
Parkování o ústecké pouti bude zdarma, některá parkoviště ale zrušena

Přinášíme informace o organizaci parkování v centru města Ústí nad Orlicí v průběhu konání 96. Ústecké staročeské pouti.  V termínu od 9. do 16. 8. 2021 bude zcela uzavřeno parkoviště za Základní uměleckou školou J. Kociana a u OSSZ (mezi zdravotnickou školou a OSSZ).  Prostranství Kociánka pak bude z důvodu konání pouti uzavřeno pro vozidla v termínu od pondělí 9. 8. (od 18 hodin) do 16. 8. 2021 (do 18 hodin). V tomto termínu bude na všech placených parkovištích ve městě parkování ZDARMA, kromě Mírového náměstí.  Současně je také částečně pro veřejnost uzavřeno parkoviště PERLA, také v termínu od 9.8. do 16.8.2021. Děkujeme za pochopení.
POUTNÍ DEN S FARNOSTÍ ÚSTÍ NAD ORLICÍ 15. 8.

Srdečně zveme na setkání u příležitosti Ústecké pouti o slavnosti Nanebevzetí Panny Marie v neděli 15. srpna.
Připraven je program:
10.30 Slavnostní poutní mše svatá v kostele
Další program bude probíhat v areálu na děkanství a v parku. Po mši svaté bude možnost zakoupení oběda na děkanství: grilované maso, palačinky…a cca od 13 hodin budeme nabízet benefiční zákusek/dort a kávu v ceně 99 Kč na opravu průčelí kostela.
13.30 Kulturní program rodin s dětmi, přípitek oslavencům
15.00 Hry a soutěže pro děti, připravuje Orel jednota Ústí nad Orlicí
17.00 Poutní koncert pro Tebe, vstupné dobrovolné
Koncert se uskuteční také díky podpoře Města Ústí nad Orlicí.
 
V Ústí mají nový typ kontejnerů na tříděný odpad 

Na prvních místech ve městě se objevil nový typ nádob na separovaný odpad, který distribuuje Ekola České Libchavy na sběrná hnízda. Jsou převážně černé, víko nádoby je ve stejné barvě, jako dříve celá nádoba a odpovídá typu tříděné suroviny.
Nádoby se žlutým víkem jsou nadále na plasty, s modrým víkem na papír. Cílem je kultivovanější vzhled kontejnerových stání. Nádoby jsou samozřejmě opatřeny popiskami včetně výčtu odpadu, který do nich patří. Novinkou jsou také půlené zvony na separaci bílého a barevného skla, které oproti dřívějším dvěma nádobám budou šetřit místem.
 
Státní zámek Litomyšl otevírá po dvaceti letech novou památkovou interiérovou instalaci se zaměřením na rod Thurn-Taxisů

Období od nuceného uzavření památek veřejnosti od října 2020 až do konce května roku 2021 využili na zámku v Litomyšli k realizaci náročného plánu reinstalace prohlídkových okruhů. Do sezony vstoupil zámek s nově pojatým základním okruhem Zámek za Valdštejnů, dnešního dne generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková a další čestní hosté otevřeli nový výběrový okruh Zámek za Thurn-Taxisů.
„Tento nový okruh, který je věnován rodu posledních majitelů zámku, vychází z historických pramenů a potvrzuje tak naši dlouholetou snahu navracet interiérům původní podobu. Jedná se již o druhou novinku, kterou zámek Litomyšl pro letošní návštěvnickou sezonu nabízí, a pro jejíž přípravu využil období, v němž byly kvůli koronavirové pandemii památky pro veřejnost uzavřeny. Těší mne, že nyní můžeme lidem ukázat, že jsme tento čas využili nanejvýš efektivně a smysluplně, například právě pro přípravu nových prohlídkových tras a okruhů,“ uvedla generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.  Více v samostatné zprávě ZDE

  • Přijďte na zámek o víkendu!  
    Nový procházkový okruh se otevírá ve středu 11. srpna Prohlídkový okruh připomíná poslední šlechtické majitele zámku Thurn-Taxisy a čítá 13 místností. Jedná se o výběrovou prohlídkovou trasu. Právě na této trase je na následující víkend 13. - 15. srpna víkend nachystána květinová výstava, kdy návštěvníci projdou prostory svým tempem, pouze za asistence kustodů.

    AUDIOHELP z.s. Středisko pro sluchově postižené ÚSTÍ NAD ORLICÍ

    Kompenzační pomůcky, poradenství, servis sluchadel…
    Sídlo: Čs armády č. 284, Ústí nad Orlicí 56201 (dětská poliklinika) Pevná linka do poradny: 465 526 911 Email: audiohelpuo@seznam.cz Facebook: Audiohelp z.s.
    PONDĚLÍ (8-15 h)
    ÚTERÝ, STŘEDA, ČTVRTEK – první polovina měsíce: terénní služby
    ÚTERÝ, STŘEDA, ČTVRTEK - druhá polovina měsíce (8-15 h)
    PÁTEK : terénní služby Zuzana Poláková : 777 882 337, 602 697 729

    Vítejte na vernisáži!

    Výstavu s tímto názvem otevřeli v Litomyšli v pátek 6. srpna. Takových výstav zde otevřou a my si ani nevzpomeneme. Jenže tady si vzpomenout máme, možná musíme, protože autorem  vystavovaných fotografií n zmiňované výstavě je Českotřebovák Jaroslav Plocek a fotografie opravdu mluví za všechno. Výstavu uvedl také Českotřebovák etablovaný v Litomyšli - galerista Stanislav Vosyka.  A protože jsme všichni na vernisáži výstavy "Vítejte na vernisáži" v Litomyšli  nebyli, tak nyní máme možnost  alespoň přečíst si vernisážovou řeč zde přednesenou. Najdete ji ZDE.
    Nové občanské průkazy s biometrickými údaji - jiné nebudou

    Od 2. srpna 2021 úřady vydávají nový typ občanského průkazu s biometrickými údaji. Ty budou uložené na vysoce zabezpečeném bezkontaktním čipu. Ztíží se možnost občanky padělat a zneužívat.
    Nové občanské průkazy budou obsahovat biometrické údaje, konkrétně zobrazení obličeje držitele průkazu a dva otisky prstů. Povinnost zavedení biometrických údajů do občanského průkazu vychází z evropského nařízení. Zavedení přísnějších bezpečnostních norem, tj. zabezpečení dokladů proti jejich možnému padělání a podvodnému zneužívání totožnosti, má za cíl zvýšení bezpečnosti a zjednodušení výkonu práva na volný pohyb občanů EU a jejich rodinných příslušníků. V případě, že by biometrické údaje nebyly do občanských průkazů zavedeny, byly by tyto průkazy použitelné pouze na území Česka a nebylo by na nově vydávané doklady možné cestovat do zahraničí. Více ZDE