Českotřebovský deník 227/2021 (14/8)
Nové video Českotřebovského deníku: OKURKY
(Co jiného v okurkové sezóně, že)

 
Další video z cyklu videoreceptů Studia Táňa se věnuje tradičním recepturám našich prababiček, vhodných pro zpracování úrody na našich zahrádkách. Tím se produkty uchovají a v kvalitě často předčí čerstvou zeleninu. Připomeňme i další obdobné video recepty:

Českotřebovský pramen u Jeseníku má dva bratříčky: Klácelův a Chorinův

Pod Studničním vrchem, nad městem Jeseník byl v roce 2018 registrován v Národním registru pramenů a studánek pod číslem 12 202 pramen Böhmisch Trübauer Quelle. Na Naučné stezce Živé vody se nachází na boční, téměř neupravené cestě pro pěší, nad nímž je na stromě připevněna dřevěná tabulka s označením zdroje. Pramen a jeho okolí prozkoumal na místě českotřebovský studánkář Petr Vomáčka a publikoval o svém nálezu text, který se svolením autora uvádíme ZDE.
Je zřejmé, že autor  dovede dobře posoudit prameniště, které leží na pozemku ve správě Českých lesů. To by mohlo usnadnit případnou snahu o úpravu pramene tak, aby prameniště zůstalo přírodním výtvorem, ale citlivě upraveným. Současně by mohlo připomínat i naše město. Německé označení  pramene  nepovažuji za problém, v této oblasti byl německy mluvící živel  ve velmi silné převaze a a nakonec byli to většinou němečtí kolonisté, kteří na přání českých panovníků osídlili pohraniční oblasti. Vlastní příběh o pojmenování pramene zatím ovšem neznáme. Je zajímavé, že v jeho sousedství jsou další neregistrované vodní zdroje, které po schválení názvů spolu budou tvořit "českotřebovskou enklávu" na Studničním vrchu u Jeseníku. A že to je vrch plný studánek je zřejmé ze všech mapových podkladů.... Domnívám se, že pokud bychom zvolili možnost úpravy pramene, tak by lokalita snesla i nějakou vhodně řešenou informační tabuli k této problematice, třeba takovou, co máme u rotundy nebo u gymnázia....  (mm)


40 let od úmrtí Anděly KUČEROVÉ
(19.4. 1900 – 11.8. 1981), učitelky a známé divadelní ochotnice

Narodila se v České Třebové. Byla nejmladší z pěti dětí známého učitele a organizátora hasičského hnutí Josefa Bonaventury Hubálka. V letech 1915 až 1919 studovala na učitelském ústavu v Praze. Vedle povolání učitelky měla ráda zvířata, přírodu, výtvarné umění a obzvláště amatérské divadlo. Jako členka divadelního odboru vystupovala ve 45 hrách a ještě 27 her sama režírovala. K tomu lze připočítat ještě celou řadu dětských školních představení.
Mezi divadelníky také poznala svého nastávajícího manžela, obchodníka s textilem Adolfa Kučeru. Z manželství se narodila jediná dcera Hana. Po druhé světové válce se kromě divadla zapojila i do další veřejné činnosti. Řadu let byla jednatelkou ČSŽ a Osvětové besedy, také aktivně pracovala v Českém svazu chovatelů drobného zvířectva. V případě nutnosti se ráda ujala i opuštěných psů a koček.

Ústí n.O.: Galerie pod radnicí patří Janu Steklíkovi

Městské muzeum připravilo v Galerii pod radnicí v Ústí nad Orlicí novou výstavu věnovanou tvorbě naší významné osobnosti, malíři a kreslíři Janu Steklíkovi.
Vernisáž výstavy kreseb Jana Steklíka se uskutečnila druhý srpnový čtvrtek za velké účasti diváků. Úvodního slova se ujala kurátorka výstavy Duňa Slavíková a o hudební doprovod se postaral František Uhlíř s doprovodem a Leo Oliva.
Výstava představující průřez Steklíkovou širokou tvorbou je v Galerii pod radnicí otevřena do 19. září.
Pro příznivce tvorby Jana Steklíka pak muzeum připravilo zajímavou derniéra výstavy, která se uskuteční 18. září. Od 10 hodin dopoledne proběhne komentovaná prohlídka míst v našem městě spojených se Steklíkovou osobností. Dále budou připraveny grafické dílny a tvoření a od 15 hodin bude v Malé scéně promítán filmu o Janu Steklíkovi od autora Karla Slacha.
Jan Steklík se narodil 5. června 1938 v Ústí nad Orlicí. Spolu s Karlem Neprašem vedl Křižovnickou školu čistého humoru bez vtipu. Od 60. let byl výraznou osobností české, moravské a slezské výtvarné scény. Začal pracovat na přelomu 50. a 60. let pod vlivem informelu, k němuž ale přistupoval zcela odlišně od převládajícího proudu. Rozdílně od existenciální úzkosti a společenské vypjatosti přichází Steklík s nezvyklým humorem, odlehčením a hrou Společně s Karlem Neprašem byl tři desetiletí ředitelem Křížovnické školy čistého humoru bez vtipu. Zemřel 11. listopadu 2017 ve svém Ústí nad Orlicí ve věku 79 let.

Spanilá jízda historické vojenské techniky projela severní částí okresu 

Po startu kolony, který se konal v sobotu 14. srpna v Králíkách ve vojenském muzeu po 8. hodině ranní byl první zastávkou Žamberk, konkrétně náměstí a prostor před městským úřadem. Zde se kolona zastavila asi na půlhodinu. Akce se konala pod záštitou hejtmanů Královéhradeckého a Pardubického kraje, nahrazuje akci Cihelna, která se letos v Králíkách nekoná. 
Fotografie Luboš Kozel. Fotografií je tolik, že z nich vytvořím samostatnou fotoreportáž VIZ ZDE
Pro porovnání přináším také video z loňského zastávky Spanilé jízdy v České Třebové na Skalce

Navrtal vzrostlé stromy (buky), způsobil škodu 300 tisíc korun

V době od září 2020 do března 2021 mělo dojít dosud neznámým pachatelem v areálu zahrady pečovatelského domu Oáza v Novém Městě nad Metují k navrtání kmenů 5 vzrostlých buků, čímž následně došlo k jejich uschnutí.
Po přijetí oznámení o poničení majetku obce Nové Město nad Metují zahájili policisté úkony trestního řízení pro přečin poškození cizí věci, za což pachateli hrozí v případě dopadení a prokázání viny až 1 rok vězení. Způsobená škoda byla vyčíslena na 295.108 Kč.
Připomínám tím situaci, která vznikla letos na jaře v České Třebové  u domu 1895/1896 v Habrmanově ulici, kdy byly zničeny 4 vysázené stromy okrasných jabloní. Také v této věci bylo podáno trestní oznámení a vyčíslena škola na majetku města. Pahýly stromů byly odstraněny, nikdo škodu nenahradil, pachatel nebyl určen.
 
Atletický mítink Rieter bude v Ústí nad Orlicí ve středu 18. srpna

Atleti a atletky ze šesti zemí startovali vloni a předloni na mítinku v Ústí nad Orlicí, kde se fanouškům představili závodníci ze Spojených států amerických, Anglie, Indie, Ukrajiny, Slovenska a pochopitelně České republiky. Byli mezi nimi medailisté z olympijských her, ze světových a evropských šampionátů.
Pořadatelé si od začátku nastavili laťku hodně vysoko, vždyť hned na prvním ročníku atletického mítinku startovala plejáda skvělých českých závodníků v čele s dvojnásobnou olympijskou vítězkou a trojnásobnou mistryní světa, oštěpařkou Bárou Špotákovou, trojnásobným halovým mistrem světa v běhu na 400 metrů Pavlem Maslákem nebo mistryní světa v běhu na 400 metrů překážek Zuzanou Hejnovou.
Nad druhým ročníkem mítinku se kvůli pandemii Covid-19 vznášel dlouho velký otazník, v rozbité termínové listině hledali organizátoři vhodný termín. Nakonec se vloni rozhodli závod uspořádat v závěru srpna. 
Letošní mítink se uskuteční v trochu netradičním termínu, ve středu 18. srpna. „Hledat nějaký vhodný termín v covidem totálně rozsekaném domácím a mezinárodním kalendáři, to je úkol pro kouzelníka. Samozřejmě oslovíme manažery předních atletů a uvidíme. Opět věřím, že nějaké hvězdy do Ústí nad Orlicí přivezeme,“ říká Vladimír Vaněk.
Pořadatelem mítinku je agentura Vaněk Agency, spolupořadatelem atletický oddíl TJ Jiskra. Titulárním sponzorem akce je strojírenská společnost Rieter CZ Ústí nad Orlicí, která v Ústí nad Orlicí dlouhých čtyřiadvacet let podporovala konání domácích a mezinárodních tenisových turnajů.
Disciplíny pro rok 2021:
Muži: 100 m, 200 m, 300 m, 800 m, skok daleký, vrh koulí, hod oštěpem.
Ženy: 100 m, 200 m, 300 m, 300 m př., hod oštěpem.
Letošní mítink bude ve středu 18. srpna zahájen v 16 hodin.