Českotřebovský deník 295/2022 (24/10)
Střídání na radnici

Foto M. Horák
V pondělí 24. 10. byl první pracovní den nového vedení města a také nové rady města, zvolené na pátečním ustavujícím jednání městského zastupitelstva. Vedení města je obměněné ze 100% a z dřívější rady města zůstal jen jediný radní Mgr. Jan Kovář, který byl i v minulém týmu Martina Netolického, ale pod značkou ČSSD. Vedení města se již brzo ráno (v 6:30 hodin) setkalo v přednáškovém sále muzea se zaměstnanci městského úřadu, tím začal první pracovní den. A tak v budově muzea, která má vždy dle muzejních tradic v pondělí za svůj odpočinkový den volna, bylo živo. Jednání bylo za zavřenými dveřmi.
Nový starosta vystoupil již v pátek na úvodním zastupitelstvu, o jeho vystoupení byla vydána tisková zpráva. Zde Zdeněk Řehák vyjádřil svůj záměr pracovat týmově a spojovat, jednat férově a problémy řešit se všem zastupiteli bez ohledu na volební seskupení za které kandidovali. V tiskové zprávě jsou uvedena následující  starostova slova:
Naším prvním velkým úkolem bude připravit plnohodnotný rozpočet města pro příští rok. V souladu s naším programem chceme totiž ukončit praxi nesmyslného rozpočtového provizoria, které znemožňovalo efektivní fungování organizací města na začátku roku a omezovalo investice. Jedná se o první zásadní krok na naší cestě ke změně stylu práce a přístupu ke správě města. Osobně chci slíbit, že budu hájit zájmy města Česká Třebová a všech Třebováků, každý bude mít u mě otevřené dveře. Budu se snažit ke každému přistupovat férově a otevřeně, nebojte se mě oslovit. Úkolem starosty je spojovat, chci proto pracovat týmově nejen se zastupiteli nové koalice, ale se všemi zastupiteli bez ohledu na politickou příslušnost,“ uvedl bezprostředně po jednání Zdeněk Řehák. „Aktuální budou také personální otázky, především výběr nového vedoucího odboru rozvoje města a investic a zlepšení organizace práce našeho města. Můj odchod z pozice jednatele Eko Bi budeme řešit dočasným pověřením jednoho ze stávajících zaměstnanců a vyhlášením otevřeného výběrového řízení.“  (mm)


ÚZEMNÍ ROZHODNUTÍ PRO MĚŘENÍ ÚSEKOVÉ RYCHLOSTI KŘIB

Odbor výstavby Městského úřadu v České Třebové posoudil podle stavebního zákona žádost o vydání rozhodnutí o umístění stavby nebo zařízení podané dne 22.02.2022 a vydává 24.10. územní rozhodnutí o umístění stavby. Stavba zahrnuje kabelovou trasu, zavedení napájecích a komunikačních kabelů do jednotek MÚR, osazení nových stožárů s výložníky, jednotky MÚR, detekční kamery s integrovaným IR reflektorem, GPS jednotky, připojení systému k napájení ze stávajícího rozvaděče VO, instalace kabelových komor a zatažení napájecího kabelu.  Stožáry jsou žárově zinkované umístěné cca 3,5 m od krajnice, s délkou vyložení 3,55 m, výška 6 m, lokální jednotky MÚR jsou navrženy 2,6 m nad terénem. Stavba zahrnuje také optický kabel ul. Riegrova - ul. Moravská, t.j.  zatažení optického kabelového datového vedení - nové mikrotrubičky HDPE 7/4 mm do chráničky 94/110, do které bude následně zafouknut nový optický kabel SM 8 vl., který bude sloužit k přenosu dat ze dvou detekčních řezů úsekového měření, v místech překopu komunikací a ve vzdálenosti max. 200 m budou osazeny kabelové komory a optický kabel bude připojen pomocí průběžné spojky ke stávajícímu optickému kabelu ul. Smetanova. - celková délka kabelových tras 330 m a 1010 m.  
Měřený úsek projedete předpisovou rychlostí 50km/hodinu za cca 21 - 22 sekund
1stožár a začátek měřeného úseku  bude u křižovatky s ulicí Hubálkova, 2.stožár s výložníkem a technologií bude umístěn na rozhraní pozemku proti rodinnému domu čp. 532 (poblíž rohu křižovatky ul. Moravská a Pražského). - Mezi uvedenými stožáry bude v rámci vedení napájecích a komunikačních kabelů vč. kabelových komor, přičemž toto vedení bude vedeno převážně v chodnících podél komunikace I/14 (ul. Moravská) od ul. Bří Hubálků k ul. Pražského.
Od stožáru u ul. Pražského bude dále veden optický datový kabel převážně v chodnících podél komunikace I/14 (ul. Moravská) od ul. Pražského k ul. Smetanova, kde bude napojen na stávající optickou datovou síť.
Odůvodnění: Stavební úřad obdržel dne 22.02.2022 od žadatele výše uvedenou žádost o vydání územního rozhodnutí pro Stavbu. Dokladová část neobsahovala všechna potřebná vyjádření, rozhodnutí a závazná stanoviska, dále neobsahovala souhlasy vlastníků dotčených pozemků, podle ust. 184a stavebního zákona. Žadatel byl proto vyzván k doplnění žádosti a z tohoto důvodu bylo rozhodnuto o přerušení řízení  nejpozději však do 30.08.2022. Žádost byla doplněna dne 31.08.2022. Stavební úřad opatřením ze dne 07.09.2022 oznámil, podle § 87 odst. 1 stavebního zákona, všem známým účastníkům řízení a dotčeným orgánům zahájení územního řízení o umístění stavby a jelikož mu byly dobře známy poměry v území a žádost poskytovala dostatečný podklad pro posouzení záměru, upustil ve smyslu § 87 odst. 1 stavebního zákona od ústního jednání.
Tento dokument musí být vyvěšen na úřední desce po dobu 15 dnů a současně zveřejněn způsobem umožňujícím dálkový přístup podle věty druhé § 25 odst. 2 správního řádu. 15. den je posledním dnem oznámení (ilustrační obrázek).


Benefiční večer pro školu Na rovině

Na  dobročinném večeru 3.11.2022 je možné se seznámit s myšlenkami a kodexem ZŠ Na rovině a můžete se stát jejím podporovatelem. Škola není v letošním školním roce financována z veřejných prostředků, protože škola,  chybou bývalé ředitelky, neposlala včas žádost o přidělení dotace na platy pedagogů. Ve škole máme 3 žáky s doporučenými podpůrnými prostředky, bohužel i tato dotace je vázána na základní dotaci a je tudíž rovněž zamítnuta. Celková finanční ztráta přesahuje částku 3 mil Kč. Provoz školy je částečně hrazen rodiči dětí a žáků, kteří však hradí svými prostředky nájemné a energie a nemohou hradit výdaje na platy pedagogů a odvody z mezd.
Benefiční večer začíná v 17 hodin ve společenském sále Hostince U Coufalů, na adrese Přívrat 39. V 17hodin  program začíná představením některých výukových metod školy Na rovině. Pedagogové si pro Vás připravili ukázky z výuky, kterou režírují běžně v hodinách pro naše žáky. Postupně přehlédnete práci a metody výuky v hodinách chemie od Magdalény Hynkové, anglického jazyka od Tomáše Lebedy a českého jazyka o psací formě písma Comenia Script od Slávky Petrové. Po besedě bude následovat divadelní komedie „Vražda U Střelnice“.  Více v samostatném příspěvku ZDE

Postupně uvádíme seriál Honzy Šimůnka "Expedice Madagaskar 2022"


Dotace na podporu podnikatelských aktivit pro válečné uprchlíky                   

Jak pomoci ukrajinským běžencům, kteří v regionu nějakou dobu zůstanou a místo pobírání dávek by se raději o sebe sami starali? Na tuto otázku se pokusil přinést odpověď speciální dotační program Pardubického kraje na podporu podnikatelských aktivit.
Řada lidí na to zapomíná, ale mezi válečnými uprchlíky je i řada drobných živnostníků a podnikatelů, kteří nám po dobu, kdy budou na území ČR, mohou být prospěšní. Těmto lidem jsme chtěli pomoci a celkem podpoříme 17 projektů částkou 850 tisíc korun, tedy maximálním příspěvkem 50 tisíc korun na žadatele. Ti peníze využijí v souladu s podmínkami na rozjezd svého byznysu. Zároveň musí mít vydané dlouhodobé speciální vízum a zřízený český bankovní učet,“ vysvětluje hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
 Finance od Pardubického kraje mohou být použity na rozjezd podnikání, nákup materiálu, pořízení webových stránek, propagaci a další nutné výdaje. „Naším cílem je motivovat uprchlíky, kteří na Ukrajině podnikali či mají nějaký nápad jak se u nás sami o sebe postarat, mají vyřízené všechny náležitosti a plánují nějakou dobu zůstat v našem regionu. Zkrátka podpořit ty, kteří nechtějí jen čekat na to, co dostanou na dávkách, ale něco si vydělat vlastní aktivitou a pak to české společnosti ve formě daní a nabídek zboží a služeb vrátit zpět. Pro úplnost ještě zmíním, že dotace na rozjezd podnikání uprchlíků byla jen jednou součástí krajské pomoci, neméně důležité bylo i poradenství, protože podnikat zde bude samozřejmě mnohem více lidí, než bylo žadatelů o finance a ti lidé se museli zorientovat v jiném státě s jinými pravidly a zákony,“ dodává radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr.

Vítězné projekty E.ON Energy Globe 2022

1. místo a výherce hlavní ceny – Myco
Biotechnologický start-up, který vyrábí obalové materiály z hub. Jeho zakladatelé se radují z poukazů na 300 000 Kč od E.ONu a 100 000 Kč na nákup materiálu od firmy Ptáček.
2. místo – Wienerberger
Fotovoltaika integrovaná do střešní krytiny, díky které nemusíte instalovat klasické solární panely. Společnost získala set tepelného čerpadla od Stiebel Eltron včetně technického návrhu v hodnotě 300 000 Kč.
3. místo – obec Kněžice
První česká energeticky soběstačná obec s bioplynovou stanicí a centrálním zásobováním teplem. Bronzové Kněžice si odnesly poukaz na službu energetického auditu a instalaci tepelné techniky v hodnotě 100 000 Kč od DUKO Hlinsko.
Cena poroty
Obec Kněžice si získala i přízeň odborné poroty. Do středních Čech tak putuje 50 000 Kč na nákup v Hornbachu a 50 000 Kč na tepelnou techniku od De Dietrich.
Energetické úspory jsou aktuálním tématem pro nás všechny. Ať už bydlíte v bytě, nebo rodinném domě, máme pro Vás desítky úsporných tipů. Šetřit díky nim můžete začít ještě dnes. Užijte si galavečer kdykoli i doma
Nestihli jste si pustit slavnostní vyhlášení vítězů E.ON Energy Globe?  Nevadí, čeká na Vás v iVysílání České televize.

První vítězství 
Tým SKB Česká Třebová hraje ve smíšeném východočeském basketbalovém přeboru  v kategorii U 14 a během sezóny se utkává se soupeři z celých východních Čech, tedy k Královéhradeckého, Pardubického kraje i kraje Vysočina za kterými během sezóny najezdí slušnou dávku kilometrů. Kolektiv začal v kategorii přípravek a postupně hrál v rámci přeboru U13 a letos U14. Škoda  období, kdy covid neumožnil řádně sportovat a kdy byly zavřeny školy i tělocvičny. Nyní se podařilo dříve málo početný kolektiv doplnit. Pod vedením svých trenérů se postupně lepší a bylo to znát již v uplynulém víkendu. Zatím však byly výsledky v podobě těsných proher, třeba jen o pár bodů. V neděli  podvečer sehráli na domácí palubovce v hale Skalka  dvojzápas s týmem SŠB Pardubice. První zápas se příliš nevyvedl, prohráli o 19 bodů, ale v druhém zápase dokázali  dobře uplatnit svoje  přednosti a výsledkem byla přesvědčivá výhra hned o 23 bodů, korunovaná trojkovým košem Dominika Rybičky v poslední sekundě zápasu z poloviny hřiště.  Českotřebovský deník připravil ze zápasů záznam. Abychom jejich hru představili, připravíme ke zveřejnění alespoň sestřih nejzajímavějších částí zápasu.  Na příští zápas pojede SKB do Náchoda, kde se utká s týmem Bizoni.... (mm)

Mezinárodní turnaj Central European Youth Basketball League pro kategorii U 13 zviditelnil Českou Třebovou

Tabulka turnaje

pořadí družstvo statistika zápasy výhry prohry skore %
1 HAKRO Merlins Crailsheim 5 5 0 368:221 100.00
2 BC Swiss Krono Žary 5 4 1 363:293 80.00
3 Válečníci Děčín 5 3 2 260:212 60.00
4 Sršni Písek 5 2 3 314:212 40.00
5 Sokol Dubeč 5 1 4 212:309 20.00
6 Slávia Trnava 5 0 5 158:428 0.00
Turnaj se uskutečnil ve dnech 21. - 23. října.
Úvodní turnaj CEYBL kategorie U13 přinesl pořádné drama a řadu vyrovnaných zápasů. Vítězný německý tým si triumf zajistil až v posledním zápase dvou neporažených celků, ve kterém zvítězil po prodloužení. Čtyři celky mezi sebou sehrály mnoho vyrovnaných a dramatických utkání. Zbylé dva týmy za nimi sice trochu zaostávaly, ale jejich vzájemné duel o 5. místo přinesl také pěkné drama a skončil rozdílem jediného koše. Ještě větší drama se ale konalo v prvním nedělním utkání, kde se potkaly dosud neporažené týmy HAKRO Merlins Crailsheim a BC Swiss Krono Žary. Polský celek si košem vteřinu před koncem zajistil prodloužení, ve kterém však vládl německý soupeř.  Souboj o třetí místo se odehrál už v rámci prvního pátečního zápasu Válečníci Děčín a Sršni Písek. Ve vyrovnané koncovce měli nakonec více štěstí hráči Válečníci Děčín, kteří si tak odvážejí bronz.
Jednalo se o první turnaj CEYBL této kategorie v této sezóně. Budou i další termíny- 2.12. v Trnavě, v 13. ledna 2023 v Děčíně, 10.února v Brandýse nad Labem a závěrečný turnaj bude  17. března 2023 opět v České Třebové. Pro turnaj mám dobré podmínky, nová tělocvična Skalka má dobré zázemí. Pronájem tělocvičny a zázemí pro turnaj je také jistě i přínosem pro SŠTD Gustava Habrmana.  Turnaj má ale také i problémovou stánku. Jeho účastníci po opuštění šaten za sebou nenechali úplný pořádek, vznikla i škoda, ke které by se měl pořadatel přihlásit.
Obdobná mezinárodní ligová soutěž se koná také v kategoriích U14, U15, U17 a U19, Turnaje se opět konají během této sezóny v různých českých,  slovenských, polských i německých městech. Pro nás ještě bude zajímavá kategorie U17, jejíž závěrečný turnaj se uskuteční 17 dubna 2023 u nás v České Třebové. Českotřebovská hala Skalka se tak stává pevnou součástí mezinárodního basketbalového kalendáře. podobně bude také v kalendáři kategorie U 14 obdobný turnaj v Litomyšli.


Litomyšl má staronového starostu.
Slib litomyšlských zastupitelů uvedla státní hymna.

Ve středu 19. října proběhlo ve Smetanově domě v Litomyšli ustavující zasedání zastupitelstva města. Slib věrnosti České republice po zaznění hymny slavnostně složilo 21 členů zastupitelstva města. Alena Fiedlerová (KDU-ČSL) a Eva Novotná (Generace 89), které se zasedání nemohly zúčastnit, svůj slib složí na příštím setkání zastupitelstva města. To se uskuteční ve čtvrtek 8. prosince v Zámeckém pivovaru. V tajné volbě byl členy zastupitelstva plným počtem přítomných zastupitelů zvolen starosta města Daniel Brýdl (kandidát navržený z řad Generace 89). Stejně tak došlo i k volbě místostarosty, kterým se opět stal Radomil Kašpar (kandidát navržený koalicí KDU-ČSL). V průběhu jednání byli taktéž zvoleni radní města. Kromě starosty a místostarosty jimi budou Petra Benešová, Olga Radimecká, Petr Fila, Lukáš Novák a Josef Černý. Došlo i na zřízení kontrolního a finančního výboru zastupitelstva a osadních výborů. Programové prohlášení Zastupitelstva města Litomyšle vypracují koaliční strany nejpozději do 30. listopadu.

Komentář nemůže být jiný:
Závidíme litomyšlským, neboť dokážou táhnout za jeden provaz

Ať říká náš nově zvolený starosta cokoliv o férovém jednání se všemi, tak u nás v České Třebové je tomu nyní jinak. Proto ta nedůvěra. Proto mimo MUDr. Martina Formánka nikdo další z nové rady města nedostal hlasy všech zastupitelů. Za staronovým vedením  Litomyšle je jasně vidět vykonaná práce a vůle ke spolupráci, u nás se s těmi, co chtěli své získané zkušenosti dále uplatňovat, nikdo ani nebavil. A tak budou získávat zkušenosti (a ztrácet čas) noví další, snad nezatížení starými pořádky. Možná mají nějakou kouzelnou hůlku. která pomůže, ale moc tomu nevěřím.  Proto jsou obavy z věcí příštích, neboť dochází k totální obměně vedení města. Jsou zde nyní noví lidé, což může být někdy i výhoda, ale má také současně mnoho nevýhod. Osobně si přeji, aby to klapalo, aby se nějaká ta kouzelná hůlka našla. Česká Třebová to potřebuje. Pokud byl ten frontální předvolební útok na českotřebovskou radnici jen účelový, potřebný pro zajištění odpovídajících pozic, jak je také vnímáno, tak to ještě samo o sobě úspěch přinést nemusí. Přeju si také, aby aby se našla  alespoň vůle hledat nějaká společná řešení. Tedy nikoliv nadiktovaná. Taková, která projdou opravdovou oponenturou. Zatím  je brzo dělat závěry, ale právě srovnání České Třebové a Litomyšle při prvním vkročení do nového volebního období je v této věci signifikantní. Milan Mikolecký  

 

Informace Krajské hospodářské komory

Projekt LEGALPOINT
V minulosti Vám byl komorou již představen projekt LegalPoint, jehož cílem je podpora Vašeho podnikání. Člen KHK Pardubického kraje - advokátní kancelář PADĚRA & PARTNEŘI s.r.o. je připravena zodpovídat Vaše dotazy jak osobně, tak i online formou. Tyto konzultace jsou pro členy KHK Pardubického kraje zdarma. LegalPoint Krajské hospodářské komory Pardubického kraje slouží jako konzultační platforma, která má napomoci zejména k rozvoji podnikání členů a k ochraně jejich zájmů a aktivit. V případě zájmu o využití právní konzultace prosíme členy o objednání u paní Petry Horové, email horova@khkpce.cz na termín porady, při které budou probrány základní atributy dotazů s případným nasměrováním řešení. V rámci LegalPointu nebude prováděno zastoupení ve sporech. Konzultace probíhají osobně v prostorách advokátní kanceláře PADĚRA & PARTNEŘI s.r.o. v Pardubicích, na adrese Svaté Anežky České 32 nebo formou Teams videohovorů.

 

Dotace z OP TAK jako příležitost k rozvoji firmy
Dovolte nám, abychom Vás pozvali na seminář, který se koná pod záštitou Ministerstva průmyslu a obchodu České republiky a za osobní účasti náměstka pana Mariana Piechy – „Dotace z OP TAK jako příležitost k rozvoji vaší firmy“. Seminář se uskuteční ve čtvrtek 3. 11. 2022 od 9:00 do 12:00 v Historickém sále pardubické radnice, Pernštýnské nám. 1, Pardubice. Pro členy KHK PK je vstup ZDARMA. Pro více informací kontaktujte paní Petru Mackovou Hrochovou, předsedkyni Komory dotačních poradců, tel.: 774 874 603. Vaši účast potvrďte prosím do 31. 10. 2022 na e-mail: horova@khkpce.cz Těšíme se na setkání s Vámi.