ČtD 102/2024   pátek 12. dubna 2024 


Nové video z vernisáže výstavy "Textilní tradice v České Třebové"


Ve čtvrtek 11. dubna podvečer se v městském muzeu uskutečnila vernisáž další výstavy, která má českotřebovské veřejnosti co říci. je to vlastními silami navržená a vybudovaní výstava ke 175. výročí od počátků tovární textilní výroby v České Třebové, přesněji na Parníku. Z vernisáže připravil Českotřebovský deník  cca 13timinutové video,  ve  kterém výstavu letmo prohlédneme. Její těžiště je v dokumentaci tovární textilní výroby  zejména v parnické textilce, ale má také historickou expozici, ve které se vrátíme do období tkalcovského cechu a domácí textilní výroby. Ve vernisážovém projevu ředitelky muzea Mgr. Jany Voleské seznámíme s tím, jak šel čas a jak se to projevovalo na vlastní textilní výrobě nejen v parnické textilní továrně, ale také v životě obyvatel Parníka a České Třebové.  Ve velmi dobře sestaveném projevu ukázala, jak staletá tradice umožnila rozvoj velké továrny, aby pak vlastně nepřežila  přechod do nového tisíciletí. Na vernisáži vystoupil s krátkým projevem také místostarostka města Mgr. Petra Válková, v hudebním programu zahrál dvě skladby na saxofon Ondřej Mikolecký (ZUŠ Česká Třebová). K výstavě a textilní tradici se nejedná o poslední slovo, za týden bude přednáška Martina Šebely a   O osudu - tedy rozvoji i likvidaci českotřebovské (parnické textilky) připravuje Českotřebovský deník videodokument.  Odkaz na video ZDE

Úspěch Červenky v krajském kole zeměpisné olympiády 

Ve středu 27. března 2024 změřili tři nejlepší účastníci okresního kola zeměpisné olympiády z řad žáků ZŠ Habrmanova své síly se zeměpisnou elitou celého Pardubického kraje. Krajské kolo se konalo v Centru celoživotního vzdělávání umístěném v budově nejmladšího pardubického gymnázia (Mozartova v Polabinách); co by kamenem dohodil od břehu Labe.
Už sama účast v krajském kole je vizitkou mimořádně nadané a schopné osobnosti žáka. Ale i celkové umístění bylo velice příjemným překvapením. Štěstí? Nikoli, štěstí přeje připraveným:
Lukáš Večeře (6. A) 
2. místo v kategorii žáků 6. ročníku
Matěj Mastík (9. A) 
4. místo v kategorii 8. - 9. ročníku
Aleš Kobulej  (7. A) 
10. místo v kategorii žáků 7. ročníku
Měli jsme opravdu velkou radost. Je skvělé si uvědomit, jak kvalitním a talentovaným žákům se máme tu čest na Července věnovat. Všem jmenovaným děkuji za zodpovědnou přípravu, kterou nebrali na lehkou váhu. Uspět v zeměpisné olympiádě znamená mít jistý přehled o světě kolem nás v jeho globálních i regionálních souvislostech. Lukáš, Matěj i Aleš tuto dovednost osvědčili - a svými dotazy během cesty do Pardubic mne přesvědčili, že se připravili víc než svědomitě.
Nádherný příklad všem ostatním spolužákům. O to cennější, že všichni kluci vynikají zdaleka nejen v geografii.
učitel zeměpisu Zdenek Hübner, ZŠ Habrmanova
Živá zahrada v období klimatických změn

Uskuteční  ještě dvě přednášky:

A) Úterý 23. 4. od 18,00 Mgr. Michaela Míkovcová Ph.D. „Voda na zahrádce a v krajině kolem ní“
B) Úterý 14. 5. od 18,00 Mgr. Roman Kalous  "Soukromá motýlí rezervace – inspirace pro každého

FOTOGRAFIE EMILY MEDKOVÉ v Ústí n. O. POD RADNICÍ

Emila Medková, rozená Emilie Tláskalová, se narodila v roce 1928 právě v Ústí nad Orlicí. Svou cestu k fotografii začala objevovat v době poválečné, kdy se věnovala studiu na Státní grafické škole v Praze pod vedením profesora Emma. Její umělecká cesta se zásadním způsobem proměnila poté, co se seznámila s Mikulášem Medkem, za kterého se později provdala. Jejich partnerství představovalo zdroj neustálé inspirace a obohacení.
Již od svých prvních prací, které vznikly v 40. letech, se Emila Medková vyznačovala nezaměnitelným stylem, který později přezdívali jako "Magický realismus". Tento přístup k fotografii spočíval v objevení nadreality v běžných, každodenních objektech a scénách. Její fotografie nejen zachycovaly okolní svět, ale transformovaly ho do podoby, která vyvolávala údiv, zamyšlení a inspiraci.
Výstava v Galerii pod radnicí prezentuje široký přehled z Emily Medkové tvorby, od jejích raných děl po pozdější cykly inspirované cestami do Paříže a Janova. Výstava fotografií Emily Medkové bude v Galerii pod radnicí otevřena až do konce dubna.

Výběrové řízení na jednatele společnosti TEZA, s.r.o.


Pardubický půlmaraton 13. dubna 2024

9:00 slavnostní zahájení u Východočeského divadla, 
9:15 start Lidového běhu Vaňka Vaňhy, 
10:00 Atletika pro děti na Komenském náměstí, 
10:15 start Českého poháru PARA, 
10:20 vyhlášení nejpočetnějších škol na Pernštýnském náměstí, 
10:30 start Pohárového závodu koloběžek, 
12:00 vyhlášení závodu PARA na Pernštýnském nám., 
12:15 start Kiekert desítky (závod na 10 km), 
13:00 vyhlášení závodu koloběžek na Pernštýnském nám., 
13:30 vyhlášení výsledků Kiekert desítky na Pernštýnském nám., 
14:00 start Pardubického vinařského půlmaratonu, 
14:30 Atletika pro děti ukončení akce, 
15:40 vyhlášení výsledků MČR v půlmaratonu na Pernštýnském nám.

Startují

Muži a ženy, příp. junioři a juniorky, kteří byli k účasti na mistrovství ČR přihlášeni atletickými oddíly a zařazeni technickým delegátem.

Technický delegát upozorňuje na povinnost startovat na MČR v oddílových dresech, které jsou uvedeny v evidenci ČAS. Toto bude kontrolováno jak při prezentaci, tak i při vlastním závodu.

Start v jiném dresu nebo v jiné kombinéze není přípustný, za jiný dres, resp. jinou kombinézu, se považuje i reprezentační dres, resp. reprezentační kombinéza.

 


Blíží se opět Majáles, bude 30. dubna. Připomeňme si minulé ročníky: 

Další jenom ve fotoreportážích - Hledejte inspiraci pro letošní rok ! 
Jaký byl Majáles 2019 ZDE  Majáles 2018 jako opravdový horor ZDE Majáles 2018 FOTOREPORTÁŽ ZDE
Majáles 2017 FOTOREPORTÁŽ ZDE     Majáles 2016 fotoreportáž ZDE



Hamzova léčebna v Luži připravuje modernizaci

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil Hamzovu léčebnu v Luži-Košumberku. Ta vznikla již v roce 1901 a její léčebná péče je zaměřena na rehabilitační léčbu dětí a dospělých pacientů, ale poskytuje také péči na ošetřovatelském lůžkovém oddělení, ortopedickou protetiku a další. Řeč byla o aktuálních rozvojových plánech zařízení a spolupráci s krajem. Velkým projektem, který nyní tato státem zřizovaná organizace připravuje, je zásadní rekonstrukce pavilonu M.
„Ačkoliv není Hamzova léčebna v Luži organizací zřizovanou Pardubickým krajem, tak je součástí krajského zdravotnictví, jelikož je v kontaktu jak s našimi nemocnicemi následné péče, tak zařízeními následné péče. Léčebna poskytuje rehabilitační léčbu dětí a dospělých v často těžkých stavech. Od roku 2018 poskytuje péči také v rámci takzvaného kranioprogramu, což je komplexní intenzivní rehabilitační péče pro pacienty se získaným poškozením mozku po cévních mozkových příhodách ischemických či hemoragických nebo kraniotraumatech. Jedná se o typ služby, kterou bychom chtěli do budoucna poskytovat také v rámci Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí,“ uvedl hejtman Martin Netolický, kterého ředitel léčebny Václav Volejník seznámil s rozvojovými plány této státem zřizované organizace.
Tím hlavním je zásadní rekonstrukce pavilonu M (viz foto), který byl postaven ve 20. letech minulého století původně jako školní budova pro hospitalizované dětské pacienty. „Pavilon v současné době nevyhovuje potřebám moderní medicíny, kterou v našem zařízení poskytujeme. Celková rekonstrukce objektu od doby jeho výstavby neproběhla, pouze zde byl před 14 lety v prostoru již nevyužívaného kina ve středním křídle vybudován rehabilitační bazén,“ vysvětlil historii pavilonu ředitel léčebny Václav Volejník. „Po rekonstrukci pavilonu M vznikne 60 lůžek, zejména pro dospělé pacienty, po kritických stavech například po neuroinfekcích. Budou zde vybudovány nové pokoje vysokého standardu s vlastním sociálním zařízením a vytvořen prostor pro rehabilitaci včetně nezbytného zázemí pro personál, což zaručuje vyšší standard poskytované péče. Pokud vše půjde podle našich plánů, tak by měla být léčebná činnost v pavilonu M zahájena v průběhu roku 2026,“ sdělil ředitel Volejník.
Léčebna byla založena prof. Dr. F. Hamzou již v roce 1901 a patří mezi historicky nejstarší léčebny v Česku. Dospělým nabízí rehabilitační program u všech stavů po operacích, úrazech a po onemocněních hybného systému a nervového systému, včetně cévních příhod mozkových či zánětů mozku. Léčebný rehabilitační program pro děti řeší stavy s postižením nervového a pohybového systému, stavy po úrazech, zánětech, po operacích, cévních příhodách mozkových i míšních. Léčí také děti s ortopedickými vadami před i po operačním řešení, bolestivé stavy hybného aparátu, děti po popáleninovém úrazu, onkologickém onemocnění, stavy po dlouhodobé imobilizaci.


Za bojišti našich vojáků v první světové válce 

Státní okresní archiv Pardubice představuje ve svých prostorách na Bělobranském náměstí soubor dokumentů a fotografií, které shromáždil sběratel František Steklý na téma 1. světové války. Zabýval se především jejími účastníky z Pardubicka, Chlumecka a Novobydžovska. Výstava, nad kterou převzal záštitu náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek, potrvá do 29. dubna a k vidění je vždy v pondělí a ve středu.
 „Pan inženýr Steklý navštívil za uplynulých 20 let řadu bojišť 1. světové války. V archivech sestavoval databázi účastníků války z regionu a jeho práce se stala základem knihy o legionářích okresu Pardubice z roku 2006. Od té doby se databáze značně rozrostla. Návštěvníkům tady dává nahlédnout také do dobové literatury, fotografií, ale třeba také do dobové korespondence bohdanečského lékaře Rudolfa Průchy, kterou vedl se svou budoucí manželkou během svého válečného působení po Evropě.
 „Měli jsme v rodině dva legionáře a tato tematika mě vždy velmi zajímala. Ale až po odchodu do důchodu v roce 2002 jsem měl víc času se tomu věnovat. Začal jsem bádat v archivech, dávat dohromady různé zdroje informací a také jsem začal cestovat po místech, kde Češi bojovali a mnohdy také umírali,“ prozradil svou motivaci František Steklý, který procestoval bojiště v Slovinsku, Černé Hoře, v Polsku, na Ukrajině, v Itálii a ve Francii.
 „Velmi jsme uvítali, že pan Steklý, který během vernisáže oslavil 85. narozeniny, věnoval celou svou sbírku dokumentů, fotografií a dalších věcí našemu archivu, aby tak zůstaly zachovány pro další generace.  S touto tematikou mohou nadále pracovat i další badatelé,“ uvedl vedoucí Státního okresního archivu Ladislav Hloušek.



Byty zkolaudované k trvalému bydlení nelze využívat pro krátkodobé ubytovací služby

Jak mají stavební úřady řešit stížnosti obyvatel domu na byty využívané ke krátkodobému ubytování? Stěžovateli vadilo, že sousední dva byty určené k trvalému bydlení využívají krátkodobě rekreanti. Nesouhlasil s tím, že úřady dostatečně nezasáhly. Obrátil se proto na ombudsmana, ten šetřil postup stavebního a krajského úřadu a společně našli cesty, jak takové situace zdárně řešit.
Stavbu lze užívat jen k povolenému účelu. „Je veřejným zájmem, aby byla stavba užívána k povolenému účelu. Nabízení krátkodobých pronájmů ve stavbách určených pro trvalé bydlení je v rozporu s kolaudačním rozhodnutím a považuji to za obcházení stavebního zákona. Majitelé by měli takové byty nechat rekolaudovat,“ vysvětlil ombudsman Stanislav Křeček. Ne vždy je ale možné žádosti o rekolaudaci bytu vyhovět. Překážkou může být například územní plán, který v daném území stavby pro ubytování nepřipouští.
Stavební úřad může posoudit, zda jsou byty zkolaudované k bydlení skutečně tak užívány, nebo slouží ke krátkodobému ubytování. Ve spolupráci s živnostenským úřadem může prověřit účel poskytovaných služeb i dělat neohlášené prohlídky. Zjistili jsme, že stavební úřad sice provedl několik neohlášených kontrolních prohlídek, ale v rámci své běžné pracovní doby. Prohlídky byly neúspěšné. Typickými nájemci jsou totiž turisti, kteří se do bytu vracejí mnohdy až v pozdních večerních hodinách.
„Jsem si vědom toho, že nalezení hranice, kdy je byt užíván k bydlení, a kdy tomu tak není, vyžaduje provedení velmi precizního, a tím i časově náročného dokazování. I přesto nemohu ze své pozice přehlížet jednání vlastníků bytů, kteří svým jednáním porušují jednu ze základních povinností veřejného stavebního práva spočívající v povinnosti užívat stavbu jen k povolenému účelu,“ uvedl ombudsman.
Nejde zde jen o zaryté trvání na dodržování zákona. Nájem bytu či domu pro trvalé bydlení má úplně jiný účel a jiné vlivy na okolí než přechodné ubytování rekreačně-turistického charakteru. „Nelze libovolně zaměňovat základní potřebu bydlení a krátkodobé, obvykle opakované, ubytování. Stálý nájemce uspokojuje své základní potřeby na bydlení, zatímco krátkodobý ubytovatel uspokojuje například své společenské potřeby,“ vysvětlil Křeček.
Stavební úřad i za pomocí těchto postupů následně vydal rozhodnutí, kterým zakázal užívání dvou šetřených bytů ke krátkodobému užívání. S vlastníky bytů zahájil řízení o přestupku. „Pro příští případy od krajského úřadu očekávám, že stavebnímu úřadu poskytne metodickou pomoc či konzultace,“ uzavřel ombudsman.

POZVÁNKA DO JARNÍ PŘÍRODY

ZO ČSOP PODORLICKO Česká Třebová pořádá pro veřejnost v neděli 14. 4. 2024 akci „HLEDÁNÍ JARA NA STEZCE“  Start od 14,00 do 15.30 hodin v obci Rybník (Srnov)  u tenisových kurtů
Vycházka jarní přírodou spojená s pozorovací soutěží na trase Smyslově naučné stezky údolím Skuhrovského potoka. Účastníci dostanou pracovní listy a na stanovištích je čekají zajímavá pozorování motýlů, mláďátek, bylinek,  stop a v cíli také jarní hry a odměny.  Trasa začíná u prvního zastavení smyslově naučné stezky. Cíl je u restaurace Nad Hrází v Srnově do 17.00 

   



 Poradenství zdarma 

Kam musíte zajít: do kanceláře  1. vzájemné společnosti na Starém náměstí (bývalý Tipsport). Zde budou bude každou středu od 13-17 hodin probíhat bezplatné konzultace. Bližší informace jsou uvedeny na dále uvedeném letáku:   




Zahájení turistické sezony na tvrzi Bouda  bude v pátek 19. dubna 2024 od 10 hodin v prostorách tvrze. Součástí setkání bude také představení a křest nové publikace Eduarda Stehlíka s názvem Pohraniční pevnosti v Pardubickém kraji.




Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.