ČtD 103/2024   sobota 13. dubna 2024 



Zahajovací koncert Festivalu Bennewitz měl slavnostní ráz

Na prvním ze série festivalových koncertů  letošního 25. ročníku festivalu vystoupil tradičně patron festivalu, hudební virtuóz Jaroslav Svěcený V programu koncertu zazněly slavné árie a instrumentální skladby od J. S. Bacha, Antonia Vivaldiho, F. Händela, W.A. Mozarta a Sergia  Bellini.  Moderátorkou byla televizní a divadelní herečka s kořeny v našem regionu Zdeňka Žádníková. Nový 25. ročník festivalu zahájil starosta města Zdeněk Řehák. Foto Michal Horák

Nové video Českotřebovského deníku? Písně dlouhejch cest - ukázka

V polovině března se v ještě stavbou dotčené Malé scéně konal již třetí trampský večer, na kterém Petr Kulda představil tři kvalitní kapely z Brna, Pardubic a Nového Města na Moravě. T.E. BAND BRNO, DUO NABOSO Pardubice a FALEŠNÁ KARTA  Nové Město n. M. Koncert měl velký ohlas, přijeli příznivci country a trampské muziky z širokého regionu. Bylo vyprodáno. Dostal jsem nabídku připravit ukázku ze záznamů pořízených příznivci kapel v sále. Dostaljsem jich spoustu. Také z facebooku. Má to háček - nižší kvalitu záznamů. Na 13timinutovém videu jako první krátce představujeme kapelu Tramp evergreen band Brno, potom i společné vystoupení Duo naboso  & Falešná karta, ze kterého je i výše uvedená fotografie.... Odkaz je zde

V sobotu 13. dubna budou na Pekláku velké závody v orientačním běhu Východočeské oblasti

Jde u o třetí rok za sboru kdy do České Třebové (a nebo loni do Přívratu) přijedou stovky závodníků z Pardubického a Královéhradeckého kraje (a někteří i z větší dáli), aby zde důkladně zkoumali terén v oblasti Jelenice. Podle sdělení hlavních organizátorů je již dnes přihlášeno více než 700 závodníků.
Centrum závodu je na Pekláku. Ale ani sem na parkoviště se auta přihlášených nevejdou a tak budou parkovat ještě také v dalších lokalitách u fotbalového stadionu až po Orlík. Start závodu je u horní stanice vleku, tratě pro letošní rok jsou směrovány do leva na Jelenici, do svahu nad novým závodem Techplastu, směr Kohout  a pak se závodnici  vrací zpátky do cílového prostoru na Pekláku. Je opět vyhlášena velká spousta kategorií od dětských po seniory, vyhlášení vítězů je plánováno pouze pro dětské kategorie v cílovém prostoru na Pekláku  po 13. hodině.
O jaké závody se jedná můžete zjistit  na videu z loňského ročníku, který se konal 15. dubna 2023 v Přívratu a o rok dříve v dubnu 2022 právě zde v areálu Peklák. Videa dále uvádím:  

Před dvěma lety zemřel "bunkrolog" Oldřich Gregar 

Projektant, stavbyvedoucí, vojenský historik, pamětník a také pilný přispívatel Českotřebovského zpravodaje.  V roce 1939 se do začínající II. světové války na Farářství narodil  a zájem o tehdejší válku a vojenskou techniku jej celý život neopustil. Při jeho úmrtí jsem slíbil, že znovu opráším  alespoň část z jeho  25 původních textů, které pomohly osvětlit hodně z historie města a regionu. Zatím jsem z toho mnoho nesplnil. Takže slib potvrzuji a doplňuji, že jeho texty doplní zavedenou rubriku "Pro pamětníky a nejen pro ně".
Oldřich Gregar byl i projektantem.  Každý, kdo měl někdy v rukou plány namalované jeho rukou mi potvrdí, že na výkresu nikdy nechyběl instalovaný černý kocour, obvykle na střeše nebo na komíně. Také na jeho úmrtním oznámení  tento kocour nechyběl. 
Sepsal také své Paměti z mládí, ve kterých se zejména věnuje závěrečné fáze II. světové války a z doby po ní, ze které měl tolik vzpomínek. Oldřichu Gregarovi se ne náhodou také říkalo "bunkrolog", protože stavba opevnění jej skutečně fascinovala a věděl k tomu tolik podrobností, jako  nikdo jiný. Také jej fascinovaly osobnosti tehdejší doby, vlastně hrdinové. Uveďme např. osobnost českotřebovského učitele Františka Vrbického, o kterém jsme se hodně dozvěděli právě až od Oldřicha Gregara.  I po dvou letech od jeho smrti  zůstává díky svým pracím Oldřich Gregar stále živý, jako člověk, který dokázal mnohého potěšit a nikdy nikomu neublížil. (mm)  
13/4 podvečer bude sraz tuningových aut na parkovišti u Kauflandu

Organizátoři akce nejsou z České Třebové. Auta se budou sjíždět ke Kauflandu kolem 18. hodiny. Pravým důvodem je uctění památky mladého řidiče Tomáše, který přišel o život při nezaviněné dopravní nehodě na Vsetínsku v noci z 8.  na 9. dubna t.r.  Teprve dvacetiletý řidič Tomáš zde přišel o život při nočním střetu s autobusem ve sportovním voze Hyundai Genesis Coupe, zůstal zaklíněn pod autobusem. Kolem 19. hodiny řidiči vozidel uctí jeho památku deseti minutami ticha.

Živá zahrada v období klimatických změn

Uskuteční  ještě dvě přednášky:

A) Úterý 23. 4. od 18,00 Mgr. Michaela Míkovcová Ph.D. „Voda na zahrádce a v krajině kolem ní“
B) Úterý 14. 5. od 18,00 Mgr. Roman Kalous  "Soukromá motýlí rezervace – inspirace pro každého

Destinační společnost Orlické hory a Podorlicko uspěla soutěži Turistpropag 2024

 Turistická mapa oblasti Orlických hor a Podorlicka získala první místo v kategorii trhacích map na prestižním veletrhu Regiony ČR v Lysé nad Labem! Navíc s brožurou "Zámky na Orlici - Česká Loira" těsně minuli třetí místo v kategorii DL materiálů. Ve stínu prvních příček byla i IMAGE brožura, která se umístila na pátém místě v kategorii turistických průvodců. V kategorii propagačních spotů rovněž obsadili pátou příčku, kde byl každý bod zásadní. Všechny oceněné propagační materiály turistické oblasti Orlických hor a Podorlicka jsou k dispozici ve všech informačních centrech a vybraných turistických cílech regionu. „Velké díky patří Agentuře TAH, Slávkovi Hamaďákovi a Jiřímu Doležalovi, stejně jako všem členům a partnerům, za jejich nepostradatelnou podporu a spolupráci. Každé ocenění nás dodatečně motivuje a potvrzuje, že naše práce má hluboký smysl. Cenu jsme s hrdostí převzali na slavnostním vyhlášení výsledků na veletrhu v Lysé nad Labem ve čtvrtek 11.4.2024.“, sdělila ředitelka a manažerka destinační společnosti Michaela Janková.  TZ
Poznámka: Chtěl jsem si zprávu ověřit na webu veletrhu Regiony v Lysé nad labem, ale bohužel zde nic z letošních výsledků soutěže Turistpropag nenajdete. Všeobecně to je ukázka  nedokončeného díla. Ani propagace výstavy není v pořádku,  na webové stránce výstaviště v Lysé nad Labem se o veletrhu nedozvíte prakticky nic, i když veletrh nyní probíhá od 11. do 14. dubna 2024.  (mm)

 

Blíží se opět Majáles, bude 30. dubna. Připomeňme si minulé ročníky: 

Další jenom ve fotoreportážích - Hledejte inspiraci pro letošní rok ! 
Jaký byl Majáles 2019 ZDE  Majáles 2018 jako opravdový horor ZDE Majáles 2018 FOTOREPORTÁŽ ZDE
Majáles 2017 FOTOREPORTÁŽ ZDE     Majáles 2016 fotoreportáž ZDE




DDM přiopravuje v květnu 

Nalezení tajemné komnaty
DDM Kamarád připravil v Javorce kouzelnickou stezku pro všechny fanoušky Harryho Pottera – Nalezení tajemné komnaty.
Připrav kouzelnickou hůlku a přijď se projít druhým rokem v Bradavicích. S sebou budeš potřebovat tužku a vytištěný kvíz (ke stažení na našich webových stránkách nebo k vyzvednutí v kanceláři DDM Kamarád).
Stezka bude rozmístěna v parku Javorka od 27. 4. do 12. 5. 2024.
Za vyplněný kvíz čeká na všechny kouzelníky odměna. Kvíz je možné poslat do soukromé zprávy Facebook profilu DDM Kamarád, přinést do kanceláře nebo vhodit do schránky DDM Kamarád.
Cvičení s tyčí na zlepšení mobility
DDM Kamarád připravil pro veřejnost cvičení s tyčí na zlepšení mobility.
Cvičení se bude konat 2. 5. 2024 od 16:00 do 17:00 hodin v tělocvičně VDA (Habrmanova ul. – z boku budovy – zadní vchod do tělocvičny).
Cvičení je zaměřené na uvolnění bederní páteře a pánve, hrudní páteře a ramen, mezižeberních svalů, horních končetin, loktů a zápěstí.
Vhodné pro všechny typy postav a pro všechny věkové kategorie.
S sebou: Jakákoli tyč o délce 130–180 cm a průměru do 3 cm. Na materiálu nezáleží (dá se nahradit násadou na smeták nebo hrábě, možnost zapůjčení na místě). Sportovní obuv s bílou podrážkou, pohodlné sportovní oblečení.
Cvičení povede Jan Velecký.
Cena 40 Kč
Jarní trhy
DDM Kamarád připravil k příležitosti Jarních trhů kulturní program.
Své vystoupení zde předvedou děti z hudebních i tanečních oborů a také předškoláci.
Akce se bude konat 11. 5. 2024 na Starém náměstí. Vystoupení dětí z DDM bude v 11:00 hodin.


Máme sedm Dofáků
V úterý 9. dubna se v senátu za Pardubický kraj zúčastnilo Zlaté ceremonie Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu sedm žáků ze Svitav, Poličky a Pardubic, kteří obdrželi zlatý odznak a certifikát za splnění zlaté úrovně programu. Celkem bylo za rok 2023 oceněno 102 Dofáků. 
Do Prahy na slavnostní předávání zavítal také krajský radní pro školství Josef Kozel. „Jsem rád, že jsem mohl být přítomen zlaté ceremonii žáků, kteří dosáhli zlaté úrovně. V rámci vzdělávacího programu si dobrovolně vybírají fyzickou aktivitu, činnost ke zdokonalení svých schopností nebo dobrovolnictví, což jim má pomoci naučit se něco nového, zlepšit se, překonat sám sebe, zažít dobrodružství na společné expedici a poznat lépe svoje vrstevníky. Na DofE si cením, že se jedná o aktivity nad rámec běžné výuky, které mají sloužit ke zpestření vzdělávání zábavnou formou, vytvoření nových návyků a školských komunit. Velké poděkování patří i učitelkám a učitelům, kteří DofE v jednotlivých školách koordinují. Díky jim objevují všichni své možnosti a bez nich by mnohdy odvahu nesebrali,“ řekl radní Kozel.


POZVÁNKA DO JARNÍ PŘÍRODY

ZO ČSOP PODORLICKO Česká Třebová pořádá pro veřejnost v neděli 14. 4. 2024 akci „HLEDÁNÍ JARA NA STEZCE“  Start od 14,00 do 15.30 hodin v obci Rybník (Srnov)  u tenisových kurtů
Vycházka jarní přírodou spojená s pozorovací soutěží na trase Smyslově naučné stezky údolím Skuhrovského potoka. Účastníci dostanou pracovní listy a na stanovištích je čekají zajímavá pozorování motýlů, mláďátek, bylinek,  stop a v cíli také jarní hry a odměny.  Trasa začíná u prvního zastavení smyslově naučné stezky. Cíl je u restaurace Nad Hrází v Srnově do 17.00 

   



 Poradenství zdarma 

Kam musíte zajít: do kanceláře  1. vzájemné společnosti na Starém náměstí (bývalý Tipsport). Zde budou bude každou středu od 13-17 hodin probíhat bezplatné konzultace. Bližší informace jsou uvedeny na dále uvedeném letáku:   




Zahájení turistické sezony na tvrzi Bouda  bude v pátek 19. dubna 2024 od 10 hodin v prostorách tvrze. Součástí setkání bude také představení a křest nové publikace Eduarda Stehlíka s názvem Pohraniční pevnosti v Pardubickém kraji.




Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.