ČtD 104/2024   neděle 14. dubna 2024 



NOVÉ VIDEO ČESKOTŘEBOVSKÉHO DENÍKU:
SRAZ TUNINGOVÝCH AUT U KAUFLANDU

Sraz tuningových aut se v České Třebové uskutečnil na základě výzvy na sociálních sítích. Organizátorem nebyl nikdo z našeho města. Sraz měl uctít památku dvacetiletého Tomáše ze Vsetínska, který se v noci z 8. na 9. dubna stal obětí nehody, při které se svým autem Hyundai coupé zůstal zaklíněn pod autobusem. S Českou Třebovou nemá tato nehoda nic společného. Snad jen to, že své vozidlo zakoupil nějakou dobu před nehodou od zdejšího majitele. Srazu se zúčastnili automobilisté i z velkých dálek, většinou mladí lidé. Ke Kauflandu přišlo také mnoho Třebováků. Na parkovišti byl klid a pořádek, nakonec vše bylo pod snad až moc přísným dohledem příslušníků Policie České republiky, kteří tak možná chyběli na jiných místech. ODKAZ NA VIDEO

Východočeský pohár v orientačním běhu na Pekláku už potřetí 

Jde u o třetí rok za sebou, kdy do České Třebové (a nebo loni do Přívratu) přijely stovky závodníků z Pardubického a Královéhradeckého kraje (a někteří i z větší dáli), aby zde důkladně zkoumali terén v oblasti Jelenice. Podle sdělení ředitele závodu  Bohuslava Pilgra přijelo na Peklák na 800 závodníků.
Start závodu byl u horní stanice vleku, takže první co všichni účastníci museli udělat bylo vyšlapat kilometrovou sjezdovku.  To byla první akce "na rozehřátí" Tratě pro letošní rok byly opět podle mapy, která byla pro letošní rok nově aktualizována - v lesích proběhla těžba, vznikly zde nové paseky a oplocenky. To vše bylo třeba do mapy nově vyznačit. tratě se lišily pro jednotlivé kategorie.  Nejjednodušší závod měla kategorie HDR, pro nováčky a rodiny s dětmi, které se teprve se záludnostmi orientačního běhu seznamují. Tato trať byla jednak v mapě, jednak také v terénu vyznačena pomocí červených fáborků. Trať zavedla závodníky  zpátky z lesa s kopce dolů do cílového prostoru na Pekláku. Pro dětské kategorie do 14 lety se pak po 13. hodině konalo na Pekláku slavnostní vyhlášení vítězů . Celý závod měl kvalitního moderátora, který seznam,oval návštěvníky areálu Peklák s jeho možnostmi . To se projevilo i při slavnostním vyhlášení, kterého se zúčastnil také starosta města Zdeněk Řehák. " Východočeský pohár v orientačním běhu  je vítanou příležitostí jak popularizovat a propagovat náš bikeareál Peklák. Chtěl bych poděkovat pořadatelům z oddílu orientačního běhu za dobrou práci, opravdu  všechno klapalo na jedničku," řekl starosta při hodnocení závodu. 
S pochvalným hodnocením přišel i ředitel závodu Bohuslav Pilgr. "Areál na Pekláku je pro nás, pro orientační běh vynikajícím zázemí, lepší snad být nemůže.  Zejména bych chtěl poděkovat za aktivitu a vstřícnost celému Peklák týmu, který pod vedením Zdeňka Vávry provedl úžasnou práci.," řekl Bohuslav Pilgr.
 
Na stupních vítězů byli zejména závodníci velkých oddílů z Pardubic a Hradce Králové. Obvykle hledáme umístění domácích závodníků. To v případě orientačního běhu neplatí, protože  znalost terénu by byla mezi ostatními závodníky výhodou, proto se do závodu nepřihlašují, mají mnoho dalších organizačních úkolů, pro závod bylo zapotřebí mít desítky spolupracovníků.  Přesto Českotřebovácí na trati nechyběli, byli např. v kategorii HDR nebo neregistrovaní. 
Průběh závodu sledoval také Českotřebovský deník, videoreportáž bude publikována v neděli 14.4. večer. Zatím můžeme na videu sledovat jaký průběh měl obdobný závod v loňském a předloňském roce. Měl totiž letos již třetí reprízu. Ze sobotního závodu zatím uvádím jen fotoreportáž  Loni se 2. ročník závodu konal v deštivém počasí 15. dubna 2023 v Přívratu a o rok dříve v dubnu 2022 právě zde v areálu Peklák. To ale bylo spíše zimní počasí, závodníci zalezlí ve stanech, padal sníh s deštěm. a až před polednem vykouklo sluníčko...  

Hokejbalisté jsou pašáci!  Venku porazili Kometu Polička !

Příznivci hokejbalu si určitě vzpomenou na podzimní zápas, ve kterém českotřebovští hokejbalisté doma v Benátkách podlehli Kometě Polička 0:7. Jenže to bylo loni a letos Lokomotiva podává úplně jiné výkony a dosahuje také tomu odpovídajících výsledků  A tak dnes v sobotu 13. dubna hráli v Poličce odložený zápas, ve kterém přesvědčili o jarní formě a vyhráli 2 : 4 po třetinách 1:1, 0:2 a 1:1. Výsledek velmi povzbudivý, protože hned v neděli 14. dubna hraje Lokomotiva svůj řádný zápas doma v Benátkách a soupeřem bude KOVO Praha. Bude to jistě velký soupeř, je nyní na 4. místě prvoligové tabulky  Ale věřím opět na výborný zápas, kvalitní hokejbal a také dobrou návštěvu. Lokomotiva v tabulce dohnala ztrátu nehraného zápasu a je nyní v tabulce  na 11. místě

Živá zahrada v období klimatických změn

Uskuteční  ještě dvě přednášky:

A) Úterý 23. 4. od 18,00 Mgr. Michaela Míkovcová Ph.D. „Voda na zahrádce a v krajině kolem ní“
B) Úterý 14. 5. od 18,00 Mgr. Roman Kalous  "Soukromá motýlí rezervace – inspirace pro každého

Evu Jiřičnou pardubický zámek okouzlil

Vzniklo to celkem náhodou, i když pro náhodu musí být vždy dobré podmínky. Architektku Evu Jiřičnou požádal na doporučení architekta Josefa Pleskota o spolupráci na rekonstrukci Zámku Pardubice v roce 2019 náměstek hejtmana Pardubického kraje pro kulturu a investice Roman Línek. Ta výzvu přijala, v červenci 2019 na zámek osobně přijela a tak se začaly rodit jednotlivé projekty. Nejprve reprezentativní sál se skleněným schodištěm a posléze i další.
„Při vytváření generelu rozvoje pardubického zámku jsme se několikrát na místě sešli s architekty Petrem Všetečkou, Ladislavem Lábusem a Josefem Pleskotem. Od začátku bylo jasné, že společenský sál musíme přesunout do třetího patra severního křídla, ale velká debata vznikla kolem jeho zázemí, obslužných prostor, umístění sociálních zařízení, šaten a umožnění bezbariérového přístupu. Také do té doby navržené úpravy sálu nedosahovaly reprezentativní úrovně, kterou jsme v těchto mimořádných prostorách chtěli získat.  Nakonec padlo rozhodnutí využít k zázemí i patro pod sálem. Otázkou bylo, jak to ale zajímavě propojit. A tady poprvé padlo od pana Pleskota jméno Evy Jiřičné s myšlenkou na její ikonická skleněná schodiště. Při vytížení paní architektky sídlící v Londýně to sice byla jen taková idea, ale proč to nezkusit. Dobře jsme udělali, a vznikly z toho krásně odvážné návrhy sálu a jeho zázemí,“ vzpomíná Roman Línek.
Před začátkem stavby
Celý proces úpravy společenských prostor zámku má několik postupných etap. Po úvodní studii následovalo projektování, které prováděl ateliér Masák &Partner s autorským dohledem ateliéru AI design Evy Jiřičné. Pardubický kraj poté soutěžil stavební firmu, kterou se stala společnost OHLA ŽS, a. s. Její zástupce potom pozval Roman Línek na jednání s Evou Jiřičnou těsně před předáním staveniště. „Vysoutěžená cena prací je přes 165 milionů včetně DPH, přičemž Pardubický kraj počítá s evropskými dotacemi,“ řekl Línek s tím, že se bude jednat o dotace programu IROP 2021+ prostřednictvím ITI Hradecko-pardubické aglomerace. „Kromě běžných kontrolních dnů chceme pohlídat kvalitu prací i na mimořádných kontrolních dnech, kde bude Eva Jiřičná osobně přítomná. Stavba by měla být dokončena a zkolaudována do konce roku 2026,“ dodal Línek.
Bronzová kráska z Kladiny
Zájmu Evy Jiřičné o pardubický zámek využil ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek a přizval ji ke spolupráci i v několika menších projektech. „Naše muzeum získalo z archeologických nálezů několik výjimečných předmětů, které bychom chtěli návštěvníkům také výjimečným způsobem prezentovat. Expozice se bude jmenovat Bronzová kráska z Kladiny a představí mimořádný nález zdobeného tepaného vědra starého zřejmě až tři tisíce let. Expozice vznikne ve čtyřech místnostech v přízemí zámeckého paláce. Právě vitrína s nasvíceným bronzovým vědrem bude jejím zlatým hřebem. Dokumentace by měla být hotová letos na podzim a potom by práce za přibližně 6 milionů korun mohly začít.
Enfiláda v třetím patře se také promění
Mezi výstavou uměleckého skla a reprezentativním sálem je ve třetím patře řada historických místností navzájem propojených dveřmi, tedy takzvaná enfiláda. Ta zahrnuje také vzácnou místnost s kazetovým stropem, která projde rekonstrukcí zároveň se sálem. „Oborně jsme zde prozkoumali nástěnné malby a možný mobiliář. Došli jsme k závěru, že právě tuto místnost necháme podle dochovaných fragmentů jako jedinou na zámku domalovat a vybavíme ji i nábytkem inspirovaným renesancí. Právě o jeho návrh jsme požádali paní architektu Evu Jiřičnou a ateliér AI - DESIGN. Předpokládáme, že i tady bude hotovo do roku 2026,“ informoval ředitel Libánek.  Tato místnost by pak měla být využívána k různým slavnostním účelům, ale bude i součástí prohlídkového okruhu.
Neříkej ne, kde můžeš říci ano
Pardubický zámek je podle Evy Jiřičné unikátní stavbou. I proto se držela svého hesla, neříkej ne, když můžeš říci ano, a dává to smysl. „Už když jsem poprvé stála na nádvoří a hleděla na zámek, stála jsem tu v úžasu. A teď vidím na vlastní oči i kazetový strop v jedné z místností, který znám jen z vizualizací. Je to nádhera, kterou hned tak někde v Evropě nenajdete. V Londýně jsem se naučila  poznávat a ocenit historické techniky stavitelů a umělců a nechat je při rekonstrukci vyniknout. Ale důležité je také, aby historické stavby mohly dále sloužit lidem. Abychom jim uměli prodloužit život i moderními prostředky současné doby.  Ve Velké Británii musí historické stavby vydělat na svůj provoz. Kromě výstav musí mít i atraktivní prostory pro společenský život, na pronájem a podobně.  Proto jsem moc ráda, že se můžu se svým týmem z ateliéru AI – DESIGN podílet i na úpravách společenské části tohoto krásného zámku.“
Skleněné schodiště pracuje se světlem
Součástí rekonstrukce na pardubickém zámku bude i propojení dvou sálů nad sebou ikonickým skleněným schodiště. Eva Jiřičná jich od 80. let minulého století realizovala už 47, to poslední v New Yorku. „Za tu dobu se hodně vylepšily technologie zpracování skla. Začínaly jsme s vrstvou obyčejného skla a plexiskla v kovové konstrukci, dnes už můžeme používat sklo s bezpečnostní fólií i bez kovové konstrukce. Tak jsou schody téměř neviditelné. Stabilitu točitým schodům dodává upevnění na drátěný válec po jejich obvodu. Konečnou podobu jim ale dá až konkrétní výrobce a já věřím, že na tom budeme s dodavatelskou firmou spolupracovat,“ dodala paní architektka.

 

Blíží se opět Majáles, bude 30. dubna. Připomeňme si minulé ročníky: 

Další jenom ve fotoreportážích - Hledejte inspiraci pro letošní rok ! 
Jaký byl Majáles 2019 ZDE  Majáles 2018 jako opravdový horor ZDE Majáles 2018 FOTOREPORTÁŽ ZDE
Majáles 2017 FOTOREPORTÁŽ ZDE     Majáles 2016 fotoreportáž ZDE




DDM přiopravuje v květnu 

Nalezení tajemné komnaty
DDM Kamarád připravil v Javorce kouzelnickou stezku pro všechny fanoušky Harryho Pottera – Nalezení tajemné komnaty.
Připrav kouzelnickou hůlku a přijď se projít druhým rokem v Bradavicích. S sebou budeš potřebovat tužku a vytištěný kvíz (ke stažení na našich webových stránkách nebo k vyzvednutí v kanceláři DDM Kamarád).
Stezka bude rozmístěna v parku Javorka od 27. 4. do 12. 5. 2024.
Za vyplněný kvíz čeká na všechny kouzelníky odměna. Kvíz je možné poslat do soukromé zprávy Facebook profilu DDM Kamarád, přinést do kanceláře nebo vhodit do schránky DDM Kamarád.
Cvičení s tyčí na zlepšení mobility
DDM Kamarád připravil pro veřejnost cvičení s tyčí na zlepšení mobility.
Cvičení se bude konat 2. 5. 2024 od 16:00 do 17:00 hodin v tělocvičně VDA (Habrmanova ul. – z boku budovy – zadní vchod do tělocvičny).
Cvičení je zaměřené na uvolnění bederní páteře a pánve, hrudní páteře a ramen, mezižeberních svalů, horních končetin, loktů a zápěstí.
Vhodné pro všechny typy postav a pro všechny věkové kategorie.
S sebou: Jakákoli tyč o délce 130–180 cm a průměru do 3 cm. Na materiálu nezáleží (dá se nahradit násadou na smeták nebo hrábě, možnost zapůjčení na místě). Sportovní obuv s bílou podrážkou, pohodlné sportovní oblečení.
Cvičení povede Jan Velecký.
Cena 40 Kč
Jarní trhy
DDM Kamarád připravil k příležitosti Jarních trhů kulturní program.
Své vystoupení zde předvedou děti z hudebních i tanečních oborů a také předškoláci.
Akce se bude konat 11. 5. 2024 na Starém náměstí. Vystoupení dětí z DDM bude v 11:00 hodin.


  • Estonsko je v digitalizaci nejen evropským lídrem. Vzor může pomoci i u nás.


  • Ačkoliv se nám to může jevit téměř jako sci-fi, v Estonsku je téměř veškerý kontakt s úřady možné vyřešit on-line z pohodlí domova, rychle a především bezpečně. Načerpat zkušenosti sem proto jezdí zástupci řady zemí, regionů či měst. V tomto týdnu se k nim přidali zástupci Pardubického kraje.

  • „Estonsko je evropským lídrem v digitalizaci veřejné správy a veškerého kontaktu občana s úřady. V tuto chvíli posledním úkonem, který zde nelze vyřešit alespoň částečně on-line, je rozvodové řízení, ale i na tomto Estonci pracují. Všechny státní orgány a jejich systémy spolu dokonale komunikují, takže je možné bez návštěvy úřadu řešit například nákup nemovitosti, získat různá oprávnění a licence nebo vyřídit různé státní podpory. Oproti nám mají v Estonsku v řadě procesů náskok, což je způsobené strategickým rozhodnutím z počátku 90. let, kdy začali budovat robustní a bezpečnou infrastrukturu. Je logické, že podmínky jsou v zemi, která má 1,3 milionu obyvatel rozdílné. Estonsko je velmi řídce osídlené a velmi decentralizované, nicméně i tak se můžeme nejen jako stát, ale i místní samosprávy v lecčem přiučit. Především bychom měli mezi sebou v této oblasti více komunikovat a spolupracovat pro zvýšení efektivity a snížení nákladů,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

  • Základem všeho je státem poskytovaná elektronická identita občana. Jedná se v základu o čipovou kartu, občanský průkaz, přes který je možné se přihlásit do všech systémů. „Již v roce 2002 Estonsko vytvořilo digitální identifikační systém založený na povinném průkazu totožnosti. Systém e-Identity znamená, že všichni estonští státní příslušníci a rezidenti mají státem vydanou elektronickou identitu zvanou eID, která jim umožňuje komunikovat se státem a využívat všechny jeho služby. Lidé používají svá eID k placení účtů, hlasování online, podepisování smluv, nakupování, přístupu ke svým zdravotním informacím a mnohem více. Zároveň existuje jeden ověřený způsob pro vstup například do internetového bankovnictví či různých dalších platforem, takže není nutné mít desítky přihlašovacích údajů a hesel, ale vše garantuje státní zabezpečený systém, který je nesmírně robustní a bezpečný,“ řekl hejtman Netolický.

  • Velmi přínosné z hlediska místních samospráv bylo setkání se zástupci Svazu estonských měst a obcí. Ten pro všechny municipality připravil jednotnou strukturu webového rozhraní, čímž zjednodušuje fungování jak městům a obcím, tak samotným uživatelům. „Jednoduchý, ale přesto proklientsky zpracovaný web pro municipality je něco, co bychom měli do budoucna nabídnout i menším obcím, aby mohly ušetřit při výrobě vlastních webových stránek,“ řekl krajský zastupitel Daniel Lebduška. Podle zastupitele Lukáše Maliny, který pracuje v oboru informačních technologií ve zdravotnictví, je příkladná také digitalizace právě v tomto oboru, protože estonské e-Health je propojené natolik, že napříč lékaři může pacient povolit náhled do kompletní dokumentace v předem definovaném rozsahu. „Pacient si může také zablokovat náhled k určitým medikacím a vyšetřením, pokud chce například získat alternativní pohled jiného lékaře. Zároveň mu však může umožnit rychlé sdílení potřebných výkonů, preskripce léků či absolvovaných vyšetření. K tomu však má jasný přehled kdo a kdy si konkrétní informace otevřel. Nemůže se rozhodně stát, že by k nim měl přístup kdokoliv nepovolaný a hrozilo by jejich zneužití. K zamyšlení také stojí propojení sdílení v rámci EU,“ uvedl Malina.

  • Konkrétní příklady z praxe představili krajské delegaci také na magistrátu hlavního města Tallinnu, ale i v malém městě Rapla. „Bez ohledu na velikost města či obce je míra digitalizace v každodenním procesu velmi vysoká. Municipality využívají všech aplikací od hlášení závad, uzavírek na silnicích až po registraci dětí do mateřské školy. Velkým benefitem je, že tyto systémy jsou v celé zemi garantované státem a tedy pro všechny stejné a hlavně dokonale propojené. Stát, který má o občanech určitý typ informací si je umí v potřebný okamžik využít, spojit a občan pouze informace překontroluje,“ řekl Alexandr Krejčíř, který je v krajské radě zodpovědný mimo jiné za e-government. Hejtman Martin Netolický se v rámci setkání v Raple zajímal také o reformu estonské veřejné správy, která znamenala snížení počtu municipalit na 79 z původních přibližně 230.
    Základem digitalizace je spolupráce státu s veřejným sektorem

  • Pro zvýšení efektivity Estonci velmi dobře spolupracují se soukromými IT společnostmi. Jednou z nich je společnost Spin TEK AS, která se zaměřuje především na vývoj softwaru. „Své původní aplikace nabízí firma také v zahraničí. Z těch nejzajímavějších se jedná například o kompletní digitalizaci pohřebnictví včetně základních údajů o pohřbených osobách s možností vkládání dalších informací ze strany pozůstalých. Dalším je například řešení konzulárních otázek on-line, geolokační portály, centrální registr domácích mazlíčků či žádosti o státní či lokální granty,“ řekl hejtman, podle kterého je v českém prostředí nejprve digitalizovat zcela jiné a každodenní procesy pro omezení byrokracie a usnadnění života.


  • POZVÁNKA DO JARNÍ PŘÍRODY

    ZO ČSOP PODORLICKO Česká Třebová pořádá pro veřejnost v neděli 14. 4. 2024 akci „HLEDÁNÍ JARA NA STEZCE“  Start od 14,00 do 15.30 hodin v obci Rybník (Srnov)  u tenisových kurtů
    Vycházka jarní přírodou spojená s pozorovací soutěží na trase Smyslově naučné stezky údolím Skuhrovského potoka. Účastníci dostanou pracovní listy a na stanovištích je čekají zajímavá pozorování motýlů, mláďátek, bylinek,  stop a v cíli také jarní hry a odměny.  Trasa začíná u prvního zastavení smyslově naučné stezky. Cíl je u restaurace Nad Hrází v Srnově do 17.00 

       



     Poradenství zdarma 

    Kam musíte zajít: do kanceláře  1. vzájemné společnosti na Starém náměstí (bývalý Tipsport). Zde budou bude každou středu od 13-17 hodin probíhat bezplatné konzultace. Bližší informace jsou uvedeny na dále uvedeném letáku:   




    Zahájení turistické sezony na tvrzi Bouda  bude v pátek 19. dubna 2024 od 10 hodin v prostorách tvrze. Součástí setkání bude také představení a křest nové publikace Eduarda Stehlíka s názvem Pohraniční pevnosti v Pardubickém kraji.




    Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
    Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.