ČtD 107/2024   středa 17. dubna 2024 



NOVÉ VIDEO ČESKOTŘEBOVSKÉHO DENÍKU:
Lokomotiva Česká Třebová - Kelti 2008 - velikonoční hokejbal

Hokejbalový zápas 15. kola  I. ligy se hrál v neděli 21.března 2024 od 11 hodin  dopoledne v hokejbalové aréně v Benátkách. Výsledek potěší, stejně jako průběh zápasu, který dobře nezačal, ale dobře skončil. Právě tato výhra byla pro domácí hokejbalisty Lokomotrivy důležitá, odstartovala  pohodu v týmu.  V tabulce má Lokomotiva 11. místo. O to ze zasloužily i body z tohoto zápasu. Video uvádíme se zpožděním vzhledem k onemocnění Libora Vašiny. 

 Jubilejní 20. bleší trh na Splavě u Malířů 


Opět bude možnost navštívit místo, kde nepotřebné věci jednoho člověka se můžou stát pokladem pro druhého.
20. BLEŠÍ TRHY „U MALÍŘŮ“ se uskuteční se v ulici Na Splavě, v areálu firmy Malířství a natěračství Kohoutek,
ve dnech 24.-25.5.2024  (v pátek 9:00-17:00 hodin a v sobotu 9:00-15:00 hodin)
Přijďte si nakoupit, vyměnit a nebo nabídnout starožitnosti, keramiku, sklo, pohlednice, hračky, ale  i obrazy, knihy a mnoho dalšího. Těšíme se na Vás.   Kontaktní osoba: Pavel Kohoutek, tel. č. 603 503 421.

Zaostřeno na rybníčky v Křivolíku a jejich okolí (pokračování)

Článek byl uveden ve včerejším deníku. Dnes jej můžeme doplnit dalšími fotografiemi ukazující na to, že starost o zeleň na veřejných prostranstvích je běh na dlouhou trať a stojí hodně peněz.  Jinak řečeno i po provedeném ošetření zeleně v areálu pivovarského rybníčku je zde stále co řešit a uklízet. Je to na fotografiích.... 


Nově jsem učinil pokus o obnovení starého 8 mm filmu. Jedná se o krátké vzpomínkové video na akci 60 let starou - přesněji z podzimu roku 1963, účinkují studeni1. ročníku tehdejší Střední všeobecně vzdělávací školy v České Třebové a film byl natočen 8 mm kamerou (Ivan Daneš + Milan Mikolecký) exteriérech Státního statku na polích v Ostrově. Je to ukázka akce, kterou dnes studenti nezažijí, nahrazovala dnešní adaptační kurzy a taky výuku. Na brigády se jezdilo ještě v osmdesátých letech.- jezdil jsem nejdříve jako student, potom také jako učitel. Jak je možné, že dnes nejsou takové akce potřeba, že? Potřeba jsou, ale je jiná doba. Osoby na filmu jsou nyní o 60 let starší a někteří již bohužel nežijí. Z profesorského sboru zde najdete profesora Cába, rozměřujícího úseky, které žáci vysbírali po projetí technického vynálezu zvaného čert, brambory sbírali do košíků, které se sypaly na vlečku (mm) Odkaz na video ZDE

Jak pracovat s mladými lidmi, kteří se ocitli na okraji společnosti?

Tato otázka dominovala setkání na Krajském úřadě Pardubického kraje, jež bylo součástí mezinárodního projektu pardubických neziskových organizací SKP-CENTRUM, DaR – Centrum pro dítě a rodinu a švédské organizace Fryshuset.
„V Pardubickém kraji se v sociální oblasti inspirujeme v zahraničí poměrně často. Naše služby se snažíme rozvíjet i na základě zkušeností odjinud. Jsme si vědomi toho, že žádný model ze zahraničí k nám není stoprocentně přenositelný, avšak principy, díky kterým dochází k pozitivním změnám, přenositelné jsou,“ uvedl radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola, podle něhož bylo setkání se švédskými kolegy velmi inspirativní.
Mohou mladí lidé měnit svět?
Do Pardubic zavítali zástupci jedné z největších neziskových organizací ve Skandinávii.V naší organizaci věříme, že mladí lidé mohou měnit svět. A to ve chvíli, kdy se pro něco nadchnou. Proto jim pomáháme růst, pracovat na sobě, aby se mohli rozvíjet v tom, co je baví,“ řekl Andreas Spiros Bjurefors ze švédské organizace Fryshuset.
„Naším mottem je, že každý člověk potřebuje mít pocit, že někam patří. Vždycky se snažíme mladým lidem naslouchat, pozorovat, co se děje ve společnosti a rychle se tomu přizpůsobovat. Pomáháme tam, kde většinová společnost vidí nějaký problém,“ sdělil pracovník organizace, která pracuje s mladými lidmi v různých oblastech.
Její název znamená v překladu Studený dům. „Začali jsme v roce 1984 v bývalém skladu s mraženým zbožím. Nejprve byl založen basketbalový klub, potom přišla na řadu hudba, zejména punk, rock či rap. Většinou jsme pracovali s dětmi a mladými lidmi vyčleněnými z většinové společnosti. Byli to například příznivci skinheadského hnutí, děti ulice nebo ti, co měli nějakou kriminální minulost,“ nastínil zástupce švédské neziskovky, která má dnes ve vlastních školách asi dva tisíce studentů. Provozuje i volnočasová centra, největší skatepark ve Stockholmu, centrum pro výchovu profesionálních tanečníků či velké množství basketbalových klubů. Pomáhá také mladým lidem uplatnit se na trhu práce.
Snaží se aktivně oslovovat mladé lidi
„S mladými lidmi, kteří jsou na okraji společnosti, má pracovat dospělý, jehož považují za důvěryhodného. Musí to být člověk, s nímž se mohou ztotožnit, kdo bude vnímat jejich problémy a potřeby,“ podotkl Andreas Spiros Bjurefors, jehož neziskovka se neustále snaží aktivně oslovovat mladé lidi. „Chodíme mezi ně, informujeme o našich aktivitách. Zveme je do nízkoprahových center a tam jim ukazujeme, co všechno u nás mohou dělat. A navíc zdarma,“ zdůraznil pracovník organizace Fryshuset, podle něhož má u klientů velký úspěch například společné vaření či pečení.  
V nízkoprahovém zařízení by měli mladí lidé získat sebevědomí a zkušenosti, aby ho mohli později opustit a přejít do další skupiny, kde se setkají s lidmi, kteří je mohou posunout dál. „Například poradit, jak uspořádat vlastní koncert. V další úrovni už by měli být schopni na své záměry získat i peníze,“ přiblížil propracovaný systém Andreas Spiros Bjurefors.
Fryshuset se také neustále snaží budovat a posilovat dobré jméno organizace. „Důležité je, aby se o nás vědělo. Snad každá z šesti desítek aktivit, které nabízíme, má své cestičky k lidem. Někdo chodil do naší školy, někdo se s námi setkal díky basketbalu, někdo byl na koncertu, který jsme pořádali,“ konstatoval pracovník organizace Fryshuset, podle něhož je v této oblasti důležitá především důvěra. A to jak u klientů, tak u rodičů i široké veřejnosti. „Pokud tato spolupráce funguje, je to pozitivní a ušetří to spoustu času a energie,“ doplnil.
Velmi komplexní přístup k mladým lidem
„Je vidět, že v organizaci Fryshuset přistupují k mladým lidem na okraji společnosti velmi komplexně. Zaměřují se na podstatné problémy u každého jednotlivce a navíc uplatňují individuální přístup,“ nechal se slyšet radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola. 
„Cenné na setkání bylo, že zástupci krajského úřadu i dvou pardubických organizací, které se na projektu podílí, měli možnost poznat, jak komplexní program švédská organizace nabízí. Bez spolupráce napříč různými oblastmi by to nešlo. A právě na to se v Pardubickém kraji zaměřujeme. Je dobře, že i tato švédská zkušenost nám ukazuje, že jsme na dobré cestě,“ vyjádřil se Matěj Karas, který působí jako garant inovací v pardubické organizaci SKP-CENTRUM. Jedna z nejvýznamnějších neziskovek v Pardubickém kraji pomáhá zejména osobám ve složité životní situaci a na okraji společnosti.
Je důležité pracovat na posilování důvěry
„I my se snažíme o to, aby náš systém služeb byl efektivní a vzájemně provázaný. Se švédskými kolegy jsme se shodli na tom, jak důležité je pracovat na posilování dobrého jména organizace a důvěryhodnosti u klientů,“ poznamenal předseda správní rady organizace SKP-CENTRUM Petr Šilar. V podobném duchu se vyjádřila i ředitelka pardubické společnosti DaR – Centrum pro dítě a rodinu Gabriela Chovancová. „Je vidět, že veškerá práce je u švédských kolegů prodchnutá hodnotami důvěry. Líbí se nám, jak se snaží intenzivně podporovat rozvoj potenciálu dětí a mladých lidí a jejich začlenění do společnosti. Důkladné mapování jejich skutečných potřeb nás hodně inspirovalo. Sami se snažíme o to, abychom přinášeli služby, které jsou pro naše klienty skutečně přínosné,“ shrnula ředitelka společnosti, která pomáhá dětem a rodinám v krizových situacích, aby mohly i v obtížných okamžicích svého života plnit všechny svoje funkce ve prospěch dětí. 
„Pevně věříme, že se tato spolupráce se švédskými kolegy bude dál rozvíjet. Je to určitě velká inspirace pro naši práci,“ uzavřela aktivní účastnice mezinárodního projektu financovaného z programu Erasmus+ Gabriela Chovancová.

Výběrové řízení na vybudování návštěvnického centra na zámku Pardubice

Areál Zámku Pardubice navštívilo v loňském roce přes 160 tisíc lidí. Část přišla za výstavami muzea, na zámecký okruh, někdo jen na vyhlídku v Hlásce, další na programy pro školy nebo na organizované akce na valech. Kromě toho se v areálu zámku pořádá velké množství kulturních akcí a valy obepínající zámek jsou i oblíbenou procházkovou relaxační trasou. To všechno si zaslouží nabízet návštěvníkům také základní doprovodné služby. Plnohodnotné návštěvnické centrum dostává po odchodu galerie  do Automatických mlýnů konečně šanci na zahájení stavby.
„Projektový záměr máme už od roku 2020. Vychází z architektonické studie, kterou pro Východočeské muzeum zpracovalo architektonické studio Transat architekti. Využívá budovu čp. 3, kde sídlily výstavní sály bývalé Východočeské galerie. Do přízemí umísťuje návštěvnické centrum a do patra výstavní prostory pro expozice vymístěné z historického paláce, což se týká zejména stálé expozice přírody. Hodnota první etapy této zakázky je podle projektové dokumentace ateliéru Masák & Partner necelých 82 milionu korun včetně DPH,“ uvedl náměstek hejtmana pro investice a kulturu Roman Línek.
Stavět se bude za provozu
Stavební práce budou prováděny za provozu muzea a zároveň se stavbou reprezentativního sálu v paláci. Po dobu stavby  tedy budou muset využívat jedinou přístupovou komunikaci jak  obě staveniště, tak i návštěvníci a zaměstnanci muzea. „Proto bude důležité průběh staveb spolu s běžným provozem dobře koordinovat,“ dodal Roman Línek.
S financováním pomůže Evropská unie
„Krajský rozpočet je potřeba hlídat a šetřit, proto zejména na podobné nadstavbové záměry hledáme zdroje také jinde. Pardubický kraj na tento projekt již získal Rozhodnutí o poskytnutí investiční dotace v rámci IROP v maximální výši 68 milionů korun. Rekonstrukce díky tomu přispěje k ochraně památkových hodnot hospodářských budov Zámku Pardubice a zkvalitní provozní vazby celého areálu,“ sdělil radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr.

Kraj chce připravit rozvojové plány také pro Králicko a Svitavsko

Pardubický kraj pokračuje ve zpracovávání strategií pro další hospodářsky a sociálně ohrožená území v kraji. Na základě statistik se jedná o území Moravskotřebovska, Českotřebovska, Králicka, Svitavska. V rámci prvních dvou území již aktivně fungují jednotlivé pracovní skupiny a řídící výbory, a tak se nyní odborníci z kraje začali zaměřovat na další dvě území. Proto se v pátek 12. dubna v Králíkách za účasti hejtmana Martina Netolického uskutečnilo jednání ke koordinaci rozvojových aktivit se samosprávou města a pracovníky úřadu.
„V rámci snahy o vyvážený rozvoj celého regionu jsme si nechali zpracovat analýzu pro hospodářsky a sociálně ohrožená území v kraji. Ta byla identifikována na základě celé řady kritérií a tvrdých dat. Jedná se o oblasti Moravskotřebovska, Českotřebovska, Svitavska a Králicka. V rámci prvních dvou již systémová podpora funguje přes dva roky a jedná se o zcela unikátní přístup v rámci celé České republiky. Nyní chceme zapojit do podpory také Svitavsko a Králicko. Velmi úzce na vytváření těchto plánů spolupracujeme například s CzechInvestem, Univerzitou Pardubice, Vysokou školou ekonomickou v Praze, Regionální rozvojovou agenturou Pardubického kraje či Pardubickým podnikatelským inkubátorem P-PINK. Jedná se tak skutečně o návrhy opřené o odbornost kapacit ve svém oboru,“ uvedl hejtman Martin Netolický, s tím, že v oblasti Králicka se například dlouhodobě se společností ČEZ řeší posílení kapacity energetické sítě pro rozvoj podnikání a bydlení. „Jednou ze součástí rozvojových plánů je například rozvoj vysokorychlostního internetu a pokládání chrániček v rámci krajských silnic. Zatímco ve velkých městech se bavíme o 5G sítích, tak v odlehlejších oblastech je často problém se základním mobilním připojením a kapacitním internetem,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Ten také doplnil, že krajská rada bude 22. dubna na svém jednání rozhodovat o rozšíření systémových podpor pro oblast Králicka a Svitavska. „Jednání v Králíkách bylo o potvrzení zájmu spolupracovat na vytváření strategických dokumentů pro rozvoj území. Velmi důležité pro nás v dalších krocích bude spolupráce klíčových aktérů v daném území, protože jejich priority a potřeby se pak následně budou promítat do rozvojových dokumentů,“ uvedl hejtman s tím, že obdobné setkání je plánováno také ve Svitavách.

  Živá zahrada v období klimatických změn


Uskuteční  ještě dvě přednášky:

A) Úterý 23. 4. od 18,00 Mgr. Michaela Míkovcová Ph.D. „Voda na zahrádce a v krajině kolem ní“
B) Úterý 14. 5. od 18,00 Mgr. Roman Kalous  "Soukromá motýlí rezervace – inspirace pro každého


 

Blíží se opět Majáles, bude 30. dubna. Připomeňme si minulé ročníky: 

Další jenom ve fotoreportážích - Hledejte inspiraci pro letošní rok ! 
Jaký byl Majáles 2019 ZDE  Majáles 2018 jako opravdový horor ZDE Majáles 2018 FOTOREPORTÁŽ ZDE
Majáles 2017 FOTOREPORTÁŽ ZDE     Majáles 2016 fotoreportáž ZDE




DDM připravuje na květen 

Nalezení tajemné komnaty
DDM Kamarád připravil v Javorce kouzelnickou stezku pro všechny fanoušky Harryho Pottera – Nalezení tajemné komnaty.
Připrav kouzelnickou hůlku a přijď se projít druhým rokem v Bradavicích. S sebou budeš potřebovat tužku a vytištěný kvíz (ke stažení na našich webových stránkách nebo k vyzvednutí v kanceláři DDM Kamarád).
Stezka bude rozmístěna v parku Javorka od 27. 4. do 12. 5. 2024.
Za vyplněný kvíz čeká na všechny kouzelníky odměna. Kvíz je možné poslat do soukromé zprávy Facebook profilu DDM Kamarád, přinést do kanceláře nebo vhodit do schránky DDM Kamarád.
Cvičení s tyčí na zlepšení mobility
DDM Kamarád připravil pro veřejnost cvičení s tyčí na zlepšení mobility.
Cvičení se bude konat 2. 5. 2024 od 16:00 do 17:00 hodin v tělocvičně VDA (Habrmanova ul. – z boku budovy – zadní vchod do tělocvičny).
Cvičení je zaměřené na uvolnění bederní páteře a pánve, hrudní páteře a ramen, mezižeberních svalů, horních končetin, loktů a zápěstí.
Vhodné pro všechny typy postav a pro všechny věkové kategorie.
S sebou: Jakákoli tyč o délce 130–180 cm a průměru do 3 cm. Na materiálu nezáleží (dá se nahradit násadou na smeták nebo hrábě, možnost zapůjčení na místě). Sportovní obuv s bílou podrážkou, pohodlné sportovní oblečení.
Cvičení povede Jan Velecký.
Cena 40 Kč
Jarní trhy
DDM Kamarád připravil k příležitosti Jarních trhů kulturní program.
Své vystoupení zde předvedou děti z hudebních i tanečních oborů a také předškoláci.
Akce se bude konat 11. 5. 2024 na Starém náměstí. Vystoupení dětí z DDM bude v 11:00 hodin.
 



   



 Poradenství zdarma 

Kam musíte zajít: do kanceláře  1. vzájemné společnosti na Starém náměstí (bývalý Tipsport). Zde budou bude každou středu od 13-17 hodin probíhat bezplatné konzultace. Bližší informace jsou uvedeny na dále uvedeném letáku:   




Zahájení turistické sezony na tvrzi Bouda  bude v pátek 19. dubna 2024 od 10 hodin v prostorách tvrze. Součástí setkání bude také představení a křest nové publikace Eduarda Stehlíka s názvem Pohraniční pevnosti v Pardubickém kraji.




Historické články nejen pro pamětníky - najdete ZDE
Letos v lednu nově zřízená stránka se slušně zaplňuje.